Magazin

Početna » Magazin » 2014 » Mart » 2

9 zanimljivosti koje niste znali o kondomima
Sa nekim osobinama prezervativa ste zasigurno upoznati, ali ipak postoji nekoliko stvari koje su vam još uvek nepoznanica

Poznato je da malu sigurnosnu gumicu za seks, koja se godišnje na svetu proda u 5 milijardi primeraka, možete da nabavite u različitim veličinama, bojama, mirisima i ukusima, ali ipak postoji nekoliko zanimljivih činjenica o kondomima koje sigurno niste znali.


ČUDNI EGIPATSKI CRTEŽI

Iako se arheolozi i istoričari ne mogu složiti oko toga, pronađeni su hijeroglifi koji datiraju još iz starog Egipta na kojima se uz crteže muškaraca nalaze i stvari koje neodoljivo podsećaju na današnje kondome. Najstariji crteži za koje je potvrđeno da prikazuju neku vrstu kondoma pronađeni su na stenama u francuskoj pećini “Les Combarelles”, a procenjuje se da su stari od 12 do 15.000 godina.

PRVA POZNATA UPOTREBA

Koliko je poznato, zaštitne “navlake” koje su se koristile u svrhu kao i kondomi danas, upotrebljavale su se od ranog šesnaestog veka, a proizvodile su se od životinjske bešike ili creva, dok su se u Kini proizvodile od nauljenog svilenog papira. U Japanu tokom šesnaestog veka su bili malo radikalniji, pa su se u tu svrhu upotrebljavali rogovi životinja.



UPOTREBA KONDOMA ZA VREME RATOVA

Tokom drugog svetskog rata, vojnici su često upotrebljavali kondome kako bi zaštitili cevi pušaka od soli prilikom misija koje su zahtevale plivanje u moru, a često su upotrebljavani i u situacijama kada je pesak mogao da izazove kvar puške.

MODERNI KONDOMI

Čarls Gudjir je 1839. godine otkrio način prerađivanja prirodne gume. Taj proces je patentirao 1844. godine, a pokazalo se da guma ima svoje prednosti kod proizvodnje kondoma. Tako su prvi gumeni kondomi proizvedeni 1855. godine, a bili su debeli kao guma od bicikla. U Engleskoj i Americi, često su se upotrebljavali kondomi koji su prekrivali samo glavić muškog polnog organa.




KO IH KUPUJE

Statistika pokazuje da muškarci čine 70 procenata kupaca kondoma, a prosečan korisnik kondoma star je između 18 i 24 godine. Ali, nije zanemarljiv ni procenat od 30 odsto žena koje žele uvek da budu spremne na situacije koje zahtevaju upotrebu ovih gumenih stvarčica.

NAJVEĆI KORISNICI

Ne iznenađuje podatak da su najveći korisnici kondoma Amerikanci. Svake godine u Americi se proda 618.000.000 kondoma, što znači da ih se svakog dana proda gotovo 1.700.000.



OBLIK I TEKSTURA

Što se tiče oblika i teksture kondoma, svaka država ima svoje favorite među kondomima. Amerikanci preferiraju obične kondome, dok Evropljani više kupuju kondome različitih boja koji se nalaze u privlačno dizajniranim pakovanjima. S druge strane, Brazilci preferiraju kondome koji imaju ukus mente.

MESEC KONDOMA

Februar je u Americi proglašen nacionalnim mesecom kondoma, dok se kod nas taj mesec ne obeležava. Razne organizacije u Srbiji dele kondome tokom 1. decembra kako bi se obeležio Međunarodni dan borbe protiv side.



MATERIJALI

Tokom duge istorije, kondomi su se pravili od raznih materijala poput životinjskih iznutrica, riblje kože, svile ili tanke kože životinja. Ipak, većina modernih kondoma proizvodi se od lateksa, a onima koji su alergični na lateks, dostupni su kondomi napravljeni od poliuretana ili sintetičkog poliizoprena.

IZVOR


Bosankaaa
02.03.2014
1467
glasova: 2





+1   Spam
Ammir   (02.03.2014 12:14 PM) [Sadrzaj]
Zacudio bih se da je ovo neko drugi postavio :p

0   Spam
Bosankaaa   (02.03.2014 12:48 PM) [Sadrzaj]
Khm zasto :o Znas ja ovaj tekst nisam ni procitala xD samo zbog vas postavih stid lol

0   Spam
Ammir   (02.03.2014 11:26 PM) [Sadrzaj]
haahaha , ne nisi nikako, samo jedno 4-5 puta ruganje

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti