Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Lepota i Zdravlje » Sport i rekreacija » ŠAH
ŠAH






1333
poruka na forumu
533 3782



post # 1 | 12.02.2014 , 11:28 PM



Kao  igra postoji više od dve hiljade godina. Potiče iz Indije (prvi podaci se  nalaze u Vedama). U samom početku i dugo potom imao je ekskluzivni karakter  - igra je bila namenjena kasti Kšatrija (ratnika) radi izučavanja ratne strategije.  Kasniji podaci o šahu nalaze se u persijskoj književnosti, kuda je došao  posredstvom Aleksandrovog osvajanja Pendžaba. Drevna Kina i Egipat zasebno su razvili slične igre sa pločicama. Preko Arabije prelazi u severnu Afriku i  mavarskim osvajanjima prenosi se u Evropu (Španiju) i zatim se dalje širi. U Rusiju dolazi nešto  kasnije, direktno iz Persije. Keltski kraljevi su redovno igrali šah, a u srednjem  veku on čini jednu od septem artes probitates (7 riterskih veština) koje su tvorile viteško vaspitanje. Kralj Ferdinand i Izabela od Španije, Volter, Napoleon, Bendžamin Frenklin bili su  fascinirani šahom.

Sama igra je nabijena simboličnim značenjima. Crno bela shema šahovnice  podseća na mandalu kao uokvirenu sliku kosmosa, ukazujući na borbu tame i svetla (jin i jang), sukob  nagona i razuma, reda i slučaja, ispoljavanja raznih mogućnosti jedne  sudbine... Ivice kvadrata ukazuju na 4 strane sveta, dok 64 polja simbolizuju  kosmičko jedinstvo (Šema je primenjivana pri izgradnji ranih hinduističkih  hramova). Podsetimo se da i ukupan broj varijacija kineskih heksagrama u Knjizi  promene iznosi 64.

Kada je indijski car Seram naučio da igra šah.Bio je ushićen lepotom te igre. Naredio je da čoveka koji ga je izmislio dovedu kod njega da bi ga lično nagradio.

Pronalazač se zvao Seta.

Rekao mu je da ga želi dostojno nagraditi i pitao ga šta želi.

Seta se mislio i rekao caru da ga pusti da do sutra razmisli šta će za nagradu.

I dosao Seta sutra dan i kaže caru, Ne želim, ni zlato, ni zemlju, ni palate,želim da budem nagrađen zrnima žita.
Želim da mi na prvo polje šahovske table stavite 1 zrno žita, na drugo polje 2, na treće 4 , na četvrto 8, na peto 16, itd. udvostručujući broj za svako naredno polje, sve dok ne stignemo do poslednjeg, 64-og.

Svi su mu se smejali. Čak ga i kralj ponizi: „Budalo, odakle ti samo tako smešno nepoštovanje bogatstva? Tvoj zahtev je besmislen. Valjda ti je jasno da već u šaci žita ima mnoštvo zrnaca. Ono što ćeš na kraju dobiti neće biti dovoljno da utoli glad čak ni najmanjeg sela u mom kraljevstvu tek nekoliko dana. Ali, u redu, dao sam ti reč i dobićeš upravo ono što si tražio.“

I car naredi matematičarima da izračunaju koliko treba zrna da Seta dobije.I posle nekoliko dana car onako razjaren dobija poruku od njegovog glavnog matematičara.

Velikodušni kralju! Izračunali smo broj zrna žita, ali on je takav da prevazilazi mogućnosti čovekovog poimanja. Kada bi sva polja u Indiji bila zasijana žitom, ni za dve hiljade godina ne bi požnjeo ono što si obećao ovom momku. I kada bi isušili sva mora i okeane i svu zemlju tada pretvorili u oranicu nebi bilo žita ponovo.

Car mu naredi da mu kaze taj broj i on saopstava sledeći:

18 446 744 073 709 551 615 (Osamnaest kvadriliona četiri stotine četrdeset šest triliona sedam stotina četrdeset četiri biliona sedamdeset tri milijarde sedam stotina devet miliona pet stotina pedeset jedna hiljada šest stotina petnaest) glasio je odgovor!

Tako kaže legenda!

Kada bi visina ambara u kome bi smestili žito sa 64 polja tj poslednjeg polja bila 4m a širina 10m onda bi njegova dužina bila 300 000 000 km tj. dvaput više nego od Zemlje do Sunca.

Sve u svemu nema na Zemlji toliko žita. :)

Mladić je javno odustao od svog zahtjeva oslobodivši kralja obaveze koju je preuzeo. Sa velikim poštovanjem mu se obratio:

Seti se, o kralju, velike istine koju mudri bramani neprekidno ponavljaju: čak su i najpametniji ljudi ponekad zaslepljeni ne samo varljivim izgledom brojeva nego i lažnom skromnošću onih koji su, zapravo, častohlepni. Nesrećan je onaj na čija pleća padne teret duga čiju veličinu nije u stanju da procieni samo svojom pameću. Znatno je mudriji onaj ko hvali mnogo, a obećava malo!“

Zadivljen mladićevom mudrošću, kralj ga je postavio za svog prvog plemića.

Igrači igraju naizmenično po jedan potez, prvi potez igra igrač sa belim figurama. Cilj igre je matirati suparničkog kralja.


PRAVILA KRETANJA FIGURA

Pešak se kreće isključivo prema napried. Iz početne pozicije, na drugom redu, može ići napried za jedno ili za dva polja, a nakon toga samo za po jedno polje. Uzimati može samo ukoso na prvo polje prema napred. Dakle npr. beli pešak sa polja d4 može uzeti protivničku figuru na c5 ili na e5. Pešak dolaskom u zadnji (osmi) red biva promovisan u figuru po izboru igrača (obično je to kraljica).

Kralj se može pokretati u svim smerovima za jedno polje. Nikada ne sme doći na mesto koje napada bilo koja suparnička figura.

Kraljica (naziva se i "dama") je najjača figura, kreće se neograničenim brojem slobodnih polja u svim smerovima: pravo, vodoravno i dijagonalno. Ne može preskakati figure.

Top (naziva se i "kula") kreće se neograničenim brojem slobodnih polja pravo i vodoravno (po linijama i redovima). Ne može preskakati ostale figure.

Lovac (susreće se nemački naziv "laufer") kreće se neograničenim brojem slobodnih polja po dijagonalama. Ne može preskakati druge figure. Zbog kretanja uvijek po poljima iste boje lovci se mogu nazivati "belopoljnim" i "crnopoljnim" lovcem.

Skakač (naziva se i "konj") je jedina figura koja može preskočiti drugu figuru, svoju ili protivničku. Kreće se u obliku slova L: dva polja ravno, zatim jedno polje levo ili desno, na bilo koju stranu. Dakle, ako stoji u centru table ima osam raspoloživih polja.

Mat je situacija kad je nakon našeg posljednjeg poteza suparnički kralj napadnut na takav način da se ne može obraniti. Postoje tri načina odbrane od napada na kralja:

1)uzeti napadačku figuru

2)postaviti neku svoju figuru na liniju napada (ako nije napadnut od skakača)

3)pomeriti se kraljem na polje koje nije pod napadom.

Ako ni jedna odbrana nije moguća, kralj je matiran.

Da li vi igrate šah? Jel ste imali nekog uspeha? Imate li nekog šahistu koji vam je uzor i koji vam predstavlja motivaciju?

Pišite, pa ću se ja nadovezati u nadolazećim postovima ;)


Poruku je menjao/la Moonchild - Sreda, 12.02.2014, 11:50 PM






Acta NoN Verba / Djela ne riječi.
7673
poruka na forumu
1498 10468



post # 2 | 12.02.2014 , 11:49 PM

heh' ne znam da igram sah, znam jedino preko kompjutera ono kad mi sam pokazuje gdje mogu da ga pomaknem. :D

http://www.extracafe.rs/avatar/22/679664.jpg
http://www.extracafe.rs/avatar/87/050459.jpg

My Father was always in a good spirits,
he loved Football. It makes me a bit
sad because if he could enjoy seeing
me now, what I have achivet, that
would be a hight in his life.

BUT I AM SURE THAT
HE WATCHES OVER ME
FROM ABOVE.

CRISTIANO RONALDO ➐








Dusa od coveka :)
397
poruka na forumu
87 414



post # 3 | 13.02.2014 , 1:20 AM

Šah je taktička igra, stvar je u dobrom tajmingu :)
Moj drug iz srednje je šahista, on mi je uzor u šahu .

"Being kind, loving and gentle is true meaning of life."



Forum » Lepota i Zdravlje » Sport i rekreacija » ŠAH
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: