Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Lepota i Zdravlje » Sport i rekreacija » Kako salo nastaje i kako se ono gubi
Kako salo nastaje i kako se ono gubi






393
poruka na forumu
36 392



post # 1 | 08.12.2011 , 3:02 PM



Salo na odredjenim delovima našeg tela nastaje kada energetska vrednost hrane koju unosemo bude veća od energije koju naš organizam potroši. Ukoliko naše telo ne potroši energiju, onda se u organiymu stvaraju zalihe te energije ili salo. Portošnja energije zavisi od fizičke aktivnosti, prisustva odredjenih hormona, procenta mišića, aktivnosti metabolizma itd. Ona zavisi kako od naslednih osobina kao što je genetika tako i od stečenih osobina ili navika, posebno navika u ishrani. Pod ovim se ne podrazumeva samo količina, vrsta i energetska vrednost hrane, već i koliko često se hranite. Osobe koje se neredovno hrane, koje prave velike pauze izmedju obroka ili preskaču obroke lakše stvaraju masne naslage od osoba koje imaju više obroka dnevno. Takođe, neophodno je unositi više različitih vrsta namirnica koji zadovoljavaju sve nutritivne zahteve organizma. Suština priče se svodi na kalorijski balans. Ukoliko nam je potrebno više energije nego što smo je hranom uneli razlika u vrednostima biće nadoknađena iz naših rezervi – odnosno sala. To takodje znači da što smo fizički aktivniji potrenbo nam je više hrane i više hrane možemo uneti bez bojazni da će ona biti pretvorena u masne naslage. Ipak neće se svaka hrana jednako pretvarati u energiju, kao što znamo neke materije poput proteina imaju i gradivnu funkciju i njihov smisao je da budu upotrebljene za povećanje mišićne mase. Tako da ne smemo i imati u vidu samo KOLIKO jedemo već je važnije obratiti pažnju na to ŠTA jedemo. Ključ je u ugljenim hidratima. Glavni problem kod velikog unosa ugljenih hidrata je stimulacija proizvodnje insulina. Njegova svrha je da podstakne korišćenje šećera u krvi (koji je posle jela obično povećan u odnosu na trenutne potrebe organizma), i taj višak skladišti za buduću upotrebu.Ovaj višak šećera se prvo skladišti kao glikogen u mišićima i jetri. Glikogen se veoma brzo može konvertovati u šećer u krvi kada je to potrebno, obično za nagle i jake aktivnosti. Raspoloživ prostor za glikogen je dosta ograničen, i kada insulin treba da uskladišti glikogen, a nema mesta za njega, taj šećer se skladišti kao mast. Za mast postoji dosta veći prostor u organizmu nego za glikogen. Postoji milijarde masnih ćelija u organizmu, a svaka od njih se može povećati i preko 100 puta od svoje veličine da bi napravile prostor za smeštaj dodatne masti. Zbog insulinskog blokiranja sagorevanja masti, veoma je preporučljivo izbegavati rafinisane ugljene hidrate što je više moguće ali, pošto su nam ugljeni hidrati itekako potrebni potražićemo ih iz izvora bogatih dijetnim vlaknima koji nemaju jako insulinsko dejstvo kao rafinisani proizvodi. Tako da bi dobar izbor ugljenih hidrata bile: ovsene pahuljice, pirinač, koštunjičavo voće, semenke, ili povrće...
Kada smo kod fizičke aktivnosti ovde treba napraviti razliku između vrsta fizičkih aktivnosti koje su delotvorne za gubljenje masnih naslaga. Složićete se da dizanje tegova ne zahteva isti vid energije kao planinarenje ili trčanje maratona. Za sagorevanje masti je najbolje praktikovati kardio trening slabog inteziteta u trajanju od 45 do 60 minuta. Ovakva praksa nažalost može imati negativne posledice na našu mišićnu masu pa treba biti veoma oprezan oko izbora kardio treninga, ali u ovom textu nas ne zanima kardio trening već način na koji se tope masne naslage. Na samom pocetku fizicke aktivnosti dolazi do sagorevanja ugljenih hidrata, a masne kiseline pocinju da se tope tek nakon nekog vremena zato je veoma važan tip aktivnosti za koji ćemo se opredeliti. Aerobno vežbanje je aktivnost takvog intenziteta koji je ispod tačke na kojoj nivo mlečne kiseline počinje da raste se enrgija za aerobne vežbe stvara usled dejstva kiseonika. Aerobni metabolizam je daleko efikasniji od anaerobnog - po svakom molekulu glukoze dobija se 38 molekula adenozin trifosfata (ATP), visoko energetske supstance koja je pokretač mišićne kontrakcije, za razliku od svega 2 molekula ATP koja se dobijaju anaerobnim metabolizmom. Sagorevanje masti iz masnih rezervi u toku aerobne aktivnosti, obezbeđuje adekvatan priliv energije kod dugotrajnih naprezanja.
Najbolje vreme za kardio trening je jutro, neposredno nakon spavanja jer se telo tada nalazi u režimu niskog energetskog bilansa jer ono tada mora potražiti alternativne izvore energije koje će u ovom slučaju biti masne kiseline. Ovde se mora biti pažljiv jer je neophodno da trening ne bude jakog inteziteta kako organizam ne bi došlo do tako nepoželjne pojave koju nazivamo katabolizam ili gubljenje mišićne mase.
Ljude često zanima kako da skinu masne naslage sa odredjenog dela tela. treningom i ishranom nije moguće skidati masti parcijalno, kao što se one ni ne dobijaju parcijalno. Istina da se kod nekih ljudi masti ne stvarju/gube jednakom brzinom na istim regijama… Da li će se one više stvoriti na rukama, nogama, grudima, licu, stomaku ili bedrima niko u startu ne može da zna. Na kom mestu će naš organizam najviše taložiti masti zavisi od puno faktora. Među njuma figurira genetika kao jedan. Ali I hormoni igraju itekako važnu ulogu u tome. Estrogen utiče da se kod žena masne naslage najčešće prave na bedrima i bokovima, dok je za muškarce karakteristično da se masne naslage talože najviše na stomaku.
Neki će reći: “tako blizu a tako daleko” jer recpt je veoma jednostavan: (pravilna ishrana i redovan kardio trening) a opet ga je veoma teško ostvariti. Prepreka koja nam stoji na putu ostvarenja ovoga cilja nije samo u našim navikama već, rekao bih, mnogo više u našoj psihi. Čovek koji se nalazi na ovakvom režimu oseća se kao da mu je nešto uskraćeno, kao da mu je ograničena sloboda ili čak kao da trpi neku kaznu… Ovde se opasno zamenjuju teze. Mnogo bolje bi bilo kada bismo ovakav način života doživeli kao naš slobodan izbor, odnosno kao jedan od oblika ispoljavanja naše slobode! Imamo šansu ispred sebe i na nama je da se potrudimo da je iskoristimo. Zaista moramo raditi na sebi da trening i način ishrane ne shvatimo kao nešto što nas ograničava ili zarobljava kad je upravo suprotno: salo i strast prema nezdravoj hrani su ti koji nas zarobljavaju u odvratnu ljušturu u koje se pretvori naše telo ako se natalozi previse masti na njemu.


Fajlovi: 4913233.jpg (13.4 Kb)

Poruku je menjao/la Sinisa-Sabac - Cetvrtak, 08.12.2011, 3:30 PM

Live to ride,ride to live...









2963
poruka na forumu
797 10239



post # 2 | 09.01.2012 , 11:44 AM

gj za post...

:P









263
poruka na forumu
3 59



post # 3 | 09.01.2012 , 1:39 PM

bravo !












526
poruka na forumu
339 4044



post # 4 | 05.05.2012 , 3:47 PM

bravo za post rep +


Forum » Lepota i Zdravlje » Sport i rekreacija » Kako salo nastaje i kako se ono gubi
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: