Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: Infinity  
Forum » Tehnički deo » Softwer » Softver
Softver






785
poruka na forumu
27 121



post # 1 | 16.01.2011 , 10:57 PM

Софтвер су програми (наредбе, инструкције) који 'говоре' рачунару како треба да извршава одређене задатке. Софтвер је начин записа алгоритама у облику који је разумљив рачунару.
Порекло појма

Појам софтвер је први пут искористио John W. Tukey, инжењер информатике, 1957. године. Појам је настао као аналогија појму хардвер. Наиме, на енглеском реч хардвер значи тврдотворина, односно тврде ствари (hard = тврдо). Насупрот томе реч soft значи меко.
Дефиниција

Вероватно најбоља дефиниција за појам софтвер потиче од Института инжењера Електротехнике и Електронике (The Institute of Electrical and Electronics Engineers - IEEE), која гласи:
Свеобухватни збир информатичких програма, процеса, правила; документације и датотека у вези, који чине део операција једног информатичког система.
Типологија

Два основна типа софтвера су:
Системски софтвер - програми који се користе за директно управљање физичким делом рачунара, односно хардвером. Овај софтвер омогућава интеракцију корисничког софтвера са хардвером. Модерни назив за системски софтвер је оперативни систем. Неки теоретичари информатике сматрају компајлер и остале алатке за развој софтвера делом системског софтвера.
Кориснички софтвер - програми намењени крајњим корисницима рачунарског система. То су дакле програми са којима корисници система обрађују податке.
Извршавање софтвера или програма од стране корисника рачунарског система данас обично укључује учитавање корисничког софтвера и података са хард диска, интерактивну обраду података и похрањивање података на хард диск. У прошлости су се уместо хард диска користиле магнетне траке или неки други тип трајне меморије.
Рачунар у току извршавања софтвера прати унапред утврђен низ наредби да би омогућио кориснику да податке обради на одговарајући начин.












2315
poruka na forumu
731 4208



post # 2 | 10.09.2011 , 9:27 PM

Neke zanimljivosti o softveru veoma korisno

Upornost je osobina upornih.

IM BACK BITCH !










1830
poruka na forumu
280 1781



post # 3 | 10.09.2011 , 10:06 PM

ni jedan softver ne ide bez hardvera wink
dobra iformaticarska tema thumbup











712
poruka na forumu
16 -89



post # 4 | 23.09.2011 , 8:22 PM

zanimljiv softwer

Postoje dvije vrste ljudi… Oni, kojima se sviđam i oni, koji nemaju ukusa…



Forum » Tehnički deo » Softwer » Softver
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: