Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • »
Forum moderator: Infinity  
Forum » Tehnički deo » PC Klinika » Besplatno podešavanje računara u samo 10 koraka
Besplatno podešavanje računara u samo 10 koraka


3239
poruka na forumu
372 2298post # 1 | 01.02.2011 , 8:00 PM

Besplatna generalka

Svedoci ste hrpe softvera na Internetu koji vam nude razne nacine da ocistite, podesite i ubrzate racunar do besvesti i izvucete i zadnji atom snage iz svog procesora… naravno za odredeni iznos dolara, ali postoje nacini da to sve ucinite besplatno.

Kao što smo vec rekli postoji mnoštvo softvera koji vam nude održavanje racunara u top formi. Znaci razne optimizacije, cišcenja i ubrzanja, kako racunara tako i internet veze, bez obzira radilo se o obicnoj modemskoj vezi, ISDN, ADSL…
Medjutim, velika vecina takvih programa zahteva i odredenu naknadu za svoj posao, odnosno odredeni iznos dolara koji ponekad i nije prihvatljiv svima. Da li ste se ikada upitali šta u stvari rade takvi programi?

Kako uspevaju ocistiti "smece" koje se nakupljalo mesecima i sada vaš racunar više ne radi onako glatko! Odjednom pocinju i problemi sa internetom, veza je prespora i stranice se ucitavaju predugo. I uz sve to sada se više ne želi niti ugasiti onako brzo, nego cucite uz monitor i razmišljate da li ce se uopce "vec jednom ugasiti?"
No dobro, ako ste iskusili neke od ovih ili slicnih problema, znaci da je došlo vreme da napravite "generalnu cistku", a mi cemo vam pokazati kako da to ucinite besplatno u 10 jednostavnih koraka.


1. Uklonite nepotrebne stvari

Prvo pa generalno

Prvi potez je uklanjanje svih nepotrebnih programa, igara i dokumenata koji vam nisu potrebni ili ih uopšte ne koristite.
U kontrol panelu nalazi se ikona pod nazivom "Add or Remove" gde možete videti koji su programi instalirani na vaš racunar i odluciti koje želite ukloniti. Manje - više svi to znamo, ali vecina korisnika i ne primeti ikonu pod nazivom "Add/Remove Windows Components" gde možete ukloniti komponente koje dolaze sa Windowsima.
Dovoljno je maknuti kvacicu ispred programa koje ne želite više koristiti i kliknuti na Next. Ako poželite ponovno vratiti te programe, oznacitite prazni kvadratic i kliknite na Next.

Neki Windows programi nisu vidljivi u "Add/Remove Windows Components" npr. Windows Messenger, ali možete ih uciniti vidljivim na sledeci nacin:
Otidite u vaš Windows direktorijum i onda u poddirektorijum INF. nadite datoteku koja se zove sysoc.ini .
Otvorite je u Notepadu, nadite red msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,hide,7 i izbacite rec hide, tako da izgleda ovako msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,7 . Sacuvajte promene i sada ce Messenger biti vidljiv za deinstaliranje.


2. Start-up programi i efekti

Kako iskljuciti ?

Instaliranje puno programa može napuniti vašu registry bazu nepotrebnim programima koji se startuju sa pokretanjem racunara, što može dovesti do usporavanja racunara i zauzimanja dela memorije.

1. Pokrenite Regedit, "Start - Run i upišite regedit , zatim kliknite na "ok"
2. Dodite do kljuca HKEY_CURRENT_USER\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run
3. Kada ste došli do kljuca,na desnoj strani možete identifikovati programe koje ne želite pokrenuti pri startu racunara.
4. Desni klik na program koji ne želite da se pokrene pri startu racunara i odaberite "Delete".
Na ovaj nacin programi nece biti ucitani u memoriju sve dok ne bude potrebe za njima.

Uklanjanje vizualnih efekata takode ce osloboditi deo raspoložive memorije.
Idite u Settings - Control Panel - System - Advanced i pod stavkom Performance kliknite na dugme Settings i u prozoru Visual Effects ostavite kvacice samo na "Use drop shadows… i Use visual styles…" ,sad kliknite na Advanced i pod opcijom Memory usage oznacite Programs, zatim kliknite Apply i sve je ostalo isto, a vaš racunar radi brže.


3. Oslobodite još memorije

Nepotrebni DLL - ovi i servisi

Ako koristite puno programa u vreme rada, svi dll-ovi (dynamic linked library) se ucitavaju u memoriju od strane Windows Explorera.
To utice na kolicinu raspoložive memorije, kao i na brzinu rada samog racunara. Evo kako naterati Windows XP da izbaci iz memorije sve nepotrebne dll-ove:

Potražimo u registry-u HKEY_LOCAL_MACHINE - Software - Microsoft - Windows-CurrentVersion- Explorer. U ovom kljucu kreirajte novi Dword unos imena AlwaysUnloadDLL i postavite mu vrednost na 1.

Servisi su programi koji se pokrecu sa Windowsom i oni nepotrebni uticu na performanse racunara.
Idite u Start - Run i upišite services.msc i sada ste dobili listu servisa koje možete iskljucivati i ukljucivati desnim klikom,odaberete Properties i zatim Disable. Sada je servis iskljucen.

Ako ne pretražujete cesto datoteke na racunaru iskljucivanjem servisa indexing možete malo poboljšati performanse.


4. Cišcenje Registry baze

Dubinsko cišcenje

Recimo da cesto dodajete i uklanjate programe i da vodite racuna o deinstalaciji programa. Ali i pored svega ovog vaše "registry" datoteke lice na monstrume i zbog njihove velicine je rad na vašem racunaru otežan.
U ovom slucaju upotrebicemo izvrstan program RegSeeker ( ili Ccleaner) koji ce ponuditi i više od cišcenja.

Na samom pocetku nudi pregled instaliranih i pokrenutih, odnosno Start up programa, koje po želji možete spreciti da se pokrecu sa Windowsom, pa brisanje Histories datoteka i Cookiea koje vaš internet browser sakuplja prilikom surfovanja.
Uz sve to, RegSeeker vam u meniju "Tweaks" nudi i nekoliko vrlo korisnih trikova i opcija.

I dolazimo do glavnog dela koji se zove Clean the Registry. Sve što trebate uciniti je, kliknuti na dugme "ok" i pricekati da se završi skeniranje, zatim kliknite na Select all i desnim klikom miša odaberite opciju Delet selected items. Sada je vaš Registry ocišcen od nakupljenog smeca.

U slucaju da nakon cišcenja racunar ne radi kako treba, RegSeeker je napravio Back up svih obrisanih datoteka koje možete vratiti pritiskom na dugme Backups.


5. XP na krilima

Brzi i žestoki

Ovu promenu mogu izvesti svi korisnici Windows XP operativnog sistema, ali zbog izuzetne potrebe za memorijom njen ucinak nece biti vidljiv kao ubrzanje, raspolažete li sa manje od 256 MB radne memorije.

DisablePagingExecutive - ukljucivanjem ove opcije sprecavate cuvanje odredenih aplikacija na tvrdi disk vašeg racunara. Sa tim cete znatno ubrzati sve procese, jer poznato je da radna memorija i hiljadu puta brža od virtualne na tvrdom disku. Vrednost ove opcije je 0, da bi je ukljucili postavite je na 1.

Ovu postavku nalazite na sedecem mestu u registry editoru: HKEY_LOCAL_MACHINE - System -CurrentControlSet - Control - SessionManager - Memory Management.

Sljedeca opcija koju nalazite odmah do pre spomenute je: LargeSystemCache. Kada ukljucite ovu opciju, "prisiljavate" ucitavanje operativnog sistema i njegovih procesa u memoriju.

S ovom promenom Windows XP ucitava jezgro operativnog sistema i drži ga u memoriji, cineci celokupni sistem mnogo bržim i življim za rad.


6. Ubrzajte prenos podataka

DMA - mode

Win XP ne postavlja ispravno DMA mode na IDE kanale. Vecina CD-ROM-ova podržava ovaj nacin rada,ali XP ih gotovo uvek stavlja u PIO (sporiji) nacin rada. DMA nece ubrzati vaš CD-ROM,ali ce koristiti manje procesorske snage i time ubrzati prenos podataka.
Evo kako:
1. Otvorite Device Manager (My Computer-Hardware-Device Manager)
2. Kliknite na znak plus pored "IDE ATA/ATAPI Controllers" i dva puta kliknite na "Primary IDE Channel"
3. Pod "Advanced Settings" proverite Device 1 postavke. Verojatno je postavljeno na PIO transfer mode.
4. Postavite ga na "DMA if available".
Isto ponovite i za "Secondary IDE Channel" ako je u PIO modu.

Ukoliko ovo ne pomogne, u vecini slucajeva pomaže reinstaliranje IDE kanala koji ne želi prihvatiti DMA mode, na sledeci nacin:

Desni klik na IDE kanal, zatim uninstall i pritisnite ok.
Restartujte racunar i pogledajte sada da li je IDE kanal prihvatio DMA mode.

U nekim slucajevima najviše što cete dobiti je MultiWord, ali i to je u svakom slucaju puno bolje od PIO moda.


7. Još malo ubrzanja

Konacni obracun

a) Nemojte zaboraviti koristiti alat za defragmentaciju diska. Naci cete ga pod "Start/ Programs/ Accessories/ System Tools/ Disk defragmenter". Održavanjem diska na ovaj nacin, odnosno defragmentacijom možete povecati performanse racunara do 10 % i produžiti vek trajanja HD-a.

b) Ako imate malo više "RAM-a", a to se odnosi na korisnike koji imaju 256 MB i više, možete podesiti Windows da je koristi maksimalno.. Otvorite "SYSTEM.INI" datoteku iz "Windows" "direktorijuma" i u "[386Enh]" delu dodajte liniju "ConservativeSwapfileUsage=1". Na ovaj nacin ste ustvari naznacili Windowsu da znacajno smanji korišcenje virtualne memorije.

c) Kada vec imate otvoren SYSTEM.INI, za efikasnije korištenje DMA mogucnosti dodajte i liniju "DMABufferSize=64". Snimite promene i napravite restart racunara!


8. Ubrzajte surfovanje

Internet na steroidima

Na Internetu možete naci hrpu programa koji vam nude brže spajanje i ucitavanje programa te web stranica i po pravilu gotovo nikada nisu besplatni. Svi obecavaju veliko ubrzanje bez obzira koji tip veze koristili; obican modem, ISDN vezu ili neki novi, još brži nacin spajanja na Internet.

Osjetno ubrzanje možete postici malom ispravkom registry kljuca. Pokrenite Regedit i potražite kljuc koji se nalazi na sledecem mjestu: HKEY_LOCAL_MACHINE - Software - Microsoft - Windows - Current Version - Explorer - RemoteComputer - NameSpace.

Na ovom mestu postoje dva prisutna kljuca; jedan od njih je [D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0O60F5BF]. Obrišite ga. Nije potrebno ponovno pokretati racunar kako bi primetili ubrzanje koje nastaje ovom jednostavnom izmenom u Registry editoru.

Ovim ste ustvari ispravili jedan od bugova u XP Windowsima.


9. Podesite modem

Modem na maksimum

Spojili ste se na Internet i zadovoljni ste prikazanom brzinom, ali ipak vam se cini da je protok podataka katastrofalan.

Upotrebili ste sve moguce trikove, "Tweak" programe i "Dial up" ubrzivace, a cini vam se da sve to negde drugde radi mnogo lepše. I pitate se da nije možda greška u modemu ili lošoj telefonskoj liniji.

Vjerojatno nije, nego je greška u premaloj brzini "port-a" na kojem modem radi. "COM port-ovima" je po defaultu brzina podešena na "9600 bps".

Otvorite Device manager ( Start - Settings - Control Panel - System - Hardware - Device Manager) kliknete na zatim na Ports, i odaberete "port" na kojem se nalazi modem. Kliknete zatim na Properties, Port settings, i promenite Bits per second na najvecu vrednost i kliknete na "OK". Sada je brzina na kojoj "port" vrši komunikaciju puno veca i nije ogranicavajuci faktor.


10. Završni radovi

Uštimavanje

Iako Windowsi imaju još puno opcija za podešavanje, mogucnosti za tweak-ovanje i primenu ponekog trika, necemo ih sada opisivati jer bi to preraslo u jedan ogroman clanak koji ne bi mogao nositi naslov "Podešavanje u 10 koraka" jer bi smo morali dodati još jednu nulu na ovu brojku.

No, ostavili smo vam mogucnost da se sami poigrate alatom koji dolazi sa Windowsom i ima puno opcija za podešavanje, a zove se Group Policy Editor.

Do ovog alata dolazite na sledeci nacin: Start - Run i upišite gpedit.msc , kliknite na "ok" i otvorile su vam se mogucnosti za detaljno podešavanje Windowsa, bez kopanja po registry bazi ili zavirivanja u Control Panel.

Uživajte!


Ovo je mali c++ kod ce vam omoguciti primetno brze startovanje vaseg xp Winows-a:

opis i nacin primene programa

OTVORIS NOTPAD I U NJEMU NAPISES
del c:\windows\prefetch\ntosboot-*.*/q
SACUVAS KAO ntosboot.bat NA C
ONDA START-RUN I KUCAS gpedit.msc
onda ides prvi Windows Setings -> Script(Surtup/shutdown)->Shotdown->add->
Brovse i nadjes file (ntosboot.bat)->OK
naravno restartujes komp!

Sve navedeno sam licno odradio na svom racunaru, znaci provereno je. Ako nemate zivaca nije potrebno sve uradit izaberite jedan korak i odradite to, kako se kaze bolje ista nego nista... happy


Geek Perspective - tech news and reviews from Geeks point of view

15404
poruka na forumu
2409 REP OFFpost # 2 | 05.02.2011 , 11:31 PM

Ti si GENIJE,keve mi.... Svaka tebi cast!!!! beer

Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?

603
poruka na forumu
29 96post # 3 | 08.02.2011 , 1:13 PM

Meni kod 5. koraka,zabole glava,al posto je za komp. happy
hvala smile

kako instalirati igru kako krekovati pc igru kako postaviti sliku na profil

3891
poruka na forumu
137 1064post # 4 | 08.02.2011 , 2:38 PM

auuuu brate svaka tebi cas kada bi imo ko ovo da mi procita neda mi se citati zar nije moglo malo krace biggrin
3239
poruka na forumu
372 2298post # 5 | 08.02.2011 , 2:53 PM

Quote (Hitman-)
auuuu brate svaka tebi cas kada bi imo ko ovo da mi procita neda mi se citati zar nije moglo malo krace

hehe pa objasnjeno je najkrace moguce da i pocetnik razume... happy


Geek Perspective - tech news and reviews from Geeks point of view

3891
poruka na forumu
137 1064post # 6 | 08.02.2011 , 7:03 PM

aha ima dosta citati mogu knjigu da procitam.salim se ali stvarno je ekstra vidje cu i ja samo oco uraditi kada mi bude dosadno. biggrin
4750
poruka na forumu
495 2877post # 7 | 08.02.2011 , 10:31 PM

ima dosta citat
603
poruka na forumu
29 96post # 8 | 10.02.2011 , 7:25 PM

ja ovaj regseeker neumem da koristim,a ccleaner ili regcleaner sam odavn koristio smile
nekoliko pitanja:
1.posle kljuca HKEY_LOCAL_MACHINE - System -CurrentControlSet - Control - SessionManager - Memory Management,nemam opciju disablepaging... vec samo pagingperformans a u njoj isto niceg slicnog!
2.nemam file SYSTEM.ini sad
3.nemam kljuc [D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0O60F5BF],vec samo neki {223...} al ionako treba taj da se brise el to ok?
A i pohvale za korake 2 i 9,net mi je sa 100 kb/s skocio na 300 kb/s happy a korak 2,jeste malo ruznije ali mi komp pokrece sve igre bez predjasnjih problema happy
HVALAAAAAAAAAAAAAAAA! smile

kako instalirati igru kako krekovati pc igru kako postaviti sliku na profil

3239
poruka na forumu
372 2298post # 9 | 10.02.2011 , 8:12 PM

Quote (Danilo)
nemam kljuc [D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0O60F5BF],vec samo neki {223...} al ionako treba taj da se brise el to ok?

Trebalo bi da imas al ako nemas ili ne mozes da nadjes onda bolje ostavi i nista ne diraj da nebi slucajno nesto zeznuo...

a za ostalo isto vazi posto je u pitanj regedit ako ne mozes tacno da nadjes nista nemoj da diras...Fajlovi: 1791909.jpg(116.5 Kb)
Geek Perspective - tech news and reviews from Geeks point of view


poruka na forumu
REP OFFpost # 10 | 10.02.2011 , 8:41 PM

moracu da vidim stase moze uraditi biggrin
6
poruka na forumu
0 0post # 11 | 12.04.2011 , 9:08 PM

Jel znas mozda kako da se ubaci slika umesto onog na pocetku "windows XP", kad podize sistem???
Video sam negde da je lik to uradio, ali ne znam kako?????!!!!!!!!!!!???
3239
poruka na forumu
372 2298post # 12 | 12.04.2011 , 10:17 PM

Quote (pejabgd)
Jel znas mozda kako da se ubaci slika umesto onog na pocetku "windows XP", kad podize sistem???
Video sam negde da je lik to uradio, ali ne znam kako?????!!!!!!!!!!!???

Veoma lako al da ne pisem sastav idi na youtube i ukucaj: how to change logon screen in windows xp izbacice ti more video tutorijala... smile


Geek Perspective - tech news and reviews from Geeks point of view

2670
poruka na forumu
288 3086post # 13 | 25.04.2011 , 3:23 PM

sve pohvale!484
poruka na forumu
17 258post # 14 | 25.04.2011 , 3:47 PM

[bgcolor=red]Anubis ti si genije[/bgcolor]1595
poruka na forumu
37 284post # 15 | 25.06.2011 , 4:45 PM

Bravo Anubis genijalno napisano smile

We do not forgive,
We do not forget,
EXPECT US!!!


2
poruka na forumu
4 0post # 16 | 25.06.2011 , 5:01 PM

Hvala ti majstore.....;)
12
poruka na forumu
0 0post # 17 | 25.06.2011 , 7:32 PM

Evo sad cu da probam par koraka koji su mi se ucinili coola to su za brzu brzinu intterneta i ostali... Može koje pitanje?:
1.hoće li meni ovo podesavanje za vecu brzinu kuci donijeti vece racune za net...samo me zanima ima li ikakve veze ovo sa ti...pa ako moze da mi date 99% tacne odgovore...
a sto se tice ovoga to je sve cool msm na ovo ostalo...
thx puno od mene...

armin je pametna budala

288
poruka na forumu
11 77post # 18 | 25.06.2011 , 9:39 PM

Jel radi na Win 7?
Gavran seje smrt na grani drži šmajser , zajeban je šmajser koji ima laser.


3239
poruka na forumu
372 2298post # 19 | 26.06.2011 , 10:33 PM

Quote (armin_crazy)
1.hoće li meni ovo podesavanje za vecu brzinu kuci donijeti vece racune za net...samo me zanima ima li ikakve veze ovo sa ti...pa ako moze da mi date 99% tacne odgovore...


koji net koristis...? ne bi trebalo posto ovo t pomaze da izvuces vise posto nemas punu brzinu ni kod jednog provajdera uvek malo zakinu a s ovim usperas da nadaoknadis to...

Quote (Stefan213)
Jel radi na Win 7?


pa za pola mogu da kazem da radi provereno a za ostalo stvarno ne znam posto nisam cackao po bazi regiostara u windows 7 tako da ne znam kako je tamo... smile

Geek Perspective - tech news and reviews from Geeks point of view

1595
poruka na forumu
37 284post # 20 | 26.06.2011 , 10:45 PM

Anubis, Svaka cast. rep +

We do not forgive,
We do not forget,
EXPECT US!!!
Forum » Tehnički deo » PC Klinika » Besplatno podešavanje računara u samo 10 koraka
  • Page 1 of 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • »
Search: