Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: Infinity  
Forum » Internet » Internet konekcije i klijenti » MAC zastita (MAC)
MAC zastita






363
poruka na forumu
65 485



post # 1 | 25.02.2014 , 10:06 PM

Pomisli bi ste da je samo postavljanje passworda na vasem ruteru vrlo efikasno, pa i ne bas. Uvek ce neko moci da ga probije.

Ni ovo nije najbolje resenje, ali nudi malo vise sigurnosti.

Preko MAC adrese ili Media Accesses Control Adress se vrsi identifikacija uredjaja u vasem Lan-u.

Da bi ovo ukljucili, potreba vam je Ip adresa vaseg rutera, ili "Default Getaway", do nje se dolazi pritiskom na "Windows" taster i "R", izacice prozorcic gde pise "Run" tu ukucajte cmd (Command prompt).

Zatim, pojavice vam se novi prozor, tu ukucajte "ipconfig" i pritisnite enter, izbacice vam vasu Ip adresu, jos neke stvari, koje su nebitne za ovo, i ispod te ip adrese se nalazi i default getaway, zapisite ga ili zapamtite.

Za sledeci korak je bitno da budete povezani na VAS ruter, nebitno da li je preko kabla ili Wifi-a.

 Otvorite vas pretrazivac, gde se nalazi trenuta adresa, najverovatnije ce to biti google.com, ili nesto drugo. Tu ukucajte taj default getaway.

Ako vas to ne bude odvelo do sajta, pogledajte koje je marke vas ruter, i pronadjite na netu da li je potrebno da se ukuca jos nesto posle te adrese. 

Ovo je uvek razlicito, tako da ovde ne mogu pomoci.

Izbacice vam prozor gde traze username i password, username je uobicajno admin a password 1234, sem ako u vasem ugovoru ne pise nesto drugo.

Odvesce vas do novog prozora, gde mozete videti ko je povezan na tom ruteru.

Zatim, klikom na bilo koji od tih uredjaja dobijete opciju "info", tu ce vam prikazati Ip adresu tog uredjaja, i najbitnije, MAC adresu.

Kada znate koji su uredjai vasi, i ostalih korisnika za koje vi znate da koriste taj ruter, samo prepisite, kopirajte adrese negde.

Kako znati sta je sta, i sta je zapravo vase? 

Pa ako je povezan laptop ili stacionarni kompjuter, ime koje ste dali jednom od tih uredjaja se pojavljuje i na ovoj listi.

Na toj stranici bi trebala da bude sekcija koja se zove, Security. Tu se verovatno nalaze nekoliko podsekcija, vama je potrebna ona koja se zove "MAC Filter", kliknite na nju.

Uobicajno je taj filter ugasen,  Disabled, stiklirajte Enable, ili ukljuci. Time ste ukljucili MAC filter.

Ostak je jednostavan.

Sada vec znate sve MAC adrese uredjaja za koje zalite da imaju pristup vasem ruteru, i jednostavno pod "Allow" ili "Dozvoli", stiklirajte ih.

Na samom dnu te tableice pise "Apply", ne zaboravite da kliknete, pre nego napustite stranicu, ili je sav vas trud propao.

Cak i ako neko dodje do passworda vaseg rutera, i pokusa da se poveze, nece moci. U retkim slucajevima datoj osobi pokazuje da ima internet, dok ne pokusa da ga koristi, a onda se pojavljuje "internet konekcija ogranicena", tj. nece moci da ga koristi.

Nadam se da ce ovo nekome pomoci.   :)

Ako vam nesto nije jasno, slobodno pitajte, ponekad ne razumem ni ja sam sta napisem.  lol


Forum » Internet » Internet konekcije i klijenti » MAC zastita (MAC)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: