Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: Infinity  
Forum » Internet » Programiranje i Web/grafički dizajn » Web rečnik
Web rečnik






501
poruka na forumu
442 REP OFF



post # 1 | 02.11.2010 , 4:07 AM

C

Cookies je fajl koji se sa servera šalje korisniku uz pomoć browsera. Sastoji se iz određenog broja tekstualnih znakova. Uglavnom služi da se zapamte izvesni podaci koji će vam biti korisni prilikom sledeće posete istome sajtu (login i password, porudžbine u e prodavnici, grafički izgled nekog sajta)

CSS Cascading Style Sheets je jezik koji služi da bi se definisao konkretan izgled web stranice, dok se HTML koristi za definisanje strukture i sadržaja. CSS sintaksa se piše tako da ima opis za jedan ili više elemenata. U svom sadržaju ima tri vrednosti : naziv ciljanog elementa, svojstvo za ciljani element, vrednost za ciljani element. Kao nazivi ciljanog elementa se koriste nazivi HTML taga, navođenjem klase, navođenjem direktne identifikacione vrednosti (ID). Unutar jezika CSS- a se mogu ostavljati komentari i to između oznaka /* i */

D

Domen jeste naziv koji se koristi umesto IP adrese, naj jednostavnije rečeno. Domen se upisuje kao adresa uz koju pristupamo web sajtovima. Sajtovi se nalaze na serverima koji imaju IP adrese koje se sastoje od četri broja razdvojena tačkama. Pošto je to komplikovano za pamćenje, razvijen je sistem sa nazivima domena. Nazivi domena mogu da se sastoje od slova koja se nalaze u engleskom pismu, od brojeva od 0 do 9, kao i od nekih specifičnih znakova. Međutim postoje i izvesna ograničenja koja ograničavaju kombinovanje u nazivu domena.

F

FTP File Transfer Protocol – U pitanju je protokol koji služi za prebacivanje fajlovaizmeđu dva kompjutera. Zasnovan je na pricipu da radi kao klijent/server protokol. Koristi se kada treba da se prebace (upload) web stranice na server gde će biti hostovane. FTP serverima se može pristupiti na dva načina. Prvi su privatni i pristupa im se koristeći određeno korisničko ime i lozinku, a drugi su javni i pristupa im se tako što se kao korisničko ime koristi reč anonymous dok se za lozinku upisuje e-mail adresa. Isto kao što se šalju fajlovi, tako se mogu i preuzimati (download). Za rad na ovaj način se koriste Programi koji se zajednički nazivaju FTP klijenti. FTP protokol svoju komunikaciju obavlja preko porta 21.

H

HTML HyperText Markup Language jeste jezik koji sluši da se složi struktura teksta, medija i ugrađenih objekata u web stranicu. Mada može da se koristi i za e-mail. Svaki HTML dokument počinje saDocument Type Definition koji sadrži osnovne podatke, koji treba da kažu web browseru o kakvom je dokumentu reč. U osnovi se sastoji od tagova i atributa. Tagovi služe da se tačno definiše za čega služi izvesni deo koda, dok se sami atributi nalaze unutar tagova. Dva osnona taga jesu head i body. Unutar taga head se nalaze informacije koje su značajne za opis same stranice, dok se unutar taga body nalaze informacije koje se prikazuju na samoj stranici.

HTTP Hypertext Transfer Protocol – jeste protokol koji se koristi za komunikaciju na Internetu. Koristeći retrieving inter-linked text documents (hipertext) omogućio je da nastane World Wide Web. Uz pomoć ovoga protokola je standardizovano “zahtjev / odziv” stanje između klijenta i servera. Pod pojmom klijent se misli na nas, korisnike, dok se pod pojmom server misli na web sajtove. Ovaj protokol podrazumeva da se komunikacija odvija na portu 80. Sa obzirom važnosti koju u današnje vreme imaju web sajtovi, i organizacije koje se brinu o održavanju i unapređivanju ovoga protokola su veoma ozbiljne. To su World Wide Web Consortium i Internet Engineering Task Force.

I

IP adresa predstavlja broj koji kompjuteri koriste za identifikaciju prilikom komunikacija na Internetu ili u lokalnoj mreži. Trenutno je aktuelna verzijaIPv4 i u njoj ima preko četri milijarde slobodnih adresa. IP adresa u ovoj verziji se piše kao četri broja međusobno odvojena tačkama. Iako ima preko 4 milijarde adresa, to se u poslenje vreme pokazuje kao nedovoljno, pa se uveliko radi na standardu IPv6. IP adrese dodeljuju Insterner service provajderi, a one su neophodne za pristup web sajtovima ili za slanje e-mailova Ako kompjuter prilikom svakog povezivanja na Internet ima uvek istu IP adresu za nju kažemo da je to statička IP adresa, a ako mu se IP adresa svaki put menja prilikom povezivanja na Internet onda kažemo da ima dinamičku IP adresu..

L

Localhost jeste oznaka računara. U bukvalnom prevodu znači ovaj računar i najčešće se koristi prilikom testiranja softwera na kompjuteru. Umesto tog naziva može da se koristi i IP adresa 127.0.0.1.

P

PHP Hypertext Preprocessor jeste jezik koji je razvijen kao Open source. Koristi se za izradu server side rešenja. PHP može da se koristi uz jako veliki broj baza podataka, što je značajno doprinelo njegovoj popularnosti. Prilikom pisanja koda, isto kao i u HTML-u, ignorišu se prazna mesta što omogućava da se kod složi na veoma pregledan način. Takođe je omogućeno ostavljanje komentara unutar koda, koji omogućuju da se lakše snalazi u slučaju nekih prepravki u kasnijem periodu. PHP se izvršava na serveru, a kao izlazni dokument koji je dostupan posetiocima web sajta se prikazuje HTML stranica. Najpoznatiji sajt koji je napravljen sa PHP-om jeste Wikipedia

S

Spam jeste naziv za neželjene poruke koje se šalju pomoću e-maila, news gupa, komentara na blogovima ili preko chata. Najrašireniji oblik jeste kada se te poruke šalju preko e-maila. Spamerske poruke su uglavnom marketinške i sadrže u svom sastavu linkove ka proizvodima koji se promovišu.
Spider je naziv za program koji se kreće po sajtovima uz pomoć hipertekstualnih linkova i pri tome beleži informacije. Njega koriste pretraživači da bi indeksirali sadržaje veb sajtova i na taj način omogućili lakše pronalaženje relevantnog sadržaja.

SEO Search engine optimization – Ovaj termin označava čitav niz postupaka koji imaju za cilj da se web sajt bolje pozicionira na pretraživačima. Međutim dve tehnike se izdvajaju mnogo više od ostalih, a to su kreiranje sadržaja sa posebnom pažnjom na ključne reči i veoma pažljivo biranje toga da ima dosta linkova sa drugih web sajtova koji vode do web sajta za koji se radi SEO. Ovaj izraz se počeo koristiti u toku 1997 godine, a danas je SEO Search engine optimization postao jedna od ključnih tehnika za promociju i povećavanje posećenosti web sajtova.

T

TLD ( Top-level domain) – pod ovim terminom se nalaze oznake koje se ispisuju iza tačke u adresi web sajta. Treba obratiti pažnju da se pod ovim terminom nalaze samo domeni koji se smatraju onima na vrhu, dok su ostali domeni ispod njih u hijerarhiji. To su sledeći domeni .com, .biz, .info, .org, .net, .name, .pro . Takođe se među TLD ubrajaju i spozorisani među kojima su .aero, .asia, .cat, .coop, .edu, .gov, .int, .jobs, .mil, .mobi, .museum, .tel, .travel. Kao domeni koji su u hijerarhiji ispod njih se nalaze domeni zemalja.










4750
poruka na forumu
495 2877



post # 2 | 07.02.2011 , 1:51 PM

staje ovo surprised








3891
poruka na forumu
137 1064



post # 3 | 11.02.2011 , 11:27 PM

auuuuu brate :'(








2670
poruka na forumu
288 3086



post # 4 | 31.03.2011 , 9:42 PM

Sve pohvale!





Forum » Internet » Programiranje i Web/grafički dizajn » Web rečnik
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: