Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Info pomoć i podrška » Razni Tutorijali » [TUT] Povezivanje modema i routera (ADSL)
[TUT] Povezivanje modema i routera (ADSL)






289
poruka na forumu
16 266



post # 1 | 07.02.2014 , 8:59 PM

. Počet ću od konfiguracije modema pa onda konfiguracija routera. Ja imam modem od telekoma (Paradigm PTI-8441), mada je ista procedura ako imate drugi modem (ZTE, TP Link...)
Prvo korak koji jeste i najbitniji je da modem konfigurišete. Telekom kada vam donese modem on je konfigurisan da radi na principu PPPoE (stalna ili automatska konekcija). Vi treba da stavite umjesto "PPPoE" u "Bridge Mode".
Prvo što ćemo uraditi je spojiti se na internet (bez routera), znači samo da je uključen modem, odaberete neki od browsera i kucate 192.168.1.1, kod vas možda neće raditi pa pokušajte neku od sljedećih kombinacija (192.168.0.1, 192.168.1.2...). Kada vam izbaci prozor u koji treba da kucate Username i Password u polje Username kucajte "admin" i u polje Password kucajte "admin", u slučaju da ne radi u polje Password kucajte "vr10vr10tajn1pa55". Postoji mogućnost da opet neće raditi, onda je potrebno da resetujete modem i vratite ga na početne postavke, time bi trebao primiti password koji sam napisao.
Zatim vam izbacuje konfiguraciju gdje trebate kliknuti na "Advance".
 
Onda otvarate kategoriju "WAN" gdje podešavate parametre i mod. VPI/VCI treba da bude 8/35 kao na sjedećoj slici:
 
Nakon toga idete na "SAVE", sačekate 10-15 sekundi da se modem ugasi i ponovo upali i time ste završili sa konfiguracijom modema.
Ovim procesom ste dobili konfigurisan modem koji više ne radi na "stalnu konekciju".

Sljedeće što trebate uraditi je spojiti modem, router i računar. Da ne pametujem puno i ne komplikujem ovako bi trebalo da izgleda:

Sada slijedi konfiguracija routera. Pošto ja imam TP-LINK WR740N na njemu ću i pokazati kako treba da se konfiguriše. Obično uz router dobijete i CD (Quick setup), ubacite ga i pratite samo korake koje vam ponudi. Ja sam izgubio CD pa ću to uraditi ovako... Kucate opet u browser 192.168.0.1 gdje vam izbacuje ovaj prozor i kucate u oba polja "admin".

Zatim idete na "Quick setup" i "Next".
 
Sljedeće što trebate označiti je "PPPoE", Dynamic ili Static IP vam neće raditi i opet na gumb "Next".

U sljedeća polja kucate podatke od vaše ADSL konekcije.

Ostalo je još podešavanje Wirelessa, da li želite uključiti, koji tip zaštite izabrati, koju lozinku staviti...

To bi bilo to. Na kraju ostaje da još restartujete router kao na sljedećoj slici, potvrdom na gumb "Finish", pričekate 10-15 sekundi imate konfigurisan modem i router, tako da i Wireless radi bez problema.


Forum » Info pomoć i podrška » Razni Tutorijali » [TUT] Povezivanje modema i routera (ADSL)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: