Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Info pomoć i podrška » Razni Tutorijali » Uputstvo za instalaciju Windowsa XP na SATA disk
Uputstvo za instalaciju Windowsa XP na SATA disk






6612
poruka na forumu
1056 7133



post # 1 | 17.07.2011 , 5:24 PM

Prvi način instalacije Windowsa XP na SATA hard disk

Ovaj način se zasniva na isključenju AHCI, odnosno isključenju „native“ SATA moda u BIOS-u laptopa. Koja će od ove dvije opcije biti navedena u BIOS-u i gdje će se nalaziti, zavisi od konkretnog proizvođača laptopa, a nekad i od samog modela. Tačnu lokaciju i naziv najbolje je naći u uputstvu koje ste dobili uz svoj laptop. Ovaj metod ima dva nedostatka. Prvi je u tome što postoji izvjestan broj laptopa koji u BIOS-u uopšte nemaju pomenutu mogućnost. Drugi je u tome što će vam HDD raditi u „starom“ IDE modu, bez AHCI i NCQ (http://en.wikipedia.org/wiki/Native_Command_Queuing) opcija, znači nešto malo sporije

Drugi način instalacije Windowsa XP na SATA hard disk

Prije početka, pretpostavlja se da je AHCI ovaj put uključen u BIOS-u, odnosno da SATA kontroler radi u „native“ modu. Radi se o poznatom „F6+floppy“ postupku, koji je detaljnije objašnjen na http://support.microsoft.com/kb/314859/ . Sastoji se u pritisku na tipku F6 u momentu na početku instalacije Windowsa XP, kada ona na trenutak zastane sa porukom „Press F6 if you need to install a third party SCSI or RAID driver...“, u statusnoj liniji. Pri tome, naravno, treba imati i spremnu disketu sa SATA/RAID drajverima koju ćete ubaciti kada je instalacija zatraži. Često sam proizvođač laptopa nudi ove drajvere ili eventualno alatku koja pravi pomenutu disketu. Ako ovo nije slučaj, neki od linkova na kojima se mogu naći pomenuti drajveri, u zavisnosti čiji čipset imate u laptopu su:

Intel čipset:
DOWNLOAD LINK

ATI/AMD čipset:
http://game.amd.com/us-en/drivers_catalyst.aspx?p=xp/integratedip-xp

Potreban je samo „South Bridge Driver“, a kada se on raspakuje (instalacija se pokrene, pa se zatim prekine nakon raspakivanja), potrebno je samo sadržaj RAID foldera smjestiti na disketu.

Nvidia čipset:
http://www.nvidia.com/object/nforce_nf4_winxp32_8.26_11.09.html

Nakon raspakivanja (sa Winrar-om), potrebno je sadržaj MCPxx\IDE\WinXP\SATARAID foldera smjestiti na disketu. Pri tome se „xx“ u MCPxx, odnosi na čipset koji vaš laptop posjeduje.
Bitno je napomenuti da se u svim slučajevima u folderu čiji sadržaj kopiramo, nalazi fajl „txtsetup.oem“. Već vjerovatno vidite u čemu se sastoji nedostatak ovog načina. Danas već dosta desktop računara dolazi bez floppy drajva, a na laptopima je on odavno prošlost. Problem se djelimično rješava upotrebom USB floppy drajva, ali ovaj metod ne radi uvijek, iz razloga što BIOS pojedinih laptopa ne odrađuje ispravno USB-floppy emulaciju, pa takav „floppy“ instalacija Windowsa XP jednostavno neće vidjeti.

Treći način instalacije Windowsa XP na SATA hard disk

Ovaj način zapravo predstavlja integraciju drajvera za SATA kontrolere direktno u instalaciju Windowsa XP, tačnije u njen tekstualni dio. U ovom postupku upotrebljava se (već poznati) program pod nazivom Nlite, koji možete skinuti sa http://www.nliteos.com/. Prije postupka (kompletan) sadržaj instalacionog CD-a Windows-a XP treba kopirati u folder na HDD-u. CD može sadržavati i originalni Windows XP ali i verziju sa integrisanim SP1 ili SP2 (preporučljivo). Takođe, u ovom postupku će nam trebati i drajveri, koji su već pomenuti u prethodnom načinu (i koje smo tada kopirali na disketu). Naravno, biće nam potrebni samo folderi sa pomenutim drajverima (folderi koji sadrže „txtsetup.oem“), ne i sama disketa. U slučaju Intel čipseta, potreban će biti sadržaj diskete. Nakon instalacije, pokretanja Nlite i klika na „Next“, dočekaće nas sledeći prozor:



Kliknite na „Browse“ i nađite folder gdje ste prethodno iskopirali sadržaj instalacionog CD-a. Nakon toga kliknite na „Next“. Na sljedećem prozoru opet kliknite na „Next“. Dolazimo do prozora na slici:



Označite opciju 3. („Integrate Drivers“) i zadnju („Create Bootable ISO“). Sad je prilika i za instalaciju Service Pack-a 2 za Windows XP (ako već nije integrisan, označite prvu opciju, „Integrate Service Pack“). Kliknite na „Next“. Ako ste na prethodnom prozoru označili opciju „Integrate Service Pack“, sada unesite putanju do instalacije SP1 ili SP2. Kliknite „Next“. Ako ste preskočili instalaciju service pack-ova, stižete direktno na sljedeći prozor:



Kliknite na „Insert“ i odaberite „Single Driver“. Unesite putanju do foldera gdje su smješteni ranije pomenuti SATA/RAID drajveri (folder sa fajlom „txtsetup.oem“) i kliknite na bilo koji od .inf fajlova u njemu, osim u slučaju AMD čipseta, gdje je potrebno odabrati direktorijum RAID/i386 i .inf fajl u njemu. Pojaviće se prozor kao na slici:



U gornjem dijelu prozora kao „Mode“ mora biti označen „Textmode driver“. U dijelu „Textmode integration options“ označite drajver za kontroler koji je ugrađen u vaš laptop. Ako niste sigurni o kom se kontroleru radi, držite CTRL i označite ih redom sve. Kliknite na „OK“, pa na „Next“. Kliknite na „Yes“ na dijalogu „Apply changes“. Kada program završi sa integracijom (što može potrajati, ako ste prethodno odabrali i integraciju service pack-ova), kliknite na „Next“. Pojaviće se prozor:



kliknite na „Make ISO“, na sljedećem dijalogu unesite lokaciju gdje želite da .ISO bude snimljen i kliknite na „Save“. Kada program završi sa pravljenjem .iso fajla, kliknite na „Next“ i potom na „Finish“. Dobijeni .iso, potrebno je narezati sa Nero-om ili sličnim programom na CD, kao image fajl.
Bitno je napomenuti da je prije instalacije Windowsa XP, sa ovako integrisanim instalacionim CD-om, potrebno obavezno u BIOS-u uključiti AHCI, odnosno „Native“ SATA, inače ćitav postupak neće imati smisla.


Fajlovi: 4496416.jpg (25.5 Kb) · 9976523.jpg (37.5 Kb) · 3404189.jpg (24.1 Kb) · 1098524.jpg (52.8 Kb) · 7836421.jpg (42.4 Kb)


Forum » Info pomoć i podrška » Razni Tutorijali » Uputstvo za instalaciju Windowsa XP na SATA disk
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: