Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Lepota i Zdravlje » Hrana i Piće » Sta spremate za Badnje vece i Bozic ?
Sta spremate za Badnje vece i Bozic ?






484
poruka na forumu
17 258



post # 1 | 05.01.2012 , 8:36 PM

BADNJE VECE

U svim kucama Badnje vece se proslavlja svecano. To slavlje ima cisto verski karakter. Obicaj je da se za Badnje vece po podu sobe prostre slama. Na selu je obicaj da se sve sobe u domu pospu slamom. U gradu, obicno se slama prostire u sobi u kojoj ce biti postavljena svecana trpeza.
Domacica ce nasred sobe staviti veliki sto i zastrti ga cistim belim stolnjakom. Na sto ce staviti božicnu svecu, a na veliku bakrenu tepsiju domacica ce staviti cetiri velike rumene jabuke, preko kojih ce položiti božicni kolac. Domacin ce po kolacu posuti žito, kukuruz, sitan novac, suve šljive i orahe. Sve to treba da predstavlja simbolicno želju za bericetnim i dobrim životom u kuci. Domacica ce, još uz rucak, spremiti hladnu, posnu veceru.
Jelovnik za Badnje vece ponavlja se iz godine u godinu i gotovo se nikada ne menja. Na stolu treba da bude pržena riba, pasulj prebranac, crveni pirinac, kiseo kupus preliven uljem, rezanci sa orasima, a zatim turšija, med, orasi i kompot od skuvanih suvih šljiva i jabuka.
Za stolom, u zacelju, zauzece mesto deda ili otac. Jedan od njih dvojice prekrstice trpezu orasima, i u znaku krsta baciti orahe na sve cetri strane sobe. Orasi treba da ostanu na podu i da se za vreme celog praznika ne uklanjaju. Posle domacina i svi drugi zauzece mesto za stolom, a tada ce domacin upaliti voštanicu. Palice je i ostali sva tri dana božicnih praznika. Zatim ce svi za stolom pevati " Roždestvo ".
Na selu, domacin ce još rano ujutro poci u šumu da odsece badnjak. Uvece ce domacin prineti badnjak ognjištu i namazati ga medom. Prosuce po kuci žito, položiti badnjak na ognjište, a zatim poljubiti svoju decu i svima ukucanima cestitati praznik. Vatra na ognjištu cele noci ne sme da se gasi. Za to vreme, napolju, božicna pecenica okretace se na ražnju. Velike vatre i pucnjave iz pištolja objavice pocetak božicnih svecanosti. Pecenicom ce omrsiti domacin i položajnik na dan Božica, rano ujutro.

Kako vi proslavljate badnje vece i bozic, i kakvu hranu spremate.....











979
poruka na forumu
107 551



post # 2 | 05.01.2012 , 8:59 PM

Vjeruj nemam pojma zasto pisem ovdje ali neka me . Vjerujem da je kod vas u domovima vec krcato dobrom hranom :)






Forum » Lepota i Zdravlje » Hrana i Piće » Sta spremate za Badnje vece i Bozic ?
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: