Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Lepota i Zdravlje » Hrana i Piće » Lekovito i zacinsko bilje
Lekovito i zacinsko bilje






1520
poruka na forumu
180 1265



post # 1 | 11.03.2012 , 0:37 AM

Nekada davno privilegija burzuja... Vremenom postaje dostupno sirim drustvenim masama, a negde postaje kljucni simbol pojedinih nacionalnih kuhinja.

Trgovina zacinima u poslednjih godina je znatno uticala na razvoj civilizacije. Zacini su pored zlata i svile bili predmet trgovine izmedju Zapada i Istoka, te su uticali i na prekomorske plovidbe. Bili su uzrok uspona i padova kraljevstava, dominacije svetskom trgovinom Portugalaca i Spanaca, a nesto kasnije Engleza i Holandjana.

Najveci broj zacina su proizvodi biljnog porekla, karakteristicnog mirisa i ukusa ili boje. Dodaju se prehrambenim proizvodima i alkoholnim i bezalkoholnim picima radi postizanja odgovarajućeg ukusa, mirisa i boje ili radi bolje digestije. Takodje je i cest "dodatak" kozmetickim preparatima i parfemima zbog karakteristicnog mirisa, a u lekovitim preparatima zbog njihovih aktivnih principa.

Kao zacini se koriste aromaticni delovi zacinskih biljaka i to: koren, kora, list, cvetni pupoljak, cvet, tucak, plod, seme. Neki zacini se koriste u prirodnom obliku, dok se drugi pripremaju susenjem, sitnjenjem, pretvaranjem u prah i ekstrahovanjem aromaticnih sastojaka.

Specificna aroma zacina potice od etericnih ulja, a ostar i ljut ukus od alkaloida i glukozida i podukata njihove hidrolize.

Ishrana pojedinih naroda ne moze se ni zamisliti bez koriscenja mirisljavih i ljutih zacina, dok je njihova upotreba kod drugih svedena na minimum.

Brojne su vrste zacinskih i lekovitih biljaka, koje se koriste u kulinarstvu, ali i u industriji hrane, bezalkoholnog i alkoholnog pica, lekova i kozmetickih preparata.

Mogu da se koriste u svakodnevnoj ishrani za olaksanje zdravstvenih tegoba, posebno kod hronicnih bolesnika. Neki zacini imaju jak bioloski uticaj na organizam pa je neophodno poznavanje odgovorajuce doze i ucestalosti primene imajuci u vidu i njihovo lekovito i potencijalno toxicno dejstvo.

U poslednjih deset godina sve je izrazeniji trend povratka prirodi, upotrebi organske hrane i primeni prirodnih lekovitih sredstava.

Preduslov za zdrav zivot je, pre svega, zdrava ishrana, ali i primena, posebno u preventivne svrhe, lekovih proizvoda iz prirode. Zvanicna medicina je sve manje skepticna u pogledu primene zacinskih i lekovitih biljaka i sve se vise oslanja na njihovu upotrebu kao pomocnih sredstava u lecenju zdravstvenih poremecaja u organizmu.

Dakle, napisite zacine koje volite ili pak ne volite. Mozete staviti i sliku zacinskog ili lekovitog bilja. Ostavite i neki recept za caj, tinkturu, masku za lice npr. od tih biljcica, ako znate... :)

Zajedno sa Leksi, nema me vise ovde, a vi znate ko je odgovoran za to. Hvala im, jer sam tako shvatio da: "Glupog coveka je nemoguce poraziti argumentima."
A vi cete se setiti one: "Kad izgubimo nesto, tek onda shvatimo koliko nam je to nesto ustvari znacilo."
P.S. You want a piece of me?! :)










348
poruka na forumu
103 726



post # 2 | 11.03.2012 , 8:08 AM

E, izuzetno mi se dopao topic. Volim da kuvam i koristim brdo zacina, tako da mogu pisati satima koji zacin za sta se koristi ali naravno ne "sa neta" nego iz mog iskustva. Najnovije sto sam otkrila je jedan bugarski zacin koji se zove ćubrica. Kod njih vazi za sirotinjski zacin, ali mene je odusevio. Sustinski, to je mesavina zacina i kukuruznog brasna i je jako blizak kariju (curry) kog isto obozavam. Moze da se dodaje u corbice i dobro ide sa mesom (ironicno zar ne?!).
Inace, SVAKODNEVNO koristim bosiljak, nanu, ruzmarin, cimet, ma sve sto volim ali moja zivotna zelja je da nekada uspem da imam svoju kucicu sa dvoristem i da zasadim one zacine koje volim i da imam tu mogucnost da ih koristim kao sveze biljke :)

Bobby88, svaka cast za temu. Znam da nece puno ljudi da se ukljuci jer ne verujem da bas svi vole da kuvaju ili se bave biljkama (osim onim zabranjenim :P), ali mene si odusevio :)

Noli turbare circulos meos!
- Archimedes










15404
poruka na forumu
2409 REP OFF



post # 3 | 11.03.2012 , 12:30 PM

Odlicna tema.
Mada ja ne volim preterano zacinjenu hranu,koristin neke uobicajene zacine. U zadnje vreme samo iz svoje baste,ali volim ruzmarin,mirodjiju,nanu,bosiljak... Curry mi ne lezi...
Volim da meso prvo drzim u pacu,da omeksa,a zatim ga isitnim i dinstam na laganoj vatri sa iseckanim zacinima i lukom u tiganju... Ali me sad malo ubi kriza pa koristim uglavnom krompir,sargarepu ,luk i stare zalihe zacinskog bilja... I pravim jako lepe kombinacije... :D

Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?









4290
poruka na forumu
228 2087



post # 4 | 11.03.2012 , 1:22 PM

Jeeee yahoo
Kao da si znao,obožavam začine! :D
Inače ja ne solim hranu uopšte ali zato stavljam svakakve začine.
Volim se. Ruzmarin, bosiljak, origano, kim, beli i crni biber, mirođiju, korijander, cimet (moj omiljeni začin :D ), peršun, celer, đumbir,lovor i td, i td. :D :D
Puna mi je kuhinja začina i kad oder u Merkator pokupujem sve žive začine. lol

Što se nekih recepata tiče ja npr. pijem Antikilogram koji sam sama napravila. :D
Ušla u apoteku, pitala za Antikilogram, žena mi dala da pogledam kako izgleda (a ja šatro ne znam :D ), videla sastojke i okrenula se i izašla.
Otišla u zdravu hranu i za 80din. kupila sve sastojke, a Antikilogram košta oko 2000din. :D
Ovo je 100% ispravno, sastojci nisu štetni, same biljke su u pitanju, i stvarno deluje, bar kod mene. yes :)

Potrebno je od sastojaka:
1.troskot-30gr
2.hajdučki cvet-30gr
3.kleka-30gr
4.šipak-30gr
5.peršunov list-30gr.
6.breza-30gr
7.zova-30gr
8.zeleni čaj-30gr

E to je ''tajni'' sastojak ovih preparata za mršavljenje. lol
Možete uzeti i senu (ona je za probavu i baš tera u wc :D )

Sve ovo (po 30gr) pomešati.
U 1 litar prokipele vode dodati 2 kašike mešavine i ostaviti da odstoji 15-20 min.
Koristiti čaj (250ml) 15min. pre obroka i jednom pre spavanja.
Uglavnom, ja koristim 3 puta na dan.

A za lice te neke mackalice, ne znam. :D








1520
poruka na forumu
180 1265



post # 5 | 11.03.2012 , 7:37 PM

Quote (ProkletaJerina)
Najnovije sto sam otkrila je jedan bugarski zacin koji se zove ćubrica. Kod njih vazi za sirotinjski zacin, ali mene je odusevio. Sustinski, to je mesavina zacina i kukuruznog brasna i je jako blizak kariju (curry) kog isto obozavam. Moze da se dodaje u corbice i dobro ide sa mesom (ironicno zar ne?!).


To bi se meni dopalo 100%! :)

Quote (badule)
volim ruzmarin,mirodjiju,nanu,bosiljak...


Quote (ProkletaJerina)
Inace, SVAKODNEVNO koristim bosiljak, nanu, ruzmarin, cimet, ma sve sto volim ali moja zivotna zelja je da nekada uspem da imam svoju kucicu sa dvoristem i da zasadim one zacine koje volim i da imam tu mogucnost da ih koristim kao sveze biljke


Quote (Marija_Nikola)
Volim se. Ruzmarin, bosiljak, origano, kim, beli i crni biber, mirođiju, korijander, cimet (moj omiljeni začin ), peršun, celer, đumbir,lovor i td, i td.
Puna mi je kuhinja začina i kad oder u Merkator pokupujem sve žive začine.


gj

Ja sam opsednut biljcicama. Kada sam u kuhinji, kao neka vestica trpam "trave" u hranu, kao da pravim carobne napitke! :D Moji odvale kad me vide sa mojim magicnim biljcicama. :D lol

Inace, od zacina obozavam: vanilu, cimet - dva najomiljenija zacina! :) Zatim to sto ste i vi pobrojali, dakle: bosiljak, nana (npr. u koktelu Mojito), majcina dusica, piment, biber, djumbir, korijander, origano, ruzmarin, mirodjija, curry, crvena i slatka i ljuta paprika, chilli, beli, crni luk, persun... Ma, svasta nesto! :D

Inace, cimet volim da "trpam" u caj sa medom i u sutlijas. :)

Evo i nekih slicica:


Cimet


Majcina dusica


Vanilla


Bosiljak

Marija
, hvala na tom receptu za "Napravi sam antikilogram". :) Meni to ne treba, ali nekome ce mozda biti od koristi ovde. Ako imas neku tajnu smesu za gojenje, napisi, jer to meni treba. :D


Poruku je menjao/la Bobby88 - Nedelja, 11.03.2012, 7:39 PM

Zajedno sa Leksi, nema me vise ovde, a vi znate ko je odgovoran za to. Hvala im, jer sam tako shvatio da: "Glupog coveka je nemoguce poraziti argumentima."
A vi cete se setiti one: "Kad izgubimo nesto, tek onda shvatimo koliko nam je to nesto ustvari znacilo."
P.S. You want a piece of me?! :)










4290
poruka na forumu
228 2087



post # 6 | 11.03.2012 , 10:30 PM

Quote (Bobby88)
hvala na tom receptu za "Napravi sam antikilogram". Meni to ne treba, ali nekome ce mozda biti od koristi ovde. Ako imas neku tajnu smesu za gojenje, napisi, jer to meni treba.

Nema na čemu, možda nekome zatreba. :D
A za gojenje, nemam ništa. :D
Samo krkaj i lezi i eto ti recepta. lol :D
Quote (Bobby88)
Inace, cimet volim da "trpam" u caj sa medom i u sutlijas.

yes njam njam I ja. A najviše volim čaj jabuka-cimet. njam


Forum » Lepota i Zdravlje » Hrana i Piće » Lekovito i zacinsko bilje
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: