Zvanja u nasem jeziku
|
|
Mallena
|
post # 1 | 27.03.2013 , 0:13 AM
|
Da li ste upoznati sa činjenicom da zvanja, titule i zanimanja, u srpskom jeziku jos uvijek ne postoje u ženskom rodu?
doktor, profesor, psiholog, trgovac, tehničar, inženjer, pedagog, ekonomista.... a ne i doktorica, profesorica, psihologinja, trgovkinja, kehničarka, inženjerka, pedagogica, ekonomistica,...
Neki srodni jezici srpskom su izglasali i uveli zvanične titule u ženskom rodu, a u srpskom jeziku taj zahtjev skuplja prašinu već godinama.
Šta mislite o tom?
Da li treba da se uvedu ili ne?
"Ne režite mi krila, ja ipak znam da letim tamo gdje se najteže leti, po realnosti!"
|
|
| |
|
post # 2 | 27.03.2013 , 0:30 AM
|
Quote (Mallena♥) Šta mislite o tom? Meni je sasvim ok ovo:
Quote (Mallena♥) doktorica, profesorica, psihologinja, trgovkinja, kehničarka, inženjerka, pedagogica, ekonomistica,... Nista ja tu ne bih dirao vise, to sto u Srpskom ne postoje kao zanimanja i titule ne znaci da ih i ne koristimo, zasto se zamarati bez veze...
Quote (Mallena♥) Da li treba da se uvedu ili ne? Ako ih vec koristimo i ovako, ne vidim sto bi se dizala neka velika frka oko toga...
|
|
| |
Mallena
|
post # 3 | 27.03.2013 , 1:07 AM
|
Quote (lukacar95bre) Ako ih vec koristimo i ovako Koristimo, ali nisu zvanični..
"Ne režite mi krila, ja ipak znam da letim tamo gdje se najteže leti, po realnosti!"
|
|
| |
|
post # 4 | 27.03.2013 , 1:15 AM
|
Quote (Mallena♥) Koristimo, ali nisu zvanični.. Pa to sam i kazo, ako ih vec koristimo ne vidim svrhu u tome sto bi se neko zamarao da ih ozvanici i to...
|
|
| |
Sijam i u mraku :)
|
post # 5 | 27.03.2013 , 11:52 AM
|
Upoznata sam... I činjenica je da npr. profesora ako je žensko zovem profesorka, ali npr. kako bi nazvali ženu psihologi - psihologinica?!
''Na internetu možeš biti bilo ko. Žalosno je što većina biraju da budu idioti.'' ''Kad naidjem na neku prepreku u životu, preskočim je. Pa se vratim i preskočim je još jednom. U inat.''
|
|
| |
Mallena
|
post # 6 | 27.03.2013 , 11:58 AM
|
Quote (Marijana) ako je žensko zovem Imenice titula u jeziku POSTOJE u ženskom rodu, ali titule zvanično ne!
Nije pitanje da li postoji ta rijec, pitanje je o diskriminaciji žena u oblasti nauke, kulture,.....
|
|
| |
|
post # 7 | 27.03.2013 , 2:29 PM
|
Ja ne vidim nikakav vid diskriminacije. Smatram da su žene i više nego ravnopravne sa muškarcima.
Prošle godine sam na jednom času baš razgovarala sa profesorom o ovome. Pomalo bi i bilo smiješno da postoje zvanične titule,zvanja i slično. Npr. sudija,sudinica.. Smiješno zvuči.
Poruku je menjao/la By_The_Way_ - Sreda, 27.03.2013, 2:29 PM
|
|
| |
Sijam i u mraku :)
|
post # 8 | 28.03.2013 , 9:48 PM
|
Quote (By_The_Way_) Ja ne vidim nikakav vid diskriminacije. Smatram da su žene i više nego ravnopravne sa muškarcima. Quote (By_The_Way_) Npr. sudija,sudinica.. Smiješno zvuči. baš to... malo me nervira to što žene u svemu hoće da budu ravnopravne sa muškarcima (ne kažem da ne mogu i da nisu sposobne, ali nisu za to rodjene). Žena nije rodjena da cepa drva i da nosi kante od 25kg, nego za neke lakše poslove. Ipak je muško muško. Ne znam kako pravilno da se izjasnim a da moje reči ne budu protumačene pogrešno. Da možemo u svemu da budemo ravnopravni, ne bi postojali polovi, i muškarci bi radjali decu i sl...
''Na internetu možeš biti bilo ko. Žalosno je što većina biraju da budu idioti.'' ''Kad naidjem na neku prepreku u životu, preskočim je. Pa se vratim i preskočim je još jednom. U inat.''
|
|
| |
|
post # 9 | 29.03.2013 , 8:43 PM
|
Marijana , baš to. Uvijek ganjamo nekakvu ravnopravnost,a vala imamo je i previše. Vidimo diskriminaciju gdje je nama. Tražimo nešto što je skoro pa i nemoguće. Ali opet na kraju volimo onu mušku dominantnost.
|
|
| |