Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: MarijanaBK1  
Forum » Obrazovanje » Nauka » Otkrice Amerike
Otkrice Amerike






3460
poruka na forumu
141 1063



post # 1 | 15.02.2011 , 12:07 PM

Португалски супарник Кастиља била је спорија од својих суседа у истраживању Атлантика све до касног петнаестог века када су кастиљски морнари започели такмичење са својим иберским суседима. У првом такмичењу за контролу над Канарским острвима победила је Кастиља. Стварањем уније између Арагона и Кастиље и завршетком реконквисте освајањем последњег упоришта Маура, Гранаде, створени су услови да се Шпанија у потпуности преда тражењу нових трговачких путева и прекоморских колонија.

Након што је прихватио мишљење да је Земља округла, Кристифор Колумбо је био уверен да се у Индију може доћи и пловећи на запад. Од португалског краља Колумбо је затражио потпору за истраживачко путовање на запад, али је његова молба била одбијена. Без успеха се обратио и француском и енглеском краљу. Новчану је потпору затражио и од шпанског краља, но тек је уз подршку краљице Изабеле добио три брода и потребна средства. У августу 1492. године експедиција је испловила, а исте године Колумбо је стигао до острва коме је дао име Сан Салвадор (Свети Спаситељ) уверен да је стигао до Индије. Колумбо је још три пута пловио у Америку и осим Кубе и Хаитија, открио Антилска острва, ушће реке Ориноко и обалу Средње Америке. Умро је болестан и одбачен, уверен да је открио нови пут за Индију. Италијан Америго Веспучи истражујући ушће Амазоне утврдио је да та земља није Индија, већ нови континент који је по њему прозван Америка.

Године 1501. португалски морепловац Педро Алварез Кабрал открио је нови свет, земљу која се данас назива Бразил. Тиме су открића на западу довела до спора с Португалом јер су Португалци пре Шпанаца допловили до Бразила. У спору је затражена интервенција папе који је 1494. године споразумом из Тордесиљаса успоставио линију разграничења, која је ишла 270 лига западно од Зеленортских острва, по којој је Бразил припао Португалу, али спорови су настављени до новог споразума 1529. године којим је успостављена још једна линија разграничења преко Тихог океана.

Колумбо и други шпански истраживачи у почетку су били разочарани својим открићима. За разлику од Африке или Азије карипски острвљани нису имали много ствари за трговање са шпанским бродовима. Острва су стога постала жариште колонизацијских напора. Све док није истражила сам континент Шпанија није пронашла богатство које је тражила у облику обилног злата. У Америци су Шпанци пронашли бројна царства која су била једнако велика и напучена као она у Европи. Шпански конквистадори су их уз помоћ бројних пандемија болести, које су се њиховим доласком прошириле, успели освојити са само шачицом људи. Чим је успостављена шпанска врховна власт главни фокус постали су вађење и извоз злата и сребра.

Године 1519. када се Кортезова војска искрцала у Мексику шпанска круна је дала средства Португалцу Фердинанду Магелану да покрене експедицију. Циљ ове мисије био је проналазак Зачинских острва путујући на запад те их тако сместити у шпанску сферу. Експедиција је доживела успех и постала је прва која је опловила свет на свом повратку три године касније.


♥KADA JE TESKO UVEK SE SETIM ZVEZDA JE NAJBOLJA NA PLANETI♥









15404
poruka na forumu
2409 REP OFF



post # 2 | 09.04.2011 , 10:16 PM

Bogami si ti Riki ovo dobro prostudirao. Ja jos ne mogu da shvatim hrabrost tih ljudi koji su u onim drvenim skoljkama plovili po velikim morima. Mora da su bili veoma hrabri ljudi. Mada sam vise puta citao da postoje dokazi da su vikinzi prvi otkrili Ameriku i da su se cak i nastanjivali tamo.

Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?









381
poruka na forumu
24 281



post # 3 | 16.06.2011 , 4:07 PM

Najace :P

SrB-IjA-KiNg*









15404
poruka na forumu
2409 REP OFF



post # 4 | 25.07.2011 , 4:00 AM


Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?









62
poruka na forumu
5 143



post # 5 | 27.02.2013 , 3:50 PM

Ameriku so odkrili vec vikinzi oko 1000 godine kad su sa brodom dosli do obale grenlanda i Kanada jer su trazili nove teritorije jer je bio island prenaseljena teritorija, samo da oni tada nisu znali gde su stigli . Tako je erik crveni tamo i postavio prvo naselje na toj teritoriji. On je bio moreplovac


Forum » Obrazovanje » Nauka » Otkrice Amerike
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: