Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: MarijanaBK1  
Forum » Obrazovanje » Nauka » Svetla galaksija otkriva početak svemira
Svetla galaksija otkriva početak svemira




Par reči o sebi
4884
poruka na forumu
295 1518



post # 1 | 08.07.2011 , 4:03 AM



Evropski astronomi detektovali su svetlost sa veoma svetle, stare galaksije sa super masivnom crnom rupom u svom središtu, za koju tvrde da će im pomoći da objasne pojedinosti vezane za početak svemira.
Ovaj fenomen je poznat pod nazivom kvazar. Reč je o izuzetno svetlim, ali veoma udaljenim galaksijama sa moćnom crnom rupom u svom jezgru. Dosad najudaljeniji kvazar ikada viđen odaslao je svetlost 870 miliona godina nakom Velikog praska za koji se veruje da se dogodio pre oko 13.7 milijardi godina.
Ovaj rekord su sada oborili evropski astronomi koji su, posle petogodišnjeg istraživanja, pronašli kvazar koji je emitovao svetlost 770 miliona godina nakon rođenja kosmosa. Kvazar pod imenom ULAS J1120+0641 ima "crveni pomak", tj. potpis crvene svetlosti koji upućuje na njegovu udaljenost, od 8.6, što znači da je svetlost putovala do nas 12,9 milijardi godina.
"Ovaj kvazar je svojevrsna sonda ranog Univerzuma", kazao je za AFP vođa tima, astrofizičar Stiven Voren sa Imperijalnog koledža u Londonu. "Reč je o veoma retkom nebeskom telu koji će nam pomoći da shvatimo kako su super masivne crne rupe narasle nekoliko stotina miliona godina nakon Velikog praska", dodao je on.
Merenja pokazuju da crna rupa kvazara ima masu koja je oko dve milijarde puta veća od Sunca, što je veličina koju je teško pomiriti sa važećim teorijama. Super masivnim crnim rupama su, prema postojećim hipotezama, bile potrebne milijarde godina da bi narasle, postepeno usisavajući materiju iz svog okruženja.
Kvazar je nastao u poslednjem periodu "reionizacije", eri stvaranja prvih zvezdi. Tokom istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Nejčer", astronomi su koristili Evropski veliki teleskop na Andima u Čileu, kao i britanski infracrveni teleskop na Havajima.








2670
poruka na forumu
288 3086



post # 2 | 10.02.2012 , 6:01 AM

Wow, pa dobro, nista cudno, nije to nista, za razliku od onoga sto ce se u buducnosti otkriti o ne-istrazenom i beskonacnom svemiru!











2963
poruka na forumu
797 10239



post # 3 | 10.02.2012 , 9:42 AM

zanimljiva tema... volim teme u vezi kosmosa,svemira... svaka cast! gj

:P



Forum » Obrazovanje » Nauka » Svetla galaksija otkriva početak svemira
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: