Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: MarijanaBK1  
Forum » Obrazovanje » Nauka » Parapsihologija (Parapsihologija - istina ili zabluda?)
Parapsihologija






151
poruka na forumu
559 6281



post # 1 | 08.08.2012 , 2:20 PM

"Parapsihologija nije ni spiritizam ni praznoverje. Ona je pokušaj istrazivanja funkcija licnosti s one strane praga svesti"
G.N.M.Tyrrell
Koje je vase misljenje o ovoj jos uvek ne prihvacenoj nauci?

...as long as the Lords in my life I will have no fear, I will know no pain from the light to the dark...







Soldier of Jah Army
1208
poruka na forumu
551 3237



post # 2 | 08.08.2012 , 6:14 PM

Quote
Déjà vu (franc. "već viđeno"), déjà vu doživljaj ili déjà vu pojava, označava psihološku pojavu koja se izražava u smislu da se nova situacija već dogodila, viđena ili u snu doživljena. Termin je stvorio francuski filozof, parapsiholog i promotor Esperanita, Emile Boirac.
Uzroci [uredi]

Javlja se kod zdravih ljudi ponekad spontano ili u stanju iscrpljenosti ili kod otrovanih (osobito neurotoksinima kao alkoholom ili halucinogenim drogama). Može biti posljedica neuroze, psihoze ili organskog poremećaja mozga, osobito temporalnog režnja.

Doživljaj je izuzetno teško provocirati, te i istraživati u laboratorijskim uvjetima. Trenutačna istraživanja prvenstveno se fokusiraju na studije anomalija pamćenja, obzirom da je fenomen "već viđenog" vrlo izvjesno rezultat preklapanja neuroloških sustava za kratkotrajno i za dugotrajno pamćenje. S druge strane, moguće je da isti provociraju i izvjesni lijekovi, no o istome još uvijek ne postoji dovoljan broj istraživanja.
Teorije [uredi]

Dugo vremena ovaj se jeziv osjet pripisivao svačemu, od paranormalnih smetnji do neuroloških poremećaja. Međutim, posljednjih godina, kako se sve više znanstvenika počelo baviti tim fenomenom, proširile su se brojne teorije o déjà vu-ju koje sugeriraju da se ne radi samo o zastoju u memorijskom sustavu našeg mozga. Izvještaj psihologice s Colorado State University, Anne M. Cleary, objavljen u Current Directions in Psychological Science, časopisu Društva psihološke znanosti, opisuje otkrića o déjà vu-ju, uključujući brojne sličnosti između déjà vu-ja i našeg shvaćanja ljudskog pamćenja prepoznavanjem.

Pamćenje prepoznavanjem tip je pamćenja koji nam omogućava da shvatimo kako smo ono što trenutno doživljavamo već bili doživjeli prije, kao primjerice kad prepoznamo prijatelja na ulici ili čujemo poznatu pjesmu na radiju. Mozak fluktuira između dva različita tipa pamćenja prepoznavanjem: prisjećanja i upoznatosti. Prepoznavanje temeljeno na prisjećanju događa se kad možemo točno odrediti slučaj kad se trenutna situacija već dogodila u prošlosti. S druge strane, kod prepoznavanja temeljenog na upoznatosti, događa se da nam se naša trenutna situacija čini poznata, no ne sjećamo se kad se točno dogodila u prošlosti. Primjerice, vidimo poznatog čovjeka u trgovini, no jednostavno se ne možemo sjetiti odakle ga znamo. Za déjà vu se vjeruje da je primjer prepoznavanja temeljenog na upoznatosti – tijekom déjà vu-ja uvjereni smo da prepoznajemo situaciju, no nismo sigurni zašto.



i to bas desavalo mi se nakon vecih pijanstava lol
fazon kad mi stari popuje pa stara imam osjecaj vec vidjeno lol

Be my love?









4
poruka na forumu
14 170



post # 3 | 08.08.2012 , 6:20 PM

sad ću biti kratak jer sam kratak s vremenom xD
moje sažeto mišljenje bi bilo da je to sve u nama neshvaćenim i neistraženim dijelovima mozga, ljudsko biće je za mnogo više sposobno nego što je toga svjesno, neke od tih mogućnosti kao npr nadljudska snaga se često pokazuju u uslovima npr extremnog straha tj borbe za goli život doslovno.
i tzv "treće oko" je vrlo vjerovatno samo ne dovoljno istražena funkcija ljudskog mozga, vjerujem da ćemo evoluirajući doći do toga da ćemo ga moći svjesno tj svojevoljno koristiti kada nam zatreba...
toliko za sada.

zločesta beba na cici dobre vile









151
poruka na forumu
559 6281



post # 4 | 08.08.2012 , 6:26 PM

Parapsihološki fenomeni
Druga strana stvarnosti
Nema broja onima kojima se desilo da prozive "neobicno” iskustvo, iskustvo koje ostavlja covjeka iznenadjenog ili ustrašenog.

Kada bi pomislili na nekog prijatelja koji bi im u isto vrijeme telefonirao, pogodili ime nepoznate osobe, sanjali san koji upozorava na opasnost, osjetili glasove kada su sami, vidjeli "nekog” u sobi u trenutku budenja. Slucajnosti? Halucinacije? Ili dokaz da postoje nadnaravne pojave?Mnogi smatraju da se parapsihologija ne moze izdvojiti kao zasebna oblast (para)nauke. Ona bi se, prema nekim svojim karakteristikama, prije mogla smjestiti u tajne vještine i tajna ucenja, kao što su spiritizam (prizivanje duhova) ili magija. Jer, kako je poznato, covjek je još od prahistorije vjerovao u postojanje duhova i mogucnost da ih prizove, kao što je vjerovao da se buducnost moze predvidjeti, a sudbina promijeniti.

Zanimljiva proslost
Mozda je prvi parapsiholog bio lidijski kralj Krez koji je 550. pr.n.e. iskušao sedam prorocišta trazeci od njih da predvide šta ce uciniti na dati dan. Kazu da je samo prorocište u Delfima (Grcka) polozilo "ispit”.
Ipak, pravo zanimanje za paranormalne pojave nastaje sa pojavom spiritizma polovinom 19. stoljeca: 31. marta/travnja 1848. u Hydesvillu (New York) porodicu Fox probudili su cudni udarci koji kao da su izlazili iz zidova sobe u kojoj su spavale njihove djevojcice Kate i Margaret. Roditelji su došli do zakljucka da u kuci boravi duh. Dvije sestre, koje je pod svoje uzeo jedan sposoban medij, krenule su na turneju po Sjedinjenim Drzavama prizivajuci duhove po narudzbi, gomilajuci bogate darove. Bavile su se tim sve do 1888. kada je Margaret priznala da je prizivanje duhova bila dobro smišljena prevara.

...as long as the Lords in my life I will have no fear, I will know no pain from the light to the dark...









275
poruka na forumu
487 4191



post # 5 | 22.08.2012 , 11:32 AM

Ja sam promasio temu :D

Uvek postoji u zivotu neko ko je malo losiji od tebe a uveren da je malo bolji od tebe i tada nastaju sve nevolje ! ! !









151
poruka na forumu
559 6281



post # 6 | 22.08.2012 , 11:19 PM

Quote (don_petar)
Ja sam promasio temu

Ahahahhaa nisi sigurno, verujem da imas i ti nesto da kazes ;)

...as long as the Lords in my life I will have no fear, I will know no pain from the light to the dark...









15404
poruka na forumu
2409 REP OFF



post # 7 | 01.09.2012 , 8:30 AM

Verujem u parapsiholoske pojave.
Doziveo neke cudne stvari.
Video razne neobicne pojave.
A i dalje verujem u Boga. ;)

Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?









896
poruka na forumu
89 981



post # 8 | 01.09.2012 , 12:28 PM

Neznam......ja iskreno mislim da ce se to uskoro ukinuti.......ipak retko kod danas zanimaju takve stvari....svi veruju u nekog boga,i negiraju postojanje neceg drugog :p :p :p :p


Poruku je menjao/la Max_Peric - Subota, 01.09.2012, 12:28 PM








151
poruka na forumu
559 6281



post # 9 | 01.09.2012 , 12:47 PM

Max_Peric, Bas suprotno, kod nas neverovatno vlada velika potraznja za ljudima koji navodno umeju da rastumace mnoge pojave, sujeverje je izuzetno veliko, i uvek ce biti onih koji ce tako pokusavati da ``rese`` probleme..

...as long as the Lords in my life I will have no fear, I will know no pain from the light to the dark...









896
poruka na forumu
89 981



post # 10 | 01.09.2012 , 12:58 PM

Bilbao, Verujem ja u parapsiholoske kao i u okultne pojave....i u mom kraju se bavi Magijom i raznim drugim pojmovima...samo gledano na svet nekako mislim da sve gubi na znacajnosti vremena se menjaju yes yes yes :o
Quote (Bilbao)
koji navodno umeju da rastumace mnoge pojave,


Da a objasnjenje ce biti sledece"Da je to fotomontaza,da je to bilo prividjanje,da je neka sala..." u jednoj od mojih tema slicne ovoj sam imao takav problem sa korisnicima,ono sto znaju to i tvrde i nikako ne zele da promene misljenje ni nakon razumnih objasnjenja yes yes yes








35
poruka na forumu
4 14



post # 11 | 01.09.2012 , 1:18 PM

.


Poruku je menjao/la YuriBoyka1 - Nedelja, 02.09.2012, 12:25 PM


Forum » Obrazovanje » Nauka » Parapsihologija (Parapsihologija - istina ili zabluda?)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: