Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: MarijanaBK1  
Istorija kralja Aleksandra Obrenovica


381
poruka na forumu
24 281post # 1 | 14.05.2011 , 0:39 AM


Poslednji Obrenović na prestolu, od 1889. – 1893. vladarska ovlašćenja ima tročlano namestništvo, pod vođstvom Jovana Ristića. Aleksandar je bio inteligentan i veoma vlastoljubiv, odlikuje ga izraženi apsolutizam, to pokazuje 1893. nekoliko meseci pre vremena proglasio se punoletnim. Drugi državni udar, isto 1893. kada je suspendovao ustav i 1888. koji je ograničavao vladara, i vratio je ustav iz 1969. koji je vladaru davao gotovo neograničenu moć. Nastavlja austrofilsku vladavinu svoga oca. Najveći sukobi u državi izbili su okoženidbe kralja Dragom Mašin.

Draga, devojačko prezime Lunjevica, ugledna srpska porodica, ali ova generacija slabi, ima manje poštovanja. Draga je radila kao dvorska dama kraljice Natalije. Izdržavala je brojnu braću ovim poslom. Nije bio lak posao, kraljuca Natalija bila je veoma zahtevna, nezadovoljna. Kralj Aleksandar raste skoro bez oca i majke, vodi ga dvor. Prema Dragoj oseća prvo majčinsku ljubav. Tada je Draga važila za lepu ženu. Draga i Aleksandar ostvaruju ljubavnu vezu i dvor to dozvoljava u smislu da će mu naći kasnije pravu ženu, npr. Austrougarsku princezu. Aleksandar je kupio Dragoj kuću u kojoj su mogli da se nesmetano sastaju, kada nije imao vladarske dužnosti. Veliki šok za sve, kada je obelodanio da namerava da oženi Dragu. Ministar policije Genčić, u lice je rekao kralju kako je to nemoguće. Protivnici govore da je starija, nerotkinja, nemoralna, ranije udavana. Nema dileme da je Aleksandar Dragu voleo. Od nje nije ništa mogao dobiti, sem ljubavi. Na njena osećanja možemo staviti znak pitanja, ona dobija bukvalno sve. I protivnici i pristalice ovog venčanja traže pomoć patrijarha. Aleksandar pobedjuje i dobija blagoslov, njegov argument bio je da hoće srpkinju za ženu. Glavna stvar u Srbiji postaje ovaj brak. Aleksandar smenjuje ljude na dvoru, ministre, sve koji se protive njegovom braku. Po svaku cenu želi da ostvari ovaj brak. Prvu bitku aleksandar dobija. Govorio je da kao čovek ima prava da stvar svoju sreću. Jedino sa Dragom bio je muškarac, za ostale žene impotentan. Slomio je otpore i ostvario brak. Na dvoru su se sada našl kralj Aleksandar i kraljica Draga. Smenjeni činovnici počinju da se udružuju da bi „dobili rat“ . Najopasnija grupa medju vojskom „crna ruka“ posle majskog prevrata nazivaju se „ujedinjenje ili smrt“. Vodja je bio kapetan Dragutin Dimitrijević Apis. Crnorukci su se medjusobno zavetovali da će ubiti Aleksandra i Dragu.

1901. štampa objavljuje da je Draga u blagoslovenom stanju i da će doći princ. Dolzi francuski lekar i potvrdjuje trudnoću. Prolazili su meseci i ispada da trudnoće nema, iako je draga izgledala kao trudna. Nastaje katastrofa kada se ovo videlo, i ugled mladog para mnogo pada. Crna ruka odlučuje da reaguje.

1903. majski prevrat. U noći na 31. maj zaverenici upadajuu dvor sa ciljem da ubiju kralja i kraljicu. Dolazi do pucnjave, kralj i kraljica se sklanjaju u tajnu sobu. Crnorukci polako pobedjujui upadaju, ali ne nalaze kralja, hvata ih panika zbog pristizanja lojalne vojske. Traže panično i nalaze polako lupajući. Dozivaju kralja, on se odaziva sa pitanjem da li ima oficirsku zakletvu, odgovor je bio pozitivan, kralj i kraljica izlaze iz sobe i tu se dešava veleizadaja, ubijaju ih, sabljama, a zatim njihova unakažena tela bacaju preko balkona. Ovde je kraj dinastije Obrenović.

Novi vladar postaje Petar Karadjordjević, vlada od 1903. – 1921. Karadjordjev unuk. Kralj Jugoslavije tj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Added (14 Maj 2011, 0:39 Am)
---------------------------------------------Poruku je menjao/la srbija_king - Subota, 21.05.2011, 2:15 PM

SrB-IjA-KiNg*  • Page 1 of 1
  • 1
Search: