Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: MarijanaBK1  
Forum » Obrazovanje » Istorija » Poreklo kola ''Sota''
Poreklo kola ''Sota''






1320
poruka na forumu
133 2344



post # 1 | 09.10.2011 , 8:52 AM

Evo našao sam jedan zanimljiv članak,pa reko da ga sa vama podjelim...

Čim spomenemo reč "šota" odmah pomislimo na igru koja se, nažalost, igra na svakoj srpskoj svadbi. Poreklo imena šota dolazi od imena Šota Galica, ženi srbomrsca "kačaka" (odmetnika) Azema Bejte iz sela Galice (1889.-1924.) koji je svojevremeno harao po Kosmetu i Metohiji.

Šota Galica je nakon muževljeve pogibije zulumćarila i predvodila odmetnike.
U srpskom narodu sačuvano je secanje na uža događaj kada je Šota uhvatila šestoro srpske dece, čobančadi kod stada, na planini Mokri, povezala ih, naložila vatru i sve ih bacila u oganj.

Dok su deca gorela Šota je sa "kačacima" igrala svoju igru oko vatre, orgijala i pevala: "Šote mori šote, šote mašala, davno želim šote, mori, šote, da te igram ja!". Na mestu stradanja nevine dečice podignuta je spomen-ploča koja je stajala do kraja II svetskog rata, kada su je komunisti uklonili kako bi sačuvali "bratstvo i jedinstvo", još jednom poturajući narodu lažne istorijske činjenice.

Proverite i sami na Internetu... Azem Bejt ili Bejta je idol Šiptarima na forumima....
Planina Mokra se je na severozapadu Kosmeta. Za Šotu Galicu (često i Šota Galjinica) sam pronašao pravo ime: Qerime Halili Galica – Šota, što bi se na srpsko čitalo kao Čerimi Haljilji Galica - Šota.

Možda neki mislite i da je ovo neko novo srbovanje jer se dijametralno razlikuje od dosadašnjih objašnjenja (komunističke istorije) da se radi o šiptarskoj narodnoj igri gde devojka izaziva momka.... Tekst o tome je napisao i svestenik iz RS. Nalazi se u listu "Svetosavsko zvonce", objavljen početkom 2007.
“Šota" nije nastala tako davno, da se je ljudi ne bi sećali odnosno znali kako je nastala.

Mnogi će možda smatrati kako ja opet preterujem i šta ja uopšte znam, da bih prekrajao istoriju. Nemam te namere (a ni želje) da prekrajam istoriju i menjam druge ljude. Možda mogu samo da vam na ovaj način da vam pružim još jednu informaciju više. A ako vi ne cenite sebe i svoje poreklo ja vam ne mogu pomoći.

Šta želim od vas? Pa bilo bi mi vrlo drago kad bi ovu informaciju o „šoti“ prosledili svim Srbima koje poznajte jer mnogi se iz neznanja vesele nad jednim svirepim zločinom u kojem su gorela nevina deca. Bilo bi mi drago kad bi na bilo koji način i vi reagovali i one mogućili sviranje iste. (ili da prije kažete muzici ili da to učinite u početnim taktovima). Najmanje što možete da učinite je da kad se svira ova pesma sedete na svoje mesto, zamislite kako je bilo toj deci koja su živa izgorela i kako je bilo njihovim roditeljima. Znaci, da se ne veselite, jer za to stvarno nema nikakvog povoda...

Cena naše inferiornosti i neznanja je suviše skupo plaćena da sebi JOŠ jednom u istoriji dozvolimo "bratstvo i jedinstvo" preko krvi i kostiju naših predaka, naše dece i našeg naroda








15404
poruka na forumu
2409 REP OFF



post # 2 | 09.10.2011 , 9:28 PM

Azem Bejta i Cerima su bili odmetnici koji su ubijali Srbe...
Ali i Cigane i Turke i Albance i sve redom koji bi im pali pod njihov krvnicki noz....
Nemam nameru krvnike da branim,ali napominjem da su oni mnogo ciju ,ali najpre LJUDSKU decu ubijali i sve bogate koje su mogli da opljackaju.
Sota se igrala i pre njih,ali je zapis ostao da su se oni veselili upravo uz ovu pesmu i kolo. Naravno,kada je i njima djavo dosao glave,kao sto to uvek biva sa krvnicima,Sota se nastavila i dalje igrati,naravno kao narodno kolo-sto u sustini i jeste.
Znaci nisu je oni osmislili,vec su je samo,po predanju igrali... Ukoliko i to nije napisano u propagandne svrhe da se zavade jos vise narodi medju sobom. A ,mladi ste,hvala Bogu,ucicete jos da je lako pricom zavaditi ljude.
Elem, Od devedesetih godina i srpskog nacionalnog otreznjenja,Sota se ne igra vise na svadbama,osim izuzetno.
To je isto kao da ja sad mrzim Misu Kovaca,Dina Merlina da kazem drugima da ne slusaju pesme iz Hrvatske ili Bosne ili Slovenije ili Makedonije...
Sota je stara albanska igra,igrala se u KUD-ovima zbog bratstva i jedinstva,ali i zbog ritmike koju poseduje.
Da ne mislite da se ja tu,da izvinete na izrazu pre...avam, znajte da sam ja na Kosovu ranjen,u sukobu sa Albanskim teroristima,kao vojnik. Ali narod,Albance nikada ,pa ni tada nisam mrzeo,sem ovih koji su me isekli.
Znas glupo mi je malo da mrzim neciju kulturu.
U Francuskoj me je kao decaka tukla grupa Marokanaca,treba li sve Arape na svetu da mrzim zato?
Mudzahedini su me skoro ubili u Bosni,prijatelju,treba li da mrzim celokupnu muslimansku populaciju? Ili jos gore-njihovu kulturu?
Ne znam,ja ne mogu.
Mada ni Sotu ne umem da igram,a nikad nisam ni mario za igre... Pomalo kolce,znam... Za svadbu,kad se budes zenio zovi me... Ne zbog kola,zbog prasetine brate... biggrin
Nemojte ni Vi meni dragi forumasi da uzmete za zlo ovo sto sam napisao. To je samo moje glediste na stvari oko sebe. Naravno da svako ima svoje misljenje. Postujem ja to.
i da ja sam SRBIN. I imam korene gotovo do 15 veka unazad. Pradjed mi je na Solunu poginuo... smile i dalje trazim njegovo vecito prebivaliste... mozda bas u Albaniji nadjem...

Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?









1320
poruka na forumu
133 2344



post # 3 | 10.10.2011 , 4:54 PM

Da naravno,svako ima svoje misljenje wink

Quote (badule)
Mada ni Sotu ne umem da igram,a nikad nisam ni mario za igre... Pomalo kolce,znam... Za svadbu,kad se budes zenio zovi me... Ne zbog kola,zbog prasetine brate...


hahaahahaa zvat cu te.. xDD :P


Forum » Obrazovanje » Istorija » Poreklo kola ''Sota''
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: