Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: MarijanaBK1  
Forum » Obrazovanje » Istorija » Pronađen plan Hitlerovog super muzeja
Pronađen plan Hitlerovog super muzeja






1320
poruka na forumu
133 2344



post # 1 | 16.11.2011 , 7:43 PM

Foto album sa detaljnim planom nacističkog super muzeja sastavljenog od hiljada ukradenih umetničkih dela otkrio je radnik koji popravlja veš mašine, nakon što je poslom došao u kuću jednog američkog vojnog veterana.

Američki vojni veteran Džon Pistone nikada nije bio svestan vrednosti teškog, zelenog poveza nazvanog „Galerija slika Linc XIII", od kada ga je 1945. uzeo kao ratni trofej iz Hitlerove kuće u Berhestgadenu. Ali je to shvatio jedan majstor za veš mašine, istoričar amater, kada je spazio knjigu na polici u domu vojnog veterana, u blizini Klivlenda, i provere na internetu. On je potom kontaktirao jednu organizaciju za očuvanje umetnina iz Dalasa koja je bila uključena u restituciju dva slična albuma. Osnivač te fondacije Robert Edsel je otišao u Ohajo gde je shvatio važnost poveza.

Hitler, nesupešni polaznik srednje umetničke škole koji je dugo gajio ambiciju da postane veliki slikar, je bio opsednut svojom umetničkom kolekcijom, predajući joj pažnju svako veče čak i u trenutku kada su saveznici bili nadomak Berlina. Svakog Božića i rođendana njemu je poklanjan album sa fotografijama i replikama umetničkih dela ukradenih remek dela, koju je na kraju trebao da javno izloži u „Firermuzeju", u svom rodnom Lincu. Slične muzeje je planirao u Drezdenu i Minhenu. Ukupno, njemu je prezentovan 31 album a broj 13 sa reprodukcijama dela nemačkih i austrijskih slikara iz 19. veka se našao u rukama vojnika Džona Pistona. Slike su većinom delo opskurnih autora sa čijim radom je Hitler mogao da se identifikuje, piše Daily Telegraph.

U sredu je Piston prezentovao knjigu Nemačkom istorijskom muzeju u Berlinu, koji poseduje 20 albuma planiranog muzeja u Lincu, čiji stručnjaci su izjavili da se radi o primerku „vrednog kulturnog rada". Ostalih 11 primeraka i dalje nedostaje i pretpostavlja se da su ih uzeli američki vojnici koji nikada nisu saznali njihovu namenu i istorijsku važnost.

„Bila je to samo knjiga puna fotografija starih umetničkih dela"- rekao je Piston (88). „Samo sam želeo nešto što će biti dokaz da sam bio na Hitlerovoj planini.

Nacistički vođa je u svom testamentu napisao da nikada nije kupio neko platno koje je trebalo da se nađe u galeriji u njegovom rodnom Lincu. Nemački visoki zvaničnici i dileri kupili su ili ukrali hiljade slika, skulptura, tapiserija i drugih predmeta iz privatnih kolekcija širom Evrope, skladišteći ih na tajne lokacije dok se muzej ne izgradi. Većina umetnina je povraćena a 31 primerak je odnet zajedno sa savezničkim trupama.


Forum » Obrazovanje » Istorija » Pronađen plan Hitlerovog super muzeja
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: