Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: MarijanaBK1  
Mumija


2963
poruka na forumu
797 10239post # 1 | 06.12.2011 , 10:16 AMMumija je leš čiji su koža i organi sačuvani namerno ili slučajnim izlagnjem hemikalijama, velikoj hladnoći, vrlo maloj vlažnosti ili nedostatku vazduha kada tela potonu u blatište. Na pokušaje da se telo sačuva nailazi se širom sveta. Koriste se dva termina: mumificiranje i balzamovanje, koja upućuju na smole kojima se tela oblažu.

Reč mumija potiče od lat: mumia, koja je preuzeta iz Persijskog donosno Arapskog mūmiyyah (-{مومية}-) koja znači bitumen, kako su je nazivali zbog crne kože koju su imale mumije.

Tokom egipatskog dinastičkog perioda smatralo se da mrtvi obitavaju na nebu, kod zvezde Severnjače, kako se vremenom razvio i kult Sunca, zagrobni život se prebacuje u podzemlje. Mrtvi su imali sve potrebe kao i živi, pa su pokojniku u grob polagani predmeti namenjeni svakodnevnoj upotrebi. Način mumificiranja se u starom Egiptu tokom vremena menjao, ali je svrha uvek bila da zagrobni život dobije materijalnu formu, pa je za nastavak života bilo neophodno sačuvati telo od propadanja.

Egipatski naziv za mumifikaciju i mesto gde se odvija mumifikacija je vabet (čisto mesto, mesto pročišćenja). Sam proces je smatran opasnim, nečistim i zato su vabeti postavljani u blizini grobnice, uz nekropolu ili uz hramovski kompleks.

Vabet prati niz ritualnih radnji, najvažniji je obred koji se obavlja ispred grobnice, obred otvaranja usta koji predstavlja poslednji čin pred sahranjivanje mumije u grobnu odaju. Mumija se uspravlja ispred grobnice, a obred se obavlja posebnim instrumentom u vidu bradve. Sveštenik dodiruje usta, ruke i noge mumije, čime je postaje sposobna da prima hranu i kult. Obred se obavlja i u grobnici gde sveštenik dodiruje instrumentom sve prikaze samog pokojnika kao i druge predstave u samoj grobnici, kao što su statue i dvodimenzionalne predstave... Otvaranje usta predstavlja oživljavanje čula i obnavljanje života.

U proces mumifikacije uključeni su:
Rezač koji otvara trbušnu šupljinu, vadi organe. Pošto su oni nečisti, ovaj posao obavljali su pripadnici najnižeg sloja društva.
Pisar koji nadzire rad.
Balsamer koji izvodi ritualne radnje, umotava telo u zavoje, nadzire sve faze, prilikom obavljanja rituala nosi masku Anubisa.

Balsameri su bili sveštenici, verovatno usko vezani za lekare čija je funkcija pretežno bila nasledna, oni su zapošljavali zanatlije koji izrađuju kovčege, drvene figurine itd.
Pomoćni radnici koji su prali telo.

Najjednostavniji metod mumificiranja, koji potiče iz perioda preve tri dinastije, sastojao se u zavijanju tela lanenim zavojima, koji su u kasnijem periodu natapani smolom. Tokom četvrte dinastije praktikuje se vađenje organa koje je trebalo da onemogući truljenje tela. Kovčezi su drveni, pokojnici se postavljaju u opruženi stav. Ovakav način sahranjivanja primenjivao se tokom Starog carstva.

Tokom drugog milenijuma pne. uklanjaju se svi organi osim srca i bubrega, mozak se izvlači kroz nos specijalnom metalnom alatkom u vidu kuke, posle čega se organi stavljaju u posebne posude sa rastvorom natrijum karbonata. Telo se zatim polagalo u rastvor kuhinjske soli, posle čega se telo punilo mirisnim smolama i začinima. Telo se potom obmotavalo zavojima i postavljalo u kovčeg. Ovaj proces trajao je 40 dana.

U Starom Egiptu su na isti način kao i ljudi, mumificirane i životinje. Najčešće su to bile mačke, majmuni, ibisi i krokodili, koji su se smatrali svetim životinjama.

Značajni podaci u istraživanju mumificiranih ljudi i životinja dobijaju se antropometrijskim ispitivanjima, rendgenskim snimcima, seciranjem, histološkim i paleopatološkim analizama.

U Egiptu otkrivena grobnica sa 30 mumija


Egipatski arheolozi otkrili su 30 mumija u grobnici staroj oko 4.600 godina, tokom poslednjeg iskopavanja na grobnom mestu u Sakvari, 20 kilometara južno od Kaira, javio je AP.

Glavni egipatski arheolog Zahi Havas rekao je da je grobnica otkrivena na dnu bunara dubokog 11 metara. Osam mumija se nalazilo u sarkofazima, dok su ostale bile smeštene u nišama duž zida.
Havas je novootkrivenu lokaciju opisao kao "skladište mumija".
Kako su istakli arheolozi, upotreba niša u ove svrhe bila je retka u ovom vremenskom periodu.
Tokom iskopavanja na lokaciji Sakvara pronađeno je i osam drvenih i jedan kameni sarkofag. Smatra se da je sarkofag od krečnjaka, zapečaćen malterom, star više od 4.000 godina.
Iako se godinama iskopava, na grobnom mestu Sakvara često se otkrivaju novi predmeti. Ipak, veoma je retko da se iskopa ovako netaknuto grobno mesto.
Mumije, koje su položene u niše, smeštene su u grobnicu koja datira iz oko 640. godine pre nove ere, preneo je BBC.
Jedan od drvenih sarkofaga nije bio otvaran od tih davnih vremena, istakli su arheolozi, iako su ga drevni pljačkaši grobova verovatno prvi otvorili.
Oko 70 odsto drevnih egipatskih spomenika ostaje pod zemljom, naveli su arheolozi.

:P

2462
poruka na forumu
299 2356post # 2 | 28.03.2012 , 7:14 PM

Mumije su me uvijek zanimale. Voljela bi da vidim kako su oni to sve tačnije radili. :)

Inače sam kao dijete htjela biti mumificirana. :D
576
poruka na forumu
34 295post # 3 | 28.03.2012 , 7:34 PM

Quote (By_The_Way_)
mumificirana

Dodji ja cu te zamotam u carsaf :p :)

>>> NEMAM LEVU CIPELU <<<

2462
poruka na forumu
299 2356post # 4 | 28.03.2012 , 7:39 PM

Quote (nikdeni)
Dodji ja cu te zamotam u carsaf

Držim te za riječ :D


  • Page 1 of 1
  • 1
Search: