Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 2
  • 1
  • 2
  • »
Forum moderator: MarijanaBK1  
Forum » Obrazovanje » Istorija » Poreklo vaseg prezimena
Poreklo vaseg prezimena






10395
poruka na forumu
4891 18209



post # 1 | 13.12.2011 , 1:24 AM

Da li znate odakle potice vase prezime, kad se prvi put pojavljuje, da li postoji neka legenda o njemu, od kog imena je nastalo... :)






Sijam i u mraku :)
3165
poruka na forumu
757 3522



post # 2 | 13.12.2011 , 1:29 AM

nemam pojma, nikad nisam razmisljala o tome, bas cu sutra da googlam malo da vidim je pise nesto o tome... :D

''Na internetu možeš biti bilo ko. Žalosno je što većina biraju da budu idioti.''
''Kad naidjem na neku prepreku u životu, preskočim je. Pa se vratim i preskočim je još jednom. U inat.''










15404
poruka na forumu
2409 REP OFF



post # 3 | 16.12.2011 , 11:09 PM

Duga prica,obecavam da cu veceras da je ispisem... :D Sad sam u frci sa vremenom... :D

Added (16 Dec 2011, 10:09 PM)
---------------------------------------------
E konacno sam rascistio neku guzvu....

Pa... Ovako:

U neka davna vremena jedan sultanov vezir odluci da mu je dosta vojevanja po Arabiji i posalje ferman svom sultanu da ga oslobodi sluzbe.
Sultan mu ubrzo odgovori i kao nagradu za 30 godina sluzbe pokloni mu zemlju u Tesaliji,Grcka. Da tom zemljom upravlja i da je vodi a da posle predje u amanet njegovom potomstvu. Avaj... Siroti vezir je toliko bio zaokupljen ratovanjem da nije osnovao ni porodicu...
Kud ce,sta ce-zaputi se on kod jedne arapske prorocice da vidi hoce li naci zenu za sebe . Navodno su arapske prorocice bile najtacnije...
Zaputi se on kod nje,a vrata mu otvori tek napupelo devojce od sedamnaestak leta. Vezir se na prvi pogled zaljubi u nju i cim je dosao do ove prorocice zapita je koje je ono devojce. A ova mu odgovori da joj je to kcerka. Precuta on. Potrazi savet od nje. Otvori ona karte ,vide neku nesrecu te pocne kleti na arapskom iz sveg glasa. Silni vezir skoci na noge (nijesu lagane vec matore) poteze sablju dimiskiju posece arapkinju a kcerku joj na silu ote i povede sa sobom iz daleke Arabije u zemlju Grcku,Tesaliju.
Stize vezir u Tesaliju i na ulazu u grad gde ce stolovati stade da predahne sa svojom svitom. Izadje ispred njega neki stasiti mladic,po drzanju bi rekli da je trgovac i ponudi svoje usluge veziru. Veli on njemu: Veliki veziru,neka je Alah vazdan uz tebe i tvoje najmilije,dopusti da tebe i tvoj harem obucem i okitim dragim kamenjem pa ako ne budes zadovoljan mojom robom ne moras mi platiti ni grosa.
Pogleda ga vezir,naredi sviti da razapnu sator i rece mladicu da donese robu .
Ali,zeljan mlade arapkinje(a u ona vremena nisu se cure dirale dok se brak ne ozvanici,a i veziru je sultan samo mogao da odobri prvu zenu) resi on da odobrovolji svoju izabranicu pa je izvede iz njenih kola da ona sama odabere sebi odoru i nakit. Tako i bi. Izadje ona sve sa velom preko lica i prostreli pogledom mladog trgovca tako da je ovome srce pocelo da preskace kad je ugledao one bademaste arapske okice... Zatreska se ona u trgovca,a bogami i on u nju. Na prvi pogled. (od tada mi Ivkovici verujemo u ljubav na prvi pogled :D).
Iste veceri odvazi se mladic i ukrade mladu arapkinju.
Znajuci sta ce uslediti,da ce vezir prevrnuti i nebo i zemlju da ih nadje,pokupi on sve sto je imao i svu svoju porodicu i stadose bezati na sever. Legenda kaze da je sultan verovao da ce oni krenuti na jug ka Arabiji te je tamo poslao poteru,sto je mladom trgovcu,a Ivko mu je bilo ime,dalo vremena da napreduje ka severu.
Mlada arapkinja,a ime joj je bilo Bibija(neko mi rece da bi to bilo nesto kao Najdraza u prevodu) ,opcini ljepotom trgovca i vrlo brzo u svom putesestviju postadose i roditelji.
U begu pred poterom stigose do Crne Gore i tu im pomoze neki velikas iz bratstva Cirovica da se skriju,promene imena ,dobiju sveca zastitnika i overe u crkvi svoj brak. Tako Ivko postade Ivkovic,Bibija- Biljana i svi potonji potomci nosise isto prezime i slavise svetoga Nikolu. Od tada stoji i to da se Ivkovici i Cirovici postuju i cak u vreme plemenskih ratova i krvnih osveta ,ta se dva plemena nikad ne zakacise.
Neko je posle pricao da je nesretni vezir proklet od Bibije majke,arapske prorocice ,morao doziveti da nema naslednika. Pricali su da je i ostavio u amanet da se Bibiji predaju kljucevi Tesalije,jerbo je toliko bio zatreskan u nju. Ali ... Ko to zna sta je bilo...
Uglavnom od sredine 14 veka kada su Ivko i Bibija dosli u Crnu Goru(mislim da je to tada bila Hercegovina) kod Pavinog Polja,Ivkovici se rasirise po celom svetu i mnogi postadose znameniti ljudi,a svi vode poreklo od Ivka i Bibije. Neki su postali katolici,neki preuzese kasnije i Islam. Vele,da je prvi bio neki Luka Ivkovic sto je primio islamsku veru i da od tada katolici Ivkovici nikad nisu dali ime detetu Luka. Ali ko zna sta je tu tacno. Nije vazno da li je primio drugu veru,vazno da smo ostali LJUDI.
Takodje ,kod Ivkovica je karakteristicno da svi vole da trguju i da vole misticizam. Toliko vole prorocanstva i misterije da ja poneki put smatram da je i onaj Molder iz FBI i ona serija o njemu napravljena iz pera nekog Ivkovica....
E sad... Ovo je legenda... Ivkovici javite se... Mozda znate i vi nesto ,pa dodajte... :D cao


Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?









8879
poruka na forumu
844 4320



post # 4 | 16.12.2011 , 11:17 PM

Bog ce ga znati... Google to ne zna. :D

Ko si ti?









790
poruka na forumu
58 477



post # 5 | 16.12.2011 , 11:26 PM

Boro Rakita iz Zrenjanina, gde je i rođen, pita etnologe "Vesti" odakle potiču i od kada se njegovi preci zovu Rakita. Kaže da su se otac i majka doselili u Zrenjanin 1957. iz sela Babići, opština Šipovo. Krsna slava im je Sv. Jovan, Krstitelj i Preteča, 20. januara.Postoje dve različite verzije o nastanku prezimena Rakitić/Raketić, za koje smatramo da je proizvoljno preinačena verzija docnije skraćenog prezimena Rakita, dobijenog prema ženskom imenu tog oblika.

Prva kaže da su Raketići doseljenici u Drobnjak iz Banjana, od šire srodničke grupe porodica - Dobrilović. Oni su se ranije prezivali Vladojević i potiču iz plemena Banjani. Prezime je nastalo u 18. veku i to poslednjih decenija, kada je ova porodica spala na samo jednu kuću, nekog Trifka Vladojevića. U sukobima sa uskocima (1795) Trifko je ubijen.

Ostanu mu dva sina: Živko i Jovan sa majkom Rakitom i po njoj se prozovu Raketići. (Ispitivač ne objašnjava kako se pojavilo ovo "e" umesto "i"!) Slave Jovanjdan (zimski), a ranije su prisluživali i Spasovdan. I danas žive u Dobrim Selima, a krajem 19. veka dve kuće se odsele u Nikšić, gde bi trebalo da ih i još ima.Prema drugoj verziji, Raketići/Rakitići su poreklom iz Pive, odakle su se naselili u Drobnjak u Dobra Sela. Prvobitna slava im je bila Jovanjdan, a onda i drobnjačka - Đurđevdan koja je, kao plemenska, samo pridodata. Postoji još jedna mogućnost, a to je da su ime dobili po Rakitnom Polju u nekadašnjem ljubuškom kotaru, opisanom u "Hercegovini" J. Dedijera.

U njemu, naime, postoje četiri sela, ali ni u jednom, među porodicama, nema Rakita. Sama reč rakita označava biljku, vrstu vrbe. Zatim, ona je, kako smo naveli, i žensko ime, a u narodnoj epskoj poeziji javljaju se "ravno Rakitno" (polje) i "voda Rakita". Nemamo tačnih podataka, ali je moguće da se seoba Rakita iz Drobnjaka u Bosansku Krajinu - i eventualno u okolinu Raške, s druge strane, ako se radi o istoj familiji (porodici pesnika Slobodana Rakitića) - dogodila nakon ubistva spomenutog Trifka.

Kada su se Rakite naselile u Bosnu, ne znamo bez detaljnijih istraživanja. Indikativno je da kod Rogatice postoji selo, ali i reka Rakitno i Rakitnica, pa bi Glasinac kao visoravan pogodna za život stočara mogao biti jedna od njihovih stanica ka oblasti Janj kao i u dolinu Ibra - ali ovo samo potvrđuje pretpostavku da se radi o jednoj od polunomadskih stočarskih porodica na ovim balkanskim prostorima.

Slušam neke pesme ljubavne koje me podsećaju na dane naše neproživljene stvarnosti, susretanja u snovima, vetrova što milovali su nam lica, Meseca što se nije ni pokušavao skrivati pred naših licima, podsećaju me na sve ono u čemu se kriješ ti. A ja te pronalazim svakog trena. Da bih bio s tobom, da bi disali ovaj isti vazduh i noćnim svetlima obavili tajne naše ljubavi
I hteo bih ti izgovoriti sve te reči koje znam da pripadaju tebi. Ljubavi moja, da, tako te zovem. Noću kad sklopim oči, preda mnom se pojaviš ti, onako lepa. Najprije mi se oči zacakle i dah stane, a onda se srce prepusti prekrasnim talasima koji jednostavno zarobe moju dušu.










4532
poruka na forumu
946 4023



post # 6 | 16.12.2011 , 11:54 PM

Znam moje prezime potice iz Dalmacije a ja Bosanka :D

Nemoj odustati od onog koga volis,jebeš život ako se ne boriš.
Slomi mi srce slomicu ti glavu
;)










4116
poruka na forumu
1026 5825



post # 7 | 17.12.2011 , 1:26 AM

Ne znam za prezime, ali znam odakle poticem ja :)

~~ Ubi me prejaka rijec! ~~
~~ Nista se ne zavrsava, sve se menja! ~~










15404
poruka na forumu
2409 REP OFF



post # 8 | 17.12.2011 , 1:52 AM

Ma vascijeli svijet potice iz Crne Gore...
Ne pitajte me samo kako su crnogorci pozuteli pa postali Kinezi... ;) :D

Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?









790
poruka na forumu
58 477



post # 9 | 17.12.2011 , 1:53 AM

Jasta neg potice iz Crne Gore, Ovde Drobnjaci :) vitez

Slušam neke pesme ljubavne koje me podsećaju na dane naše neproživljene stvarnosti, susretanja u snovima, vetrova što milovali su nam lica, Meseca što se nije ni pokušavao skrivati pred naših licima, podsećaju me na sve ono u čemu se kriješ ti. A ja te pronalazim svakog trena. Da bih bio s tobom, da bi disali ovaj isti vazduh i noćnim svetlima obavili tajne naše ljubavi
I hteo bih ti izgovoriti sve te reči koje znam da pripadaju tebi. Ljubavi moja, da, tako te zovem. Noću kad sklopim oči, preda mnom se pojaviš ti, onako lepa. Najprije mi se oči zacakle i dah stane, a onda se srce prepusti prekrasnim talasima koji jednostavno zarobe moju dušu.










302
poruka na forumu
54 942



post # 10 | 17.12.2011 , 2:10 PM

Quote (DxD)
Bog ce ga znati... Google to ne zna.

Hahahah ti si car nemam rijeci

moje prezime Radocaj potice iz hrvatske cry nez tacno iz kojeg grada sad














363
poruka na forumu
29 337



post # 11 | 17.12.2011 , 2:30 PM

Prezime Brkić dolazi od brko "čovjek koji ima velike brkove". Brkići su se nekada prezivali Božići. U maticama ružićke župe spominju se od 1838., a prezime Brkić, drugačije Božić, spominje se zadnji put 1860. Prezime Brkić je vrlo rašireno, bez obzira na područje, nacionalnu ili versku pripadnost. Brkići su starinom iz Vodica. Došao je najprije Ante Brkić. On je imao sina Matu. Mate je imao sina Antu. Ovaj Ante je imao sina Matu. Mate je svome sinu dao ime Ante. Ante je dao svome sinu ime Miljenko. Godine 1865. kršten je Ivan sin Blaža Brkića iz Klobuka i Šime rođ. Grgić. Brkići su na Vlakama 1942. pripojeni župi Klobuk. Tadašnji kućedomaćini su bili: Grgo Brkić, Mate Brkić, Ivan Brkić.

To je moje sadasnje prezime, ali mom ocu je pravo prezime Brčkić, a ne Brkić. To prezime je nastalo kada su pravili spomenik mom pokojnom dedi i pokojnoj babi i onda su ispustili slovo "Č", i tako ja nastadoh Brkić. :)


Poruku je menjao/la voja19 - Subota, 17.12.2011, 2:33 PM


Ја сам године провео са тобом, теби дао све за тебе живео...










10395
poruka na forumu
4891 18209



post # 12 | 17.12.2011 , 8:23 PM

Deda mi je pricao sledece, ovako:
Bio jednom jedan deda i zvao se Krka i on je imao sinove Milenka i Nedeljka (ja pripadam Milenku). Posle Prvog srpskog ustanka, krenu u napad Turci i tu se zadesio i deda Krka i on kud ce, sta ce, kaze sinovima da mu ostave oruzje i da sa svojim zenama i decom beze a on ce ih zadrzavati... Tako i bilo... I on se jadan borio dok je mogao, na kraju mu ostala samo sablja i tu su ga Turci opkolili i ubili. I tako su sinovi bezali i bezali dok nisu stigli u Ćićevac (ovo nije reklama naravno) i tu su i ostali i uzeli su prezime Krkić. E sad, legenda kaze da se mesto gde je poginuo taj deda Krka zove Krkin grob. Eto, to je sve sto znam o svom prezimenu :) mada, ja sam trazila nesto i na google ali nema nista, samo jedna recenica.

Nego, mislim da ste svi culi za nase gore list, Bojana Krkica (Perez) sto je igrao za Barsu, a sad je cini mi se u Romi. Njegov deda se iz Cicevca preselio u Paracin i tu je Bojan Krkic senior poceo da trenira fudbal, pa je igrao i za OFK Beograd i ne znam posle gde je igrao u Spaniji ako je uopste i igrao... i tamo se rodio Krkic junior i eto, postao Spanac. Njegova rodbina sa tatine strane i dan danas zive u Paracinu, a on bio tamo jos kao dete. Nego da ne zalazim vise u to... Htela sam da kazem da on pripada Nedeljku, drugom Krkinom sinu. :)

Ako saznam u medjuvremenu jos nesto, napisacu. :)








15404
poruka na forumu
2409 REP OFF



post # 13 | 17.12.2011 , 10:39 PM

Ima i u Pazovi Krkica... A i Brkica... :D

Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?









218
poruka na forumu
23 298



post # 14 | 28.01.2012 , 2:01 AM

Prezime Avemaria, došao sam do podatka da potiče i Napulja, kada je nastalo ne bih znao pošto je veoma retko a malo porodica i u italiji ima to prezime. Za detaljnije morao bi put pod noge pa da češljam po Italiji, spisa ima kako sam čuo. Sestra je par puta išla u Italiju i oba puta je su je carinici ubedjivali da je ona Italijan a ona njih da je Srbin :D Na prostorima sadašnje Srbije po podacima prezime se pojavljuje u 16 veku na prostoru Vojvodine. Na teritoriji Crvenke, Nova Pazove itd.. i Mošorin odakle je poreklo dedine porodice. Dedina majka je bila Nemica a od njegovog oca Mađarica. Uglavnom vecina porodica sa prezimenom razbežali su se po svetu od 1. sv rata do kraja 2. sv rata. Posle rata ostalo je slovo na 3 porodice tačnije tri osobe koje su ostale u Jugoslaviji. Deda je rat proveo radeći ko brica u zarobljeništvu i Nemaca i Partizana. Posle njegove smrti saznao sam da je imao ženu i dete koji su za vreme rata umrli u nekom od logora na teritoriji Vojvodine. Deda o tome nije ništa pričao i bio je ćutljiv već sam saznao od babe koja mu je bila druga žena i još živa a ona je poreklom Hrvatica. Moja majka je Srpkinja od Kragovića iz Zubinog potoka. Po završetku rata deda je ostao u Beogradu, zemlja u Mošorinu je bila nacionalizovana. Porodice koje su izbegle uglavnom su završile u Americi, Francuskoj Tunisu itd.. Koliko sam saznao ni jedna porodica nije učestvovala u ratu mada ne mora da znači da je to tačno. Isplivaće sve kada budem odvojio vremena i novca da saznam nešto više ako se bude imalo sreće.








3390
poruka na forumu
1181 12635



post # 15 | 28.01.2012 , 2:09 AM

Pa Deda mi je rekao da moje prezime inache Nešović je poteklo od nekod Deda Neše, koji je prebegao iz Crne Gore tacnije iz mesta Rožaj ovde na Kosovo mesto Lešak. Tu su se nastanili i tu je valjda taj Deda Neša dobio 3 sina Ognjena, Radosava i Milenka samo je Ognjen zadrzao prezime Nešović inache moj cukundeda msm... nisam siguran. Ostala 2 brata su promenila prezime jedan u Minic a drugi u Vukadinovic ali slava nam je ostala ista Sveti Luka :) te porodice Minic i Vukadinovic su isto na u Lešku znamo da smo svoj da nam je isti predak ista slava ali samo prezime nije. Jedino je moja porodica nasledila to staro prezime Nešović i zadrzala ga do dana danasnjeg. :) Toliko o mom prezimenu :)








545
poruka na forumu
58 414



post # 16 | 28.01.2012 , 2:22 AM

Znam samo da je moje prezime veoma staro u mome gradu, ali nije bas poznato.

<3 Bancy <3









760
poruka na forumu
23 295



post # 17 | 28.01.2012 , 1:46 PM

Moje prezime je jedno jedino na svetu! :) imam neke daleke daleke rodjake ali ih ne poznajem.
Al znam da u celoj Srbiji nema istih prezimena :)...
a poreklo je**m li ga ne znam odakle je :D





Sve mi je jasno sada kada je srce prazno!!!








. . .
883
poruka na forumu
407 REP OFF



post # 18 | 28.01.2012 , 2:05 PM

Jugović (o;

. . .









363
poruka na forumu
29 337



post # 19 | 02.02.2012 , 11:57 PM

Quote (Tanja91)
Tanja91


Bravo Tanja... Znaš ti dosta... Tačno je to za Bojana Krkića... Njegov deda i sad živi u Paraćinu (i ja sam iz Paraćina) i mogu da vas upoznam sa njim ako hoćete... :D Ali ja mislim da je i dalje u Barsi...


Poruku je menjao/la voja19 - Cetvrtak, 02.02.2012, 11:57 PM


Ја сам године провео са тобом, теби дао све за тебе живео...










1520
poruka na forumu
180 1265



post # 20 | 02.02.2012 , 11:58 PM

Ne'am pojma... :) A i ne zanima me bas nesto...

Zajedno sa Leksi, nema me vise ovde, a vi znate ko je odgovoran za to. Hvala im, jer sam tako shvatio da: "Glupog coveka je nemoguce poraziti argumentima."
A vi cete se setiti one: "Kad izgubimo nesto, tek onda shvatimo koliko nam je to nesto ustvari znacilo."
P.S. You want a piece of me?! :)




Forum » Obrazovanje » Istorija » Poreklo vaseg prezimena
  • Page 1 of 2
  • 1
  • 2
  • »
Search: