Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 2 of 2
  • «
  • 1
  • 2
Forum moderator: MarijanaBK1  
Forum » Obrazovanje » Istorija » Kosovska bitka (Boj Na Kosovu 1389-te godine...)
Kosovska bitka






3239
poruka na forumu
372 2298



post # 21 | 25.06.2012 , 1:48 PM

Quote (CryTek)
Reservoir, Nikola Tesla, nisu sa balkana !!???? Jel druze jesi ti normalan......!??


pa sto se Tesle tice gde su bili ti balkanci kad je on bio gladan bez hleba na stolu sutnuli ga ko psa da je morao da ode u tudju zemlju i sad kada je postigao to sto je sve postigao u zivotu i svetu on je ponos balkana :)

Ono znam da nije vezano za temu samo kazem kad je vec spomenuto :)


Poruku je menjao/la Davor - Ponedeljak, 25.06.2012, 1:49 PM

Geek Perspective - tech news and reviews from Geeks point of view









4116
poruka na forumu
1026 5825



post # 22 | 25.06.2012 , 2:14 PM

Istina je sledeca. Da, postoje, hrvati, srbi i muslimani, a prava istina je da najmanje na ovom svetu postoje ljudi.
Danas je manje vazno biti covek, a od vaznosti je koje si nacije.
E to je tragedija covecanstva.

Zalim one koje su roditelji othranili da tako da kazem razvrstavaju covecanstvo, jer ti isti nikada nece upoznati ljude.

Davore bravo!


Poruku je menjao/la Leksi - Ponedeljak, 25.06.2012, 2:15 PM

~~ Ubi me prejaka rijec! ~~
~~ Nista se ne zavrsava, sve se menja! ~~










1291
poruka na forumu
106 1817



post # 23 | 25.06.2012 , 2:43 PM

Davor, To je tacno, ali zapitaj se malo, kakve veze je imala tadasnja nacija koja nije mogla da vidi talenat ni kad im je bio ispred nosa, i danasnja generacija koj postuje to sto je on stvorio, a gnusa se tadasnjih vlasti i njihovih gluposti....

Added (25 Jun 2012, 2:33 PM)
---------------------------------------------
Nikola Tesla, koliko god on bio ignorisan od tadasnjih vlasti, uvek je s ponosom izjavljivao da je Srpskog porekla...
E sad kao sto neko kaze da srbi slave igubljenu kosovsku bitku i hoce da nam uzmu i to samopouzdanje koje imamo, tako i amerikanci ispirajuci mozak zele da usade nama, da Nikola Tesla nije nas, da Nikola Tesla nije sa Balkana....

Quote (Davor)
pa sto se Tesle tice gde su bili ti balkanci kad je on bio gladan bez hleba na stolu sutnuli ga ko psa da je morao da ode u tudju zemlju


A gde su bila Amerikanci koji se danas toliko ponose njim, kad je on umro potpuno siromasan bez dinara....?

Isto tako, turci svojim serijama, kao pokazuju kako su oni civilizovan narod bili, kako su imali kulturu, obicaje......to su nasli da nam prikazuju, a gde su sve one glave nabijene na kolac, gde su svi oni pobijeni srbi, zasto to ne pokazu u serijama ??????!?

A mi, kao glup narod, pa se plasimo da ne uvredimo nekog, nesmemo da kazemo, DA bilo je tako, ubijali su nas i klali, jer ce se neko naci uvredjen.....takvi smo mi Srbi, brisemo svoju istoriju zarad drugih...

Added (25 Jun 2012, 2:43 PM)
---------------------------------------------

Quote (Leksi)
Istina je sledeca. Da, postoje, hrvati, srbi i muslimani, a prava istina je da najmanje na ovom svetu postoje ljudi.
Danas je manje vazno biti covek, a od vaznosti je koje si nacije.
E to je tragedija covecanstva.

Zalim one koje su roditelji othranili da tako da kazem razvrstavaju covecanstvo, jer ti isti nikada nece upoznati ljude.

slazem se,
Ja ljude delim samo na dobre i lose ljude, jer neko ko cini nedela, nemoze biti moj prijtelj...


Poruku je menjao/la CryTek - Ponedeljak, 25.06.2012, 2:39 PM

1.Pre postavljanja komentara procitajte Pravila Foruma!
2.Koristite pretragu pre otvaranja nove teme!
3.Pogledajte moje opise igara ovde.

Did I ever tell you the definition of insanity !?










15404
poruka na forumu
2409 REP OFF



post # 24 | 25.06.2012 , 6:12 PM

Quote (Davor)
pa sto se Tesle tice gde su bili ti balkanci kad je on bio gladan bez hleba na stolu sutnuli ga ko psa


Interesantan podatak,mada nevezan za Kosovski boj,ali je i pitanje ko je tehnoloski mogao da mu da podrsku na Balkanu u to vreme? Pa i materijalno? Tesla je sam krenuo u Ameriku znajuci da se tamo nalazi svezi kapital koji moze podrzati njegove eksperimente i pronalaske.

Quote (Leksi)
prava istina je da najmanje na ovom svetu postoje ljudi.


To svakako.

Quote (CryTek)
Nikola Tesla, koliko god on bio ignorisan od tadasnjih vlasti, uvek je s ponosom izjavljivao da je Srpskog porekla..


Potpuno istinito. Svojeg se porekla nije stidio nikada. Cak je i zeleo da svoje pronalazke instalira na podrucju Jugoslavije.

Ali sve ovo nema veze sa Kosovskim bojom.
To je jedna enigma vec 600 i kusur godina i tako ce i ostati.
U svakom slucaju je deo srpske istorije. I jedan veliki srpski mit. Istina je i to da smo mi Srbi,kao narod optereceni junastvom i cojstvom,a sve ga manje ima medju nama.
Istina je i to da slavimo junacku smrt,a dosli smo u situaciju da je pravi heroizam u ovo vreme zapravo - kako preziveti.

Ali da se vratimo Kosovskom boju.
Da li se zna ko je od srpskih junaka preziveo Kosovo? Znamo za Vuka Brankovica,ali koji su velikasi jos preziveli?

Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?









9
poruka na forumu
0 0



post # 25 | 04.07.2012 , 1:02 AM

Nismo izgubili Kosovski boj nego smo pobedili..Kralj Lazar je preziveo bitku i da nije ostao na Kosovu kod nekog manastira(ne mogu se setiti ime)da se pomoli nasa istorija bi bila totalno drugacija.








35
poruka na forumu
1 18



post # 26 | 09.03.2013 , 2:26 PM

Eh sta sve nije izmosljeno o Kosovskom boju
1)Zar 100 000 Srba i 300 000 Turaka nije velika brojka.U to vreme u celoj evropi nije bilo ni 200 000 ljudi
2)Prica se da je Murat ubijen u satoru,ali turski sultani su obicno bili u centru bitke,okruzeni njihovim elitnim vojnicima kako bi mogli da izdaju naredbe.
3)Kaze se da su Turci pobedili na Kosovu,pa zasto su se onda povukli.Nijedna vojska se nije povukla posle pobede








3239
poruka na forumu
372 2298



post # 27 | 09.03.2013 , 2:42 PM

Quote (necaknez)
U to vreme u celoj evropi nije bilo ni 200 000 ljudi


cujes li ti sebe ako ne cujes valjda vidis sta si napisao..

Quote (necaknez)
Kaze se da su Turci pobedili na Kosovu,pa zasto su se onda povukli.Nijedna vojska se nije povukla posle pobede


mislim da je sledecih 500 godina nakon te bitke jasan pokazatelj ko je pobedio ( sad neki vole bajke isto kao sto neki tvrde da je Srbija pobedila Nato 99' itd )...

Geek Perspective - tech news and reviews from Geeks point of view









52
poruka na forumu
6 94



post # 28 | 10.03.2013 , 3:28 PM

Kosovsku bitku jesu dobile Osmanlije, to nije sporno kao istorijska cinjenica, ali sa dosta gubitaka. Veliki gubitci su bili na obe strane, stim sto je za Srbiju kosovka bitka znacila veliko dodatno slabljenje, i realno je bila dospela u poziciju koja je realisticki zahtevala da posle bitke mora da prihvati poziciju slabije strane.

Ipak, kosovska bitka ne oznacava 'kraj' tadasnje srpske drzave, kako se najcese tumaci. Vec sam pominjao na temi o Vuku Brankovicu. Kosovska bitka Nije znacila 'kraj' srpske srednjovekovne drzave, drzavnosti. Naprosto, nije. To se dogodilo 56-60 godina kasnije, 1459. To je istorijska cinjenica. Osmanska vojska posle kosovske bitke nije ulazila na teritoriju tadasnje Srbije, nije bila izvrsena okupacija, niti uspostavljanje direktne osmanske uprave. Iz razloga koji se razlicito tumace u razlcitim izvorima, ali cinjenica je da posle kosovske bitke teritorija Srbije nije anektirana, niti je ukinuta unutrasnja srpska uprava.

Srbija je zakljucila medjudrzavni sporazum o vazalnom odnosu 1390(sporazum u Zvecanima, koji je sa srpske strane ozvanicio Sabor, i knjeginja Milica,  u ime knezevica Stevana Lazarevica, a sa osmanske strane veliki vezir Jeverenos-pasha, mislim(u ime sultana Bajazida, Bajazita). Tim sporazumom Srbija je de iure priznala sultanov dominium(vlast) u spoljnopolitickom kotekstu. Uz ogranicenu mogucnost da i sama zakljucuje neke sporazume, uz sultanovo odobrenje. I uz uobicajenu vazalnu obavezu da place godisnji porez i da salje vojsku po potrebi, na osmanskoj strani. Na unutrasnjem planu zadrzala je vecio deo teritorije tadasnje moravske srbije(one pred kosovksu bitku), svoju upravu, svoju vlast, svoju vojsku, svoj novac.

Takav moglo bi se  reci i povlascen status(povlascen u odnosu na neke druge drzave koje su takodje priznale vlast osmanskog sultana, mada ostaje nejasno zbog cega je taj relativno povoljniji vazalni status dat bas Srbiji, ali je cinjenica) je trajao 1390-1404, kada je despot Stefan Lazarevic  posle osmanskog poraza kod Angore(Ankare), otkazao jednostrano vazalni odnos i priklonio se Ugrima, sve do 1412. A od 1425 pa sve do 1459 Srbija je u razlicitim oblicima igrala(pod upravom porodice Brankovic, s obzirom da je Stefan Lazarevic na saboru u Srebrenici 1425 preneo vlast na svog sestrica Djurdja Brankovica) na tri karte, malo na osmansku, malo na vizantijsku(dok je vizantija trajala), malo na ugarsku. 1459 je padom tadasnje prestonice Smedereva, i ulaskom osmanske vojske na teritoriju Srbije pocela i stvarna osmanska okupacija Srbije, koja ce trajati do 1878, do priznanja nezavisnosti na berlinskom kongresu.

Sve u svemu, po mom misljenju, kosovska bitka ne predstavlja toliki 'znacaj' po pitanju  srednjovekovne srpske drzavnosti, jer se ta drzavnost nije tu okoncala. U tom smislu znacajnije su  po mom misljenju recimo bitka za Smederevo 1456 i 1459. Isto tako, treba reci i to da epski pokosovski pesnicki ciklus nije bas istorijski relavantan kao izvor. Npr u epski pesmama se kosovski boj oznacava kao 'kraj srpskog carstva. A srpska carevina je dozivela raspad 1371-1372(posle poraza na Marici i generalno neuspeha mladog Urosa V Nemanjica tzv nejakog da ponovo ucvrsti centralnu vlast, a nije imao naslednike), dakle pre kosovske bitke. A u vreme pred kosovsku bitku i u vreme kosovske bitke Lazareva moravska Srbija je bila knezevina,  mnoogo manja teritorijalno nego iz perioda cara Dusana. Osim toga oblast Kosova je bila samo jedan od administrativnih oblasti u srpskoj srednjovekovnoj drzavi. Znacajnih da, ali u jednom od perioda. Realno, Kosovo nije bas 'izvorno kolevka drzavnosti', vec je to prostor Raske(u koju spada i oblast danasnjeg tzv Sandzaka). Kao i prostor Zete. Mislim da nema razloga toliko romanticarski mistifikovati celu to storiju sa oblascu Kosova niti sa kosovskom bitkom.


Poruku je menjao/la MrBeen - Nedelja, 10.03.2013, 8:04 PM








85
poruka na forumu
7 30



post # 29 | 10.01.2014 , 5:04 PM

Quote Reservoir ()
Nikad nisam volio balkansku historiju jer svi znamo kakvi smo narodi i kako sebi pripisujemo nešto što je tuđe. Primjer su Marko Marin, Nikola Tesla, Ivo Andrić i dr. No, zanima me nešto, vezano upravo za ovu bitku. Vidim da je Srbija zemlja bogate historije, ali zašto se u pojedinim dijelovima Balkana kaže "Srbi slave izgubljenu kosovsku bitku".

Da se razumijemo, čuo sam to stotinu puta i nikad nisam ni čitao o tome niti me kad zanimalo. Kad sam otvorio ovu temu poželio sam da čujem odgovor i poželio sam da objasnim da samo želim da znam i da nije provokacija kako bi to neki obično shvatili...
Onaj ko voli komentarisace, zar ne? Ne znam zasto ne bismo voleli svoju istoriju? Ja volim istoriju uopsteno, ali od svega najvise volim srpsku istoriju. Od starog veka do danas. 
Quote Deki87 ()
KOSOVSKA BITKA



Cuvena bitka,koja se odigrala na Kosovu polju,jedan je od najznacajnijih dogadjaja u srpskoj istoriji.Prica o ovom dogadjaju je ubrzo posle zavrsetka bitke,prerasla u legendu,koja se sa ponosom prepricava i medju danjasnim generacijama.Zahvaljujuci toj legendi ovaj cuveni sukob je u narodnoj svesti bio i ostao sredisnji dogadjaj cele srpske istorije.Taj dogadjaj je stekao zalosnu,ali i gordu slavu najveceg srpskog poraza u kojem su srbi izgubili svoju samostalnost,iako se danas mora osnovano sumnjati da su uopste i doziveli vojnicki poraz.

Pre samog Kosovskog boja,knez Lazar je nekoliko puta dolazio u sukob sa Turcima.Prvi sukobi Turaka sa oblascu kneza Lazara,zabelezeni su 1381 na Dubrovici kod Paracina.U sukobu kod Plocnika1386,Turci,koje je predvodio sultan Murat I (1362-1389)su izgubili bitku.

Priznanjem vazaliteta kralju Zigmundu Luksemburskom,knez Lazar je sebi osigurao prostor za obracun sa Turcima.Tako su zapocele pripreme kneza Lazara za Kosovsku bitku.

Vojska sultana Murata sastojala se od odreda iz Evrope i Azijskog dela Osmanlijskog carstva sa iskusnim vojskovodjama:Ali-pasom,Evrenosom,Jahsiem,Sahinom i sinovima Jakubom i Bajazitom.Od srpskih velikasa sa Turcima je bio i njihov vazal Konstantin Dejanovic,ali ne i kralj Marko(1371-1395),koji je sa svojom vojskom kao vazal pomagao tek Bajazita I(1389-1402).

Bajazit je posle pogibije oca Murata I uspio da uspostavi disciplinu u turskoj vojsci, i time spreci njeno totalno rasulo i poraz.On je postao sultan.Odmah posle bitke koja je zavrsena neresenim ishodom i pogibije brata Jakuba,zbog nemira,otisao je u Anadoliju.U tome su neki videli Turski poraz.

Prema jednom “slovu”o knezu Lazaru,na Kosovu je bilo 300.000 Turaka,a samo 100.000 srpskih vojnika.Turski izvori,da bi opravdali to sto nisu pobedili,donose obrnute podatke:knez Lazar i njegovi saveznici,osim Vuka Brankovica i Bosanaca imao je jos vojsku od :Vlaha, Ugara,Ceha,Arbanasa,Bugara i Franaka,ukupno 300.000 konjanika u oklopu,dok je Turska vojska imala jedva upola manje.Prisustvo ovih naroda na Kosovu u bitci na strani Srba,ne poznaje ni jedan drugi izvor do sada,pa se smatra izmisljenim.

Ova bitka je bila veoma krvava i sa velikim vojnim gubitcima na obje strane.U ovoj bitci poginula su oba vladara,i sultan Murat,i knez Lazar.Sultana Murata ubio je Milos Obilic, koji je to uradio da bi dokazao svoju odanost knezu Lazaru.On se predao Turcima,i otisao u njihov tabor, a onda je,kada su Turci poverovali u njegovu izdaju kneza Lazara,izvukao sakriveni noz i usmrtio sultana Murata.U nekim spisima se navodi da je sam knez Lazar ubio sultana.Kod Turaka se govorilo da je sultan Murat posle pobede gonio Srbe po bojnom polju,i tada se jedan srpski pesak okrenuo i ubio ga kopljem.

Milos Obrenovic

O smrti kneza Lazara se govori da je on uhvacen sa jos nekoliko srpskih velikasa,odveden u Turski tabor i tamo posjecen.O ishodu ove bitke postoje mnogi spisi.U jednom spisu pisano pre 1402,pise da su obe strane obustavile boj,sa mnogo mrtvih na obe strane i oba vladara.Veliki obostrani gubitci vise su pogodili Srbiju,koja nije lmala mogucnosti da se ponovo suprotstavi Turcima.

Kosovska bitka nije bila ni prva ni posljednja bitka Srba sa Turcima.Za Srbe Kosovska bitka izrasta u mit.Ona za nas narod nije zavrsena porazom,vec se smatra za veliku pobedu pravoslavlja i srpske ljubavi prema svojo vjeri i slobodi.Kosovski Vidovdan je ispit jedne epohe i kosovska generacija je taj ispit polozila sa odlicnim uspehom.

kosovka devojka
Dobro si napisao. Taman sam htela da vidim da li ima te teme.

sanjchy905



Forum » Obrazovanje » Istorija » Kosovska bitka (Boj Na Kosovu 1389-te godine...)
  • Page 2 of 2
  • «
  • 1
  • 2
Search: