Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: MarijanaBK1  
Forum » Obrazovanje » Istorija » Po vama koji srpski vladar je uradio najvise za Srbiju
Po vama koji srpski vladar je uradio najvise za Srbiju






16
poruka na forumu
0 0



post # 1 | 19.08.2012 , 2:09 PM

По мени је Велики Жупан Стефан Немања
Зато што је осамосталио Србију Од Византије.
И основао Самосталну државу!!!








114
poruka na forumu
10 116



post # 2 | 24.08.2012 , 3:45 AM

Dusan Silni...al svi su uradili po nesto sto je bilo dobro

Svi Psi Idu U Raj :D









52
poruka na forumu
6 94



post # 3 | 23.03.2013 , 8:18 AM

Po mom misljenju to su: car Dusan Nemanjic, knez Milos, knez Mihailo, kralj Milan Obrenovic. Svaki od njih je po mom misljenju ucinio onoliko koliko se dalo i moglo u vremenu u kojem su vladali, u okruzenju u kojem se Srbija nalazila u tim periodima, kako unutrasnjem tako i spoljasnjem. Realno, razlcite epohe ili cak razlicte periode u istoj epohi tesko je uspporedjivati. Ipak, okvirno moj izbor pada na ove, kada je rec o vladarima, istorijskim licnostim koji su ponjavise uradili ili pokusali da urade za Srbiju.  Cara Dusana sam stavio prvog pre svega zbog hronoloskog redosleda jer je vladao u 14 veku, zatim jer je prvi i po mom misljenju jedininas vladar sa carskom titulom, koji je tu titulu zasluzio u tom periodu istorije(njegov sin Uros V Nemanjic nije opravdao ocevo ime ni carsku krunu, tako da njega ni ne racunam), i zbog toga je je u njegovo vreme Srbija bila i veoma snazna, pa mozemo reci i uticajna(teritorijalno, politicki, vojno, kulturoloski). Naravno, za ono vreme u 14 veku, u onim okolnostima, i onoliko koliko je to tada bilo moguce. Moze se reci da je Srbija tada dostigla neki svoj vrhunac. U tom periodu istorije.

Ipak, po mom misljenju, za srpsku istoriju  znacaj dinastije Obrenovica je mozda cak i veci, bitniji, jer su oni kasnije, tamo u 19 veku delovali u sasvim razlicitim okolnostima, drugacijem vremenu. S'tim sto bih dodao da je knez Mihailo zaustavljen ubistvom u pokusaju da u tadasnjoj Srbiji uradi sve ono sto je bio osmislio i zapoceo. Ali i za ono relativno kratko vreme koliko je vladao zapoceo je dosta(posebno na kulturoloskom planu drzave i naroda, bio je pobornik prosvetiteljstva, kulturoloske emancipacije. Mada, postoje indicije da je i car Dusan Nemanjic(uzor skoro svim kanijim vladarima Srbije) takodje zaustavljen ubistvom.

Ali ipak kao sto rekoh vec, car Dusan Nemanjc je ziveo, vladao i delao u sasvim drucacijim okolnostima od onih u kojima su Obrenovici iznova obnavljali i iznova gradili srpsku drzavnost. Car Dusan je tamo u 14 veku vladao slobodnom, velikom, i zadovoljavajuce uticajnom srpskom drzavom(iako ni to nije trajalo nesto dugo). A Obrenovici su u 19 veku stvarali i obnavljali drzavnost Srbije fakticki iznova, oslobadjajuci je mudroscu, lukavstvom, strpljenjem od osmanlijskog ropstva. Spona, izmedju politike cara Dusana i Obrenovica je po mom misljenju u tome sto se i car Dusan poprilicno oslanjao na lukavstva i diplomatski nacin prosirenja drzavne teritorije, vladanja i sl. Ok, i vojnom silom ali ipak Dusan je bio u poziciji da moze i imao sa cim, a Obrenovici nisu bilu u poziciji, niti su smatrali da moze do stvaranja drzave ratom(osim kralja Milana, koji je ratovao tu i tamo, ali to je vec bilo kasnije kada smo stekli medjunarodno priznanje nezavisnosti i podrsku).



Uploaded with ImageShack.us Car Dusan Stevan IV Nemanjic



Uploaded with ImageShack.us Knez Milos I Obrenovic



Uploaded with ImageShack.us Knez Mihailo III Obrenovic



Uploaded with ImageShack.us Kralj Milan IV Obrenovic


Poruku je menjao/la MrBeen - Nedelja, 24.03.2013, 1:00 AM








114
poruka na forumu
11 166



post # 4 | 24.03.2013 , 10:53 AM

Dusan Silni :)

Messi♥







Brainiac !!! Beware
416
poruka na forumu
29 248



post # 5 | 24.03.2013 , 11:44 AM

Stefan Nemanja








4
poruka na forumu
0 0



post # 6 | 29.05.2016 , 1:54 PM

Car Dusan


Forum » Obrazovanje » Istorija » Po vama koji srpski vladar je uradio najvise za Srbiju
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: