Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Lepota i Zdravlje » Zdravlje » Opadanje kose
Opadanje kose






904
poruka na forumu
96 378



post # 1 | 04.03.2011 , 1:40 AM

Opadanje kose ljudima obično predstavlja veliki estetski problem. Nekima uz to predstavlja i ogroman psihički problem. Svako opadanje kose prestravi čoveka mogućnošću da više nikada ne izraste.

Normalno dlaka ima cikličan rast. Raste dve do šest godina, što se naziva anagena faza. Nakon toga dlaka ne raste oko tri meseca (2 do 4) tj. nalazi se u fazi mirovanja (telogena faza). Nakon mirovanja sledi ispadanje dlake koje se odvija dve do tri nedelje (katagena faza). Postoje brojni uzroci opadanja kose. Često to mogu biti prolazna stanja, koja nekada prolaze bez ikakve terapije ili se povlače nakon prstanka delovanja štetnog agensa.

Opadanje kose u trudnoći

U drugom i trećem tromesečju trudnoće kao i nedelju dana nakon porođaja, pod uticajem hormona, veći broj vlasi na glavi raste. Znaci da se veći deo korenova dlake (folikula) nalazi u fazi rasta (anagena faza). Nakon porođaja kosa prestaje da raste i ulazi u fazu mirovanja (telogena faza). Ova faza mirovanja traje dva do četiri meseca. Nakon tog vremena kosa počinje da opada. To opadanje traje nekoliko nedelja (involutivna ili katagena faza). Kosa najčešće ravnomerno opada. Nekada je izraženije opadanje na slepoočnicama, ali nikada ne dolazi do potpune ćelavosti. Mnoge žene primete da im kosa dosta opada i da se smanjuje njena gustina, dok kod nekih to nije naročito upadljivo. To je jedan normalan proces i kosa ubrzo počinje ponovo da raste i do bebinog rođendana dobije raniju gustinu. Nikakvo lečenje nije potrebno.

Drugi uzroci opadanja kose (telogeni efuvium)

Zbog delovanja različitih štetnih agenasa dolazi do remećenja normalnog rasta dlake. Pošto je dlaka najmanje osetljiva u fazi mirovanja, pri delovanju štetnih agenasa ona prestaje da raste. Nakon mirovanja od oko tri meseca (dva do četiri) kosa počinje da opada ravnomerno po celoj glavi (kapilicijumu). Stepen opadanja kose je različit i zavisi od vrste, intenziteta i dužine delovanja štetnog agensa. Dnevno može da opadne 150 do 700 dlaka. U trihogramu se vidi da je procenat dlaka koje su u periodu mirovanja izuzetno veliki i može izniositi 25 do 50%, dok se normalno u toj fazi nalazi 12 do 15% dlaka.

Postoje brojni uzroci telogenog efluvijuma kao: visoka temperatura, grip, operacije, boravak u bolnici, gubitak voljene osobe, razvod braka, lekovi (oralni kontraceptivi, antikoagulansi, retinoidi), drastične dijete za mršavljenje. Stres takođe ima važnu ulogu u nastanku opadanja kose obzirom da medijatori stresa, kao kortizol, supastanca P, prolaktin i ACTH, inhibiraju rast dlake. Maligne i sistemske bolesti su često praćene opadanjem kose. Hormoni štitne žlezde takođe utiču na rast dlaka na glavi. Hipotireoza je povezana s gubitkom kose. Poremećaj rasta kose najčešće prolazi za 12 meseci. U nekim slučajevima ispadanje kose počinje sporije i može trajati mesecima pa i godinama (hronični oblik). Kod telogenog efuviuma se lečenje sastoji u uklanjanju delovanja štetnog agensa koji je doveo do opadanja kose. Nikakvo drugo lečenje nije potrebno.

Opadanje kose može biti posledica nedostatka pojedinih vitamina i oligoelemenata, belančevina i ugljenih hidrata neophodnih za normalni rast dlake. Deficit vitamina B12 (cijanokobalamina) ima veze sa opadanjem kose i gubitkom boje (hipopigmentacija). Nedostatak vitamina B5 (pantotenske kiseline) dovodi do poremećaja pigmentacije kose. Vitamin H ili biotin ima ulogu u izgradnji osnovne keratinske supstance dlake i time osigurava čvršću strukturu kose. Deficit ovog vitamina uzrokuje smanjenu aktivnost folikula i opadanje kose. Hipovitaminoza vitamina C utjiče indirektno na opadanje kose zbog smanjene resorpcije gvožđa. Vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa iz žitarica i povrća, a njegov deficit izaziva pojačano opadanje kose. Hipervitaminoza vitamina A može izazvati smanjenu aktivnost korena dlake i usloviti opadanje. Cink je esencijalni mineral koji se terapeutski primjenjuje kod osoba s manjkom cinka, ali povećan unos može čak i pojačati opadanje kose. Ravnoteža bakra je takođe vrlo bitna, jer njegov manjak dovodi do opadanja kose, dok je višak bakra toksičan i dovodi do naglog opadanja kose na velikom delu glave (anageni efluvijum). Lečenje se sastoji u korigovanju ishrane i korišćenju odgovarajućih suplementa.

Naglo opadanje kose (Anageni efuvijum)

Anageni efuvijum je naglo, ravnomerno (difuzno) opadanje kose na celoj glavi. Posledica je delovanja nekog štetnog agensa koji je je odjednom prekinuo fazu rasta dlake. Pošto se u toj fazi (anagena faza) nalazi većina dlaka (85-90% folikula dlaka) njihovo opadanje je očigledno na celog glavi. Uzok ovakvog opadanja kose može biti jonizujuće zračenje, citostatici i drugi toksični lekovi, soli zlata, hipoproteinemija i stroge dijete.

Kružno opadanje kose (Alopecija areata)

Uzrok kružnog opadanja dlake (Alopecija areata) najčešće na kapilicijumu, ređe na bradi, brkovima, obrvama i trepavicama, nije potpuno razjašnjen. Dok se ranije smatralo da veliku ulogu ima infekcija, stres i endokrini poremećaji, u poslednje vreme preovladava mišljenje da je to posledica autoimunog procesa. Takođe je veliki uticaj nasleđa. Na pojedinim delovima kože prestaje rast dlake i nakon perioda mirovanja dolazi do njenog opadanja. Proces opadanja započinje u jednoj tački, a zatim se koncentrično širi povećavajuci deo bez dlake. Koren dlake ne gubi sposobnost produkcije. Dlaka ima izgled uzvičnika. Gornji deo dlake je normalne debljine, zatim je prelomljen u jednoj tački ispod koje je dlaka zašiljena.

Bolest se najčešće javlja između 5 i 40 godina, kod oba pola podjednako. Opadanje kose, koje je bez ikakvih tegoba, najčešće primeti frizer. Tok bolesti je potpuno nepredvidljiv. U najboljem slučaju kosa se potpuno regeneriše za 4 do 10 meseci. Međutim bolet češće traje godinama, pri čemu se javljaju nova polja bez dlake, a stara se šite. Loš prognostički znak je opadanje kose u vidu trake oko skalpa (ophyasis). U najtežim slučajevima kosa totalno opadne.

Kada kosa ponovo počne da raste obično je bez boje. Kasnije kod mlađih postepeno povrati boju, što se kod starijih od 40 godina obično ne dešava.

Dijagnoza se postavlja na osnovu izgleda kapilicijuma i trihograma. Lečenjem se podstiču korenovi dlake na ponovni rast. Lokalno se koristi cignol, kortikosteroidne masti u trajanju od 2 do 3 meseca, rastvor minoxidil (2 do 5%) i imunoterapija kod koje se alergogenim supstancama izaziva ekcemska reakcija. Od opšte terapije koriste se kortikosteroidi, PUVA terapija i iradijacija tela. U blažim slučajevima dlaka može da poraste i bez ikakve terapije. U težim slučajevima i terapija može dati samo prolazno poboljšanje.

Citam ovih dana po netu i neverovatno je koliko se ljudi zali i panice sto im kosa opada. Bas sam nesto razmisljala zasto, i meni opada, sada vise nego sto je bilo jesenas, mozda zato sto je ova promena vremena ili sto mi je kosa predugacka... ja sam za svaki slucaj pocela da pijem neke Fitoval plus kapsule, preporucio mi jedan frizer, kazu da su se extra pokazale, do sad sam popila jednu tablu, a ila ih 6... postala je sjajna kao ogledalo, ali jos uvek se linjam.

Nisu nikakva jaka hemija, sklop vitamina i nekih kiselina..

evo sta pise:

FITOVAL Kapsule obezbeđuju biološku ishranu problematične i oštećene kose. One kroz krvotok snadbevaju koren kose aktivnim supstancama potrebnim za rast i obnavljanje kose.

Vitamini i minerali, naročito aminokiselina Cistin, jačaju kosu, poboljšavaju njenu strukturu i sprečavaju preterano opadanje kose.

Takođe, jačaju oštećene i slabe nokte.

FITOVAL Kapsule sadrže:
Cistin, Pantotenska kiselina, Medicinski kvasac, Vitamine (B1, B2, B6 i B12), Gvožđe, Cink, Bakar, Folna kiselina i Biotin.

Upotreba:
Odrasli i deca preko 15 godina treba da uzimaju 1 kapsulu dnevno.
Kapsule uzimati za vreme ili posle obroka, sa malo tečnosti.

Napomena:
Ne treba prekoračiti preporučenu dnevnu dozu.

DA! obavezno mora da se jede, pa se onda popije tableta, na prazan stomak moze da napravi haos, da padnete u nesvest od mucnine. To je napomenuo i onaj frizer sto mi ih je preporucio, on se zeznuo i kaze kad nije umro koliko mu bilo lose. Ja nemam nikakav problem, jedem lepo i onda polijem kapsuju. Kosa postaje sve bolja i bolja sto se tice kvaliteta, ali opada i dalje wacko












191
poruka na forumu
11 89



post # 2 | 28.03.2011 , 1:23 AM

zasto uvjek neko mora da me plasi sa ovom temom sad

"one man's fun is another's hell"









1
poruka na forumu
0 0



post # 3 | 04.04.2011 , 6:07 PM

Ja sam kosristio losion Vilina kosa. Nasao sam na Interentu i porucio jer sve sto sam koristio nije pomagalo, pa sam se uplasio da cu ocelavti.
Stvarno mi je pomogao. Imao sam perut, a cini mi se da je seboreja bila pocela - imao sam neke bele grudvice po glavi. Sve je to taj losion ocistio i kosa krenula da raste. I sada je povremeno uzimama tek da malo ocistim teme.
Mozda pomogne jos nekom.






Sijam i u mraku :)
3165
poruka na forumu
757 3522



post # 4 | 04.04.2011 , 7:47 PM

Quote (nikola666)
da to je najveci problem ja imam perut koristim svakakve sampone ne pomaze sandra1000, mozes da preporucis neki preparat???

zavisi koliko imas godina, i u kom dobu godine imas perut... ako je imas zimi, onda je to normalno, zimi 90% dolazi do perutanja, kako koze glave tako i tela, pa kad dodje toplije vreme nestaje...

Ali ako je imas tokom cele godine, onda menjaj cesto sampone nemoj da korististis jedan te isti... npr, sad kupi jednu flasicu, pa kad je potrosis uzmi neku drugu... sad ne znam za vas, ali oni samponi sto pisu da su protiv peruti, meni su jos vise stvarali perut, pa sam uzela da koristim one za masnu kosu, i vise nemam perut...
i nemojte da gledate cenu, ako je nesto skuplje da je i bolje, jer nije, ti skuplji samponi znaju i da imaju veliku koncetraciju, sto moze da iritira kozu i poveca isto perut... Pre par godina moj tata i brat su imali perut, i koristili su neki sampon iz apoteke, prali sa njim jedno tri meseca i vise je nemaju... e sad ne mogu tacno da se setim ko je proizvodjac, samo se secam da je bila bela flasa sa zelenim poklopcem, i pise sampon protiv peruti...


''Na internetu možeš biti bilo ko. Žalosno je što većina biraju da budu idioti.''
''Kad naidjem na neku prepreku u životu, preskočim je. Pa se vratim i preskočim je još jednom. U inat.''










702
poruka na forumu
172 1634



post # 5 | 09.04.2011 , 2:13 PM

Quote (nikola666)
da to je najveci problem ja imam perut koristim svakakve sampone ne pomaze sandra1000, mozes da preporucis neki preparat???

Meni svakakvi preparati i nisu bas pomogli ,pokusaj da operes kosu malo hladnijom vodom nego uobicajno ,ako kosu peres vrelom vodom jako utice na to da se koza glave peruta.

Nema tog ljudskog bića koje u ovozemaljskom životu može da ima sve što poželi,osim u snovima.Laku noć.









12130
poruka na forumu
5 REP OFF



post # 6 | 14.04.2011 , 10:05 PM

nemam problem sa perutom al mi kosa opada samo kad je ofarbam

<3<3<3
:>>><<<:










861
poruka na forumu
42 212



post # 7 | 26.04.2011 , 3:09 AM

Dorja, MarijanaBK1, Grouchy132, hvala puno probacemo biggrin

nidzaa :D







Par reči o sebi
4884
poruka na forumu
295 1518



post # 8 | 16.07.2011 , 4:42 PM

Meni, hvala bogu, ne opada kosa, šišam se na keca. Tako je najbolje, nema peruti biggrin


Forum » Lepota i Zdravlje » Zdravlje » Opadanje kose
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: