Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Lepota i Zdravlje » Zdravlje » Šta je anemija (malokrvnost)?
Šta je anemija (malokrvnost)?






1320
poruka na forumu
133 2344



post # 1 | 05.10.2011 , 6:55 PM

Anemija (malokrvnost) se bez obzira na njenu vrstu, odlikuje smanjenjem mase eritrocita u perifernoj krvi, koju uvek prati smanjenje koncentracije hemogoblina izraženo u jednom litru krvi, kao i smanjenjem hematokrita. Ovo bi bila medicinska definicija anemije. Znači, možemo reći da manjak crvenih krvnih zrnaca u krvi nazivamo anemijom (malokrvnošću).

Bez obzira na njen nastanak ona je uvek uslovljena poremećajem ravnoteže između stvaranja eritrocita i hemoglobina. Može nastati zbog prebrzog gubitka eritrocita ili zbog prespore proizvodnje eritrocita . Eritrociti(crvena krvna zrnca) se stvaraju u koštanoj srži . Kod aplezije (odnosno nedovoljne funkcionalne sposobnosti koštane srži) broj stvaranja crvenih krvnih zrnaca je poremećen.

Anemija je veoma česta bolest i postoje mnogi uzroci koji mogu da dovedu do ovog oboljenja. Postoje etiološke, morfološke, patiofiziološke podele anemije i svaka od tih podela ima i svoje nedostatke. Da bi se ukratko upoznali sa ovim oboljenjem opisaćemo neke anemije i razmotriti uzroke zbog kojih nastaju.

Anemija zbog pretežno smanjenog stvaranja eritrocita nastaje zbog poremećenog razmnožavanja osnovnih ćelija, zbog poremećaja sazrevanja eritrocita i njihovih DNK lanaca i sinteze hemoglobina.

Anemija zbog pretežno povećane razgradnje eritrocita (hemolizne). Poremećaj sazrevanja , sinteze DNK, deficit vitamina, poremećaj sinteze heme i porfirina i poremećaj sinteze globina. Anemija nepoznatog nastanka leukemije, limfomi i druge bolesti krvi, kod hroničnih bolesti, itd.

Anemija zbog povećanog gubljenja krvi. Anemija usled krvarenja može biti akutna ili hronična. Akutno gubljenje većih količina krvi može biti veoma dramatično. Kod hroničnog krvarenja gvožđe se često ne apsorbuje iz creva u dovoljnoj meri, pa se hemoglobin ne može stvoriti istom brzinom kojom se i gubi, a eritrociti koji se stvaraju nisu kvalitetni i sadrže premalo hemoglobina.

Simptomi kod anemije su: Bledilo na koži lica i tela, umor, vrtoglavica, naročito pri naglom ustajanju, mrzovoljnost, malaksalost, gubitak apetita, glavobolja, lenjost, opadanje telesne težine. Kod težih bolesnika dolazi do lupanja srca, pojavljuju se infekcije u vidu stomatitisa, gušobolja, krvarenja iz desni i nosa itd.

Najčešće bolesti koje izazivaju malokrvnost: Krvarenja najčešće nastaju zbog čira u želucu koji spada u hronične bolesti, a samim tim može da dovede do permanentnog gubljenja krvi. Simptom hroničnog krvarenja čira želuca jeste promena stolice od tamno braon do crne boje. Hemoroidalno krvarenje je hronično sa pojavom sveže krvi na stolici. Kod žena zbog obilnih i neredovnih menstrualnih ciklusa dolazi do pojave malokrvnosti. Kod ovakvih tipova krvarenja lečenje se vrši otklanjanjem uzročnika bolesti. Najvažnije je da se uradi pravilna dijagnostika- za želudac gastroskopija, proktološki pregled za hemoroide i pregled ginekologa. Malokrvnost koja je izazvana zbog nedovoljnog unošenja gvožđa koje je neophodno u daljim procesima stvaranja eritrocita.

Ukoliko lekar ne odredi supsticionu terapiju: Osobe sa sniženom krvnom slikom i manjkom gvožđa mogle bi da ga unose u organizam putem favorizovane hrane koja je bogata gvožđem. Na zelenim pijacama mogu se nabaviti spanać, blitva, kelj, prokelj, brokoli, razno voće, a preporučuje se uzimanje mesa i ribe bez mesnih prerađevina, i ostala hrana bogata gvožđem.

Ova često bezazlena bolest zna da počne od neprijatnih trenutaka, ali može da dovede do vrlo komplikovanih situacija koje nastaju zbog neadekvatnog i nemarnog tretiranja. Osobe koje pate od malokrvnosti moraju da se jave lekaru radi dijagnostike i utvrđivanja uzročnika ovog oboljenja.








4290
poruka na forumu
228 2087



post # 2 | 05.10.2011 , 10:01 PM

Nažalost, znam sve ovo. Jer imam anemiju. wacko
I nervira me opasno! smile








2670
poruka na forumu
288 3086



post # 3 | 23.10.2011 , 2:30 AM

Znao sam sta je anemija, ali ne tako detaljno, ja imam hipertenziju, i sad kad citam ove simptome vidim da hipertenzija i anemija imaju slicne smptome!
U mom slucaju, vrlo cesto krvavljenje iz nosa i pucanje kapilara u nosu, povremene vrtoglavice. . . mada nisam uopste malokrvan,... jedino sto imam cesto povisen pritisak. . . idem cesto kod lekara, rekli su da imam hipertenziju , pa me zanima da li je hipertenzija neka vrsta anemije?









Sijam i u mraku :)
3165
poruka na forumu
757 3522



post # 4 | 23.10.2011 , 1:31 PM

ja postanem anemicna kad slabo jedem ( a to se obicno desi kad se razbolim). Inace nemam toliko problema sa time.

''Na internetu možeš biti bilo ko. Žalosno je što većina biraju da budu idioti.''
''Kad naidjem na neku prepreku u životu, preskočim je. Pa se vratim i preskočim je još jednom. U inat.''










4290
poruka na forumu
228 2087



post # 5 | 24.10.2011 , 10:31 AM

Quote (MolderFBI)
da li je hipertenzija neka vrsta anemije?

Nema veze sa anemijom. To ti je povišen krvni pritisak. Evo sada ću ti reći.
To je ozbiljna bolest, Nenade (je l' tako beše?)
Nemoj s' tim da se zezaš, molim te!

Hipertenzija je akutna ili hronična bolest u kojoj je povišen arterijski krvni pritisak. Često nema prepoznatljive simptome, zbog čega se naziva i „tihim ubicom“. Posledice akutne hipertenzije su najčešće moždana krvarenja, dok se kod hronične hipertenzije najčešće ispoljavaju na bubrezima, mozgu i oku.
Prema uzroku nastanka, postoje dve vrste hipertenzije:
-esencijalna
-sekundarna

Termin esencijalna hipertenzija je misnomer (nepogodno izabran naziv), ali je do danas ostao nepromenjen. Potiče od teorije da povišenje krvnog pritiska nastaje kao stres-reakcija povećanja priliva krvi u oboleli deo tela. Brzo je utvrđeno da je ova teorija bila pogrešna, ali se terminologija nije promenila. Uzrok esencijalne hipertenzije je idiopatski (nepoznat). Nema nikakvih klinički ili laboratorijski prepoznatljivih oboljenja koji je mogu prouzrokovati, ali se ubraja u 95% svih klinički otkrivenih hipertenzija, što je navelo naučnike na pretpostavku geneteske predispozicije.

U sekundarnoj hipertenziji se može naći uzrok (npr. oboljenja bubrega, nadbubrežne žlezde itd), ali ovo objašnjava samo 5% otkrivenih hipertenzija.

Prema trajanju, hipertenzije se klasifikuju kao :
-Akutne (par sati do par dana)
-Hronične (višemesečne ili trajne)

Akutna hipertenzija se najčešće ispoljava naglim povišenjem arterijskog pritiska iznad 200 mmHg. Sinonim za ovo stanje je hipertenzivna kriza. Najčešća komplikacija akutne hipertenzije je moždano krvarenje.

Hronična hipertenzija se ispoljava promenama na krvnim sudovima različitih organa, a najčešće komplikacije su hronična bubrežna insuficijencija, stvaranje aneurizmi moždanih arterija ili slepilo. Takođe, može dovesti i do ubrzanog napredovanja (progresije) određenih sistemskih bolesti, kao što je ateroskleroza.

NADAM SE DA ĆE TI OVAJ TEKST POMOĆI. Moj dečko ima isto hipertenziju. Mladi smo mi za to, ali eto, šta ćemo. To je jako opasno, kao što već piše gore. Mora da se leči, ali ceo život ćeš imati to, kao i ja nizak pritisak.


Poruku je menjao/la Marija_Nikola - Ponedeljak, 24.10.2011, 10:31 AM








2670
poruka na forumu
288 3086



post # 6 | 24.10.2011 , 1:56 PM

Marija ja sam sokiran. . . nisam imao pojma za to! msm znao sam ja ste je hipertenzija, da je to povisen pritisak, ali nista vise od toga, nisam imao pojma da je to tako opasno, vec 4,5god. imam to, i stalno mi je pritisak 160 sa 85 . . . ali lekari mi nisu rekli da je to opasno cesto mi pucaju kapilari pa mi skoro svaki 2,3 dan ide kriv iz nosa, nekad toliko krene da tece da je jedva zaustavim, imam povremene vrtoglavice ali nista vise od toga, navikao sam da zivim sa tim. . . idem skoro na svakih 6meseci da mi spaljuju kapilare. . .i kad god odem kod lekara zbog najobicnije prehlade oni me salju na analize , vade mi krv itd. . . rekli su mi da mi je hipertenzija na nervnoj bazi. . .
kad sam bio mali, nisam jos u skolu posao, pukla su mi dva kapilara u glavi! pa morali da me seku , mada niko od lekara nije imao pojma zbog cega se to desilo, ali od mozda 5razreda osnovne skole, imao sam secer nekoliko meseci, pa se to sredilo i onda od 7razreda krenuo je da mi cesto ide krv iz nosa i kad sam krenuo u srednju skolu, bio je neki sistemacki na kraj 8razreda i tad su kao rekli da imam hipertenziju!
mada nisu pominjali da je nista opasno. . .samo su rekli da je to na nervnoj bazi. . .
ali i dan danas nemam nikakvu terapiju ili da pijem lekove il tome sl. jedino sto nekad odem na spaljivanje kapilara, rekli su mi u fazonu da izbegavam da jedem masno itd. . . mada ja to i ne jedem, nista konkretno. . .

Ja sam ti se puno zahvaljujem na ovim informacijama, bas si me izprepadala! tongue

Potpuno razumem twog decka, nego, jel pije one nesto od lekova ili ne!?

Added (24 Oct 2011, 1:56 PM)
---------------------------------------------
Axaxa toliko sam brzo kuckao da sam napravio nekoliko greske u tekstu, umesuo "Ja +i se" napisao sam "Ja sam ti se" hahaha strasno tongue












4290
poruka na forumu
228 2087



post # 7 | 24.10.2011 , 8:09 PM

Ma mani sad greške, nebitne su. smile
Kada sam pročitala da imaš problem nisam mogla da verujem da pitaš da li je to isto što i anemija, jer sam mislila da znaš.
Ne znam zašto ti doktori nisu ništa rekli. Mada i ne čudi me, kakvi su. Ja imam problem sa alergijama pa mi ništa ne pričaju, moram reči da im vadim klještima iz usta.
To tvoje je jako opasno. Idi redovno na kontrole i ispitivanja.
Ne znam šta je moj dečko pio, nisam nikad pitala. Sad ne pije. Ali često ima glavobolje i ostale simptome. I sa njim vodim borbu oko toga jer ne ide uopšte kod doktora.
Tvoj pritisak je baš veliki, mlad si dečko.
Najveća opasnost, u stvari je, izliv krvi na mozak, koji može da strefi čoveka i da ne trepne. To prouzrokuje taj visok pritisak. Zato ga i zovu ''tihi ubica''. Ljudi masovno umiru od toga a da nisu ni znali da boluju od krvnog pritiska.
Kad ideš kod doktora na običan pregled, on bi po pravilu trebao i pritisak da ti meri. Što danas retko koji lekar uradi. Ali traži sam da ti izmere pritisak, nemoj da ti bude glupo.
Meni bude nekad i 90 sa 70, pa ti vidi. surprised wacko biggrin
Jednom sam imala 80 sa 60, malo je falilo da se izjednače i u komu da padnem.
......................
Nema na čemu, tu sam. smile








4290
poruka na forumu
228 2087



post # 8 | 24.10.2011 , 8:30 PM

Ovako izgleda hipertenzija mozga (nažalost)


Ti verovatni imaš ovakav problem (ili sam pogrešila)


Što se lekova tiče postoji sledeće:
-Diuretici, su lekovi koji izbacuju višak tečnosti i snižavaju krvni pritisak. Koriste se kod nekomplikovane hipertenzije, sami ili u kombinaciji sa drugim antihipertenzivima.
-Kalcijum antagonisti (Norvasc, Nifelat, Cortiazem, Verapamil) su lekovi koji blokirajući ulazak kalcijuma u glatke mišiće arterijskih zidova šire krvne sudove i na taj način snižavaju krvni pritisak. Neki od njih deluju i na koronarne krvne sudove, a neki na provodni sistem srca, pa se koriste i kao antiaritmici.
-ACE inhibitori (Enalapril, Zorkaptil, Prilazid, Triace itd) – blokiraju stvaranje angiotenzina II, moćnog vazokonstriktora (sužava krvne sudove i povećava krvni pritisak). Koriste se kao lekovi prvog izbora kod dijabetičara i bolesnika sa oslabljenom levom komorom srca.
-AT inhibitori (Lorista, Menartan, Diovan itd) – deluju slično kao i ACE inhibitori, s tom razlikom što sprečavaju da se angiotenzin II veže za svoje receptore u mišićima zidova krvnih sudova. Koriste se kod osoba koje ne podnose ACE inhibitore zbog njihove nuzpojave-kašlja, a u poslednje vreme se koriste i u kombinaciji sa ACE inhibitorima u terapiji hipertenzije, srčane slabosti i prevenciji bubrežne insuficinecije u dijabetičara.
-Beta-blokeri (Presolol, Prinorm, Byol, Nebilet) – blokiraju vezivanje adrenalina i noradrenalina (hormoni nadbubrežne žlezde koji izazivaju skok krvnog pritiska) za beta receptore.
-Alfa-blokeri (Alfapres, Ebrantil, Kornam) – blokiraju alfa receptore i na taj način šire krvne sudove i dovode do pada krvnog pritiska. Ne koriste se u početnoj terapiji hipertenzije jer mogu povećati rizik od infarkta srca i šloga, pa se koriste samo u situacijama kad drugi lekovi nisu dovoljni.
-Periferni arterijski dilatatori (Minoxidil) – deluje direktno na glatke mišiće arterija i šireći arterije snižava krvni pritisak.


Fajlovi: 1787173.jpg (33.6 Kb) · 9153462.jpg (18.6 Kb)








2670
poruka na forumu
288 3086



post # 9 | 25.10.2011 , 8:53 PM

Marija, hvala ti zaista puno, bas si mi bre pomogla, zaista hvala puno. , . jao pa ti imas bas nizak pritisak. . . strasno, muke s nama. . .

e ovo da u pravu si oci su mi uglavnom crvene, al ne bas kao na toj slici, to je previse :p. . . kad si vec pomenula alergiju, ja sam alergican na polen, ne smem da dugo provodim vreme u blizini biljaka, tj cvecem... krenu da mi suze oci krenem da kijam i po nekad mi izlazi neke kao bubuljicice po celu zbog polena. . . i za tu alergiju pijem tablete koje se zovu "Aerius" prilicno su skupe, ali mi dosta pomazu. . . a za crvenilo u ocima povremeno koristim "Vissin" kapi za oci. . .
_________
Totalno si u pravu sto se tice toga, da su lekari danas uzasni, nis ne pricaju, znam kad pre nekoliko meseci mi se odwojila neka ušna kost od wilice, i oni umesto da me posalju odmah na rendgen oni me drogirali nekim tabletama, posle 20 dana mi vilica blokirala pa su me tek posle 20dana poslali na rendgen, i ukapirali da mi neka koska pukla, pa zarasla pogresno pa me poslali u nis u kliniku za maksilofacionalnu hirurgiju na operaciju, morali da mi lome posle tu kost da bi mi ponowo zarasla prawilno.. . poenta je da su me odmah poslali na rendgen nis od toga ne bi bilo, neko lekari su uzas. . .











4290
poruka na forumu
228 2087



post # 10 | 25.10.2011 , 9:09 PM

Quote (MolderFBI)
Marija, hvala ti zaista puno, bas si mi bre pomogla, zaista hvala puno. , . jao pa ti imas bas nizak pritisak. . . strasno, muke s nama. . .

Ma nema na čemu, ako mogu da pomognem ja sam tu. Da meni je strašno nizak. Muke žive. smile
Quote (MolderFBI)
e ovo da u pravu si oci su mi uglavnom crvene, al ne bas kao na toj slici, to je previse

Pa znam da ti nije tako, hvala Bogu, slika samo prikazuje kako kapilaru pucaju usled hipertenzije.
Quote (MolderFBI)
a sam alergican na polen,

I moj dečko. biggrin
Šta je ovo sa nama? biggrin
E sad, ja imam alergiju na prašinu, grinje, mešavinu bakterija (npr.kada mi se upali malo grlo usled prehlade, te bakterije što se stvore u grlu,e na njih.Ospem se sva po telu.Ili zub kad mi se pokvari itd.), bubašvabe i zemlju iz saksijskog cveća.
Je l' možeš zamisliti koliki sam ja baksuz? biggrin :D
Šta da ti više pričam.


Poruku je menjao/la Marija_Nikola - Utorak, 25.10.2011, 9:09 PM








2670
poruka na forumu
288 3086



post # 11 | 25.10.2011 , 9:32 PM

Axaxaxaxaxaxaxaxa jao koma, axaxaxaxaxaxaxa pa ovo je ludilo, tongue kao sto rekoh totalno kapiram twog decka . axaxa jao strasno, i ja sam isto na grinje i prasinu . . . . axaxa cek ja nisam ni znao da neko moze biti alergican na bubasvabe tongue dobro sad bar znas da ne smes da ih imas za kucnog ljubimca tongue a to za saksisku zemlju uzas ja na cvece ti na zemlju e stw. strasno











4290
poruka na forumu
228 2087



post # 12 | 26.10.2011 , 12:17 PM

Quote (MolderFBI)
Axaxaxaxaxaxaxaxa jao koma, axaxaxaxaxaxaxa pa ovo je ludilo, kao sto rekoh totalno kapiram twog decka . axaxa jao strasno, i ja sam isto na grinje i prasinu . . . . axaxa cek ja nisam ni znao da neko moze biti alergican na bubasvabe dobro sad bar znas da ne smes da ih imas za kucnog ljubimca a to za saksisku zemlju uzas ja na cvece ti na zemlju e stw. strasno

Hahahaha :D Al' smo metiljavi! lol
Je l' piješ šta za alergiju na grinje i šta radiš? Ja sam se sva osula sad kad je krenula ova zima i grejna sezona jer ih ima milijarde svuda. angry2
Pijem Xyzal, nešto mi slab, 'bem li ga. A jači je od Presinga koji je obično piii... :D

Bubašvabe su hit, ako vidim jednu tamanim je odmah. :D Jurim je po celoj kući. lol
A zemlja za cveće je koma angry2 Na kakve sve gluposti još neću biti alergična! :D








2670
poruka na forumu
288 3086



post # 13 | 26.10.2011 , 4:26 PM

Axaxaxaxaxaxaxaxaxa jao axaxaxa. . . pa pijem samo owaj AEIRUS, on je valjda za grinje, polen i prasinu, nemam pojma meni dosta pomaze, pa ti ako ti je slab taj Xyzal, ti powecaj dozu pij po 5 tablete od jednom axaxaxa :p e strasno. . . dobro je da si na bubasvabe, zamisli da si na bubamare ili leptire :p axaxaxa a to za zemlju gledaj sa wedrije strane, zamisli da si alergicna na kamencice :p axaxaxa strasno!





Forum » Lepota i Zdravlje » Zdravlje » Šta je anemija (malokrvnost)?
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: