Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Lepota i Zdravlje » Zdravlje » Biljka od koje zarastaju kosti.
Biljka od koje zarastaju kosti.






1320
poruka na forumu
133 2344



post # 1 | 29.10.2011 , 8:48 AM



Гавез је биљка која ужива огромно поверење у народу, нарочито када се ради о зарастању сломљених костију и зацељивању спорозарастајућих рана.

Гавез (Symphytum officinale) је коровска биљка која се врло брзо шири и за кратко време осваја велике површине, нарочито на влажним ливадама, поред потока, на сеновитим местима каква, ова биљка, воли. Гавез се вековима користи у народном видарству за убрзавање зарастања сломљених костију. Корен се кува у млеку док се не добије хомогена каша која се наноси на прелом у танком слоју и оставља да делује два сата. Потребно је бити јако пожљив и не стављати ову облогу преко зглоба јер се лако може догодити да зглоб окошта. Наравно потребно је кост наместити односно вратити на право место. У народу се верује да ако облогу од гавеза држите довољно дуго преко два прста да ће они срасти.

Ове чудотворне ефекте гавеза потврдила је и наука. Ова биљка садржи висок проценат пуринског деривата, алантоина који стимулише стварање нових ћелија (поред гавеза у мањем проценту садрже га и невен-Цалендула оффициналис и боквица-Плантаго мајор).Поред алантоина у овој биљци откривени су и хидроколоидни полисахариди, имуностимулативне супстанце које су нађене и у корену чичка, матичњаку, боквици, имели, зови и невену. Због садржаја алантоина ова биљка улази у састав разних мелема за зарастање рана, против хемороида и проширених вена. Мелем од листова гавеза од велике је помоћи онима који пате од реуматизма. Такође екстракт корена ставља се у креме за лице јер одлично исправља боре, а захваљујући алантоину делотворан је и код акни и у третманима проблематичне коже.

Тинктура од корена гавеза је јако корисна из испирање рана и убоја а делотворана је и код модрица и отока. Кашику тинктуре потребно је разблажити са 100мл прокуване воде, па то користити за испирање или за облоге.

Чајеви од корена, ређе од листа гавеза користе се у лечењу гастритиса и чира на желудцу и дванаестопалачном цреву (најчешће у комбинацији са иђиротом, слатким кореном и боквицом). Ово се објашњава деловањем слузи, танина и наравно алантоина. Чајне мешавине са гавезом препоручују се и код проблема са дебелим цревом, у случајевима диверкулитиса и колитиса. Због високог садржаја танина и слузи гавез ефикасно зауставља пролив. Гавез ублажава кашаљ и поспешује избацивање слузи, помаже код бронхитиса и емфизема плућа.

У последњих неколико година све више травара не препоручује унутрашњу употребу гавеза због тога што су у њему, у траговима, присутни пиролизински алкалоиди (откривени и у подбелу-Туссилаго фарфара). За ове супстанце је утврђено да могу да оштете јетру. Међутим чини се да је ова бојазан прилично неоправдана с обзиром да у чаши пива има више ових једињења него у шољи чаја од гавеза. Међутим немојте пити више од три шоље чаја на дан и избегавајте ову лековиту биљку ако вам јетра није здрава. Спољашња употреба ове биљке је потпуно безбедна.

У Немачкој младе листове гавеза добро оперу, исецкају и стављају у омлет.

Од листова гавеза, потопљених у кишницу, може се направити одлично средство за прскање баштенских биљака, јер их гавез штити од инсеката.

Облоге за брже зарастање костију:

Пуну шаку иситњеног (свежег или сувог) корена гавеза кувати на тихој ватри у 750 мл млека. Уз стално мешање кувати око 10 минута док се не добије хомогена маса. Кад се мало прохлади, растањити и ставити на место прелома, пазећи да зглоб остане слободан. Преко тога увити завојем и држати 2 сата. Понављати свакодневно десет дана.

Тинктура гавеза:

100г уситњеног корена гавеза прелити литром алкохола (70%) или јаке ракије. За прављење тинктуре најпогодније су стаклене тегле са добрим поклопцем. Теглу добро затворити и оставити да стоји на тамном месту дванаест дана уз чешће мућкање. Процедити и чувати у тамној стакленој флаши са добрим поклопцем. Користити разблажено (1 супена кашика на 100мл прокуване воде).

Мелем од гавеза:

100г корена и 50г листова гавеза додати у 1 килограм истопљене свињске масти. Маст је претходно потребно испрати хладном водом, од соли. Кад је маст јако загрејана, додати биљку, промешати и када запени скинути са ватре и мешати неко време. Поклопити и оставити да одстоји 24 сата. Након тога смесу благо загревати уз стално мешање. Када маса постане течна, процедити и сипати у чисте и суве стаклене тегле. Када се мало прохлади можете додати по 15 капи етарских уља рузмарина и лаванде. Оставити да се охлади и чувати у фрижидеру. Ово је један од најбољих биљних мелема против реуматизма и ишијаса. Такође је врло делотворан и против хемороида.

--------------------------------------------------

Чајна мешавина против чира на желудцу и дванаестопалачном цреву:

* Кантарион (Hypericum perforatum) ...................................30г

* Боквица (Plantago major)................................................20г

* Гавез (Symphytum officinale)...........................................20г

* Слатки корен (Glycyrhiza glabra)......................................10г

* Матичњак (Melissa officinalis)..........................................10г

* Иђирот (Acorus calamus).................................................10г

Све биљке помешати, па три супене кашике смеше прелити са 750мл кључале воде, промешати, поклопити и оставити пола сата. Процедити и пити по једну шољу три пута на дан пола сата пре јела.

Чајна мешавина против бронхитиса и упале плућа:

* Оман (Inula helenium).....................................................30г

* Морач (Foeniculum vulgare).............................................20г

* Гавез (Symphytum officinale)...........................................20г

* Боквица (Plantago major)................................................20г

* Слатки корен (Glycyrhiza glabra)......................................10г

Све биљке помешати, па три супене кашике смеше прелити са 750мл кључале воде, промешати, поклопити и оставити пола сата. Процедити и пити по једну шољу три пута на дан пола сата пре јела.

Чајна мешавина против дијареје:
Гавез садржи пуно танина и слузи, супстанци које су од помоћи у случају дијареје.

* Гавез (Symphytum officinale)..........................................30г

* Вирак (Alchemila vulgaris)...............................................30г

* Плод дивље јабуке (Prunus malus)...................................30г

* Мајчина душица(Thymus serpillium)..................................10г
.

Све биљке помешати, па две супене кашике смеше прелити са 500мл кључале воде, промешати, поклопити и оставити пола сата. Процедити и попити у гутљајима.








2670
poruka na forumu
288 3086



post # 2 | 29.10.2011 , 11:40 AM

Fantastican i vrlo koristan tekst, hvala :)











4290
poruka na forumu
228 2087



post # 3 | 29.10.2011 , 11:58 AM

Stvarno koristan tekst! yes
Super je, meni treba ova mešavina za bronhitis.
Moram odmah u zdravu hranu po to. :)






Sijam i u mraku :)
3165
poruka na forumu
757 3522



post # 4 | 29.10.2011 , 5:38 PM

extra, ziveli lekovi na biljnoj bazi... mogao si da ubacis ovaj text u temu Tradicionalna medicina, da ne bude vise tema na istu foru, ali nema veze...

''Na internetu možeš biti bilo ko. Žalosno je što većina biraju da budu idioti.''
''Kad naidjem na neku prepreku u životu, preskočim je. Pa se vratim i preskočim je još jednom. U inat.''










484
poruka na forumu
17 258



post # 5 | 29.10.2011 , 6:29 PM

HVALA MOM DEDI JE OVO POTREBNO HVALA JOS JEDNOM :)











1320
poruka na forumu
133 2344



post # 6 | 29.10.2011 , 8:00 PM

Nema na čemu...Drago mi je da vam se sviđa... <_<


Forum » Lepota i Zdravlje » Zdravlje » Biljka od koje zarastaju kosti.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: