Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Lepota i Zdravlje » Zdravlje » Istine o dijetama
Istine o dijetama






978
poruka na forumu
107 1318



post # 1 | 09.03.2012 , 0:08 AM

Pred plavušom pun tanjir: meso, prženi krompirići, punjeni paradajz, brokuli. S njene desne strane, korpa puna bijelog hljeba. U ruci viljuška na koju je nabodeno, brat-bratu, 200 grama krompira. Na licu osmijeh. A u prvom planu čudotvorni proizvod koji joj omogućava da se prežderava i u isto vrijeme bude sretna i mršava. Ona poručuje: "Koristim tablete i vidim rezultate - učinite kao i ja."



Ne, nije ovo neki neuspjeli vic o plavuši, već reklama koja bi trebala natjerati poštenog potrošača da okrene broj telefona i kupi tablete za uklanjanje viška masnoća iz organizma, i to "do dvije kile dnevno". Dokazano. Ako ko ne vjeruje, tu je i upozorenje da, ako budete gubili više od dvije kile, tablete uzimate samo jednom dnevno. Navali, narode.

Invazija kalorija Postoji kod nas mnogo izraza kojima se opisuju prevareni ovim i sličnim proizvodima. Buce, ugodno popunjeni, krupniji, obli… Sve su to pojmovi koji ukazuju da osoba o kojoj govorimo ima višak kilograma. A takvih je danas mnogo. U jednoj anketi provedenoj na internetu, čak 78% ispitanih žena izjavilo je da želi smršati, a 99% nezadovoljno je oblikom svog tijela. Ove žene mete su industrije koja se zove Kako izgubiti kilograme i koja raspolaže ogromnim arsenalom najrazličitijih nedjelotvornih i ekstremno skupih proizvoda, dijeta i metoda izgladnjivanja.

Tokom rata u BiH debelog su čovjeka gledali sa neskrivenom zavisti. Biti debeo značilo je biti ratni profiter, pošto su se tokom rata topili i oni sa zalihama masti kao u ledenomorskih tuljana. Bosanci su sigurno, uz izgladnjele građane Bijafre, čije su slike bombardovale naše mirnodopske TV prijemnike, bili kosturu najsličnija nacija na svijetu. Postizalo se to jednostavnom, tzv. opsadnom dijetom (ponedjeljak: mozak od prezle, utorak: makaroni bez ičega, srijeda: ništa bez makarona, četvrtak: bombardovanje, petak: riža, subota i nedelja: post) i svakodnevnim fitness programom, preuzetim od nekih najpoznatijih fitness stručnjaka iz koncentracionih logora tokom Drugog svjetskog rata.

Nakon rata, na BiH je počela invazija niskokaloričnih proizvoda - pahuljice, manje masno mlijeko, raznorazne dijetalne čokolade, keksi, vještački zaslađivači, smeđi šećer, crno brašno, makrobiotički proizvodi i mlijeko od soje... ali, mi smo kvasali vodeći se time da niko nikada nije rekao "mašallah, što je mršav".

Paralelno sa ovim počeli su se otvarati tzv. slatki butici sa bombonama, čokoladama i drugim, što bi rekle nane, guzinim džidžama. Sve uvezeno, sve ukusno i sve kalorično. Sa svim proizvodima namijenjenim ugodnom popunjavanju, tržište su gotovo ilegalno osvajali i proizvodi namijenjeni još ugodnijem gubljenju kilograma. Kad smo se konačno osvijestili shvativši da vaga nije pokvarena i da se garderoba nije skupila pranjem, oni su bili tu, mamili lakoćom gubljenja kilograma, natpisima "Jedite sve" i zagarantovanom brzinom djelovanja.

Koliko je internet ušao u živote modernog čovjeka, pa i tu nepripadajućeg Bosanca, svjedoči činjenica da su se dijete skidale sa kojekakvih web siteova, a bh. stvarnost odražava se kroz čuvenu UN dijetu - traje skoro kao i mandat UN-a u BiH, ali garantuje totalnu promjenu. Metabolizma.

Salo na struju U BiH su se teretane počele otvarati kao granapi i kafane, tako da je danas gotovo svaki podrum prepun željeza i onih koji ganjaju masu, oblikuju mišiće i gube vratove i kilograme. Podrazumijeva se da je to otvorilo vrata nizu sportske fitness opreme: tenama sa raznim namjenama, trenirkama za razne upotrebe, sauna-hlačama i majicama, malim tegovima koji su dovoljno elegantni za žensku tašnu, ali dovoljno djelotvorni za jake i oblikovane ruke, pomagalima za trbušnjake, trakama za trčanje, spravama za dizanje, povlačenje i guranje… U suštini, kada čovjek sračuna koliko mu para treba da se opremi, niskokalorično nahrani i potpomogne provjerenim i djelotvornim proizvodima, ispada da se time može bez ikakvog pretjerivanja prehraniti četveročlana porodica.



Odnedavno je i estetska hirurgija prokrčila sebi put do bosanske prijestolnice pa se sada kilogrami ne moraju skidati "dugim i štetnim dijetama, već jednostavnim potezom nožem". Za one koji ne vole noževe ni izgladnjivanje, tu su kozmetički saloni koji one krupnije uvežu gumenim trakama i mokrim krpama, a zatim ih priključe u struju. Drma struja, spada salo. Mumija-tretman je drugi proces kozmetičarskih istjerivača viška sala: pokusni kunić se namaže kremom, zamota u najlone i grije. Strujom, naravno. Sve ove metode moderne inkvizicije uredno se plaćaju. Da biste izgubili dva centimetra prečnika, potrebno je otprilike 200 KM.

Ali, treba krenuti od prapočetaka - ženskih časopisa iz Hrvatske koji su nam prvi ponudili tablete sa ananasom, čaj od aromatičnog bilja i škole mršanja. Svi ovi magazini imaju zajedničku devizu: Zavadi pa vladaj. Dok se na početnim stranicama blistavo smiješe modeli koji skupa sa krevetom imaju 20 kg, na stranama pred kraj su recepti za torte od čokolade, pečenje sa tjesteninom, špagete a la Italiana, sladolede, uštipke, pekmeze, i svi su oni uslikani tako da od samog pogleda čitateljka dobije bar pola kile. Ali zato su na posljednjim stranicama anoreksičarke ugodno ukomponovane sa punim tanjirima na reklamama za proizvode čija se cijena kreće od 80 do 200 KM.

Prvi uvezeni proizvod bio je magični čaj za mršanje. Njega su obavezno reklamirale žene u kupaćim kostimima ugodno zavaljene na pješčanim plažama ako se radilo o izdanju u ljetnim mjesecima, zatim mršavice na rolšuama u vrućim šorcevima u jesen, dame u najlon čarapama do butina i bundama otvorenim da se vidi go (i ravan) stomak u zimu, te sretne i mršave djevojke u šarenim haljinama u proljeće. Poruka je jednostavna: sa čajem - vitki tokom cijele godine. Bosanke su se hvatale za glavu: proizvod koji će i njima omogućiti da sa konfekcijskog broja 46 dođu u situaciju da na čarape obuku bundu u januaru i prošetaju čaršijom, nije se mogao kupiti u BiH. A onda, odjednom iznenađenje: broj sa pozivom 387 i naznakom "za BiH".

Ovaj primjer su slijedili svi dobavljači kapsula i tableta, masti i krema, napitaka i flastera. Izgleda da je lakovjernost proporcionalna broju viška kilograma pa se lako previdi činjenica da se slika "prije", koja prikazuje debeljucu u trenirci, i slika "poslije", na kojoj je nasmijana platinasta plavuša u kupaćem kostimu, mogu komotno smjestiti u dječije zabavne novine sa zadatkom: pronađite 750 razlika za pet minuta. Naime, jedina zajednička stvar koju gospođe na slikama imaju jeste što su obje u službi najstrašnije prevare i otimačine od usta ugodno popunjenih građana bosanske države.

Kako su odnosi BiH - Srbija tek počeli da se odmrzavaju, ono što je uspješno radio zapadni susjed sada uspješno započinje istočni komšija. Na TV Pink uredno se reklamiraju prirodni proizvodi za mršanje i kreme za topljenje celulita. Sve sa dobavljačima u Federaciji ili RS-u. Mada se čini da su proizvodi potpuno isti kao oni koji se prodaju na omotima časopisa za "ženu i obitelj", te da je jedina razlika u imenima i pakovanjima, proizvodi idu k'o ludi.

Čak su se i apoteke u domovini modernizovale do te mjere da se u njima mogu nabaviti preparati koji se proizvode u švicarskim laboratorijama prodavanja ublehe debelima, njemačkim klinikama za prepolovljavanje i francuskim modnim industrijama. Ove proizvode odlikuje ozbiljnost pakovanja (ozbiljnost uopće, jer se kupuju u ozbiljnim apotekama), visoke cijene i različite djelotvornosti: jedni ih u zvijezde okivaju, drugi se na pomen, recimo, Xenicala samo naroguše. Cijena ovog švicarskog izuma je 120 KM. Od nuspojava izdvajamo "učestale tekuće i masne stolice".

Flasteri i plave sprave Od ostalih proizvoda iz novina moraju se spomenuti flasteri, uz koje ne dolazi objašnjenje gdje se tačno lijepe, već samo slika plavuše (naravno) koja prstom pokazuje na neodređeno mjesto na nadlaktici. "Za kratko vrijeme imat ćete seksi, ravan stomak, vitke noge i zategnutu zadnjicu." Jedina kvaka je u tome što se čarobni flaster mora nalijepiti na tačno mjesto, a ono nije naznačeno. Nije bilo prostora od slika "prije" i "poslije" na kojima su degutantni prizori žene (valjda) u gaćama.

Ništa manje zanimljivi nisu ni ulošci za cipele pomoću kojih ćete smršati dok koračate. Oba proizvoda svoja postignuća baziraju na akupresuri, vještini starih Kineza, koja je još jedna od metoda kojima građani BiH pokušavaju izgubiti salo. Sa starim Kinezima ovi proizvodi imaju jednake veze kao Bosanci sa izvanzemaljskim oblicima života, što ne mijenja njihovu dobru prodaju. Prizvuk mističnog i "hiljade zadovoljnih korisnika" dovoljan su razlog da se skrši 50 KM.

Akupunktura je i u svijetu popularna kao metoda ubijanja osjećaja gladi. Iglice zabodene u ušnu školjku npr. stimulišu se nježnim udarcima pola sata prije jela, te svaki put kad se osjeti glad. Tretman traje dvije sedmice. Zabranjeni su mlijeko, slatko i masno, ne smiju se sastavljati pojedine namirnice u jednom obroku (npr. kruh i krompir ili tjestenina). Uza sve ovo pije se i čaj (dvije litre). Kilogrami se, istina, sporo gube. Međutim, mnogi osjećaju need for speed, koji se postiže upornim izgladnjivanjem. Za to su zaduženi opet ženski časopisi, koji uvijek imaju neku dijetu za svoje gladne čitaoce.

Za sedam dana 7 kilograma, dijete po bojama, dijete prema horoskopskim znakovima, dijete prema godišnjim dobima, dijete sa mesom, dijete sa mlijekom, dijete sa hranom za kanarince… Precizno razrađeni jelovnici osnovna su karakteristika. A jedan kaže ovako: ujutro - čaša vode, popodne - čaj i dvopek, uvečer - čaša vode. Dodatni savjet: spavati u hladnoj sobi pošto u toploj tijelo troši manje kalorija. Koliko kila manje? To sljedeće sedmice neće biti pretjerano bitno. Slušajući ove mudre savjete, za sedam dana garantovano ćete završiti na infuziji sa
Do vitkosti jednostavnim potezom noža
upalom pluća. A infuzija je, kažu, niskokalorična.



Kod nas su najpopularnije mesna dijeta i dijeta sa čorbom. Kod prve se može jesti samo meso u neograničenim količinama. Hljeb, slatko, voće i mahunarke strogo su zabranjeni. Pitanje je da li će uz najezdu pomahnitalih krava ova dijeta i nadalje osvajati srca Bosanaca. Druga dijeta se sastoji u jedenju ogromnih količina čorbe od kuhanog kupusa, paprike, celera, luka i paradajza. Dijeta je istinski djelotvorna. Kad pacijent samo pomiriše podgrijanu čorbicu, odjednom više nije gladan.



Sve ove dijete zapravo su najveća prevara organizma, jer mu se privremeno oduzimaju one hranjive tvari na koje je navikao. Kada nakon mjesec dana ustanovite da ste smršali, prva će tepsija zeljanice biti dovoljna da vaš izmučeni organizam kao lud nataloži bar pola onoga što ste sa mukom skidali.

Jedini istinski dobar način gubljenja kilograma jeste vježba. Količina kalorija koja se potroši tridesetominutnim trčanjem, stepovanjem ili vožnjom bicikla je tolika da nema potrebe za mučnim izgladnjivanjem. Problem je, međutim, što su svi spremni na višegodišnje uzgajanje kilograma, ali ne i na višemjesečno čekanje na prve rezultate. Drugi problem su novci. Cijena mjesečnog korištenja teretane je od 50 do 100 KM. A po gradu, zna se, trče samo stranci entuzijasti, kojima se tako slatko rugamo. Sprave su skupe i zauzimaju puno prostora. Zato je tu Teleshop.



Ravnotrbušni muškarci i žene pritišću nešto plavo što im je između nogu. To stane pod krevet ili u ormar, a zamjenjuje sve skupe i glomazne sprave. Stomak je nakon samo malo vježbe ravan i zategnut. A vježba i baka od 70 godina. Ima li ona ravan stomak? Ne znamo. Nisu prikazali, ali vjerujemo da ima. Druga, ništa manje djelotvorna sprava, koja se također može koristi u toplini sopstvenog doma, ne vježba samo stomak već cijelo tijelo. Može se koristiti dok se gleda TV, na kojem je opet reklama za treću, još bolju, djelotvorniju i praktičniju spravu. Dok se čovjek okrene, ispod kreveta je groblje prašnjavih fitness sprava, u ormaru nema više mjesta za garderobu od trekova i jimova, a stomak je tu gdje je i bio.

Kada se sve sumira, nema nikakvih šansi da se izgube kilogrami. Oni ljudi koji svoja iskustva pričaju po novinama i televiziji i koji su izgubili po 20 ili 30 kg, izuzetak su koji potvrđuje pravilo. A ne treba se ni sekirati. Garderoba koja dolazi iz evropskih zemalja svakako je napravljena za nahočad, bulimične i blijede žene. Prema psihološkim istraživanjima, debeli ljudi su veseliji, prijateljskije raspoloženi i znaju čuvati tajnu. Debeli muškarci, kažu, imaju veći libido. To da debljina uzrokuje neke bolesti (holesterol i to) jesu laži koje proturaju mršavci ljubomorni na viseće naslage preko kupaćih kostima sretnih žena. Osim toga, ne kaže naš narod džaba: "Bolje da ljulja nego da žulja."

I tako, odmota se čokolada sa lješnjacima i alpskim mlijekom. Kalorija 520. Ma, hajde. Od ponedjeljka - sigurno na dijeti. Ovoga puta sto posto.
Izvor:bhdani.com


Fajlovi: 9754492.jpg (69.5 Kb) · 9278920.jpg (135.1 Kb) · 0113864.jpg (26.1 Kb) · 9506674.jpg (26.1 Kb) · 8683363.jpg (119.5 Kb)
Na vlastitu incijativu sam banovan ali vratio sam se...
Ako vas nesto zanima, obratite mi se putem privatnih poruka.
Ako mi planirate ostvati reputaciju, bilo pozitivnu ili negativnu sa pitanjem ili negodovanjem, uradite to ali me obavjestite putem poruke jer u 99% slucajeva to ne vidim...










4290
poruka na forumu
228 2087



post # 2 | 09.03.2012 , 3:34 PM

Fenomenalan tekst. yes
Baš sam se ismejala ali je i jako poučno. :D


Forum » Lepota i Zdravlje » Zdravlje » Istine o dijetama
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: