Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Lepota i Zdravlje » Sport i rekreacija » Voda
Voda






393
poruka na forumu
36 392



post # 1 | 08.12.2011 , 3:45 PM



Svi znamo da je voda neophodna za život. Međutim, mnogi ljudi ne razumeju kako voda utiče na naše zdravlje i stoga ne unose preporučenu dnevnu dozu.
Koja je važnost vode? Zašto je voda važna za bodybuildere? Postoji li alternativa za one koji ne konzumirati vodu? Odvojite malo svog vremena i saznaćete odgovore na sva ova pitanja.
Još jedan naporan trening. Pet minuta zagrejavanja popraćeno šezdeset minutnim dizanjem tegaova, a završeno s istezanjem od deset minuta. Odrađen je savršeno, osetim svaki mišić koji sam želeo pogoditi. Sada, sve što želim je posegnuti za bočicom vode iako je ne mogu naći jer sam totalno razvaljen.
Dobro, možda sam se malo previše zaneo ovim fikcionalnim treningom, ali sam siguran da gotovo svaki ozbiljni vežbač završava svoj trening tako da prvo posegne za bočicom te dragocene tečnosti koja ispunjava svaku ćeliju u našem telu. Zašto se osećamo tako ispunjeno i zadovoljno nakon ispijanja i zašto je voda, uostalom, toliko važna?
Sveukupno gledano, voda je druga najvažnija supstanca ljudskog života, kiseonik je na prvom mestu. Claude Bernard, fiziolog 19. veka, je prvi koji je izjavio da živi organizmi žive u spoljašnjoj okolini (zrak i voda), ali da stanice organizma žive u unutarnjem, tečnom okruženju. To je zapravo bila vrlo profana izjava za ono vrijeme jer je tek kasnije ustanovljeno da je 70% tijela upravo voda!



Većina stanica u ljudskom tijelu nije u direktnom kontaktu s spoljašnjim okolinom, ali su u direktnom kontaktu s unutarnjim tekućim okruženjem što je nužno za pravilnu fiziološku homeostazu (unutarnju stabilnost).
Pa što onda u stvari voda radi? Budući da postoji mnogo odgovora i kompleksnih objašnjenja, nastojaću da vam pojasnim glavne karakteristike ove esencijalne tekčnosti. Počećemo od molekularne strukture.
Proteini su esencijalni molekuli u sklopu ćelija koje imaju široku paletu zadataka koje obavljaju, od enzimatskih reakcija do ključnih posredništva između staničnih signaliziranja. Bilo kako bilo, funkcija proteina zavisi od toga kako se slažu u jedinstven trodimenzionalni oblik. Ovo slaganje je diktirano upravo od strane vode koja okružuje takvu sredinu. Nepravilno slaganje znači nefunkcionalan protein.
Gledajući sa ćelijskog nivoa, s potpuno funkcionalnim proteinima, ćelije pokušavaju održati svoj volumen. Kako bi se savladale osmotske sile, voda se kanalizuje i van i unutar ćelije kako bi se očuvao volumen. Ako se ćelija stanji, smanji ili nabrekne zbog osmotskog pritiska, tada umire.
Ovo možda nije toliko vidljivo, ali u organizmu itekako postoji još delova gde uloga vode dolazi do svog pravog izražaja. Voda je sastavni deo krvne plazme, ali je ujedno i potpora prenosa nutrijenata koji se moraju dostaviti čitavom telu putem krvotoka. Voda omogućuje regulaciju telesne temperature, vlaži udisani vazduh i održava našu sluznicu hidratizovanom.
Voda je toliko važna da dva sustava organa, bubrezi i donji dio probavnog trakta, jednostavno ne smeju ostati bez vode.
voda je odgovorna za jako puno toga u organizmu, stoga ne treba čuditi kada započne devastacija tela zbog premale količine vode. Gubitak vode, dehidracija, započinje kada je potrošnja tjelesnih tekućina veća od unesene količine vode. Prilikom dehidracije iz naših se stanica luči voda što direktno znači da se luči i iz tijela. Zanimljivo je da tu vodu koju tijelo izluči, u stanju dehidracije, moramo nadoknaditi puno većom količinom.
Setite se što se dogodi kada ćelija nije u stanju zadržati svoj volumen. Simptomi dehidracije mogu varirati, ali to su uglavnom povećana žeđ (naš mozak nam govori da je tijelu potrebna voda), suha usta i suhe nozdrve, slabost, malaksalost, vrtoglavica, poskakivanje srca (uzrokovano nepravilnim odnosom elektrolita zbog dehidracije), zbunjenost, gubitak ukusa na slatko, povećana teelesna temperatura, temperaturni napadi i na kraju, ukoliko se sve ovo ignoriše dovoljno dugo, smrt.
Razlog zašto je ona prva kap vode nakon treninga toliko osvježavajuća i zadovoljavajuća je upravo jer najelementarnija molekula koju tijelo treba je VODA.
Zašto je voda važna za bodybuildere?
Fizička aktivnost kao što je bodybuilding, izlaže telo velikim naporima koji mogu uzrokovati gubitak vode. Intenzitet i trajanje treninga, uslovi u kojima trenirate, odeća koju nosite, sve to značajno utieče na gubitak vode. Dodatno, individualne fizičke karakteristike poput telesne težine, pola, godina i brzine metabolizma isto tako utiču na gubitak vode.
U bodybuildingu, kontrakcije mišića prilikom dizanja tegova, uzrokuju metaboličku toplinu. Budući da telo nastoji održati normalnu telesnu temperaturu, višak telesne temperature mora biti predan spoljašnjem okruženju. Zato je vežbanje uvek popraćeno znojenjem.
Gubitak vode znojenjem može dovesti do promjene u volumenu plazme. Tako se smanjuje telesna sposobnost evakuacije nastale temperature što rezultira povećanom telesnom temperaturom i smanjenom kardio proizvodnjom. Vežbačkim rečnikom rečeno, rezultat dehidracije je smanjenje aerobne snage i radnog kapaciteta.
Kada ostajete bez tečnosti, više niste u stanju dizati onoliko koliko ste mogli na početku treninga, odnosno onda kada niste bili u stanju dehidracije. Ustanovljeno je da gubitak od samo 2% tjelesnih tekućina (vode) rezultira smanjenjem performansi za čak 15-20%. Kako biste imali što je moguće kvalitetniji trening, morate ostati hidratizirani!

Zaboravite na dizanje velikih težina ako ste dehidrirani!
Kako bi održao pravilnu hidrataciju, svaki bodybuilder mora razmotriti vlastiti vodni balans, odnosno, mora definisati odnos količine vode koju izluči s onom količinom koju unese. Točna količina vode koju je potrebno uneti da bi održali taj balans je vrlo često tema mnogih debata.
Američki Univerzitet Sportske Medicine u sljedećih par rečenica je zaista tačno preciziralo pravilnu hidrataciju i što je najvažnije, savršeno odgovara zahtjevima bodybuildinga. Prije nego započnete trening, prehidratacija bi se trebala uzeti u obzir na temelju izlučenog urina i njegove boje (tamniji pokazuje nedovoljnu hidrataciju) nekoliko sati prije.
Za vreme treninga, cilj bi trebao biti sprečiti dehidraciju. Na žalost, ne može se odrediti tačna količina vode koju bi trebalo unijeti. Svatko treba procijeniti koliko je izgubio i tu količinu nadoknaditi. Najlakši je način izvagati se prije i poslije treninga i tako procijeniti koliko ste izgubili, a koliko trebate nadoknaditi vode. Za vreme fizickih napora, kakav je trening sa tegovima znacajno je da se voda uzima sto cesce u kolicinama od 100-200ml na svakih 15-20min (Cak je I UEFA razmatrala mogucnost uvodjenja tajm-auta za vreme takmicenja radi uzimanja tecnosti. U ovim uslovima lekar i fizioterapeut ulaskom na teren imaju zadatak da sto vecem broju sportista daju tecnost da piju…)
Nemojte čekati da vam telo pošalje signal da ste žedni. Dok vi shvatite da ste žedni,vaše telo je već dehidrirano. Jedan od najboljih načina da proverite da li ste dehidrirali jeste da proverite svoj urin. Ukoliko ste unosili dovoljne količine vode,vaš urin bi trebao da bude svetlo žute boje. Ukoliko je urin taman i ima jak miris,to je znak da ste dehidrirali. Trebalo bi da znate da neki antibiotici i vitaminski dodaci mogu da promene boju urina.
Količina koju je preporučeno piti za vreme treninga kreće se od 0.4 do 0.8 litara po satu. Posle treninga, cilj treba biti nadoknaditi sve tečnosti. Ako vam vreme dozvoli, konzumacija hrane i pića će uspostaviti pravilan balans telesnih fluida.
Postoji li alternativa za one koji odbijaju konzumirati vodu?
Opšta preporuka za odrasle osobe je unos od minimalno 2 litre vode dnevno kako bi održali stanje normalne hidratacije. Kada se kaže minimalno, misli se upravo to!!! Iako bi optimalna kolicina vode za sportistu od 85kg bila 3 litre vode. Oko 2/3 prosecne covekove tezine otpada na vodu, a gotovo 3/4 te vode nalazi se u celijama. U organizmu coveka ima oko 60% vode; u misicnom tkivu 75% (znacaj vode i glikogena), u mozdanom tkivu 80%, u plucima 90%, a u masnom tkivu 10%. Na osnovu ovih podataka za svakog sportistu moze da se izracuna kolicina vode koju on poseduje u organizmu. Sportista telesne mase od 75kg ima 45. l vode u telu. Ravnoteza vode tesno je povezana sa termoregulacijom, a centri se nalaze u hipotalamusu. Stalna potreba vode u organizmu iznosi 2600ml. Unutar organizma metabolicki se stvori 300ml, a ostalo 2300ml mora da se unese. Zato se često čuje da je opšta preporuka za odrasle osobe unos od minimalno 2 litre vode dnevno kako bi održali stanje normalne hidratacije. Kada se kaže minimalno, misli se upravo to!!! Iako bi optimalna kolicina vode za sportistu od 85kg bila 3 litre vode. Glavni potrosaci vode su: pluca 600ml, koza 400ml, bubrezi 1300ml i creva 300ml. Sportisti imaju manje vode u sebi i zato postoji potreba za njenim unosenjem. Voda je u telu podeljena na dva prostora: intercelularni 60% i ekstracelularni 40%. 75% vode odlazi na toplotu tela, a 25% na mehanicki rad organizma. Za vreme fiyickih napora znacajno je da se voda uzima sto cesce u kolicinama od 100-200ml na svakih 15-20min (UEFA je razmatrala mogucnost uvodjenja tajm-auta za vreme takmicenja radi uzimanja tecnosti. U ovim uslovima lekar i fizioterapeut ulaskom na teren imaju zadatak da sto vecem broju sportista daju tecnost da piju.)


Delimična alternativu bi mogla biti konzumiranje svežeg voća i povrća, mleka i voćnih sokova, čajeva i kafa bez kafeina. Kofen I pića koja ga sadrže treba izbegavati jer kofein je diuretik i uzrokuje lučenje vode.
Za vreme oporavka obavljaju se obnavljanja razlicitih supstanci u organizmu po nacelu da primarni procesi razlaganja uvek izazivaju ili pojacavaju reakcije resinteze. Takve tecnosti sadrze oko 2% fruktoze (vocnog secera) i oko 5% (ne vise od 7%) polimera glukoze koje se lako apsorbuju u crevima. Fruktoza je u prednosti nad glukozom jer ne izaziva naglo izlucivanje insulina u krvi i mnogo je povoljniji izvor za stvaranje glikogena u jetri od glukoze. Obnavljanje nivoa razlicitih biohemijskih parametara krvi i misica u razdoblju odmora ostvaruje se heterohtono. Najbrze se vraca na normalu nivo pirogrozdjane i mlecne kiseline u krvi i misicima, normalizuje se i acidobazna ravnoteza. Zatim se vraca na pocetni nivo sadrzaj kreatin-fosfata, nesto kasnije glikogena i proteina misica, a na kraju ATP-a. Ovo poslednje moze biti objasnjeno time, sto bez obzira na intenzivno stvaranje ATP on se u vreme odmora neprekidno trosi na energetsko osiguranje biosintetskih procesa i njegov nivo se u potpunosti obnavlja tek na kraju razdoblja oporavka. Posle zavrsenog takmicenja ne sme da se sedne ma koliko da je napor bio veliki. Opustanjem misica moze doci do grceva, pa cak i do povreda, jer izmoreni misici ne dobijaju dovoljno krvi da bi se otklonili nagomilani raspadni produkti. Kontrakcija misica najbolja je pumpa za dovod krvi. cesto vidjamo na atletskim mitinzima kako takmicari, po zavrsetku trka, hodaju i piju vodu. Potpuna rehidracija nastaje i u sledecih 12 sati sa uzimanjem tecnosti do potpune nadoknade.

Za one koji treniraju, sportski napitci su sjajan izbor za vrijeme i poslije treninga. Bezbroj kompanija reklamira i prodaje pojedine napitke u raznim pakovanjima koje začinjavaju pojedinim supstancama kako bi zamijenili „starinsku i bezukusnu bočicu vode“. Iako je voda najbolji fluid za piće, postoji mnogo načina kako uneti dovoljnu količinu fluida da bismo zadržali svoje zdravlje i pravilan rad ćelija.


Fajlovi: 3235624.jpg (53.3 Kb) · 3741915.jpg (8.2 Kb)
Live to ride,ride to live...









2963
poruka na forumu
797 10239



post # 2 | 13.12.2011 , 11:42 AM

svaka cast za post... odusevljen sam... i za neke stvari sam se iskreno iznenadio... gj

:P







Ako imas cilj,nacices i put...
762
poruka na forumu
1386 7080



post # 3 | 26.02.2012 , 0:30 AM

stvarno je voda ono pravo...

Život je ono što ti se dešava, dok ti praviš planove za život...










228
poruka na forumu
9 89



post # 4 | 17.04.2012 , 3:03 PM

DA li si ovaj post od nekud kopirao ili si sam pisao?








2462
poruka na forumu
299 2356



post # 5 | 17.04.2012 , 3:05 PM

Mnogo fin post. :)








526
poruka na forumu
339 4044



post # 6 | 05.05.2012 , 3:39 PM

Dzontras, sigurno kopirao

hvala za post nauci sam nesto iz ovoga :) :)








373
poruka na forumu
11 216



post # 7 | 06.06.2012 , 7:13 PM

Za svuku casu vode bubreg ti kaze :) hvala :) kidao sam se kad mi je ovo rekla profesorica ali to je stvarno tacno :p

Jesen stiže, dunjo moja, ja i dalje štrebam..







Dusa od coveka :)
397
poruka na forumu
87 414



post # 8 | 13.02.2014 , 7:06 PM

Voda je najbitnije hemijsko jedinjenje na Zemlji. Na nju opada svega 97 % i još se naziva plavom planetom :)


Poruku je menjao/la Muh2r3m - Cetvrtak, 13.02.2014, 7:06 PM

"Being kind, loving and gentle is true meaning of life."







Dusa od coveka :)
397
poruka na forumu
87 414



post # 9 | 28.04.2014 , 2:49 AM

Voda je krv zemlje. Ona obskrbljuje sve, biljke i životinje, svojom okrepljujućom snagom pokreće sve.
A sastoji se samo od dve molekule hidrogena i jednog velikog atoma kisika. Veoma je bitna pri izvršavanju fizičkog rada i preporučuje se dnevno unošenje vode 1-2 L dnevno *GDA :)
Naročito pri zimskim i letnjim uvetima, kada telo gubi dosta tekućine. Te dolazi do procesa dehidratacije, organizma koje se postiče znojenjem u letnim i dehidratacijom kože u zimskim uvetima.

"Being kind, loving and gentle is true meaning of life."



Forum » Lepota i Zdravlje » Sport i rekreacija » Voda
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: