Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Lepota i Zdravlje » Lepota » Njega koze u zimskom periodu. (Sve sto je vašsoj kozi neophodno.)
Njega koze u zimskom periodu.






577
poruka na forumu
548 3795



post # 1 | 05.12.2012 , 9:43 PM

Hladan zimski vazduh je suh, pa se pod njegovim uticajem smanjuje količina prirodnih masnoća koje formiraju zaštitni lipidni film na koži. Zato zimi s površine kože isparava veća količina tečnosti nego inače. Rezultat je suha, gruba koža podložna svrabu i iritaciji.
Zimski period pogoršava već postojeća oboljenja kože kao što su seboreja, ekcem i psorijaza. Crvenilo i prošireni kapilari na licu postaju izrazitiji zbog naglih prelazaka iz hladnog u toplo – dodaje dr Svetlana Đurišić i predlaže nekoliko jednostavnih načina da se isušivanje kože spreči.
Hidratacija masnoće plus urea
Neophodno je nadoknaditi vlažnost koju je koža izgubila, a to ćete najbolje uraditi kremama koje, osim hidratantnih supstanci, sadrže i ulja. Masnoće u kremama prave film na našoj koži i ne dozvoljavaju odavanje vode. Kreme treba da sadrže masne kiseline i prirodne vlažeće faktore koji imaju veći kapacitet vezivanja vode. To su urea, glicerol, alfa-hidroksi kiseline.
Piling
Pilingom se uklanjaju mrtve ćelije s površine kože, što omogućava bolje prodiranje hidratantnih supstanci iz krema. Osim toga, gruba zadebljala koža zamenjuje se podmlađenom, koja ima više kolagena i elastina.
Piling tela treba raditi jedanput ili dvaput nedeljno. Ako vam je koža izrazito suva, izbegavajte oštre mehaničke pilinge.
Tuširanje
Nemojte se tuširati pretoplom vodom, već mlakom. Izbegavajte dugotrajne tople kupke koje dehidriraju kožu i uništavaju njene prirodne masnoće. Takođe, izbegavajte jake, antibakterijske sapune, koji dodatno odmašćuju kožu.
Zaštita od sunca
Zimsko sunce nije ništa blagonaklonije prema koži od ljetnjog. Zato nastavite svakodnevno da koristite kremu za lice sa SPF 15, a kad odete na zimovanje, ponesite onu koju ste mazali ljeti, dakle sa SPF 50. Ako ste pjegavi i skloni flekama, odaberite specijalnu kremu koja sprečava hiperpigmentaciju.
Hranljiva kupka
Ako volite da leškarite u toploj vodi, najbolje je da vodi dodate gotovo ulje za kupku. U kadu sipajte trećinu flašice, a još bolji efekat dobićete ako se, prije nego što uđete u kadu, namažete mješavinom ulja i mlijeka za tijelo. Na dvije kašičice kreme stavite desetak kapi ulja. Dok uživate u kupki, koža će upijati sve što joj treba, a višak će se rastvoriti u vodi.
Posle kupke ne ispirajte telo, uvijte se u peškir i sačekajte da koža upije svu vodu.
Usne pantenol, i to mast ...
Usne su izuzetno osjetljive na zimskom i hladnom vremenu, lako se suše i pucaju. Zato obavezno koristite balzam za usne, i to više puta u toku dana. Pred spavanje namažite usne debljim slojem pantenol masti. Tako ćete održati njihovu vlažnost i nježnost.

Jedva čekam novu godinu..... :((((haha !



Forum » Lepota i Zdravlje » Lepota » Njega koze u zimskom periodu. (Sve sto je vašsoj kozi neophodno.)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: