Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: Marko  
Forum » Film & TV » Serije » Dr House
Dr House




Mallena
1779
poruka na forumu
960 7696



post # 1 | 05.03.2013 , 10:32 AM

Dr. House (engleskiHouse ili House, M.D.) američka je medicinska dramska TV serija nagrađena Emmyjem i Peabody nagradom koja je s emitiranjem započela 16. studenog 2004. Autor serije je David Shore, koji je ujedno i izvršni producent zajedno s redateljem Bryanom Singerom. Tijekom sezone 2007./08., Dr. House je bila najgledanija serija u SAD-u, te treća najgledanija emisija uopće, iza Američkog Idola i Plesa sa zvijezdama.[url=http://sh.wikipedia.org/wiki/House,_M.D.#cite_note-TVratings-1][1][/url]Glavnog lika serije, doktora Gregoryja Housea, tumači britanski glumacHugh Laurie, koji je za tu ulogu 2006. i 2007. dobio Zlatni globus, te Nagradu Ceha filmskih glumaca 2007. za najbolju glavnu mušku ulogu.
Doktor Gregory House je svojeglavni medicinski genij koji radi kao šef Odjela za dijagnostiku u fiktivnoj bolnici Princeton-Plainsboro uNew Jerseyju. Većina epizoda počinje izvan bolnice, te prikazuje događaje koji su doveli do pojave simptoma kod glavnog pacijenta u toj epizodi. Tijekom većeg dijela epizode, Houseov dijagnostički tim pokušava otkriti uzrok simptoma i izliječiti bolest.Houseov cijenjeni odjel prima samo pacijente koji nisu dobili pravu dijagnozu što njihove slučajeve čini još kompleksnijim i suptilnijim. Uz sve ovo, House odbija surađivati u slučajevima koje smatra nezanimljivim. Slučajevi koji se pojavljuju u seriji su vrlo rijetki, ali realni. Andrew Holtz, autor knjige The Medical Science of House, M.D., ih je opisao ovako:Konglomeracija najgorih stvari koje se mogu dogoditi ljudima diljem svijeta, zbijena u jednu malu zajednicu.[url=http://sh.wikipedia.org/wiki/House,_M.D.#cite_note-2][2][/url]Tim do različitih dijagnoza dolazi sokratskom metodom i diferencijalnom dijagnozom, dok sam House vodi rasprave. House često pobija i omalovažava ideje svojih kolega, ismijavajući ih zbog propuštanja nekih vrlo važnih faktora. Pacijent često dobije krivu dijagnozu na samom početku, te prima ljekove za tu krivu dijagnozu. To također dovodi do većih komplikacija kod pacijenta, no ujedno i pomaže Houseu da ustanovi pravu dijagnozu i izliječi pacijenta (ako je bolest izlječiva).No, zna se dogoditi da se bolest teško dijagnosticira zbog toga jer pacijent laže o simptomima ili uzrocima, što najčešće sam House otkrije. Upravo zbog ovoga House tijekom debata često govori: "Svi lažu""Pacijent laže" ili "Simptomi nikad ne lažu". Čak i kada to ne izgovori, House uvijek ima tračak sumnje da pacijent laže te u proces dijagnosticiranja kreće s tom pretpostavkom.Houseove teorije o stanju pacijenta znaju biti temeljene na suptilnim i kontoverznim pregledima, te on upravo zbog toga često ima problema u dobivanju dopuštenja od doktorice Lise Cuddy, ravnateljice bolnice, kako bi obavio neke medicinske postupke ili zahvate za koje on misli da su potrebni, a jako su rizični ili etički dvojbeni.
Dr. Cuddy također zahtjeva da House provodi više vremena pregledavajući pacijente u bolničkoj ambulanti, što ne voli jer smatra obične i uobičajene bolesti "nezanimljivim". Houseovo izbjegavanje i/ili žaljenje na taj posao također je česta pojava u seriji. No, kada ipak radi u ambulanti, House zbunjuje pacijente svojim odnosom prema njima i neotrodoksnim tretmanima, no u isto vrijeme ih iznenađuje brzim dijagnozama njihovih stanja, iako se naizgled čini da ih ne sluša i da ga ne zanimaju.Tijekom epizoda, Houseov tim često odlazi u pacijentov dom, nekad s dozvolom, a nekad bez nje, kako bi utvrdio mogućeg uzročnika bolesti. Autor serije, David Shore, rekao je da je želio napraviti seriju na bazi CSI-a u kojoj bi "virusi i bakterije bili sumnjivci",[url=http://sh.wikipedia.org/wiki/House,_M.D.#cite_note-3][3][/url] no odlučio je fokusirati seriju na same likove, a ne na okoliš.Još jedan veliki dio epizode zauzima Houseovo uzimanje opijata Vicodina, koji mu je potreban kako bi se nosio s iznimno jakom boli uzrokovanom infrakcijom kvadricepsa u njegovoj desnoj nozi, što prisiljava Housea da hoda sa štapom. House priznaje da je ovisan o Vicodinu, no tvrdi da nema problem:
Tablete mi omogućuju da radim svoj posao i otklanjaju mi bol.[url=http://sh.wikipedia.org/wiki/House,_M.D.#cite_note-4][4][/url]Njegova ovisnost uzrokovala je da ga njegovi kolege, dr. James Wilson i dr. Lisa Cuddy, nekoliko puta potaknu da ode na odvikavanje, no nijedan pokušaj odvikavanja nije bio uspješan. Nekad, kada nema pristup Vicodinu ili kada on sam nije dovoljan da ublaži bol, House koristi druge lijekove, kao što su oksikodon i morfij, da bi ublažio bol.House je u mnogim stvarima sličan Sherlocku Holmesu. Sličnosti su evidentne u mnogim stvarima kao što je Houseovo oslanjanje napsihologiju pri rješavanju slučajeva, njegova ustrajanost u odbijanju slučajeva koje smatra nezanimljivim, njegovo konzumiranje droge (no treba napomenuti da je Holmes svojevoljno, bez ikake potrebe, konzumirao drugu, dok ju House konzumira iz medicinskih potreba), njegova adresa (Houseov stan je broj 221B, što je isto kao i Holmesova adresa), njegovo prijateljstvo s Wilsonom (koji je paralela dr. Watsonu)[url=http://sh.wikipedia.org/wiki/House,_M.D.#cite_note-5][5][/url] i situacija u kojoj je na njega pucao čovjek znan samo kao Moriarty, što je i prezime Holmesovog najljućeg neprijatelja. Uz sve ovo, autor serije David Shore je rekao da je Houseovo prezime "suptilni homaž" Holmesovom, koje se na engleskom čita kao"homes", što na hrvatskom znači "domovi" (množ. od "dom"), dok je Houseovo prezime jednina sinonima te imenice, odnosno "kuća".[url=http://sh.wikipedia.org/wiki/House,_M.D.#cite_note-6][6][/url]


Obožavam lik i djelo ovog čovjeka!
A vi?

"Ne režite mi krila, ja ipak znam da letim tamo gdje se najteže leti, po realnosti!"







Acta NoN Verba / Djela ne riječi.
7673
poruka na forumu
1498 10468



post # 2 | 06.03.2013 , 10:40 AM

Prejaka serija ;) Sve pohvale , gledo sam je puno puta. Ovaj co'ek previse riskira i u tome uspjeva da izlijeci :D :p

http://www.extracafe.rs/avatar/22/679664.jpg
http://www.extracafe.rs/avatar/87/050459.jpg

My Father was always in a good spirits,
he loved Football. It makes me a bit
sad because if he could enjoy seeing
me now, what I have achivet, that
would be a hight in his life.

BUT I AM SURE THAT
HE WATCHES OVER ME
FROM ABOVE.

CRISTIANO RONALDO ➐








♡ Visca el Barça ♡
2899
poruka na forumu
5196 19101



post # 3 | 06.03.2013 , 11:13 AM

Predobra serija.. Prije sam je pratila na HRT-u :)  gledala bi je opet ispocetka al je ne emituju nigdje. :D

Svi se prave fini, svi igraju prljavo. °°°









834
poruka na forumu
212 1454



post # 4 | 06.03.2013 , 1:29 PM

odlicna serija,a inace jedina razlika izmedju dr House i mene je sto ja nisam doktor ..... :D






CheateR
672
poruka na forumu
20 424



post # 5 | 06.03.2013 , 1:39 PM

Predobra serija,pre sam je gledao na Avali.

NEMA PARE!



Forum » Film & TV » Serije » Dr House
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: