|
Moj prvi esej
| |
|
|
post # 1 | 15.01.2011 , 2:48 PM
|
2025 Per aspera ad astra je latinska izreka koja govori mnogo. ,, Preko trnja do zvezda” je pojam koji ima mnogo značenja. Pre 2000. godina čovek je znao koliko i današnje dete od tri meseca. Iako nije imao televiziju, računar, foto'aparat on se ipak snašao. Međutim kako je vreme prolazilo, čovek je našao načine da mu život bude bolji. Parna mašina, sat, to su samo mašine koje su pomogle čoveku. Te mašine su za njih bile ,, zvezde “. Ali pogledajmo sadašnjost. Klizna vrata u mega marketima, računar kod svakog deteta, televizor, radio, digitron... Mnogo uređaja je oko nas. Da, sada je 2010. godina. Ali šta će biti u 2025. godini? Možemo reći da će postojati ljudi'roboti ili da će postojati automobili koji će leteti.... Da, to su samo nagađanja, međutim, kada se malo zamislimo, sve je nastalo od ljudske mašte. Dedal I Ikar ( mitski junaci) su težili da čovek poleti, pa su napravili krila. Iako je ovo mit, nateralo je čoveka da koristi svoju maštu. Jeste, čovek nije napravio krila, ali je poleteo zahvaljujući avionu, čovek danas ,,leti”. Takođe pre 30. godina pojavili su se računari. Retko ga je ko imao, a sada svaki čovek ga ima.Ali 2025. godina nije više misao, jer ona dolazi. Čovek je u tehnologiji pravi velike korake. Sada šta imamo u smislu tehnologije je savršeno za čoveka. Kada dođe 2025. godina, svi će se smejati ovoj tehnologiji. Sada čovek leti od kontinenta do kontinenta, a u 2025. godini putovaćemo od planete do zvezde ili neke galaksije. Lakše će se lečiti ljudi, naćiče se novi lekovi, sredina biće mnogo, mnogo čistija, nećemo imati školu kao ustanovu za učenje, nego ćemo pratiti i dobijati znanje preko interneta. Internet će biti razvijen da če svaki čovek na planeti imati na internetu svoj datum rođenja, sliku, bolesti od kojih prati itd. Ali sev dobre namete čoveka da postane savršeniji i svet takođe da bude savršen, možda imati kobne posledice. Da, verovatno, jer sve što čovek stvori ima svoju dobru i lošu stranu. Ali zašto pravimo sve ovo, ako postoji neko ko će da je zloupotrebi? Čovek kao čovek je rođen dobar, ne iskvaren, međutim okolina ga čini lošim čovekom. Evropa i Amerika mogu biti veoma dobro razvijeni, ali Afrika... To je već druga priča. Možemo da mi imamo razvijenu tehnologiju da se leči leukemija, rak, sida i još mnogo nepoznatih bolesti, ali nerazvijene države neće da se protiv bolesti. Što? Pa, oni su nerazvijeni. Deca umiru svake sekunde, ali važno je da mi imamo tehnologiju. To nije fer! Trebalo bi da se svi borimo protiv bolesti, gladi i svega što je loše. Ceo svet treba da se udruži u nauci, medicini i prosveti. Kada budemo svi bili na istom nivou, tada možemo reći da smo spremni za budućnost. Čovek se može razvijati tek kada se cela planeta ujedini. Ako čovek uspe u medicini ili tehnologiji, to znanje koje je stekao treba podeliti sa ostalim narodima. Kako vreme prolazi, ljudi se šire na nemogućim mestima. Uskoro ljudi će živeti na drugim planetama. Sada poznate ličnosti imaju svoje placeve na Mesecu i drugim planetama. U toj čuvenoj 2025. godini nadam se da neće biti kriminala. Ove vreme je užasno ta moju generaciju, jer imamo loše uzore. Ubijamo, jer mislimo da tako postajemo neko, a ni sami nismo svesni da sami sebi činimo loše ( a i drugima =. Nadam se da će budućnots biti bolja za mene, moju porodicu, drugare, ali i za ostali deo sveta. Lako je pričati laži i govoriti da će sve biti u redu, ali nije tako. Moramo se boriti za svoju budućnost- Alp se budemo borili, 2025. godina biče nam mnogo bolja. Da, ovo zvuči kao govor političara. Međutim meni nije stalo da budem neko i nešto, ali da moj uspeh ima žrtve. Per aspera ad astra je prava izreka za sve ovo što sam napisala. Ako se budemo trudili da poštujemo druge, ali i sami sebe da poštujemo biće nam bolja budućnost. 2025. godina dolazi tako da moramo se spremiti za nju. Nadam se da sam svojim esejeom objasnila da ne treba čovek da se ne osvrće na prošlost, već na budućnost. Čovek treba da širi svoje vidike i da ponekad razmisli o svemu. ovo je napisano 2010... tako da... zelim da vidim vase komentare 
Ko si ti?
|
|
| |
|
|
post # 2 | 15.01.2011 , 2:49 PM
|
brilijantno DxD 
|
|
| |
|
|
post # 3 | 15.01.2011 , 4:40 PM
|
!!!
|
|
| |
603 poruka na forumu
| |
29
| |
96
|
|
| |
|
|
post # 5 | 15.01.2011 , 5:31 PM
|
pa ovako... ova sam napisala ne znam zasto ali inace ovo sam samo prepisala 3,5 stranica ( A4 ) napisano ovo je napisano za skolu za talente... i eto primljena sam Quote (Danilo) Samo,kako te ne mrzi ovolko da pises muzika i kada raspalis po tastaturi 
Ko si ti?
|
|
| |
231 poruka na forumu
| |
7
| |
82
|
|
|
post # 6 | 15.01.2011 , 10:07 PM
|
Mozes li nam reci nesto o ljudima klonovima,robotima koji ce da zamene coveka u lokomotivi,avionu,autobusu itd? Mislis li da ce tehnologija do 2025. toliko da napreduje da se ljudska bica nece razlikovati od masina? 
ne boj se smrti,nego zla zivota
|
|
| |
|
|
post # 7 | 15.01.2011 , 10:12 PM
|
pa ljudski zivot je neprocenjiv a roboti su samo masine...
Ko si ti?
|
|
| |
15404 poruka na forumu
| |
2409
| |
REP OFF
|
|
|
post # 8 | 16.01.2011 , 0:16 AM
|
ODLICAN ESEJ . .... PER ASTRA AD ASPERA.... I tako je covek,stvorivsi sve te masine,zamenio sebe u svim poslovima koji su mu obezbedjivali hranu i udobnost. Postao je misaono ,duhovno bice. Sagledavajuci tako svoju stvarateljsku delatnost,postavio je krucijalno (najvaznije) pitanje samom sebi-STA SAD? Stvorio sam sve,ucinio da ljudi budu gospodari svojih zivota,postali smo besmrtni.... Koji mi je sad cilj? ? ? Duboko razmisljanje pocelo je polako,ali sigurno da ga uvodi u apatiju. Pesimizam mu je postao omiljeni izgovor za lose raspolozenje u drustvu drugih ljudi-mislilaca. U jednom trenutku je video bezrazloznost svog postojanja,te je pokusao da se ubije... Ali... Kako? On je besmrtan... Prolazile su godine ,naizgled blagostanja,u sustini njegovog ocajanja. Jednog jutra,sinula mu je ideja... Iskljucio je struju. Gledao je u oci svoje verne robote koji su ,pred njim umirali praznih baterija..... Uzeo je motiku i otisao u Petlovac,na imanje svog deda Radashina... Deda je lezao na stogu sena i gladio brkove cekajuci da njegov robotraktor poore strnjiste... Kad je video unuka sa motikom na ledjima,razvukao je osmeh od uveta do uveta,uzeo daljinski ,ugasio njime traktor i zajedno sa unukom otisao do stale da preze volove.... Pogledao je unuka u oci i rekao- A bre unuce,sad kad posejemo novo zito,ti i ja ,s ove nase ruke i prste,2025-te ima zito da rodi STRAS BOZIJA!!!! ... DxD ,mislim ,nemoj se ljutis,TVOJ ESEJ JE EKSTRA,ali kad odes u Petnicu,razmisli malo i o ovom (mogucem)epilogu tvog eseja... Bravo za tvoj uspeh... Eto,voli te neko i ovde u SREMU 
Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?
|
|
| |
|
|
post # 9 | 16.01.2011 , 0:33 AM
|
Quote (badule) Bravo za tvoj uspeh... Eto,voli te neko i ovde u SREMU o pa hvala 
Ko si ti?
|
|
| |
99 poruka na forumu
| |
12
| |
44
|
|
|
post # 10 | 02.02.2011 , 4:28 PM
|
svaka cast 
|
|
| |
|
|
post # 11 | 02.02.2011 , 4:34 PM
|
hvala 
Ko si ti?
|
|
| |
|
|
post # 12 | 02.02.2011 , 11:35 PM
|
!!!
|
|
| |
|
|
post # 13 | 23.02.2011 , 3:20 PM
|
SVAKA CAST
♥KADA JE TESKO UVEK SE SETIM ZVEZDA JE NAJBOLJA NA PLANETI♥
|
|
| |
|
|
post # 14 | 20.04.2011 , 3:33 PM
|
Jako lepo receno DxD ,nekako mi se svidja tvoje razmisljanje ,mogu da ti preporucim jednu knjigu ,ako imas vremena i ako si zainteresovana da je citas zove se "put kojim se redje ide"Autor-Skot Pek ,vise je psiholoska knjiga i tesko razumljiva ali jako poucna .Ako si raspolozena 
Nema tog ljudskog bića koje u ovozemaljskom životu može da ima sve što poželi,osim u snovima.Laku noć.
|
|
| |
|
|
post # 15 | 20.04.2011 , 3:39 PM
|
Grouchy132, ako sam.. ma ja uvek imam slobodnog vremena ( sem kad idem u skolu ) pokusacu da nadjem knjigu, da procitam.. i da shvatim 
Ko si ti?
|
|
| |
|
|
post # 16 | 21.04.2011 , 9:36 PM
|
Kako lepe besede i klikere koji rade... 
|
|
| |
|
|
post # 17 | 25.04.2011 , 12:56 PM
|
WOW!!! 
|
|
| |
|
|
post # 18 | 25.04.2011 , 1:15 PM
|
TanyaWow91, anonimus79, hvala 
Ko si ti?
|
|
| |
|
192 poruka na forumu
| |
46
| |
491
|
|
|
post # 20 | 06.06.2011 , 7:59 PM
|
Danijela, moram priznati da sam zatecena.Fascinirana sam ovo je perfektno i originalno Svaka cast cista 10 ! 
promeni me
|
|
| |
|