Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

• Page 1 of 1
  • 1
Archive - read only
sportsko srce

2477
poruka na forumu
63 201

post # 1 | 09.05.2011 , 10:11 PM

nakon niza godina treniranja u disciplinama izdržljivosti dolazi do povećanja srca.
to je fiziološka pojava , to jest normalna adaptacija srca na povećane fizičke napore koji to zahtijevaju od srca. najveća su povećanja srca kod trkača na duge staze, biciklista, veslača itd.
prosječni volumen srca u odrasla muškarca je oko 760 ml, dok se kod sportaša u disciplinama izdržljivosti mogu naći srca i s volumenom čak 1700 ml.
osim povećanog obujma, sportsko srce ima usporen puls kad organizam nije pod opterećenjem.
to je razumljivo, jer prošireno srce pumpa dovoljnu količinu krvi i uz malo otkucaja.
ta se bradikardija obično kreće između 40 i 50 otkucaja u minuti, što obično zabrine liječnika koji je uoči, osobito ako se on ne bavi posebno sportašima. štoviše, u ekstremnim slučajevima puls može pasti i na 32 otkucaja u minuti. primjerice, kenijac samson kimobwa, svojevremeno svjetski prvak na 10000 metara, imao je u mirovanju puls samo 29 u minuti.
sportsko srce dijelom je posljedica hipertrofije srčanih stijenki, a dijelom dilatacije klijetki.
povećanje srca u sportaša nije stabilna pojava, jer ako dođe do prestanka sportske aktivnosti, srce se postupno smanjuje te poprima približno volumen nesportaša.

564
poruka na forumu
128 1154

post # 2 | 26.01.2012 , 11:01 PM

bravo za post... B)

1520
poruka na forumu
180 1265

post # 3 | 26.01.2012 , 11:08 PM

Eto jedne lekcije iz interne medicine. :)

Zajedno sa Leksi, nema me vise ovde, a vi znate ko je odgovoran za to. Hvala im, jer sam tako shvatio da: "Glupog coveka je nemoguce poraziti argumentima."
A vi cete se setiti one: "Kad izgubimo nesto, tek onda shvatimo koliko nam je to nesto ustvari znacilo."
P.S. You want a piece of me?! :)

Ako imas cilj,nacices i put...
762
poruka na forumu
1386 7080

post # 4 | 06.02.2013 , 0:49 AM

nemam reci....

Added (05 Feb 2013, 11:49 PM)
---------------------------------------------
Nema svrhe drzati ovu temu otvorenu. LOCK

Život je ono što ti se dešava, dok ti praviš planove za život...

• Page 1 of 1
  • 1
Search: