Zena je izisla iz kuce i vidjela tri starija muskarca sa dugim sivim bradama kako sjede
na njenom dvoristu. Nije ih prepoznala. Rekla je: "Mislim, da vas ne poznajem, ali vjerujem da ste gladni. Udite u kucu i nesto pojedite."
"Je li suprug kod kuce?", pitali su.
"Ne", odgovorila je . "Vani je."
"Onda ne mozemo uci", odgovorili su.
Navecer, kad je suprug dosao kuci, rekla mu je sto se dogodilo.
"Idi, reci im da sam kod kuce i pozovi ih unutra!" Kaze suprug.
Zena je zaista otisla i pozvala starce da udju.
"Ne mozemo zajedno uci u kucu," odgovorili su.
"Zasto sad?" upitala je.
Jedan od staraca joj poche objasnjavati: "Njegovo ime je Zdravlje," rekao je i pokazao
na jednog prijatelja. Pokazujuci na drugoga je rekao: "On je Uspjeh, i ja sam Ljubav."
Na to je dodao: "Sada idi i dogovori se s muzem kojega od nas zelite imati u vasem domu."
Zena je usla u kucu i rekla muzu sto je rekao. Muz je bio odusevljen.
"Krasno!!", rekao je. "Ako je tako, pozovimo Zdravlje. Neka udje i napuni nas dom zdravljem!"
Zena se nije slozila. "Dragi moj, zasto ne bi pozvali Uspjeh?"
Njihova kci je slusala u drugom uglu kuce. Priskocila je sa svojim prijedlogom:
"Ne bi li bilo bolje pozvati Ljubav? Nas dom bi onda bio ispunjen ljubavlju!"
"Poslusajmo njen savjet," rekao je muz zeni.
"Idi i pozovi Ljubav, neka on bude nas gost."
Zena je otisla van i upitala: "Koji od vas je Ljubav? Molim Vas, udjite i budite nas gost."
Ljubav je ustao i poceo hodati prema kuci. Ostala dva su u isti cas ustala i posla za njim.
Iznenadena, zena upita Zdravlje i Uspjeh: "Pozvala sam samo Ljubav, zasto vi dva ulazite?"
Starci uglas odgovorise: "Da si pozvala Zdravlje ili Uspjeh, druga dva bi ostala vani.
Pozvala si Ljubav i kamo god ide on, i mi obojica idemo s njim.
Gdje god je Ljubav, takodje su zdravlje i uspjeh !!!!!!"
Eto tako, ne znam za vas ali ja se apsolutno slazem sa ovim!
P.S. Neka ovo ujedno bude tema o slichnim slatkim pouchnim prichicama koje opisuju sve shto vrijedi opisati..