Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

• Page 1 of 1
  • 1
Archive - read only
U nedelju Dan nauke, prvi put u Srbiji

Par reči o sebi
4884
poruka na forumu
295 1518

post # 1 | 08.07.2011 , 3:13 AM

BEOGRAD - Prvi put u Srbiji, 10. jula, na više lokacija u Beogradu, biće obeležen Dan nauke koji je u avgustu prošle godine proglasila Vlada Srbije odredivši da događaj bude upriličen na dan rođenja naučnika Nikole Tesle.

Promocija i popularizacija nauke i tehnologije, naučno-tehnoloških rezultata i dostignuća u zemlji i svetu je u nadležnosti organizatora Dana - Centra za promociju nauke osnovanog 2010. Zakonom o naučnoistraživčkoj delatnosti u cilju demistifikacije ove oblasti i uključenja, pre svega, mladih u rad interaktivnih radionica. Predstavljajući plan aktivnosti, direktor Centra Aleksandra Drecun je naglasila da je cilj države "otvaranje novih vidika", odnosno da nauka bude dostupna svima, a Srbija zemlja "ekonomije znanja". Fokus niza manifestacija u srpskoj prestonici će, kako je najavila na konferenciji za novinare u "Medija centru" direktor Centra Aleksandra Drecun, biti na mladim naučnim šampionima, njihovoj motivaciji i putu do uspeha.

Predviđeno je da se tokom prepodnevnog dela programa Dana nauke, na kojem će od 10 do 13 časova učestvovati naučnici, predstavnici medija i brojni gosti, obilaskom Velikog ratnog ostrva (naučni eko-safari) predstave timovi mladih naučnika, da bi od 18 do 21 sat u centru Beograda, Ulici 1.300 kaplara i na Kolarcu bio održan drugi deo manifestacije u prisustvu građana "Poziv budućim šampionima".

"Sličnih događaja treba da bude što više i što češće, na trgovima, u domovima kulture...", poručila je Drecun i pojasnila da su aktivnosti Centra sufinansiranje 33 naučno-istraživačka projekta po javnom konkursu, priprema programa buduće stalne postavke, organizovanje interaktivnih radionica, izložbi i naučne demonstracije. Kako su podsetili organizatori, koji za oko dve godine najavljuju izgradnju Centra za promociju nauke u novobeogradskom bloku 39 uz finansijsku podršku Evropske investicione banke, 10. jul je proglašen Teslinim danom u Sjedinjenim Američkim državama - Njujorku, Mičigenu, Ohaju, Pensilvaniji, Koloradu, Nevadi, Arizoni...

Predsednik Upravnog odbora Centra, arheolog Miomir Korać, poručio je da je neophodno da se što više mladih ljudi "zapati" u naučnom području Srbije, citirajući deo iz Tesline autobiografije (Moji izumi, 1919) da "progresivni razvoj čoveka presudno zavisi od izuma". "Kreacija pojedinaca sa ovih prostora prevazilazi nedostatke u smislu materijalnog. Nikada ovde nije bilo vreme za naučnike i heroje. Trudićemo se da se tokom Dana što više zabavljamo i približimo zainteresovanima radove mladih naučnika", dodao je Korać.

Jedan od mladih naučnih šampiona, student Elektrotehničkog fakulteta i član tima koji je u Istanbulu dobio nagradu za izradu humanoidnog robota Predrag Milosavljević, istakao je neophodnost povezanosti sa evropskim naučnicima u cilju izrade kvalitetnih projekata. "Ideje nisu problem, sredstva za njihovu realizaciju jesu. Nije mala stvar raditi timski na tako značajnim projektima i sreća je što nas finansijski podržava Evropska unija", smatra Milosavljević. (Tanjug)

15404
poruka na forumu
2409 REP OFF

post # 2 | 22.07.2011 , 2:59 AM

Ovo je jako dobro. I ja otkad sam naleteo na ovu temu o NAUCI,takve stvari sam saznao,da nocu ne mogu da spavam!
Crne rupe,vanzemaljci,Bele rupe,kataklizme,Smakovi kojekakvi....
Ja svojoj deci necu da dam da budu naucnici,ima da polude od ovih stvari...
Ma neka uce kako se sije,kuva,vari,prave kuce...
A tako i Vi deco,manite se NAUKE,to je kontraproduktivno i boli glava od razmisljanja... wacko

Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?

3362
poruka na forumu
80 604

post # 3 | 22.07.2011 , 11:42 AM

badule, istina...haha.. biggrin biggrin biggrin

kako instalirati igru kako krekovati pc igru kako postaviti sliku na profil

2116
poruka na forumu
188 3066

post # 4 | 22.07.2011 , 12:03 PM

badule, HAHAHA
ISTINA

cp6uja, SAD SI UREDNIK...POSTAVI U MAMAZIN

Kad' sam procitao da je alhohol stetan,prestao sam da citam.

484
poruka na forumu
17 258

post # 5 | 22.07.2011 , 12:27 PM

badule, Hahahahahahah

15404
poruka na forumu
2409 REP OFF

post # 6 | 23.07.2011 , 6:48 PM

..BES NAUKU AKO TI JE DOSADNA....
Aj da se zezamo na naucnu osnovu BRE biggrin

Par reči o sebi
4884
poruka na forumu
295 1518

post # 7 | 06.08.2011 , 10:10 AM

Meni je nauka zanimljiva. KING_, neću sad, memorija je puna.

15404
poruka na forumu
2409 REP OFF

post # 8 | 06.08.2011 , 8:03 PM

cp6uja, pa i meni je zanimljiva...
Ja obozavam i SF....
Ali brate ...
Moramo se malo i zezati tongue
A nauka je previse ozbiljna...

1948
poruka na forumu
188 1476

post # 9 | 06.08.2011 , 9:24 PM

badule, zivio govornik svesu to ludjaci mislim na naucnuke biggrin biggrin

• Page 1 of 1
  • 1
Search: