Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

• Page 1 of 1
  • 1
Archive - read only
Nova nada za gojazne!

978
poruka na forumu
107 1318

post # 1 | 20.08.2011 , 11:54 PM

Prema izvješću HealthDay News, najnovija istraživanja pokazuju da su neuroni u mozgu gojaznih ljudi drukčije međusubno „spojeni“ od onih u osoba normalne težine i to je uzrok njihove debljine. Za sada su studije obavljene samo na laboratorijskim životinjama, ali su vrlo indikativne.

Rad objavljen u Cell Metabolism od veljače, prema Phillipu Smithu, direktoru Ureda za istraživanje gojaznosti Nacionalnog instituta za diabetes i bolesti bubrega, predstavlja zapravo nadu za one koji se nikako ne mogu riješiti suvišnih kilograma. Naime, poznato je da znanost smatra da nijedna od šezdesetak popularnih i naširoko propovjedanih dijeta nije učinkovita. Prema Smithu, od sada će se istraživanja usmjeriti, umjesto na preparate protiv apetita koji djeluju na kratki rok, na one koji mijenjaju živčane puteve u mozgu.

Centar za apetit, glad i kontrolu težine u mozgu laboratorijskih životinja ispitivao je dr Sebastian Bouret, profesor neurofiziologije na južnokalifornijskom Sveučilištu. Uzgojeni su štakori s predispozicijom da budu gojazni a druga grupa da bude mršava. Ispostavilo se da je primjenjeni kriterij prema kojem se očekivalo da će kasnije u životu gojazni postati štrakori iz čijeg je hipotalamusa (dio mozga, op.a.) izlazio manji broj živaca – točan. Ustanovljeno je da je taj broj definiran već kada su životinje sasvim male, tako da je Bouret izjavio: „Na neki su način te životinje predodređene da za života budu debele, naprosto je program za gojaznost ugrađen u njihov mozak...“.

Ispostavilo se da je problem u tome da životinje koje su sklone debljini znatno slabije reagiraju na hormon leptin koji regulira moždane puteve u smislu da kod živih bića određuje tjelesnu težinu. Dakle, za očekivati je da se odgovarajući živčani putevi ne razvijaju zbog otpora organizma tom ključnom hormonu. Ukoliko se pokaže da je priincip kod ljudi isti ili sličan, možemo se nadati „pametnim“ lijekovima koji će u startu spriječiti bujanje kilograma.

Tračak nade unosi Dr Barbara Kahn, šef Odjela za endokrinologiju, diabetes i metabolizam pri Beth Israel Deaconess Medicinskom Centru u Bostonu. Ona kaže: “Važno je da debele ljude ne okrivljavamo da jedu previše i da se ne kontroliraju. Kontrola unosa kalorija i stalna fizička aktivnost uz kvalitetnu hranu i redovito vježbanje do jedne mjere može omogućiti nadzor nad tjelesnom težinom. To ujedno spriječava nastajanja pratećih komplikacija poput diabetasa 2 i kardiovaskularnih bolesti....“.

Utjehu pruža i lamentacija jednog od sudionika ovih ispitivanja koji kaže da ljudska gojaznost ima genetske i korijenove u okolišu. Štakori korišteni u ovim pokusima hranjeni su visokokaloričnom hranom i zato su razvili ekstremnu težinu. Kad ih se hrani hranom koja ima kontrolirani broj kalorija oni postaju deblji od onih nesklonih gojaznosti, ali ne esktremno gojazni.
Ipak, prošećemo li ulicama američkih gradova i vidimo koliko ekstremno gojaznih ljudi možemo tamo sresti, najava lijeka koji će to spriječiti bez drastičnih dijeta koje većina ljudi ne može ni izdržati, predstavlja senzacionalnu vijest osobito – za žene.

Na vlastitu incijativu sam banovan ali vratio sam se...
Ako vas nesto zanima, obratite mi se putem privatnih poruka.
Ako mi planirate ostvati reputaciju, bilo pozitivnu ili negativnu sa pitanjem ili negodovanjem, uradite to ali me obavjestite putem poruke jer u 99% slucajeva to ne vidim...

15404
poruka na forumu
2409 REP OFF

post # 2 | 21.08.2011 , 0:17 AM

Uh i ja sam se ugojio kao krmak...
Ali je ovaj gore na slici i mene zaj..ao sa tonazom... biggrin

Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?

1948
poruka na forumu
188 1476

post # 3 | 21.08.2011 , 7:06 AM

hvala bogu nemam tih problema niti sam ikad imao biggrin

15404
poruka na forumu
2409 REP OFF

post # 4 | 23.08.2011 , 1:00 AM

A kada ce pustiti u prodaju lek protiv raka i side?

Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?

978
poruka na forumu
107 1318

post # 5 | 23.08.2011 , 9:55 AM

Quote (badule)
A kada ce pustiti u prodaju lek protiv raka i side?

Koliko ja znam sida se manje vise uspjesno lijeci kao i rak, kazem, koliko ja znam... Isto tako gojaznost je jedan od velikih problmema koja se i ne lijeci bas lako.... Samo da su amerikanci prokleti u hrani to je istina, nije mi jasno kako mogu zaradit za toliko hrane???

Na vlastitu incijativu sam banovan ali vratio sam se...
Ako vas nesto zanima, obratite mi se putem privatnih poruka.
Ako mi planirate ostvati reputaciju, bilo pozitivnu ili negativnu sa pitanjem ili negodovanjem, uradite to ali me obavjestite putem poruke jer u 99% slucajeva to ne vidim...

• Page 1 of 1
  • 1
Search: