Zanimljiva gramatika!!!
|
|
|
post # 1 | 11.09.2011 , 8:44 PM
|
Znam da vas vecina ne voli gramatiku..al ova igra nadam se da ce vam biti zanimljiva.. E ovako...igra se tako sto jedan odgovara na pitanje iznad i postavlja pitanje sledecem ko bude ispod.....pitanja mogu biti vezana za neku definiciju...ili da se da neka rec ili recenica pa da se odredi neki clan u njoj..da se da rec i pitanje u vezi te reci vezano za gramatiku...zanci samo je bitno da bude vezano za gramatiki...naravno mora se i obrazloziti odgovor ako je to moguce.....
Ae ja prva postavljam!!! Koja je glasovna promena izvrsena u reci Vrabac->Vrapca
|
|
| |
|
post # 2 | 11.09.2011 , 9:05 PM
|
PALATALIZACIJA
koja je sada ???? тврд+ји = тврђи, брз+ји = бржи
Poruku je menjao/la impi - Nedelja, 11.09.2011, 9:06 PM

|
|
| |
|
|
post # 4 | 14.09.2011 , 10:55 AM
|
☼ nominativ,
☼ genitiv,
☼ dativ,
☼ akuzativ,
☼ vokativ,
☼ instrumental i
☼ lokativ
☼ ?
☼ ? sace zoka da vi kaze sve
Pise se razdeliti i raspodeliti.Zasto?U oba slucaja je perfiks raz.objasni!
Poruku je menjao/la impi - Sreda, 14.09.2011, 11:01 AM

|
|
| |
|
post # 5 | 22.09.2011 , 6:23 PM
|
Apozicija
Nabroj nepromjenjive vrste riječi

|
|
| |
|
|
post # 7 | 23.09.2011 , 0:34 AM
|
Ekliptične rečenice su nepotpune rečenice. Rečenice kojima fali određeni dio koji bi upotpunio misao.
U kojoj rečenici je 'koljeno' upotrijebljeno u metonimičkom smislu:
Moja suknja dopire tačno do koljena.
Mama je Milanu zakrpila koljena na farmerkama.
Desno koljeno me je zaboljelo od klečanja na pijesku.
Milan je pao i povrijedio koljeno.

|
|
| |
|
|
|
|
Par reči o sebi
|
post # 12 | 28.09.2011 , 8:45 PM
|
Quote (Wikipedia) Litota (grč. λιτότης, litótes = jednostavnost) stilska je figura oprečna hiperboli koja umanjuje izraz jer ga zamjenjuje slabijim izrazom koji je negativan i suprotan. Podvrsta litote je i mejoza. Litota u svakodnevnome govoru: To nije ništa strašno. Hrana nije bila loša. Tamo vam neće biti loše. Added (28 Sep 2011, 8:44 PM) ---------------------------------------------
Quote (Dorja) ahahhaha izvini al ja moram da se nasmejem niej palatalizacija vec jednacenje suglasnika po zvcnosti
i nepostojano AAdded (28 Sep 2011, 8:45 PM) --------------------------------------------- Nabroj sva vremena u srpskom jeziku!
|
|
| |