Deset zanimljivosti o ljudskom tijelu
|
|
|
post # 1 | 14.09.2011 , 10:18 AM
|
Ljudsko tijelo je pravo čudo... Svijetli u mraku, proizvodi aspirin, ujutru je više nego uveče, a plavuše imaju više kose.
Ako ste mislili da je ljudsko tijelo nevjerovatno sada ćete se u to još više uvjeriti.
Ljudi sjaje u mraku - Japanski istraživači su veoma osjetljivim kamerama otkrili veoma da naša tijela emituju male količine svjetlosti koje su previše slabe da bi ih ljudsko oko registrovallo. Iako je odavno poznato da sva živa bića proizvode malu količinu svjetlosti, kao posljedicu hemijskih reakcija u ćelijama, Japanski naučnici su prvi put uspjeli da je zabilježe na čovjeku.
Tijelo proizvodi aspirin - Konzumiranje voća i povrća može da pomogne ljudskom tijelu da napravi sopstveni aspirin. Jedno istraživanje je pokazlo da ljudsko tijelo od kiselina iz voća i povrća pravi salicilnu kiselinu, ključnu komponentu koja aspirinu daje antiupalna i svojstva protiv bolova.
Tijelu se drema baš kada ste na poslu - Dremka od 20 minuta može da poboljša ukupnu budnost, pojača raspoloženje i poveća produktivnost. Vilijam Entoni, autor knjige "Umjetnost dremanja na poslu" kaže da pozitivan uticaj kratke dremke može da traje i nekoliko sati. Zato ako vas šef zatekne da ste zadremali na radnom mjestu, pozovite se na ovu činjenicu!
Ujutru smo viši - Možda je bolje da košarku igrate u jutarnjim časovima jer su naša tijela tada u prosjeku za centimetar viša nego uveče. Možda zvuči čudno ali dodatnu visinu nam daje količina tečnosti između diskova kičme koja se obnavlja u toku noći dok spavamo.
Orgazam izaziva kijanje - Neki muškarci poslije ejakulacije osjete glavobolju, a ponekad i kijaju. Povećana aktivnost u nervnom sistemu tokom orgazma može da bude krivac za glavobolju, dok je moguće objašnjenje za kijanje blizina centara za orgazam i zijevanje i kijanje u mozgu.
I jezik ima jedinstven otisak - Baš kao i otisci prstiju, otisak jezika je drugačiji kod svake osobe. Zbog jedinstvenosti oblika i fiziološke teksture svakog jezika, on je koristan pri utvrđivanju identiteta.
Koža je najdeblja na stopalu - Koža je najdeblja na dlanovima i tabanima, a njena debljina na ovim dijelovima tijela iznosi četiri milimetra. Takođe, koža u ovim oblastima ima najviše znojnih žlezda.
Slijepo crevo nije beskorisno - Dugo se smatralo potpuno beskorisnim organom, međutim slijepo crevo zapravo ima svoju funkciju. Ono u stvari predstavlja "sigurnu kuću" za korisne bakterije koje žive u ljudskom stomaku i podstiču varenje.
Položaj tela utiče na pamćenje - Ne možete da se sjetite godišnjice veridbe? Probajte da kleknete na koljena. Jedna studija koja je proučavala pamćenje, otkrila je da se ljudi bolje sjete kada se nešto dogodilo ako stanu u položaj u kom su bili u trenutku tog događaja.
Plavuše imaju više kose - Ne znamo da li su zabavnije, ali nauka kaže da imaju više kose. Boja kose, otkriva jedno istraživanje određuje i njenu gustinu. Prosječna ljudska kosa ima 100.000 korjena dlake od kojih svaki može da proizvede 20 pojedinačnih vlasi u toku cijelog života. Plavuše u prosjeku imaju 146.000 folikula, a ljudi sa crnom kosom oko 110.000. Najmanju gustinu kose imaju riđokosi ljudi, manje od 100.000 folikula.
Na vlastitu incijativu sam banovan ali vratio sam se... Ako vas nesto zanima, obratite mi se putem privatnih poruka. Ako mi planirate ostvati reputaciju, bilo pozitivnu ili negativnu sa pitanjem ili negodovanjem, uradite to ali me obavjestite putem poruke jer u 99% slucajeva to ne vidim...
|
|
| |
|
post # 2 | 14.09.2011 , 10:33 AM
|
xaxa pravimo aspirin neki kazu od nas se pravi sapun i jos svetlimo u mraku pa da kad naletimo na strujno kolo
zanimljivo kao i uvek s tvoje strane igortehno,

|
|
| |
|
post # 3 | 14.09.2011 , 11:07 AM
|
Quote (impi) xaxa pravimo aspirin neki kazu od nas se pravi sapun i jos svetlimo u mraku pa da kad naletimo na strujno kolo zanimljivo kao i uvek s tvoje strane igortehno, Hahahah, hvala, hvala ma hajde, jos malo pa cemo sami sebi proizvodit struju.... jer negdje sam nekad procitao da ljudsko tijelo tokom sexa proizvodi struju 
Na vlastitu incijativu sam banovan ali vratio sam se... Ako vas nesto zanima, obratite mi se putem privatnih poruka. Ako mi planirate ostvati reputaciju, bilo pozitivnu ili negativnu sa pitanjem ili negodovanjem, uradite to ali me obavjestite putem poruke jer u 99% slucajeva to ne vidim...
|
|
| |
|
post # 4 | 14.09.2011 , 11:18 AM
|
Quote (igortehno) jer negdje sam nekad procitao da ljudsko tijelo tokom sexa proizvodi struju ali to je istina kada trljas telo o telo stvara se trenje i tako nastaje struja ali ne dovoljan da upali sijalicu ali da malo zvrcne da 
Poruku je menjao/la impi - Sreda, 14.09.2011, 11:19 AM

|
|
| |
|
post # 5 | 14.09.2011 , 11:23 AM
|
Quote (impi) ali to je istina kada trljas telo o telo stvara se trenje i tako nastaje struja ali ne dovoljan da upali sijalicu ali da malo zvrcne da
Hahah jesi kralj pa sta ako nije takva poza da se trljaju jedno o durgo Ne nisam mislio na nealektrisanje, nego na pravu struju koja se prozivodi u tijelu 
|
|
| |
|
post # 6 | 14.09.2011 , 11:57 AM
|
igortehno, xaxaxa a koju struju I = \frac{U}{R} istrovremena ili trofazna mada dvo polna mi logicnije a joj nesmem vise da grlim cure moze kurslus da izbije 

|
|
| |
245 poruka na forumu
| |
9
| |
56
|
|
post # 7 | 14.09.2011 , 1:27 PM
|