|
post # 1 | 29.09.2011 , 11:15 PM
|
10. Beba koja pada 1930. godine u Detroitu, mladic po imenu Dzozef Figlok, postao je ikona i svetac jedne mlade ( i ocigledno neverovatno nepromisljene) majke. Naime, jednoga dana Figlok se setao ulicom i iznenada sa jednog visokog prozora, u ruke mu je pala beba! Zacudo, i on i beba su ostali nepovredjeni. Godinu dana kasnije, Figlok se takodje setao ulicom, i opet, kao i pre godinu dana, sa tog istog prozora, ta ista beba mu je pala u narucje. Neverovatno, ali opet su oboje ostali nepovredjeni.
9. Misteriozni monah U 19. veku u Austriji, slikar Dzozef Ajgner pokusao je samoubistvo u vise navrata. Njegov prvi pokusaj samoubistva, kada je hteo da se obesi, sa 18 godina, osujetio je misteriozni monah. Opet, sa 22. godine, isti monah mu je opet spasao zivot skidajuci ga sa vesala. Osam godina kasnije, zbog svojih politickih aktivnosti, osudjen je na smrt vesanjem. Ali opet, njegov zivot je ostao spasen intervencijom istog monaha. U svojoj 68. godini, Dzozef je konacno uspeo da izvrsi samoubistvo, koristeci pistolj kojim je pucao sebi u glavu. I zacudo, njegovu sahranu je sproveo isti monah - covek cije ime Ajgner nikada nije znao.
8. Fotografska slucajnost 1914. godine, jedna nemica je fotografisala svog malog sina i odnela film na razvijanje u Strazbur. U to vreme za izradu i pravljenje fotografija koristile su se takozvane fotografske ploce. Medjutim, tada je nastupio Prvi svetski rat i zena nije mogla da ode u Strazbur po svoju fotografiju. Sliku je naravno vec smatrala izgubljenom. Dve godine kasnije, ona odlazi u Frankfurt, udaljen oko 160 kilometara, da slika svoju novorodjenu cerku. Medjutim, tada se desilo nesto neverovatno. Kada joj je fotograf pokazao sliku, rekao je da nije uspela posto je ocigledno da film nije bio prazan, vec se na njemu mogao videti obris neke druge slike. Zacudo, dama je na slici prepoznala svog sina kojeg je slikala dve godine ranije! Igrom sudbine, njen originalni film nikada nije razvijen, pa je pogresno bio protumacen kao prazan, a najinteresantnije je sto je upravo ona naisla na njega.
7. Pronalazenje knjige 1973. godine, glumac Entoni Hopkins je pristao da glumi u filmu "Devojka iz Petrovke", koji je zasnovan na romanu Dzordza Fajfera. Entoni nigde u Londonu nije mogao da pronadje kopiju te knjige, no medjutim, kada se nasao na zeleznickoj stanici, na klupi gde je sedeo ugledao je tu knjigu koju je neko ocito tu zaboravio. Ispostavilo se da knjiga ima i originalnu Dzordzevu posvetu i da je bila namenjena njegovom prijatelju, kome su tu istu knjigu ukrali iz automobila i igrom slucaja zaboravili na stanici.
6. Blizanci Braca blizanci, Dzim Luis i Dzim Springer su na rodjenju bili odvojeni i usvojeni od strane dveju razlicitih porodica. Neznajuci jedan za drugog, obe porodice su decake nazvale Dzejms. Obojica su rasla i odrastala neznajuci jedan za drugog, obojica su bili dobro gradjeni i znali da crtaju i rezbare stolariju, a svaki od njih je kasnije imao zenu - obe su se zvale Linda. Oboje su imali sinove. Oboje su se zvali Dzejms Alen. Obojica braca su se razveli od svojih zena, i ponovo ozenili - ovoga puta su im se zene zvale Beti. Takodje oboje su imali psa za kucnog ljubimca. Koji se pogadjate isto zvao - Toj.
5. Osveta 1883. godine, Henri Cigland raskinuo je sa devojkom koja je nakon toga pocinila samoubistvo. Njenog brata je to skoro dotuklo i resio je da se osveti Henriju. Ubija ga i nakon toga cini samoubistvo. Medjutim, Henri nije preminuo. Metak ga je samo okrznuo i zabio se u jedno drvo. Godinama kasnije, Henri odlucuje da posece to drvo, u kojem se jos nalazio zalutali metak. Medjutim, kako je drvo bilo ogromno odlucio je da ga raznese dinamitom. Eksplozija je aktivirala i metak koji se nalazio u drvetu, koji je odleteo pravo u Henrijevu glavu i usmrtio ga.
4. Zlatna buba Iz price psihijatra Karla Junga: "Jednog dana mi je u ordinaciju usla zena koja je pocela da mi prica svoj san, u kome joj je neko poklonio zlatnu bubu. U tom momentu sam iza sebe cuo kao neko nezno kuckanje u prozor. Ustao sam, otvorio prozor i na moje iznenadjenje ugledao takozvanog "Zlatnog gundelja", bubu jarko zute boje koja se retko moze naci na ovim geografskih sirinama. Uzeo sam je u ruku i ostao zacudjen. Ovako nesto mi se nikada nije desilo u zivotu i ostace mi kao iskustvo celog zivota."
3. Taksi 1975. godine u Brazilu, dok se vozio svojim mopedom, na mladica nalece taksi i ubija ga. Godinu dana kasnije, brat poginulog mladica gine na potpuno isti nacin. Da stvari budu jos cudnije, vozio se istim motociklom na kome mu je poginuo brat, na njega je naleteo isti taksi sa istim vozacem, a zacudo, taksi je prevozio potpuno istog putnika kao i pre godinu dana!
2. Otkrice u hotelu 1953. godine, televizijski reporter Irv Kupcinet nasao se u Londonu da prisustvuje krunisanju kraljice Elizabete II. U jednoj od fijoka u sobi hotela gde je odseo slucajno pronalazi neka dokumenta koja pripadaju Hariju Haninu - kosarkaskoj zvezdi - koji je bio i dobar prijatelj Irva. Iako je i ovo dovoljna slucajnost, prica se jos vise "uvrce". Samo dva dana kasnije, pre nego sto je mogao reci Hariju za svoje interesantno otkrice, Irv prima pismo od Harija, u kome mu ovaj kaze da se nalazi u Parizu i da je u hotelu u kome je odseo pronasao u fioci kravatu, sa imenom Irva Kupcineta na njoj.
1. Istorijska podudarnost Zivot Tomasa Dzefersona i Dzona Adamsa, dva osnivaca Amerike... Dzeferson je izradio nacrte Dekleracije o nezavisnosti i pokazao ih Adamsu, koji ih je izmenuo i prilagodio. Taj dokument je odobren 4. jula 1776. godine. Iznenadjujuce, i Dzeferson i Adams umiru istog dana - 4. jula 1826. godine - tacno 50 godina od potpisivanja te iste dekleracije!
Na vlastitu incijativu sam banovan ali vratio sam se... Ako vas nesto zanima, obratite mi se putem privatnih poruka. Ako mi planirate ostvati reputaciju, bilo pozitivnu ili negativnu sa pitanjem ili negodovanjem, uradite to ali me obavjestite putem poruke jer u 99% slucajeva to ne vidim...
|
|
| |
|
post # 2 | 30.09.2011 , 8:16 PM
|
Dobar tekst. Zanimljivo i neverovatno da se tako nešto desilo.
|
|
| |
|
post # 3 | 03.10.2011 , 9:29 PM
|
zanimljivo bravo igortehno,

|
|
| |