Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

• Page 3 of 3
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
Archive - read only
Kako pomoci gladnima?

4116
poruka na forumu
1026 5825

post # 41 | 09.01.2012 , 8:43 PM

badule,
istina je. Ali prvo moramo pomoci sebi da bi pomogli drugima.
I sam si rekao da nemas posla dugo, i veruj cenim tvoje zalaganje.
Meni bi draze bilo da ti se zaposlis.

~~ Ubi me prejaka rijec! ~~
~~ Nista se ne zavrsava, sve se menja! ~~

15404
poruka na forumu
2409 REP OFF

post # 42 | 09.01.2012 , 10:18 PM

Nasa je tema kako pomoci gladnima...
Posao cu naci ili cu umreti od gladi,ali taj problem i ova tema ce ostati...
Tako da...
Ovde se ne radi o poslu za mene.

Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?

4116
poruka na forumu
1026 5825

post # 43 | 11.01.2012 , 2:03 PM

badule, ne moras biti arogantan jer ne zelim ti zlo.
Svoje smatranje sam o tome rekla.
Ali da ja nekom pomognem, prvenstveno moram pomoci sebi, pa onda drugima.
To je zivot. U stvari ovo vise nije zivot, nego prezivljavanje.

15404
poruka na forumu
2409 REP OFF

post # 44 | 11.01.2012 , 10:56 PM

Arogantno ponašanje je nešto što većinu ljudi iritira kada su u pitanju međuljudski odnosi. Ali, arogancija može biti u suštini prikriveni stid odnosno mehanizam odbrane od stida. Postoje dva načina manifestovanja arogancije: grandioznost i prezir. Grandioznost predstavlja veličanje sebe i verovanje da ste bolji od drugih. Prezir predstavlja omalovažavanje drugih u funkciji izdizanja sebe.
Bahatost ili posuđenica arogancija (iz starogrčkog "ὕβρις" i latinski: arrogantia, superbia) je stav koji precjenjuje vlastitu vrijednost ili vlastite vještine. Potiče i oholost, drskost i prijezirno ponašanje prema drugim ljudima.

Ispraznost i narcizam pogoduju nastanku bahatosti.

Za razliku od ponosa, bahatost karakterizira ponašanje osobe koja traži ili pokušava uzeti više nego što joj pripada.

Da ne ulazim dublje... ne znam gde si videla moju AROGANCIJU ili bahatost...?

Ja Leksi,teram dalje sa ovom temom,ti je skreces...
Ali mene to ne vredja,posto mozemo da polemisemo a da se ne osetimo uvredjenim...

"Treća Srbija" umire od gladi

Danas se uglavnom govori o dve Srbije - prvoj, za koju Evropa nema alternativu i drugoj, koja živi u mitovima. Postoji, međutim, i zaboravljena Srbija, koja je gurnuta na margine života.

U želji da dokumentujemo takvu Srbiju jesenas i ove zime zajedno sa aktivistima Crvenog krsta obišli smo sela između Maljena, Kablara i Rudnika i posetili one kojima ni poštonoše, ni poreznici odavno ne dolaze. Njima niko ne piše, niti imaju šta za oporezivanje.

Reč je o starcima i staricama koji su već godinama "sirak tužni bez iđe ikoga". Najčešće nemaju bliže rodbine, a ako i imaju od srca poroda, odavno ih je zaboravio i zapostavio. Žive, tako, sede glave na božju milost i u ambijentu 18. ili 19. veka i život im se svodi na iščekivanje, a ponekad i priželjkivanju kraja ovozemaljskog života u Srbiji koja "nezadrživo srlja u Evropu".

Istina, nije da su na zaboravljene baš svi zaboravili. Humanitarci iz Crvenog krsta ih imaju na spisku i umu, ali ne mogu ni oni više od toga do da ih posete jednom-dvaput godišnje kada im uruče pakete sa hranom. Jeste da "pacijenti" humanitaraca jedu kao ptice, ali to što im oni obezbede premalo je za 365 dana u godini.
A kada im humanitarci dođu, prema rečima Tomislava Markovića, sekretara Crvenog krsta u Gornjem Milanovcu, ne znaju čemu se ostavljeni na milost i nemilost sudbini više obraduju - brašnu, konzervama graška, flaši ulja, kilogramu šećera ili razgovoru.
- Božidarka Aksenitijević, starica iz sela Boljkovci pod Rudnikom, grlila je i ljubila vrećicu sa brašnom, a jedan starac iz sela Vrnčani prosto je zgrabio ruku aktiviste Crvenog krsta u nameri da je poljubi.

A koliko se samo obraduju kada stignemo pred kuću jer su željni svega i svačega, a najviše, kako i sami kažu, da sa nekim progovore koju reč jer mnogi od njih razgovaraju samo sa mačkama i kokoškama, ako ih uopšte imaju - objašnjava Tomislav Marković, koji po prirodi posla i te kako dobro poznaje i tu treću Srbiju koju gotovo niko ne pominje između dva izbora.

U selu Drenova donedavno su živeli brat Jovan i dve sestre - Čedina i Borka. Bez struje, vode, bez igde ičega i u stalnom strahu da će im se nakrivljena kuća stara više od 100 godina srušiti na glave o čemu su "Vesti" već jednom pisale. Jovan Dražević je umro prošle zime, a u kući su ostale nepokretna Čedina i Borka koja vodi računa o svojoj sestri.
Tužno je gde i u kakvim uslovima žive ove osamdesetogodišnjakinje, ali još je tužnije kad se zna da su one sinovice narodnog heroja Dragomira Dražovića koji je zajedno sa svoja tri sina dao život za nešto što se tada zvalo "bolje i ravnopravnije sutra".

I tako, i ove zime su humanitarci, a u mnogo slučajeva i reporteri "Vesti" sa njima, stigli do gotovo svake kuće siromašnih i ostavljenih. Naravno, humanitarci nisu želeli da poklone ostavljaju u mesnoj kancelariji, pošti, da šalju po đacima, već su to sami činili jer znaju da su napušteni treće Srbije željni svega i svačega, a možda najviše, kako kaže Tomislav Marković, razgovora.
Starica samuje sa ovcama

U bespuću pod planinom Maljen već 50 godina samuje Milijana Stojanović sa svega nekoliko ovaca. Nema ličnu kartu, nikada je nije ni imala, ne zna koliko je stara, mada ljudi kažu da joj je 78 godina, a najbliže komšije su joj na dva-tri sata hoda po bespućima planine.

Zbog vukova zimi pretera ovce u kuću, podglavi vrata direcima da joj vukovi ne provale u kuću i sa sekirom u rukama dežura po celu noć. Kuća u kojoj živi je već odavno napola srušena čestim zemljotresima na Maljenu, pa se kućom više i ne može nazvati.

Kenija:

Somalija:

Amerika:

Fajlovi: 3904616.jpg (53.7 Kb) · 5524889.jpg (7.9 Kb) · 6194182.jpg (8.5 Kb) · 7368342.jpg (12.9 Kb)

362
poruka na forumu
137 1278

post # 45 | 11.01.2012 , 11:14 PM

tuga Ima li pravde bre??? Koja je zapravo svrha zivota??? badule, Unisti' me s ovim. Kada gledam ove slike jedino se pitam gde su granice, ispod a gde iznad prezivljavanja? Kakva je to sudbina, ili splet okolnosti, ili...nznm ni ja sta kada se jedni, bukvalno izivljavaju ne prepoznavajuci cenu ni vrednost svega sto imaju, a s druge strane, pojedinici cene nesto mizarno, nesto najminimalnije, skoro neprimetno :( Tuzno je koliko njih ceka neko 'bolje sutra' a da pri tom misli na parce hleba. Gde ce ljudima duse, aman?

" Niko ne veruje lepim ženama. Suviše su lepe da bi bile verne. Takav je slučaj i sa pametnim muškarcima. "

4116
poruka na forumu
1026 5825

post # 46 | 11.01.2012 , 11:28 PM

badule, ok. Izvinjavam se.
Vidim da nisam shvacena, a gde nisam shvacena nisam ni dobro dosla.

I da se zna, nisam imala nameru da uvredim te. Kao ziv covek imam pravo na smatranje, ili misao, a to je da prvo i uvek polazim od sebe, pa onda sam tu za druge. Jer ako ja nisam srecna nece biti ni covek pored kojeg sam ili s kim komuniciram.

A mislila sam na arogantnom stavu prema meni. Izvini jos jednom. Necu vise polemisati. Poz

Poruku je menjao/la Leksi - Sreda, 11.01.2012, 11:31 PM

15404
poruka na forumu
2409 REP OFF

post # 47 | 12.01.2012 , 3:38 AM

Quote (Leksi)
A mislila sam na arogantnom stavu prema meni

Ni u jednom trenutku prema tebi nisam pokazao ni zrno arogancije,zato sam i postavio definiciju AROGANCIJE ili BAHATOSTI. Ako ti bilo gde vidis da sam bio bahat prema tebi,onda mi je jako zao.

Quote (Leksi)
nisam imala nameru da uvredim te

Ja ne znam ni gde si primetila da sam se ja uvredio?

Quote (Leksi)
Vidim da nisam shvacena, a gde nisam shvacena nisam ni dobro dosla.

Quote (Leksi)
Izvini jos jednom. Necu vise polemisati

Ova tema je otvorena upravo zbog polemike. Meni se cini da ti to nisi razumela. Ako te ja ne shvatam u polemici to ne znaci da nisi dobrodosla,niti da ja ili bilo ko zeli da ti vise ne polemises.
A ako se nisam uvredio na Davorove mudrolije sa Izetom (uzgred da je tebi tako nesto postavio da li bi se ti uvredila?) ne vidim gde bih se uvredio na bilo koju tvoju rec. Mene bi vise mogao da uvredi pokusaj skretanja sa ove teme. Kao i ovaj tvoj stav koji zauzimas u prethodnom postu,a koji uopste ne shvatam odkuda si ga iznedrila. A uz to to je put na koji ti odvodis ovu temu. Nije mi jasno zasto? Zato sto,ako pogledas prethodne postove pazljivo,uocices da nemaju nikakvu konotaciju sa smerom zadnjeg posta.

SVE VISE GLADNE DECE

Lepo je to pevušio Duško Radović i svi pevali u glas, i roditelji i deca. Jer, deca jesu ukras sveta, otkad je sveta. Međutim, čini se da se mnoga deca kod nas ne raduju baš preterano tom-ovom svetu.

A i zašto bi kad po poslednjem istraživanju Ministarstva rada i socijalne politike o siromašnim porodicama širom Srbije kod nas čokoladu sanja gotovo 300.000 dece. O, recimo, biciklu ili kompjuteru ne umeju čak ni to, pošto ih na trpezi najčešće sačekuju hleb i čaj. Na pitanje “Šta uskraćujete svojoj deci zbog nedostatka novca” u Aleksincu, Apatinu, Beočinu, Malom Zvorniku, Sjenici...čuli su se mahom isti odgovori...

- Roditelji su ponekad kratko odgovarali “Sve! Od ishrane do garderobe”, a ponekad su brojno nabrajali. I uvek su to činili uz snažne emocije – kaže o rezultatima istraživanja Ljubomir Pejaković. sevetnik ministra rada i socijalne politike. – Svi roditelji tvrde da, uprkos svemu, uvek nastoje da za svoje najmlađe izdvajaju najbolje. Nažalost, ishrana dece u najsiromašnijim domaćinstvima je nekvalitetna, bez dovoljno mleka, mesa, povrća i voća, bez slatkiša, sokova, sladoleda...Ponešto se kupuje jednom mesečno, na primer kad dobiju materijalno obezbeđenje i pomoć. Tada se počaste ćevapima i sokom...

A prema podacima za 2009. godinu, među korisnicima materijalnog obezbeđenja – čiji su maksimalni iznosi između 5.360 dinara za jednočlano i 10.734 dinara za petočlano domaćinstvo – nalazi se nešto više od 29.000 porodica sa decom, a ukupan broj dece u ovim domaćinstvima je oko 58.000. Ceo jedan veći grad u Srbiji! Valja uz to znati da, prema merilima za ovu godinu, pojedinci koji mesečno troše 7.963 dinara, odnosno 17.518 dinara ako su bračni par s jednim detetom, smatraju se siromašnim, a najveći broj domaćinstava je, međutim, po članu trošio između 3.000 i 4.500 dinara

Ako je za utehu, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić se nada da bi nakon izlaska iz krize 2011. godine, mogle da stupe na snagu odredbe novog zakona o socijalnoj zaštiti koji predviđaju da budu uvećani iznosi materijalne pomoći i broj korisnika. A dotle? Dotle se vajkajmo na „belu kugu“, na to da smo najstariji narod u Evropi, da nam je uvek neko drugi kriv za ovo ili ono. I pevušimo, dok svojoj deci sečemo torte sa šlagom, da su deca radost sveta. Ali samoi naša, a komšiji...pa njemu je dobar ladan čaj s bajatim hlebom.

Svako cetvrto dete u Srbiji je siromasno.....
U jedan razred se obicno upisuje do 30 -tak djaka. Sedmoro od njih spada u kategoriju siromasnih....
Mislim da bolja situacija nije ni u okruzenju...

Zbog toga ja,Leksi,smatram da je nasa polemika povela temu u pogresnu stranu. I ne vidim razlog da se ti uvredis zbog toga sto ja to smatram.

Eh,da...
Ovo su gladna deca Srbije,na slikama... Bar novinari tako tvrde...

Idemo dalje ljudi,vase misljenje,please...

Fajlovi: 0926631.jpg (20.3 Kb) · 9783846.jpg (27.6 Kb) · 6534289.jpg (106.4 Kb)

4116
poruka na forumu
1026 5825

post # 48 | 12.01.2012 , 4:26 AM

Badule, sve ok.
Ja sam s takvom decom zivela.
I znam kako im je.
A i bila sam na njihovom mestu da nemam sta da jedem.

Svaki human covek koji pomaze cuti o tome, a ja sam rekla samo se ne misli da Leksi nema srca.

Svaki dalji vid polemike, dolazi do svadje, jer nasa misljenja se ne slazu sa tvojima, tj delom tvojih, jer ostale prikupljas sa vikipedije i googla.
Toliko od mene. Laku noc.

15404
poruka na forumu
2409 REP OFF

post # 49 | 12.01.2012 , 11:36 AM

Polemika je razmena misljenja....
A tvoje misljenje je,koliko vidim,jedino ispravno...
Tako da ako ne mislimo kao Leksi mi ne treba ni da mislimo....
Vikipedija i Google su mesta sa kojih si ti ucila,ja sam odrastao u uslovima bede... U moje doba si morao da citas knjige da bi nesto saznao.
A o bedi ne moras da citas ,ona se vidi...
Niko tebe Leksi nije prozvao ovde u ovoj temi...
Niti je ovo tema koju sam ja napravio da bi se hvalio...
Ili mozda mislis da se svi ostali hvale temama koje otvore...?
Da si citala od pocetka shvatila bi sustinu...
A ovde nismo ti i ja sustina ,nego oni koji su GLADNI...
A i dalje mi nisi rekla gde sam ja to bio AROGANTAN...
A i dalje mislim da u ovoj temi nema mesta za smeh...
Ti si ta koja vidi da ovde treba uneti humora...
I dalje se ne osecam uvredjenim,iako mislim da mi trebas reci gde sam bio prema tebi arogantan... A to je Leksi tako nemoguce,zato i izbegavas odgovor... I to mogu da razumem...

Admini,lepo sam Vas zamolio da Lock temu...
Ovde postaje izlisno otvarati teme...
O polemici da ne govorim...

I da Leksi,ako si zivela sa takvom decom,sto ti onda smeta prica o tome? Zar ne mislis da je lepo da se takvoj deci pomogne? Ili cemo ,, cutati i pomagati,, ?

I da ovo je bila inicijalna kapisla za pokretanje teme:

Marko27
OgnjenR23, ja nisam naucnik ali znam jedno,kada bi svi dali po samo jedan dinar(a daj boze po 10 ili 1oo) imali bi za svu gladnu decu....pa cak i zimsku odecu da im kupimo......zajebi teoriju,ovo je praksa...i ralno....

Ako mislis da je ovde badule sebe isticao onda... hm...pa imas sigurno neki problem sa razumevanjem...

Ja smatram LEKSI,da iza ovoga sto ti pises ipak stoji nesto drugo... Sta? Ne znam? Ali prelistaj malo svoju memoriju i vidi gde te je to badule povredio ili prozvao,da ne kazem bio AROGANTAN prema tebi...

A sad ako hocete stavite LOCK...

3460
poruka na forumu
141 1063

post # 50 | 12.01.2012 , 1:02 PM

Ja sam veliki humanista da znate :)

♥KADA JE TESKO UVEK SE SETIM ZVEZDA JE NAJBOLJA NA PLANETI♥

2427
poruka na forumu
345 2552

post # 51 | 12.01.2012 , 1:14 PM

Lock na zahtjev autora

3239
poruka na forumu
372 2298

post # 52 | 12.01.2012 , 4:40 PM

OK neka je lock ( iako nema razloga za to ) al moram nesto da kazem prosli puta kada sam se salio ispao sam u najmanju ruku rogonja e sada sam potpuno ozbiljan pa da vidim sta cu sada da isadnem...

Evo praksa 1 na 1 zar u vasim selima, gradovima itd nema gladnih, bosih i zednih...? Uopste nema potrebe da se mucite oko nekih akcija, obracuna, prikupljanja jer nema naselja gde nema neko kome je preko potrebna pomoc tako da umesto da saljete nekom ko zna gde, pomozite onima oko sebe i em sto radite dobro delo em sto nema rizika hoce li neko nekog zajebat a mozete pomoci kad god imate mogucnosti da ne zavisite od drugih...

I eto uopste nije bilo potrebe da se raspravljate jer je svako na svoj nacin upravu...

To naravno vazi ako je jedini cilj pomaganje...

Geek Perspective - tech news and reviews from Geeks point of view

• Page 3 of 3
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
Search: