|
Kako pomoci gladnima?
| |
|
790 poruka na forumu
| |
58
| |
477
|
|
|
post # 2 | 04.01.2012 , 10:54 PM
|
Badule, ako ti kazem da mi trecina plate odlazi na takve stvari, u mojoj kuci u selu, zive u jednom delu roditelji u drugom delu ljudi koji nemaju krov nad glavom, znam to, imaju full tretman kod mojih, pokusavam im pomoci da nadju neki poslic, da rade, oni pomazu mojima, loze vatru u kuci i sve rade, koliko su zahvalni. Veliki sam humanitarac i tek cu da budem, samo ne mogu sam da hranim ceo svet.
Slušam neke pesme ljubavne koje me podsećaju na dane naše neproživljene stvarnosti, susretanja u snovima, vetrova što milovali su nam lica, Meseca što se nije ni pokušavao skrivati pred naših licima, podsećaju me na sve ono u čemu se kriješ ti. A ja te pronalazim svakog trena. Da bih bio s tobom, da bi disali ovaj isti vazduh i noćnim svetlima obavili tajne naše ljubavi I hteo bih ti izgovoriti sve te reči koje znam da pripadaju tebi. Ljubavi moja, da, tako te zovem. Noću kad sklopim oči, preda mnom se pojaviš ti, onako lepa. Najprije mi se oči zacakle i dah stane, a onda se srce prepusti prekrasnim talasima koji jednostavno zarobe moju dušu.
|
|
| |
|
790 poruka na forumu
| |
58
| |
477
|
|
|
post # 4 | 04.01.2012 , 11:01 PM
|
I vise nego okej, 
Slušam neke pesme ljubavne koje me podsećaju na dane naše neproživljene stvarnosti, susretanja u snovima, vetrova što milovali su nam lica, Meseca što se nije ni pokušavao skrivati pred naših licima, podsećaju me na sve ono u čemu se kriješ ti. A ja te pronalazim svakog trena. Da bih bio s tobom, da bi disali ovaj isti vazduh i noćnim svetlima obavili tajne naše ljubavi I hteo bih ti izgovoriti sve te reči koje znam da pripadaju tebi. Ljubavi moja, da, tako te zovem. Noću kad sklopim oči, preda mnom se pojaviš ti, onako lepa. Najprije mi se oči zacakle i dah stane, a onda se srce prepusti prekrasnim talasima koji jednostavno zarobe moju dušu.
|
|
| |
|
|
post # 5 | 04.01.2012 , 11:09 PM
|
Jao bre ljudi tuga ziva. Ja sam za svaki vid pomoci ljudima kojima je ista neophodna. Ne prodje dan a da deci sa ulice ne kupim obrok. Ali sam isto tako ostala bez teksta, kada sam devojcicu koja je prosila uvela u market, napunila joj kesu svime sto je htela, i docekala da me ta ista curica bukvalno gadjala tom punom kesom kada joj po izlasku iz marketa nisam dala novac! Dugo sam razmisljala ali zaista nisam nasla opravdanje za takav postupak. Bilo kako bilo...JESAM za humanitarnu pomoc, bio novac u pitanju, hrana, garderoba, lekovi...sta god.
" Niko ne veruje lepim ženama. Suviše su lepe da bi bile verne. Takav je slučaj i sa pametnim muškarcima. "
|
|
| |
15404 poruka na forumu
| |
2409
| |
REP OFF
|
|
|
post # 6 | 04.01.2012 , 11:24 PM
|
Quote (Crazy_Princess) devojcicu koja je prosila uvela u market, napunila joj kesu svime sto je htela, i docekala da me ta ista curica bukvalno gadjala tom punom kesom kada joj po izlasku iz marketa nisam dala novac! Dugo sam razmisljala ali zaista nisam nasla opravdanje za takav postupak
Znas,princezo moja lepa,ta deca sto prose,zapravo rade za nekoga taj posao. Uvece dobiju batine ako ne donesu pare kuci... To ne treba da radis posto su oni koji salju tu decu blizu njih i posmatraju potencijalne zrtve... Moje je misljenje da treba napraviti jednu totalno neutralnu organizaciju koja ce volonterski raditi neke stvari,kao sto je pomoc ljudima,kupovina namirnica narodnim kuhinjama,registracija siromasnih... Otvoriti racun na koji ce moci da se uplate odredjena sredstva i istim da upravlja neki odbor organizacije (znaci ne samo 1 clan) vise ljudi koji su istomisljenici i koji su spremni da uloze makar i taj dinar ,jedan jedini,ali i deo svog vremena da pomognu gladnima,starima,nemocnima...
Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?
|
|
| |
|
|
post # 7 | 04.01.2012 , 11:31 PM
|
Slazem se. Ali jedino u tom slucaju, da taj uplaceni novac zaista ode onima kojima je namenjen. Na zalost, cini mi se da u danasnje vreme, niko ne radi bez 'provizije', ako ne u startu, vremenom obavezno. E u tome i jeste najveci problem! Kome verovati, i koliko mozes biti siguran u bilo koga? Kao pojedinca ili organizaciju. Mnogo su ljudi grabezljivi i pohlepni. Mozda su kroz zivot postali takvi, ali to je realnost. Sve cesce po prodavnicama srecem persone koje kalkukisu svaku namirnicu, da bi imali za sve sto su 'stavili na spisak'. Mnogo me rastuzuje sve to...
" Niko ne veruje lepim ženama. Suviše su lepe da bi bile verne. Takav je slučaj i sa pametnim muškarcima. "
|
|
| |
|
|
post # 8 | 04.01.2012 , 11:40 PM
|
Quote (OgnjenR23) ako ti kazem da mi trecina plate odlazi na takve stvari, u mojoj kuci u selu, zive u jednom delu roditelji u drugom delu ljudi koji nemaju krov nad glavom, znam to, imaju full tretman kod mojih, pokusavam im pomoci da nadju neki poslic, da rade, oni pomazu mojima, loze vatru u kuci i sve rade, koliko su zahvalni. Veliki sam humanitarac i tek cu da budem, samo ne mogu sam da hranim ceo svet. Svaka ti cast brate znaci mnogo cenim to sto radis, i kod nas na Kosovu ima mnogo ali bas mnogo porodica koje nemaju nikakav posao nemaju prihode pa opet zive samo u opstini Leposavic ciji sam gradjanin 70% ljudi nema posao ostalih 30% ili je zaposljeno po Srbiji neki mali deo oko 10% ostali svi su po inostranstvu... Zato kod nas ima mnogo gladnih ljudi, ljudi bez krova nadg glavom... Bile su mnoge akcije da se tim ljudima pomogne kao i deci najvecu pomoc nam je pruzio Novak Djokovic znaci sportista koji je iz Zvecana isto sa Kosmeta sve radi da taj kraj malo zazivi, koliko je samo para dao on pa Vlade Divac, pa Milos Krasic posto je i Krasic iz Zvecana njima svaka cast, ali te pare nisu zavrsile na pravo mesto vec su ih pojeli opstinari, sto je veoma nezahvalno ni 10% tog novca nije uplaceno za ljude kojima je pomoc najpotrebnija... Ja sam za to da se otvori neki ziro racun npr... ovaj Sajt da otvori neki ziro racun i da mesecno barem po 20 30 dinara uplatimo na taj racun da bi pomogli ljudima i deci na bilo koji nacin nadam se da svako ima 30 dinara da ulozi u neshto humano, to je moja ideja... Mislim da bismo pomogli svima kojima je pomocnajpotrebnija... 
|
|
| |
|
|
|
post # 10 | 05.01.2012 , 0:03 AM
|
Ako ja dobro mislim, a mislim da mislim tekuci moze biti otvoren na ime fiz.lica, jer svaka druga mogucnost podrazumeva APR i gomilu dokumentacije. E sad, jednom mesecno, tj.krajem meseca se pokupe izvodi iz banke, na kojima se vidi promet, iznos kao i sve o uplatiocu i onda da ih kopiramo ili sceniramo i dostavljamo onima koji su uplacivali. E, druga strana, tj.odliv sa racuna...ne znam kako bismo pravdali. Tj. kako imati evidenciju koliko je kome para otislo? Ili da se svakog meseca, tokom celog meseca sakuplja za jednog, pa narednog meseca za drugog i tako. Dajte predloge i vi.
|
|
| |
|
|
post # 11 | 05.01.2012 , 0:04 AM
|
badule, Ja sam predlozio sad jos neko ko se malo bolje razume u to da napravi ziro racun i da se na sajtu napravi nesxto kao evidencija o tome kolko je ko uplatio, svako moze danas da odvoji 10 20 dinara i da uplati na taj ziro racun, ne mora bas svaki dan ali jednom nedeljno bice dovoljno 
|
|
| |
|
|
post # 12 | 05.01.2012 , 0:18 AM
|
Quote (Crazy_Princess) E sad, jednom mesecno, tj.krajem meseca se pokupe izvodi iz banke, na kojima se vidi promet, iznos kao i sve o uplatiocu i onda da ih kopiramo ili sceniramo i dostavljamo onima koji su uplacivali. E, druga strana, tj.odliv sa racuna...ne znam kako bismo pravdali. Tj. kako imati evidenciju koliko je kome para otislo? Ili da se svakog meseca, tokom celog meseca sakuplja za jednog, pa narednog meseca za drugog i tako. Dajte predloge i vi.
Prvo da mogu fizicka lica da imaju racun...
A drugo svi pricaju a vecina ne zna sta prica svako moze da napravi laznu uplatnicu i ko je medju nama dovoljno strucan da to skonta..?
sada nek 100 ljudi uplati po 50-100 din ko ce za njih 100 da pravi posebne izvestaje, potvrde itd samo onaj ko bas nista pametnije nema, nije to samo e aj uplatimo i jeeej, onaj ko preuzme ima posla i to dosta...
A najbitnije od svega i razlog sto ja bas nikada ne dajem ni dinara na te racune, podrske itd jer u 99% slucajeva taj novac zavrsi kod nekoga 10-tog a ne kod onoga kome treba, a s obzirom koliko je tesko zaraditi taj dinar danas sto da se neko koristi mojom dobrom voljom...
da znam da ce neko dobiti dao bih koliko puta dam onim u kolicima ili prosijacima ( starim i bolesnim ) na ulici samo zato jer znam da sam im dao u ruke a ovo racuni itd prazna slama 
Geek Perspective - tech news and reviews from Geeks point of view
|
|
| |
15404 poruka na forumu
| |
2409
| |
REP OFF
|
|
|
post # 13 | 05.01.2012 , 0:20 AM
|
Za APR nije problem,sutra cu se u toku dana raspitati... BTW,imam tamo drugaricu koja moze pomoci,mislim da ne treba uplacivati stalno po malo,posto ce se vise davati ptt na proviziju... Uostalom kako god... Ako pet puta mesecno uplatis po 50 din,tu je 5 puta provizija po 30 dinara? Nema logike znaci davati postarskim dembelanima... znaci,pronaci nacin da se uplacujer sa sto manjom provizijom. To je jedan od problema za resavanja. Razgovor sa APR je drugi. Racun na fizicko lice kao solucija je treci... Kada se pare nekome daju,to ne bi trebalo da bude problem ,postoji uplatnica,mobilnim se snimi video zapis i postavi na sajt. A i uplatnice ne treba pokazivati na sajtu,ali treba svakodnevno objavljivati uplate. Bez obzira na iznos. Petoro neutralnih ljudi koje odaberemo davace instrukcije onome ko je ovlascen na racunu da rukopolaze njime. Tih petoro koje odaberemo menjacemo po dogovoru svakih 3-6 meseci da damo priliku da se svi ukljuce u organizovanju. Takodje mislim da je mozda bolje da u odredjenim slucajevima tim sredstvima kupujemo dobra koja cemo poklanjati,a ne puko davanje novca u ruke,posto to i kod ljudi koji su siromasni moze da se iskoristi na pogresan nacin(da ode u nezeljene svrhe). Ili eventualno da uplacujemo deo racuna za neke troskove zbog kojih je nekome iskljucena voda,struja... Takodje mozemo da u ime tih osoba koje su u problemima razgovaramo sa ustanovama koje im mogu pomoci,pruzati im podrsku i pravnu pomoc.
|
|
| |
|
|
post # 14 | 05.01.2012 , 0:30 AM
|
badule, Mnogo je to posla ko preuzme obavezu da se bahce sa tim papirima, to mora nekopunoletan ko je, ja mislim da bi svako uplacivao kolko moze ali nzm... kojih 5 ljudi bi preuzelo tu obavezu na sebe...
|
|
| |
15404 poruka na forumu
| |
2409
| |
REP OFF
|
|
|
post # 15 | 05.01.2012 , 0:32 AM
|
Quote (Davor) koliko puta dam onim u kolicima ili prosijacima Zar ne bi bilo bolje da postoji nacin da ne postoje prosjaci...? 99% prosjaka su samo sastavni deo prosjacke mafije koja obogaljuje i iskoriscava decu,tako da svaki dinar koji das tamo otici ce u pogresne ruke sto posto. A ovo bi mogao da bude nacin u kome ces direktno nesto nekom pruziti... Ali direktno... Na ruke i biti ucesnik u tome... Uplate se mogu falsifikovati,ali oni koji se prihvate toga morace da svakodnevno obnaroduju koliko je ukupno i pojedinacno uplaceno na racun. Kao i gde su pare otisle . Tako i vidim da ne bi trebalo biti manipulacije. E sad,jedino ako je neko skeptik po tom pitanju,ili neverni Toma... Ali dokumentacija se mora voditi i obnarodovati... Ako se skupi deset hiljada mesecno i tu sumu mozemo razdeliti npr. ljudima koji se u javnim glasilima kao sto je BLIC ,preko proverenih izvora,oglasavaju trazeci pomoc za lecenje. To je samo primer. Znaci te uplate se objavljuju i u medijima...
|
|
| |
|
|
|
post # 17 | 05.01.2012 , 0:52 AM
|
Quote (Davor) A drugo svi pricaju a vecina ne zna sta prica svako moze da napravi laznu uplatnicu i ko je medju nama dovoljno strucan da to skonta..? Moze svako da napravi laznu uplatnicu, ajd i da moze. Ali ne moze se osporavati bankarski dokument, npr.promet sredstava na tekucem racunu, ili overeni izvod po tom tekucem za period od mesec dana. A da bi se izbeglo milion dokumenata, moze biti dogovor da se uplacuje petnaestog pa tridesetog u mesecu. Znamo za te termine, pa ko hoce uplacuje shodno mogucnostima. Tako da ce mnogo manje papira imati, a to sto se bude realizovalo moze biti objavljeno i ovde, bez da se salje svakom pojedincu. Inace ni jedna banka ne naplacuje proviziju za uplate na racun fiz.lica u istoj. I to je politika banke koja vazi za svaku njenu filijalu u Republici.
|
|
| |
15404 poruka na forumu
| |
2409
| |
REP OFF
|
|
|
post # 18 | 05.01.2012 , 1:07 AM
|
Quote (Davor) ako ti ja dam uplatnicu kako ces ti to da proveris? Ako ti vodis racun i primas uplate,dovoljno je da napises jednom u nedelji ovde u ovoj temi: stanje na racunu je bilo prethodnog dana 300 din,uplacivani su iznosi ...... pa navedes iznose po datumima i imenima upplatioca i na kraju das zbirno stanje.... Tako ce svaki uplatioc moci da proveri da li je njegova uplata legla,ako nije obratice se onima koji su nadlezni za to. Ako tu sumu koja je sabrana uplacujes na neki racun,snimi telefonom i daj detaljan prikaz kome je sta i koliko uplaceno. A clanovima odbora koji se organizuje polazes racune. Ionako svi ti racuni i uplatnice moraju da se cuvaju zbog finans. kontrole. To je jedan proces koji zahteva vreme i rad,ali i postenje,koje jeste retko ali ga ima. Quote (Davor) jos ostaje pitanje ko ce da radi to stariji i ozbiljniji ljudi imaju svoje probleme i svoj posao nemaju vremena da se bakcu s tim, klinci ne mogu maloletni su, ovi izmedju 18-25 bilo bi im zanimljivo u pocetku a posle bas ce oni da provode dane i sate baveci se s tim Ovde i nismo govorili o ljudima koji nemaju vremena da se bave sa tim ili koji ne veruju u to,vec o volonterima koji su spremni da odvoje dnevno ili nedeljno po par sati vremena da se pozabave drustveno korisnim radom. I humanitarnim radom. I ljubavlju prema drugim ljudima bilo koje vere ,rase ili nacije...
Quote (Davor) aj dokazi da ja nisam uplatio Ti moras za svaki uplatni dinar imati dokument. A sve sto nekome kupis ili uplatis na neciji racun,mora biti pokriveno sa fiskalnim racunima. Za taj posao je potreban entuzijasta koji ce da se posveti tome. Ja znam da zivimo u brzim vremenima i da su ljudi nervozni i neverni,ali ako ne mozemo da nadjemo 5 ljudi kojima verujemo i koji nama veruju,sta smo onda? Quote (Davor) Mislim daleko bilo da sam protiv, ideja je za svaku pohvalu samo se trudim da ukazem na rizik jer ni vi taj novac niste nasli na putu vec tesko zaradili... Znam i ja da si ti pozitivan,ali i oprezan,sto je normalno. Samo ako svi prepustamo nekome drugome,da neko drugi nesto pokrene ili uradi,uvek cemo ostati na mrtvoj tacki... Takodje,napominjem svima da je ovo jedna vrsta javne polemike o ovoj temi i da svako ima pravo da iznedri svojke stavove i misljenja... A ako nekome od odabranih ruka posegne za deset hiljada.... Onda mu ni Bog stvarno ne moze pomoci...
|
|
| |
|
|
post # 19 | 05.01.2012 , 2:25 AM
|
badule, Ideja je stvarno odlicna i super bi bilo kad bi mogli tako da sakupimo mesexno npr... tih 10000 hiljada... onda se obratimo medijima i onda moze da se prikupi mng... vise samo kad bi imalo tih 5 velicanstvenih koji ce preuzeti jednu veliku obavezu i odgovornost na sebe mada tesko da ce neko hteti ali ok ideja je opet stvarno odlicna 
|
|
| |
|
|