Izumljen materijal tanji od papira i čvršći od čelika
|
|
|
post # 1 | 18.01.2012 , 12:13 PM
|
Naučnici su razvili supermaterijal koji je tanji od papira, ali i deset puta čvršći od čelika.
Izumitelji grafenskog papira, jedinjenja baziranog na grafitu, tvrde da nije samo lakši, čvršći, tvrđi i fleksibilniji od čelika, nego je i ekološki prihvatljiviji.
Naučnici tvrde da predstavlja revoluciju u industriji automobila i proizvodnji aviona.
Preciznije, grafenski papir je šest puta lakši od čelika, ima šest puta manju gustinu, deset puta je čvršći i trinaest puta savitljiviji. Pošto se radi grafenu, materijal ima električna, mehanička i termalna svojstva. Izrađuje se od više jednoslojnih heksagonalnih listova ugljika koji se hemijskim putem reformira iz grafita.
Možda je najbolje od svega to što proizvodnja grafenskog papira nije složena i skupa, te što bi mogao imati široku upotrebu u proizvodnji automobila i aviona, gdje su se proizvođači već odavno okrenuli korištenju karbonskih vlakana kako bi smanjili težinu i smanjili potrošnju goriva, pišu britanski mediji.

Fajlovi:
4340636.jpg
(7.5 Kb)
:P
|
|
| |
760 poruka na forumu
| |
23
| |
295
|
|
post # 2 | 18.01.2012 , 4:09 PM
|
Zanimljivo,mada mnogo toga su precutali Neverujem ja da je to samo za kola i avione :D.. ima tu jos nesto vise I ko zna odakle im taj materijal
Jer jos davno kada su ljudi da kazem ulovili leteci tanjir,i ko zna da li je to istina, mada rekli su da je ta legura metala mnogo laksa i da je cvrsca od bilo kog titanijuma
Sve mi je jasno sada kada je srce prazno!!!
|
|
| |
|
post # 3 | 18.01.2012 , 7:08 PM
|
WoW. . . nlo, nlo , nlo :ufo: .. . Droops pametno "zboris" "dečače" ima smisla 

|
|
| |
|
post # 4 | 18.01.2012 , 7:10 PM
|
Dok ne vidim, ne verujem.... Moze svasta da se pise po netu, ali jedini pravi dokaz je ljudsko oko 
Kakav spid, kakav eks, bolje gandza onda seks
|
|
| |
|
post # 5 | 19.01.2012 , 7:11 AM
|
Ako je ovo istina a verujem da nije onda samo mozemo zamisljati sta ce da naprave od toga 
|
|
| |
|
post # 6 | 19.01.2012 , 11:53 AM
|
Quote (MolderFBI) nlo, nlo , nlo :ufo: sve je moguce... Quote (Mortal) Dok ne vidim, ne verujem... takodje....al tako pisu novine 
|
|
| |
|
post # 7 | 19.01.2012 , 9:07 PM
|
Quote (Deki87) al tako pisu novine Pisale novine da sam jeb* Vesnu Zmijanac, pa nisam 
Kakav spid, kakav eks, bolje gandza onda seks
|
|
| |
338 poruka na forumu
| |
4
| |
75
|
|
post # 8 | 19.01.2012 , 9:33 PM
|

|
|
| |
|
|
post # 10 | 20.01.2012 , 2:32 PM
|
Quote (Mortal) Pisale novine da sam jeb* Vesnu Zmijanac, pa nisam haha, nisi kazes?!? pffff.... znaci, ne obavestavaju me dobro moji izvori... 
|
|
| |
|
post # 11 | 20.01.2012 , 3:13 PM
|
Quote (Mortal) Pisale novine da sam jeb* Vesnu Zmijanac, pa nisam haha kralja 

|
|
| |
|