Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

• Page 1 of 1
  • 1
Archive - read only
Tvrdica - Zan Baptist Molijer

647
poruka na forumu
22 461

post # 1 | 17.05.2012 , 7:36 PM

Ejj raja hitno mi treba analiza lektire tvrdica ako neko ima neki link ili nesta nek postavi. HVALA!!!!!

647
poruka na forumu
22 461

post # 2 | 17.05.2012 , 7:45 PM

WuTrang, Hvala ti drug ali ovo je analiza autora i jos nesta.Meni treba analiza djela al u svakom slucaju hvala :D

183
poruka na forumu
157 1161

post # 3 | 17.05.2012 , 7:48 PM

Pokusaj na Wikipedia procitaj tekst.

647
poruka na forumu
22 461

post # 4 | 17.05.2012 , 7:50 PM

Pokusao sam al nisam nasao

Sijam i u mraku :)
3165
poruka na forumu
757 3522

post # 5 | 17.05.2012 , 7:52 PM

promenjen naziv teme HITNO u Tvrdica - Žan Baptist Molijer

''Na internetu možeš biti bilo ko. Žalosno je što većina biraju da budu idioti.''
''Kad naidjem na neku prepreku u životu, preskočim je. Pa se vratim i preskočim je još jednom. U inat.''

183
poruka na forumu
157 1161

post # 6 | 17.05.2012 , 7:54 PM

363
poruka na forumu
65 485

post # 7 | 17.05.2012 , 7:55 PM

Skini odavde

Probaj mozda je to :)

183
poruka na forumu
157 1161

post # 8 | 17.05.2012 , 7:59 PM

Komedija Tvrdica u kontekstu klasicisticke drame

-Ima 5 cinova

-Pravilo tri jedinstva: radnja je jedinstvena bez epizoda, odvija se u jednom danu i na jednom mjestu ( u

Harpagonovoj kuci)

-O dogadjajima koji su se desili izvan scene saznajemo samo iz govora likova( u samoj drami nije opisano

to kako je Harpagon posmatrao Marijanu , nije opisan niti susret i zaljubljivanje Marijane i Kleanta, vec to

saznajemo kasnije iz njihovih dijaloga i monologa)

-Komedija Tvrdica je koncentrisana samo na jedan sredisnji susret, u koji je ukljucen manji broj licnosti i u

njoj se strogo odrazava jedinstvo tona- obican zivot i komika komedije.

-U njoj se izlaze jasna misao i jasna moralna poruka (uzdize se vrlina- ljubav, a kaznjava porok- skrtost)

-Dramski interes pomjeren je sa fizickih zbivanja na psiholoska stanja koja same licnosti analiziraju u svom

govoru- kroz dijaloge i monologe likova saznajemo njihove osobine, ideale i ceznje.

-Klasicisticka drama u cjelini je racionalna, jer Harpagon ipak dozvoljava da razum nadvlada njegov inat i neku vrstu ljubavi koju je osjecao prema Marijani, jer se na kraju odlucuje za novac.

Likovi

Harpagon ( ima oko 60 godina)

Ime Harpagon nije slucajno izabrano, u pitanju je izvbedenica od latinske rijeci harpago, sto bi moglo znaciti kuka, motka, odnosno protuha u prenesenom znacenju rijeci. Harpagon nije samo tvrdica, skrtac, zelenas, covjek koji je novac i bogatstvo pretvorio u svoje bozanstvo, nego je i covjek koji, u tom svom privatnom ludilu, gubi relacije sa vlastitom porodicom, s vlastitim godinama, gubi dakle smisao za realnost, pa iz njega ne govori samo gramzivost vec i pokvarenost.

„ Moj jadni novac, moj dragi prijatelj! Uzese mi te! A bez tebe nemam oslonca, ni utjehe, ni radosti...ako ne nadjem svoj novac objesit cu se i ja.“

Kroz cijelu dramu Harpagon nam svojim rijecima i djelima pokazuje da je novac njegova porodica, njegov najbolji prijatelj i sve sto mu je potrebno.Njemu novac ne treba, jer ga ionako ne trosi, vec mu samo treba osjecaj da posjeduje nesto vrijedno.

Valer je Anselmov sin, zaljubljen u Elizu ( Harpagonovu kcerku). Veoma je mudar, zna sto ciniti i govoriti da se dodvori Harpagonu. Njegova ljubav prema Elizi je cista i neiskvarena bogatstvom koje posjeduje njen otac.Za razliku od Harpagona koji kaze da ce se objesiti ako ne nadje svoj novac, Valer kaze da bi vise volio umrijeti nego da i u mislima uvrijedi Elizu, sto govori o karakteru njegove licnosti.

Kleant- Harpagonov sin. Iako ne voli da rasipa novac, on prezire skrtost svoga oca. Zaljubljen je u Marijanu i cini sve da njih dvoje budu zajedno. Za razliku od svog oca on nije skrt, iz njegovog govora saznajemo da bi on volio da pomogne Marijaninoj porodici, samo kad bi mu otac dao novac. Na kraju je pokazao da je veoma mudar i snalazljiv, tim sto je ocevu skrtost i pohlepu za novcem uspio okrenuti u svoju korist.

Sukob starih i mladih

U drami Tvrdica, kao i u Dundo Maroju nalazimo sukob starih i mladih. Predstavnik starih ovdje je Harpagon, a predstavnik mladih je Valer. Kroz dramu i njihove dijaloge saznajemo da oni imaju potpuno razlicite ideale. Harpagon postavlja novac kao svoje bozanstvo, njemu ni njegova porodica, ni ljubav ni cast nisu vazni toliko koliko mu je vazno da mu niko ne ukrade novac. Na drugoj strani imamo mlade ljude koji su pokazali da su im ljubav, cast i blizina voljene osobe na prvom mjestu.

Ljubav je osnovni pokretacki motiv u ovoj drami. Ljubav, jedina tema koja nikada ne mijenja oblik, koja ne stari i ne umire. Zbog ljubavi dva covjeka vise nisu otac i sin, nego surovi rivali u borbi za djevojcinu naklonost. U pricama i pozorisnim predstavama tog doba, pozitivni zenski likovi su obavezno lijepe, cedne i pozrtvovane djevojke. Na njihovom putu ka sreci i ljubavi, obavezno stoji ili siromastvo ili nepravedan otac. Muski likovi su po pravilu mladici viteskog ponasanja, spremni na sve da dobiju naklonost dame koju zele. Molijer u cijelu pricu uvodi i Frozinu koja na kraju pomaze mladim ljudima da ostvare svoju ljubav.

647
poruka na forumu
22 461

post # 9 | 17.05.2012 , 8:02 PM

Ok hvala vam puno ste mi pomogli :D :D :)

Mallena
1779
poruka na forumu
960 7696

post # 10 | 17.05.2012 , 11:15 PM

Ya kad ti treba, odradicu ti ja!! Ali samo da nije za sutra?! Mrtva sam sad!

"Ne režite mi krila, ja ipak znam da letim tamo gdje se najteže leti, po realnosti!"

3165
poruka na forumu
757 3522

post # 11 | 18.05.2012 , 7:12 AM

Quote (MallenaBobbie)
Ya kad ti treba, odradicu ti ja!! Ali samo da nije za sutra?! Mrtva sam sad!

odradi kad budes mogla, ako ne stignes njemu, mozda pomogne nekome drugome ;)

''Na internetu možeš biti bilo ko. Žalosno je što većina biraju da budu idioti.''
''Kad naidjem na neku prepreku u životu, preskočim je. Pa se vratim i preskočim je još jednom. U inat.''

Mallena
1779
poruka na forumu
960 7696

post # 12 | 18.05.2012 , 10:51 AM

Hocete da otvorim temu LEKTIRE pa da analiziram kako koju stignem... nek se nadju?

"Ne režite mi krila, ja ipak znam da letim tamo gdje se najteže leti, po realnosti!"

647
poruka na forumu
22 461

post # 13 | 18.05.2012 , 2:45 PM

MallenaBobbie, E treba ti za utorak al ti ako mozes uradi do ponedeljka da mogu prepisat bio bi ti do neba zahvalan

yes yes yes :D :D :D

Added (18 Maj 2012, 2:45 PM)
---------------------------------------------
MallenaBobbie, E al molim te javi mi sto prije da znam da ne pocinjem sam da radim :D

3165
poruka na forumu
757 3522

post # 14 | 18.05.2012 , 4:35 PM

Quote (MallenaBobbie)
Hocete da otvorim temu LEKTIRE pa da analiziram kako koju stignem... nek se nadju?

mozda bi bolje bilo da otvoris svaki put novu temu kad analiziras neku lektiru, cisto da mozemo kod svake lektire da diskutujemo samo o njoj, jer ako bude vise ima da nastane haos? :D

Mallena
1779
poruka na forumu
960 7696

post # 15 | 18.05.2012 , 4:39 PM

vedran500, Odradicu ti to, ali u ponedjeljak kasno navece ocekuj jer... nisam kuci za vikend pa cu se u ponedjeljak uhvatiti posla.. nije frka!

647
poruka na forumu
22 461

post # 16 | 18.05.2012 , 8:05 PM

ok oko kolko ces zavrsit

Mallena
1779
poruka na forumu
960 7696

post # 17 | 18.05.2012 , 8:32 PM

vedran500, pa ne znam, alicu odraditi u ponedjeljak!

Ne brini, mozes racunati na to!

4116
poruka na forumu
1026 5825

post # 18 | 18.05.2012 , 10:43 PM

Sve mogu da shvatim, neimastinu, nemoc, ali ljenost nikad necu!!!!

~~ Ubi me prejaka rijec! ~~
~~ Nista se ne zavrsava, sve se menja! ~~

• Page 1 of 1
  • 1
Search: