Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Info pomoć i podrška » Razni Tutorijali » Kako produžiti životni vijek baterije u laptopu
Kako produžiti životni vijek baterije u laptopu






6612
poruka na forumu
1056 7133



post # 1 | 17.07.2011 , 5:38 PM

Savjet #1

Napravite dobar Power Plan



Power Managment nudi mnoštvo opcija usmjerenih ka što boljem očuvanju energije, te pokriva mnoštvo komponenti krivih za brzi nestanak energije soka iz baterije. Zbog toga je važno napraviti dobar Power Plan, a on se uvijek svodu na prvu odluku - šta vam je više važno: performanse ili autonomija? Jer, kada punjač ostane kući ili ste ovisni o maloj količini energije u bateriji, sigurno je da jedno ne ide s drugim.

Nakon toga obratite pažnju na vrijeme - za koliko vremena se automatski isključuje ekran, dali se uključuje screensaver, za koliko se isključuje HDD, mrežna kartica, a na kraju i sam laptop. Sve ove opcije podesite po želji, ali ako želite sačuvati bateriju što duže, podesite sve komponente na low-power način rada, te brzo isključivanje ekrana i HDD-a u slučaju neaktivnosti.

Ovakav plan će ponekad biti naporan zbog stalnog i brzog isključivanja komponenti, ali će baterija trajati osjetno duže.

Savjet #2

Do not Sleep, Hibernate!



Dva osnovna načina za spašavanje laptopske energije su Sleep i Hibernate modovi. Iako većina korisnika po prirodi koristi Sleep mod rada, jer se jednim pritiskom na dugme laptop vraća u život u tren oka, većina ne zna da je Hibernate opcija bolji izbor ako želite sačuvati bateriju - kako na kratke, tako i na duge staze.

Naime, u Hibernate modu sistem pravi svojevrsni image file trenutnog stanja, te će se, za razliju od Sleep opcije, skoro upotpunosti isključiti. Istina, izgubit ćete par sekundi više dok se sve ponovo pokrene i učita (Hibernate zahtijeva 20 do 30 sekundi više za pokretanje od Sleep moda), ali će vam baterija biti zahvalna.

Hibernate opcija koristi manje energije, a pri tome je nemoguće da se u tom modu laptop uključi ikako drugačije nego pritiskom na Power dugme. Aktivacija shedule taska, prepoznavanje novog uređaja ili dodir touchpada naprosto ne rade.

Savjet #3

Smanjite svjetloću



Ekran uz CPU troši ubjedljivo najviše energije, to je logično da se na njega mora obratiti posebna pažnja. Prva stvar je brightness, odnosno pozadinsko osvjetljenje. Iako najjači modovi daju jasnu sliku i žive boje, velika je vjerovatnoća da ćete u dobro osvijetljenim uslovima trebati minimalno ili za jedan ili za dva stepena jače osvjetljenje, a uštedjet ćete čak i do 40% energije! A ne zaboravite da jako osvjetljenje zamara oči.

Druga stvar je svreensaver. Činjenica je da on troši energiju - čak više nego što mislite. Naime, samo uračunajte koliko se procesorske snage, RAM-a , te GPU-a iskoristi za neku kompleksnu animaciju ili slidshow slika sa zimovanja - u njih utrošena energija je ono što dobijete i kada koristite jednostavnu, statičnu, crnu pozadinu kao screensaver. Nije puno, ali watt po watt - energetska ćelija.

Savjet #4

Multitasking crpi bateriju

Koliko puta vam se desilo da imate pokrenuta dva browsera? Ili više različitih programa, od kojih koristite samo jedan, dok su ostali tu "ako zatrebaju"? Takvo razmišljanje i princip rada doprinose bržem topljenju energetskih zaliha, jer sve pokrenute aplikacije troše bar nešto energije, bez obzira da li se trenutno koriste ili ne.

Za početak, zatvorite programe koji se pokreću pri Startupu, a koji vam objektivno ne trebaju; fokusirajte se uvijek na jednu stvar, pa tek kada je završite pokrenite druge aplikacije ili programe; u Task Manageru isključite sve procese koji konzumiraju energiju, a očigledno vam ne trebaju. Ne slušajte muziku dok radite na laptopu bez napajanja, jer se energija istovremeno troši kao na aplikaciju, tako i na reprodukciju zvuka putem zvučnika ili slušalica.

Savjet #5

Baterija ne voli toplotu

U savršenim okolnostima biste laptop vjerovatno koristili u frižideru, jer baterije vole hladnoću, dok toplota loše utiče na performanse laptopa, što automatski dovodi do većeg trošenja baterije i slabijeg punjenja.

Dakle, da bi smanjili potrošnju energije, poželjno je laptop ne koristiti na plaži dok se sunčate, a da bi baterija trajala što duže, važno je osigurati da njegov ventilacioni sistem savršeno funkcioniše. Dobar protok zraka ćete postići redovnim čišćenjem ulaznih i izlaznih otvora svaka dva do tri mjeseca, te pametnim pozicioniranjem laptopa pri korištenju (čitaj: pazite da ne zatvorite otvore!). U slučaju da želite dodatno da se osigurate, možete kupiti stalak za laptop sa ugrađenim ventilatorom - baterija, ali i druge komponente će vam biti zahvalni.

Savjet #6

Racionalno koristite punjač

Punjač je srce baterije, jer bez njega će ona koristiti samo jednom i nikad više. Međutim, ako ga ne koristite kako treba, bateriji možete nanijeti štetu, pa je zbog toga važno koristiti punjač u pravo vrijeme i na pravom mjestu.

Prva stvar koju trebate uraditi je puniti bateriju dok se mjerač kapaciteta nalazi između 20% i 80. Naime, za razliku od starih Ni.mh baterija, litijumske nije poželjno prazniti "do nule", jer u slučaju da baterija ostane dugo vremena prazna, može upotpunosti izgubiti mogućnost punjenja. S druge strane, baterija mora da se koristi, jer ako vam je baterija konstatno napunjena na 100%, možete izgubiti i do 20% njenog kapaciteta godišnje, bez obzira na to šta radili.

U slučaju da vam je prekomplikovano ovakva praćenja i mjerenja raditi samostalno, postoji par programa koji u kombinaciji sa Power Managment sekcijom daju informacije i podsjećaju korisnika kada šta treba, ali i ne treba uraditi.

Također, ako ćete duži vremenski period raditi u kućnoj atmosferi (ili na poslu), a nećete biti mobilni, najbolja stvar koju možete uraditi za svoju bateriju je da je napunite na 40% a zatim izvadite iz laptopa i stavite na mračno i hladno mjesto. Naime, 40% kapaciteta je optimalna količina za baterije koje se duži vremenski period neće koristiti, a s obzirom da ćete direktno koristiti punjač, nećete se morati brinuti oko toga dali ćete svoju novu bateriju pretvoriti u starca sa elektronskim Alzheimerom i oronulim ćelijama koje ništa ne mogu primiti, a ni zapamtiti.

Savjet #7

Ne koristite eksterne uređaje i DVD

Jedna od stvari koje mnogi korisnice previđaju je potrošna eksternih komponenti koje se koriste uz laptop. Iako je korištenje USB-a za trenutni prenos podataka relativno podnošljivo kada je upitanju baterija, korištenje eksternih diskova i miševa (žičanih, naravno) predstavlja samo dodatni napor za bateriju - zbog toga sve potrebno prebacite na interni HDD.

Što se miševa tiče - ispada da je bolje koristiti bežične, ali onda morate voditi računa o njegovoj bateriji. Možda je najbolje pokušati se naviknuti na tuchpad, koji su danas prilično dobri i mogu zadovoljiti osnovne potrebe navigacije.

Iznimno je važno minimalno koristiti DVD drive, jer je on pravi kradljivac energije, prvenstveno jer crpi energiju čak i dok je u DVD čitaču, a trenutno ne gledate film ili ne igrate neku igru. USB je mnogo efikasnija opcija, kako po pitanju brzine, tako i po pitanju količine elektrona koji će se zbog podataka izvući iz baterije.

Savjet #8

Ugasite Wi-Fi

Mrežni bežični adapter zahtijeva puno energije da bi funkcionisao, te je zbog toga pravi kradljivac energetskih rezervi. Na raznim testovima se pokazalo da deaktivirani wireless adapter može sačuvati i do 20 minuta baterije, tako da to imate na umu kada je adapter uključen u okolini u kojoj nema bežične mreže ili ako vam trenutno ona uopšte ne treba.

Savjet #9

Defragmentacija je dobra za bateriju

Možda se čini pmalo čudnim, ali defragmentacija hard diska poprilično utiče na bateriju, iako to nema nikakve direktne veze. Ipak, posredna je itekako logična č defragmentacijom pomažete računaru da posloži fajlove na najbolji mogući način, čime se povećava efikasnost i brzina prilikom pristupa fajlovima, a što posredno dovodi do manje količine energije koju će procesor potrošiti da bi izvršio sve zadane operacije.

Savjet #10

Svaki ugođaj košta

U slučaju da ste zaista freak za maksimalnom štednjom energije (a čim ovo čitate - jeste, op.ur.), možete smanjiti rezoluciju na monitoru. Iako to nije preporučljivo zbog fiksnih rezolucija LCD ekrana, ovaj očajnički korak može iscijediti procenat ili dva iz baterije, jer visoke rezoluce zahtijevaju više resursa grafičke karte.

Također, poželjno je deaktivirati Aero opciju i koristiti Windows Basic temu ako koristite Windows 7, jer iako Aero, kao i programi za modifikaciju desktopa poput Rainemetera predstavljaju raj za oči i dušu, sve te dodatne ikone, opcije i funkcije zahtijevaju procesorsku snagu i procenat memorije, a to opet povećava potrošnju


Fajlovi: 3114203.jpg (13.6 Kb) · 6533108.jpg (15.2 Kb) · 7737940.jpg (28.8 Kb)






Par reči o sebi
4884
poruka na forumu
295 1518



post # 2 | 19.08.2011 , 8:11 AM

Dobro bi bilo kad bih mogao da iskoristim ovaj tutorijal biggrin








174
poruka na forumu
4 60



post # 3 | 01.09.2011 , 2:17 PM

ovo ti dobroo wink sad da te pitam ja imam one Li-one baterije sa 12 celije, kad nju treba da napunim kad bude 7% i kaze da ukljucim punjac ili? Ili kad stize negde oko 20% stavim da ga puni do 100% i opet iskljucim punjac?

DJ Sander - Official FB Page - LIKE US!










712
poruka na forumu
16 -89



post # 4 | 25.09.2011 , 5:38 PM

tnx hvala

Postoje dvije vrste ljudi… Oni, kojima se sviđam i oni, koji nemaju ukusa…









3362
poruka na forumu
80 604



post # 5 | 25.09.2011 , 6:29 PM

ovo ce nekome mnogo pomoci...steta sto ja nemam lap top sad

kako instalirati igru kako krekovati pc igru kako postaviti sliku na profil







Sijam i u mraku :)
3165
poruka na forumu
757 3522



post # 6 | 25.09.2011 , 6:32 PM

hhmmm, ja sam ga kupila pre jedno mesec dana, i nikako da se naviknem... ne znam ni koja mi je baterija u laptopu... :S a kamoli nesto drugo... a kad izvadim bateriju, ostane rupa na laptopu, pa se plasim da se ne napuni prasinom.. :S inace mi traje 4,30h i to kad je na Balanced...

''Na internetu možeš biti bilo ko. Žalosno je što većina biraju da budu idioti.''
''Kad naidjem na neku prepreku u životu, preskočim je. Pa se vratim i preskočim je još jednom. U inat.''










253
poruka na forumu
25 197



post # 7 | 02.07.2012 , 6:48 PM

Imam lap top i uvjek je na "power saver " i stavljam ga na sleep . Od sad ću na "Hibernate"

My Life my Rules !



Forum » Info pomoć i podrška » Razni Tutorijali » Kako produžiti životni vijek baterije u laptopu
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: