Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Razonoda » Pričaonica » Misterije
Misterije






1289
poruka na forumu
165 539



post # 1 | 27.06.2011 , 9:15 AM

"Najljepši je dozivljaj susret s tajanstvenim. On je izvor svake stvarne umjetnosti i znanosti. Ko nikad nije imao ovo iskustvo, ko nije sposoban ni za kakvo oduševljenje i ko ne moze da se zapanji od cudenja, on je isto kao mrtav. Njegove oci su zatvorene!"
Albert Einstein

Šta o misterijama misli Arthur C.Clarke

Tri vrste enigmi

Misterije se pojavljuju u toliko oblika i velicina da ih je gotovo nemoguce svrstati. Jedan je koristan nacin taj da ih podelimo i nazovemo misterijama prve, druge i trece vrste

Misterija prve vrste je nešto što nas je nekad krajnje zbunjivalo, ali je sada do kraja protumaceno. U tu kategoriju idu gotovo sve prirodne pojave; jedan od najpoznatijih i najljepših primjera je duga. Prethistorijskom coveku ona je jamacno ulivala strah, cak uzas. Nije je umio objasniti ni na koji nacin osim kao djelo neke nadmocne inteligencije; procitajte u Knjizi postanka, kad Jehova govori Noi (Nuh a.s.) da ce nebo obiljeziti svojim znakom...
Pravo objašnjenje duge moralo je price-kati potvrdu Isaaca Newtona da je »bijela« svjetlost zapravo mješavina svih boja koje se mogu odeliti prizmom ili kapljicama vode koje lebde na nebu...

LETECI TANJIRI:

Postoji hiljede razlicitih sudova o njima. Dok ih jedni smatraju letjelicama iz svemira, drugi ih objasnjavaju kao prirodnu pojavu.

Još vece strahopoštovanje od duge izaziva aurora - polarno svjetlo i tek smo otkako je svanulo svemirsko doba saznali da nastaje od elektricitetom nabijenih cestica što ih izbacuje Sunce a Zemljino ih magnetsko polje zadrzava u gornjim sloje-vima atmosfere. Još i sada valja prouciti
mnoge pojedinosti, ali u pogledu opcih principa aurore nema više sumnje.
Dakako - a to ce vam spremno potvrditi svaki filozof - nijedno »objašnje-nje« nije konacno: iza svake tajne krije se neka druga, još dublja. Raspršivanje svetla u spektar stvara dugu - ali što je svetlost sama po sebi?...

Misterije druge vrste su nepoznanice koje još jesu tajnovite, premda za neke slutimo odgovore. Cesto je neprilika u tome što odgovora ima previše; bili bismo posve zadovoljni s bilo kojim od njih, ali nam se svi cine podjednako dobri. Najspektakular-niji savremeni primer je, dakako, pojava NLO, za koju objašnjenja sezu od psihickih manifestacija preko atmosferskih efekata do svemirskih brodova iz drugih svetova - i, da bi stvari bile još zamršenije, lanac spremnih tumaca nize se od totalnih ludaka do treznih naucnika.

MORSKA CUDOVISTA:
Neobicne sage o morskim zmijama i nemanima mozda postoje samo u masti dokonih mornara, a mozda su i zaostali saurusi iz praistorijskih vremena.
Druga je tajna, koja ne pobuduje takve strasti, velika morska zmija. Vecina bi zoologa posve spremno priznala da golema neidentificirana morska bica mozda postoje - i mozda su, kao u slucaju resoperke (coelacantha) cak ostaci iz prethistorijskog doba. Ako još jesu prisutni, jednog bismo dana to morali moci dokazati.
Ako izuzmemo zlu srecu, vecina se tajni druge vrste naposletku reši i prelazi u one prve vrste. Kao svedok takvog razvoja naš je naraštaj imao najvecu srecu od svih dosadašnjih. Pronašli smo odgovore na pitanja koja su progonila sva ranija doba - na pitanja kojih su se rešenja nekad cinila sasvim nemogucim...
Ipak, ima nekih tajni koje ce mozda zauvek ostati tajne druge vrste. To osobito vredi kad je rec o istorijskim dogadajima; kad se dokazi jednom izgube ili unište, nema nacina da ih obnovimo... Ako neko ne izmisli nacin kako da gledamo u prošlost - što je krajnje neverovatno ali ne i posve nemoguce - mozda ih nikad necemo saznati. Znanstvenici su sretniji od istoricara, jer priroda ne uništava dokaze; sva pitanja koja postavljaju naposletku dobiju odgovor.

Misterije trece vrste su najredje i o njima se moze vrlo malo reci; neki skeptici tvrde da one cak ni ne postoje. To su pojave - ili dogadaji - koji se, cini se, ne mogu racionalno protumaciti; u slucajevima gde kao objašnjenja postoje teorije, ove su još fantasticnije od samih »cinjenica«.
Mozda je stopostotna tajna trece vrste nešto tako strašno da je - cak i kad bi materijal postojao - covek radije ne bi upotrebio u televizijskom programu. To je neobican fenomen poznat kao spontano samozapaljenje.
Ima mnogo zabelezenih slucajeva poduprtih, kako se cini, nepobitnim medicinskim dokazima, da je ljudska tela u vrlo kratkom vremenu progutala strašna vrucina koja je cesto doslovno netaknutu ostavila okolinu, pa cak i odecu zrtve!

JEDNA OD NERESIVIH MISTERIJA:

Samospaljivanje, smatra Arthur C. Clarke, zasigurno je fenomen koji nauka jos dugo nece uspeti da odgonetne.Ljudsko telo obicno nije tek tako lako sazeci; zapravo, potrebno je prilicno mnogo goriva da bi se ono spalilo. Cini se da nema nacina da se ova tajna ikad reši bez mnogo više dokaza - a ko bi pozeleo da ih bude?
Manje je zaprepaštujuca, premda ponekad vrlo zastrašujuca, misterija trece vrste Poltergeist (od nemackog doslovno »bucan duh«). Premda treba kad su u pitanju paranormalni fenomeni biti poprilicno skeptican, zato što neobicne pojave zahtevaju i potvrde izvanredno visokog standarda, ipak ima upecatljivih dokaza da se mali predmeti bez ikakva fizicka povoda mogu pomicati ili cak materijalizirati. Iza te pojave najcešce negde nalazimo neko preosetljivo mlado stvorenje i premda su mladi u pubertetu - preosetljivi ili ne - savršeno sposobni stvoriti pakao posve neparanormalnim sredstvima, ta pojava - koja se uporno pojavljuje u tolikim kulturama i kroz tolika razdoblja - nagoveštava da se neobicne stvari ipak dogadaju...
Ništa nije vaznije od uverljive demonstracije nekoga neobicnog dogadaja izvan granica prihvacene znanosti; upravo takvim otkricima znanje napreduje. Medutim, sve dotle dok nema neke prihvatljive teorije ili upotrebljive hipoteze koja bi pojavu objasnila, mozemo o njoj reci malo što razboritog. Malo šta frustrira više od izoliranih enigma koje, kako se cini, ne dopuštaju nikakva racionalnog objašnjenja.
Ako doista postoje, tajne trece vrste brzo uznapreduju u tajne druge i naposletku u one prve vrste. Savršen primer za to je otkrice radioaktivnosti, pri kraju 19. veka. Znanstvenike s kraja viktorijanskog doba iznenadilo je otkrice da odredeni sastojci urana neprekidno emitiraju energi-ju. To otkrice nije bilo samo potpuno neocekivano, nego se i suprotstavljalo svemu što je tada o fizici bilo poznato. Medutim, ubrzo su bile utvrdene neprijeporne cinjenice, što je u vrlo kratko vreme dovelo do prvoga pravog shvatanja atomske strukture.
Nema sumnje, svet je tako neobicno i divno mesto da ce zbilja uvek nadmašiti i najbujniju maštu; uvek ce biti nepoznatih stvari, a mozda i takvih koje ne mozemo spoznati.
_________________
smile











1595
poruka na forumu
37 284



post # 2 | 27.06.2011 , 3:09 PM

Misterije ostaju misterije, po mom misljenju misterije se nemogu da objasne tj da dokazu posto svako ima tu da suzbije i da nesto drugo nasadi smile

We do not forgive,
We do not forget,
EXPECT US!!!










15404
poruka na forumu
2409 REP OFF



post # 3 | 30.06.2011 , 9:58 AM

Misterije? To ste Vi drage devojke...

Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?







Par reči o sebi
4884
poruka na forumu
295 1518



post # 4 | 08.07.2011 , 3:27 AM

Quote (badule)
Misterije? To ste Vi drage devojke...


Hahaha, lepo rečeno biggrin








15404
poruka na forumu
2409 REP OFF



post # 5 | 08.07.2011 , 3:39 AM

Quote (sladja1)
"Najljepši je dozivljaj susret s tajanstvenim

Meni je najlepsi dozivljaj susret sa tajanstvenOM....
Nekako vise volem zenski rod... biggrin

Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?



Forum » Razonoda » Pričaonica » Misterije
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: