Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 2
  • 1
  • 2
  • »
Forum moderator: Deki87  
Forum » Muzika » Muzika » The Doors (sta mislite o Doorsima i koje su vam omiljene pjesme? :D)
The Doors






12
poruka na forumu
1 6



post # 1 | 25.02.2012 , 5:24 PM

posto slabo nailazim na ljude koji vole Doors-e. volio bi vidjeti vase misljenje o, po mom misljenju, najboljem bendu svih vremena
i ev, da ne bude 'prazno' navestu par stvari o grupi, kao i o frontmenu Jim-u Morrison-u (dodao bi i stvari o ostalim clanovima, ali bilo bi previse)

The Doors
The Doors američki je psihodelični rock sastav. Nastaju 1965., a prvi album izdaju 1967. godine. Glazba je mješavina bluesa, rocka i popa sve to umotano u psihodelični stil glazbe. Tekstovi su pod utjecajem Aldousa Huxleya, Williama Blakea - od koga preuzima ideju da: "put pretjerivanja vodi do palače mudrosti - The road of excess leads to the palace of wisdom" - Friedricha Nietzschea, te francuskih simbolističkih pjesnika kao što su Baudelaire i Rimbaud, od kojega pruzimaju ideju "dugoročnog poremećaja osjetila da bi se prodrlo u nepoznato", a svoja osjetila remete pomoću psihoaktivnih droga i alkohola. Ime "The Doors" predstavlja vrata koja otvaraju to nepoznato, što preuzimaju od W. Blakea i Huxleya, koji u svojoj knjizi "Vrata percepcije" testira djelovanje meskalina i zaključuje da droga otvara ventil u mozgu. Taj ventil filtrira podatke koje primamo percepcijom te nas prisiljava da stvarnost promatramo "utilitarno", odnosno promatramo predmete na način na koji su nam evolutivno korisni, dok pod utjecajem psihoaktivnih droga ventil se otvara i propušta sve podatke stoga počinjemo percipirati predmete onakve kakvi jesu sami po sebi. Huxley kao uvod u navedenu knjigu koristi sljedeći citat iz pjesme "The Marriage of Heaven and Hell" Williama Blakea: "Ako se vrata percepcije pročiste, sve će pred čovjekom biti kakvo jest, beskrajno."
Sve albume grupe "The Doors" izdala je izdavačka kuća "Electra", koja je osim Doorsa objavljivala radove sastava "MC 5", "The Stooges", "Television"... Za vrijeme Doorsa to je bila mala diskografska kuća, dok je danas "Electra" jedna od najbogatijih.

1965.-'71.
Osnivanje sastava The Doors počinje susretom između dva učenika, Jima Morrisona i Raya Manzareka u srpnju 1965. godine u filmskoj školi 'UCLA' iz Beach Californije. Morrison je rekao Manzareku da je napisao pjesmu (Morrison mu je rekao: "Zabilježio sam fantastičan rock and roll koncert koji se događa u mojoj glavi"), i na Manzarekovo ohrabrenje otpjevao mu je skladbu "Moonlight Drive". Impresioniran Morrisonovim tekstovima, Manzarek je predložio da formiraju sastav.
1967. godine sastav izdaje prvi album, The Doors, koji za Doorse ima karakterističan, blues-rock i psihodelični stil. Izdaju singl "Light my fire" (poslije "Break on through"), koji postaje #1 na billboardovoj Top ljestvici, i zadržava taj status puna četiri tjedna. 1968. mijenjaju zvuk na psihodeliju koja je izazvana metafizičkim vizijama Jima Morrisona, i snimaju svoj najkvalitetniji album , Strange Days. Poslije toga izdaju i Waiting For The Sun, treći album, koji opet mijenja zvuk na malo komercijalniju stranu, kao i novi singl #1, "Hello, I love you".
1969. godine izlazi četvrti album The Soft Parade, koji nastavlja zvuk Waiting for the sun, premda dijelom krivnjom menadžera, koji su birali pjesme.
Također iste godine dogodio se zloglasni koncert u Miamiu, nakon kojeg je sastav (nakon još par koncerata), odlučio prekinuti turneje.
1970. godine posvećuju se studijskom radu i vraćaju se blues korijenima snimanjem albuma Morrison Hotel. 1971. godine Morrison snima svoj zadnji album L.A. Woman, na kojem je vokale snimao u WC-u. Tada, nakon završetka uvjetne kazne, seli se u Pariz sa svojom curom Pam Courson i menadžerom Billom Siddonsom na kraći odmor, gdje i umire.

Nakon Morrisonove smrti
Pjevač Jim Morrison umire 1971. u Parizu. Nakon njegove smrti bend izdaje još tri albuma: American Prayer, "Other voices" i "Full circle". Gitarist Robby Krieger je pokušao napraviti projekt s Iggyjem Popom, pa se proširila glasina da će Iggy Pop biti novi pjevač Doorsa, međutim izgleda da je Iggy u to vrijeme bio previše navučen na heroin da bi bio sposoban nositi se s ulogom zamjene za Morrisona. Doorsi ponovno izdaju još jedan album s Morrisonom na vokalu, tako što su naknadno snimili muziku na njegove stare snimke recitiranja poezije sa zbirke "An American Prayer", te 1978. izlazi istoimeni album. Danas su Krieger i Manzarek zajedno sa Brett Scallionsom, bivšim pjevačem grupe The Fuel ponovno počeli svirati pjesme The Doorsa. Kako se bubnjar John Densmore nije slagao s tim da oni nastupaju pod imenom The Doors, sada Manzarek, Krieger i Scallions sviraju pod imenom Riders on the Storm. Osim što se protivio obnavljanju Doorsa, John Densmore je žestoki protivnik komercijalizacije rocka u smislu prodavanja skladbi za reklamne spotove velikih korporacija.

Članovi
Jim Morrison - pjevač
Ray Manzarek - orguljaš, basista(da, orguljom je svirao bass )
Robby Krieger - gitarist
John Densmore - bubnjar

Jim Morrison (James Douglas Morrison) (Melbourne, Florida, 8. prosinca 1943. - Pariz, 3. srpnja 1971.), američki pjevač, legendarni vođa "Doorsa"
Sin admirala SAD ratne mornarice George Stephena Morrisona i Clare Clark Morrison.
Kao dijete, 1947. svjedoči prometnoj nesreći u pustinji u Novom Meksiku. Smatrao je da su duše mrtvih indijanaca "uskočile u njegovu", te da su s njim ostale kroz život. To ga uvjerenje neće napustiti do smrti, čak u pjesmi "Peace Frog" s albuma "Morrison hotel" opisuje to iskustvo.
Završio je školu George Washington u Alexandriji (Virginia) u lipnju 1961. godine. Prema riječima njegova profesora književnosti, Jim je čitao mnogo više od svih kolega u razredu, a njegov ukus bio je do krajnjih granica ekscentričan i izvan konvencija, pa često ni sam spomenuti profesor nije znao za djela o kojima Jim govori. U kolovozu iste godine vojska prebacuje admirala i njegovu obitelj u južnu Kaliforniju. Jim Morrison je otišao živjeti kod bake i djeda u Clearwater (Florida) gdje je pohađao St. Petersburg Junior College. Kasnije se prebacio na državno sveučilište u Floridi koje je pohađao imeđu 1962.-1963. godine. U siječnju 1964. odlazi u južnu Kaliforniju. Tamo započinje studirati kinematografiju na UCLA-u, koju je završio do kraja i upoznaje klavijaturista Raya Manzareka. Manzarek je tada svirao u blues grupi "Rick and the Ravens". Budući da je Manzarek bio oduševljen Morrisonovm pjesmom "Moonlight Drive" njih dvoje formiraju Doorse. Pridružuje im se na bubnjevima John Densmore, a na njegov nagovor mjesto gitariste dobiva Robbie Krieger. Nakon što je 1965. godine završio studij Morrison je započeo voditi boemski život u Venice Beachu kraj Los Angelesa. Zbog prehrambenog režima od malo hrane i mnogo LSDa, nekad puniji Morrison je do 1966. godine zadobio svoj izgled prepoznatljiv s fotografija tzv. "kristova poza"(slika na dnu), koja se nalazi na albumu "The Best of" i snimljena je 1966. godine.
Morrison nije znao svirati niti jedan instrument, ali je pridonosio komponiranju tako što bi već u "glavi" imao melodiju za svoj tekst. Osim što je bio pjevač The Doorsa, bio je autor nekoliko knjiga poezije, dokumentaraca,kratkog filma i ranog muzičkog video spota za pjesmu "The Unknown Soldier". Što se tiče ljubavnog života, Jim Morrison bio je apsolutni seks-simbol zbog svoje tzv. neodoljive karizme, ali u njegovom srcu jedino značajnije mjesto imala je Pamela Susan, njegova dugogodišnja ljubav, kojoj je čak i posvetio svoju knjigu poezije "Divljina". Njihova veza nije bila pošteđena turbulencija, pa je često bila na rubu između ludila i izopačenosti.

Smrt
Oko smrti legendarnog Morrisona saplelo se nekoliko priča. Njegova djevojka Pamela ispričala je kako su boravili u njihovu stanu, te da se Jim otišao okupati, no kad je ona ušla u kupaonicu našla ga je mrtvog u kadi.
Kad su Jimovi prijatelji u Americi saznali za njegovu smrt isprva u nju nisu mogli povjerovati. Ray Manzarek je prvi iznio teoriju kako je Jim odglumio smrt da bi se u anonimnosti posvetio književnosti. To je potaknulo mnoge druge priče, pa su se čak javili neki svjedoci koji su Jima navodno vidjeli živog u Africi. Cijelom misteriju pomogao je i potajni pokop Jimovih posmrtnih ostataka na pariškom groblju Pere Lachaise. Ipak, teorije o "odglumljenoj smrti" su najvjerojatnije neutemeljene i uglavnom se javljaju kod ljudi koji u kratkom životu učine velika djela. Ostao je jedna od najvećih rock legendi svih vremena.
Nakon dvadeset godina progovorio je i Jimov prijatelj, fotograf Alen Roney, koji je prijavio Morrisonovu smrt pod njegovim pravim imenom Douglas, kako ga ne bi mogli odmah dovesti u vezu sa slavnim "Kraljem guštera". On je bio taj koji je organizirao i njegov tajni pogreb kojemu je nazočilo samo pet ljudi. Roney tvrdi da je Jim Morrison umro od prekomjerne doze heroina i da je posljednja tri dana proveo "fiksajući" se sa svojom djevojkom.

Pokopan je na groblju Père-Lachaise u Parizu. Tamo se nalaze grobovi Molierea, filozofa Abelarda, umjetnika Marcela Prousta, Chopina, Oscara Wildea, Maxa Ernsta itd. Povodom 10. godišnjice Morrisonove smrti, g. 1981. hrvatski kipar Mladen Mikulin izradio je i postavio na grob mramornu bistu Jima Morrisona, koju su potom tijekom godina devastirali vandali, sve dok 1988. nije ukradena s groblja. Mikulin je kasnije izradio još dva Jimova portreta; 1989. izradio je gipsani model za brončanu bistu (koja nikad nije izlivena), a 2001. portret u obliku brončane posmrtne maske, sa željom da se postavi na Morrisonov grob ponad nadgrobnog kamena s grčkim epitafom, koji su povodom 20. obljetnice Jimove smrti postavili njegovi roditelji.

toliko od mene (special thanks to Wiki xD)..

You know where the fuck you are?!?!? You're in the jungle baby! You're gonna DIIIIIIEEEEEEEEEEEE!!! :D









15404
poruka na forumu
2409 REP OFF



post # 2 | 26.02.2012 , 3:37 AM

O Doorsima i Jimu Morrisonu sve najbolje...
Moja omiljena pesma:


Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?







Mallena
1779
poruka na forumu
960 7696



post # 3 | 08.05.2012 , 11:01 PM



The Doors američki je psihodelični rock sastav. Nastaju 1965., a prvi album izdaju 1967. godine. Glazba je mješavina bluesa, rocka i popa sve to umotano u psihodelični stil glazbe. Tekstovi su pod utjecajem Aldousa Huxleya, Williama Blakea - od koga preuzima ideju da: "put pretjerivanja vodi do palače mudrosti - The road of excess leads to the palace of wisdom" - Friedricha Nietzschea, te francuskih simbolističkih pjesnika kao što su Baudelaire i Rimbaud, od kojega pruzimaju ideju "dugoročnog poremećaja osjetila da bi se prodrlo u nepoznato", a svoja osjetila remete pomoću psihoaktivnih droga i alkohola. Ime "The Doors" predstavlja vrata koja otvaraju to nepoznato, što preuzimaju od W. Blakea i Huxleya, koji u svojoj knjizi "Vrata percepcije" testira djelovanje meskalina i zaključuje da droga otvara ventil u mozgu. Taj ventil filtrira podatke koje primamo percepcijom te nas prisiljava da stvarnost promatramo "utilitarno", odnosno promatramo predmete na način na koji su nam evolutivno korisni, dok pod utjecajem psihoaktivnih droga ventil se otvara i propušta sve podatke stoga počinjemo percipirati predmete onakve kakvi jesu sami po sebi. Huxley kao uvod u navedenu knjigu koristi sljedeći citat iz pjesme "The Marriage of Heaven and Hell" Williama Blakea: "Ako se vrata percepcije pročiste, sve će pred čovjekom biti kakvo jest, beskrajno."
Sve albume grupe "The Doors" izdala je izdavačka kuća "Electra", koja je osim Doorsa objavljivala radove sastava "MC 5", "The Stooges", "Television"... Za vrijeme Doorsa to je bila mala diskografska kuća, dok je danas "Electra" jedna od najbogatijih.

Osnivanje sastava The Doors počinje susretom između dva učenika, Jima Morrisona i Raya Manzareka u srpnju 1965. godine u filmskoj školi 'UCLA' iz Beach Californije. Morrison je rekao Manzareku da je napisao pjesmu (Morrison mu je rekao: "Zabilježio sam fantastičan rock and roll koncert koji se događa u mojoj glavi"), i na Manzarekovo ohrabrenje otpjevao mu je skladbu "Moonlight Drive". Impresioniran Morrisonovim tekstovima, Manzarek je predložio da formiraju sastav.
1967. godine sastav izdaje prvi album, The Doors, koji za Doorse ima karakterističan, blues-rock i psihodelični stil. Izdaju singl "Light my fire" (poslije "Break on through"), koji postaje #1 na billboardovoj Top ljestvici, i zadržava taj status puna četiri tjedna. 1968. mijenjaju zvuk na psihodeliju koja je izazvana metafizičkim vizijama Jima Morrisona, i snimaju svoj najkvalitetniji album , Strange Days. Poslije toga izdaju i Waiting For The Sun, treći album, koji opet mijenja zvuk na malo komercijalniju stranu, kao i novi singl #1, "Hello, I love you".
1969. godine izlazi četvrti album The Soft Parade, koji nastavlja zvuk Waiting for the sun, premda dijelom krivnjom menadžera, koji su birali pjesme.
Također iste godine dogodio se zloglasni koncert u Miamiu, nakon kojeg je sastav (nakon još par koncerata), odlučio prekinuti turneje.
1970. godine posvećuju se studijskom radu i vraćaju se blues korijenima snimanjem albuma Morrison Hotel. 1971. godine Morrison snima svoj zadnji album L.A. Woman, na kojem je vokale snimao u WC-u. Tada, nakon završetka uvjetne kazne, seli se u Pariz sa svojom curom Pam Courson i menadžerom Billom Siddonsom na kraći odmor, gdje i umire.

Nakon njegove smrti bend izdaje još tri albuma: An American Prayer, Other Voices i Full Circle. Gitarist Robby Krieger je pokušao napraviti projekt s Iggyjem Popom, pa se proširila glasina da će Iggy Pop biti novi pjevač Doorsa, međutim izgleda da je Iggy u to vrijeme bio previše navučen na heroin da bi bio sposoban nositi se s ulogom zamjene za Morrisona. Doorsi ponovno izdaju još jedan album s Morrisonom na vokalu, tako što su naknadno snimili muziku na njegove stare snimke recitiranja poezije sa zbirke "An American Prayer", te 1978. izlazi istoimeni album. Danas su Krieger i Manzarek zajedno sa Brett Scallionsom, bivšim pjevačem grupe The Fuel ponovno počeli svirati pjesme The Doorsa. Kako se bubnjar John Densmore nije slagao s tim da oni nastupaju pod imenom The Doors, sada Manzarek, Krieger i Scallions sviraju pod imenom Riders on the Storm. Osim što se protivio obnavljanju Doorsa, John Densmore je žestoki protivnik komercijalizacije rocka u smislu prodavanja skladbi za reklamne spotove velikih korporacija.

Članovi

Jim Morrison - pjevač
Ray Manzarek - klavijaturist
Robby Krieger - gitarist
John Densmore - bubnjar

Albumi

The Doors
Strange Days
Waiting For The Sun
The Soft Parade
Morrison Hotel
Absolutely Live
L.A. Woman
The Doors in concert
Other Voices
Full Circle
An American Prayer

TEKST SAM PREUZELA SA WIKIPEDIJE JER JE SADRZAJAN I LAKSE MI JE BILO ICI PO PRINCIPU COPY-PASTE NEGO KUCKATI SVE STO ZNAM O NJIMA...



Poruku je menjao/la MallenaBobbie - Utorak, 08.05.2012, 11:44 PM

"Ne režite mi krila, ja ipak znam da letim tamo gdje se najteže leti, po realnosti!"









7
poruka na forumu
0 0



post # 4 | 08.05.2012 , 11:19 PM

Konacno neko!!!Nema dalje komentara......The Doors.....ko ih oseti zna sta je iza,ko ne .....samo ih likeuje na face u sebe deklarise kao nihovog fana.....http://www.youtube.com/watch?v=R2BrvdWoT3M Svaka cast!!Pohvale!!!








15404
poruka na forumu
2409 REP OFF



post # 5 | 08.05.2012 , 11:22 PM

Pravili su muziku koja se slusa i danas. Dovoljno je samo to reci. Karma i mistika Jima Morrisona kao i cudesan glas,davali su novu vizuru psihodelicnoj percepciji njihovog zvuka. Bili su majstori svoga zanata... Bili su velicanstveni i lascivni (pogotovo Jim) na live nastupima... Slusajuci njih ljubitelji rocka nisu morali da se napiju,bili bi vec opijeni muzikom...
Zapravo ne postoji bend s kojima bi se The Doors mogli uporediti.


Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?







Mallena
1779
poruka na forumu
960 7696



post # 6 | 08.05.2012 , 11:42 PM

Quote (badule)
Zapravo ne postoji bend s kojima bi se The Doors mogli uporediti.
Amin!

Svojevremeno sam Jumovu biografsku knjigu sa svim tekstovima pjesama i originalni cd filma The Doors platila citavo jedno malo bogatstvo.. sad to dvoje ne bih prodala ni za jedno veliko bogatstvo! :)

Added (08 Maj 2012, 11:39 PM)
---------------------------------------------


Poruku je menjao/la MallenaBobbie - Utorak, 08.05.2012, 11:44 PM

"Ne režite mi krila, ja ipak znam da letim tamo gdje se najteže leti, po realnosti!"









2462
poruka na forumu
299 2356



post # 7 | 08.05.2012 , 11:49 PM

Inače ih mnogo ne slušam,ali ih volim. Opušta me dok ih slušam. :)






Mallena
1779
poruka na forumu
960 7696



post # 8 | 08.05.2012 , 11:53 PM

Ne slusam ih ni ja konstantno, a nekad sam se trovala sa njihovom muzikom...

To ne znaci da ih manje volim, nikako!

"Ne režite mi krila, ja ipak znam da letim tamo gdje se najteže leti, po realnosti!"









218
poruka na forumu
23 298



post # 9 | 09.05.2012 , 0:35 AM









15404
poruka na forumu
2409 REP OFF



post # 10 | 09.05.2012 , 0:37 AM



Melodicno sa psihodelicnim tekstom i uvodom...
Zazmuri i listen.... :D

Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?







Mallena
1779
poruka na forumu
960 7696



post # 11 | 09.05.2012 , 0:39 AM



uhhhhhhhhhhh.....

"Ne režite mi krila, ja ipak znam da letim tamo gdje se najteže leti, po realnosti!"









218
poruka na forumu
23 298



post # 12 | 09.05.2012 , 0:55 AM

ahahhaha badule dvoumio sam se koju da postujem, mogao sam za koji min biti brži :D Da baš zažmuriš i slusaš. Inače zvuk kiše me je n puta prevario nekad šireći ruke da je osetim :p Inače si postovao redosledom koji se i meni dopada :)
The End is The End



Added (09 Maj 2012, 0:55 AM)
---------------------------------------------
Ma sve su dobre, sem što pojedine češće slušamo :p


Poruku je menjao/la aVe - Sreda, 09.05.2012, 0:56 AM






Mallena
1779
poruka na forumu
960 7696



post # 13 | 09.05.2012 , 10:12 PM

Quote (aVe)
Ma sve su dobre, sem što pojedine češće slušamo

Sve su dobre, a pojedine su jos bolje!

"Ne režite mi krila, ja ipak znam da letim tamo gdje se najteže leti, po realnosti!"









1174
poruka na forumu
60 419



post # 14 | 09.05.2012 , 10:35 PM

Po meni jedna od najjj grupa :D

ExtraCafe Public -----> 193.104.68.8:27028
ExtraCafe Deathrun -----> 193.104.68.8:27074








Mallena
1779
poruka na forumu
960 7696



post # 15 | 09.05.2012 , 11:48 PM

Quote (boka2211)
Po meni jedna od najjj grupa


Slazem se!

"Ne režite mi krila, ja ipak znam da letim tamo gdje se najteže leti, po realnosti!"









2427
poruka na forumu
345 2552



post # 16 | 10.05.2012 , 11:06 AM

refreš






Mallena
1779
poruka na forumu
960 7696



post # 17 | 10.05.2012 , 11:59 AM

Almir, :(

Sta mi uradi sa temom?! :(

"Ne režite mi krila, ja ipak znam da letim tamo gdje se najteže leti, po realnosti!"









2427
poruka na forumu
345 2552



post # 18 | 10.05.2012 , 12:01 PM

MallenaBobbie, morao sam ih spojiti, ova je bila starija, a nisam htjeo da brišem tvoju :)






Mallena
1779
poruka na forumu
960 7696



post # 19 | 10.05.2012 , 12:18 PM

Quote (Almir)
MallenaBobbie, morao sam ih spojiti, ova je bila starija, a nisam htjeo da brišem tvoju


Hajde de, nije bitno, samo nek su tu!

A sta je sa klipovima sad?! Sto se ne vide?!

"Ne režite mi krila, ja ipak znam da letim tamo gdje se najteže leti, po realnosti!"







"Old school"
428
poruka na forumu
59 1406



post # 20 | 17.05.2012 , 8:02 PM

Super su! :D

Niko nije tako beznadezno porobljen od onih koji pogresno veruju da su slobodni.



Forum » Muzika » Muzika » The Doors (sta mislite o Doorsima i koje su vam omiljene pjesme? :D)
  • Page 1 of 2
  • 1
  • 2
  • »
Search: