Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: Deki87  
Forum » Muzika » Muzika » Dino Dvornik
Dino Dvornik




Mallena
1779
poruka na forumu
960 7696



post # 1 | 09.05.2012 , 0:35 AM



Dino Dvornik (Split, 20. kolovoza 1964. - Zagreb, 7. rujna 2008.) bio je hrvatski glazbenik, pjevač, skladatelj i tekstopisac. Drugi je sin poznatog glumca Borisa Dvornika, koji je preminuo u ožujku 2008. godine. Tri puta je dobio prestižnu hrvatsku diskografsku nagradu Porin, 1996. godine za skladbu "Afrika", 1997. godine osvaja Porina za album Enfant terrible i 1998. godine dobiva Porina za album Vidi ove pisme..., za najbolji kompilacijski album[1]. Glumio je u seriji Naše malo misto, a nakon toga u još nekoliko dječjih filmova i serija. U kolovozu 1989.g. ženi se sa Danijelom Kuljiš i sa njom dobiva kćer Elu[2].
Dino Dvornik, pjevač i skladatelj, preminuo je u Zagrebu u svojoj 45. godini života (18 dana nakon što je navršio punih 44 godine).

Rodio se kao drugo dijete poznatog glumca Borisa Dvornika i majke Diane Tomić u Splitu. Imao je još starijeg brata Deana, sa kojim je zajedno vrlo rano počeo glumiti u kultnoj seriji Miljenka Smoje, Naše malo misto. Pohađao je i glazbenu školu, ali ga klasična glazba nije zanimala pa ju je ubrzo napustio. Dina nije zanimala gluma stoga se odlučio baviti pjevanjem. Godine 1981., kada je napunio 17 godina, sa svojim bratom Deanom. sastavio je pop sastav nazvan "Kineski Zid" s kojom je promovirao funk glazbu. Ime sastavu su dali po zgradi u kojoj su živjeli[3]. Zbog glazbe Dino se tada ostavlja i bejzbola, sporta u kojemu je bio vrlo dobar igrač. Kineski zid se vodio funky glazbenim žanrom (stil Jamesa Browna, Stevia Wondera, Cool and the Ganga, George Bensona, Earth Wind and Firea), i za diskografsku kuću Suzy 1984. snimaju istoimeni album za kojega je Dino skladao glazbu, a brat Dean pisao tekstove. Album ne bilježi neki veći uspjeh ali ostaje zapisan kao prvi snimljeni funky materijal na tadašnjem prostoru bivše Jugoslavije. Nakon objavljivanja albuma i razlike u razmišljanju između Dina i brata Deana, dolazi do njihovog razlilaženja, nakon čega Dean odlazi u Ameriku, a Dino se okreće prema svojoj solo karijeri. U solo karijeri iskazao se kao prava legenda Hrvatske funky glazbe

Dino je već od samih početaka imao svoju viziju glazbe, ali je tada bio neshvaćen od diskografskih kuća. Bio je vrlo ustrajan i tokom sljedećih pet godina bavi se instrumentalnom glazbom, skladanjem i jedno vrijeme boravi u Londonu. Svoja prva djela Dino je snimao kod Nenada Vilovića, koji mu je ustupio svoj glazbeni studio. U to vrijeme sa njim su u studiju radili Zlatan Stipišić - Gibonni, Goran Karan i Dragan Lukić. Kao debitant, nastupa na "Zagreb Festu '88", sa skladbom "Tebi pripadam" i dobiva nagradu stručnog žirija za najbolju kompoziciju i kao novo glazbeno ime[3]. Na sceni se suprotno tradiciji, pojavio sa pratećim sastavom i ponudio modernu produkciju i funky zvuk, koji je tada bio mnogo prihvatljiviji nego početkom '80-ih. Sve ovo mu je otvorilo vrata diskografije i Dino počinje raditi na materijalu za svoj prvi studijski album. Tadašnji Jugoton (danas Croatia Records), objavljuje njegov prvi studijski album Dino Dvornik, na kojemu je Dino radio glazbu, aranžmane, produkciju, svirao klavijature i udaraljke, dok je tekstove napisao Goran Kralj i Zlatan Stipišič -Gibonni, Na albumu se nalazi nekoliko veliki uspješnica, od kojih je skladba "Zašto praviš slona od mene", za koju je tekst napisao Zlatan Stipišić - Gibonni, doživjela veliki uspjeh. Tu su još također i hitovi "Ljubav se zove imenom tvojim" i "Ti si mi u mislima". Album je postao vrlo popularan kod publike i prodaja mu je narasla do 750.000 prodanih primjeraka. Dino je modernu domaću glazbu uveo u diskoteke, gdje je vladala strana glazba, a prije njega to je uspjelo samo Oliveru Mandiću, kojeg je Dino neizmjerno cijenio kao glazbenika. Ovakvim raspletom događaja, ostvarila mu se želja iz mladosti i uspijeva popularizirati funky glazbu na prostoru bivše Jugoslavije, što je započeo sa svojim bratom Deanom i Kineskim zidom.
Godine 1990. izdaje svoj drugi studijski album Kreativni nered, koji je radio pod velikim pritiskom, jer je trebao opravdati prvi album na kojemu su sve skladbe bili hitovi. Materijal se snimao u studiju "Vatroslav Lisinski". Tekstove za skladbe potpisuju Zlatan Stipišić - Gibonni, Rambo Amadeus i novinar Ozren Kanceljak, a u studiju gostuju Neno Belan i Dragan Lukić. Album donosi nekoliko uspješnica, a najpoznatiju među njima "Jače manijače", osmislio je Rambo Amadeus, kojemu je Dino gostovao na njegovom albumu iz 1989.g. Hoćemo Gusle!. Ista skladba, snimljena je na maksi singlu i podijeljen je po diskotekama širom bivše Jugoslavije, gdje je bila odlično prihvaćena. Nakon objavljivanja albuma, krenuo je na promotivnu turneju sa članovima sastava Jet Set iz Zadara, a prvi koncert bio je u Domu sportova u Zagrebu. Dan prije koncerta, rodila mu se kćer Ella (23. prosinca 1990.)[4], što je dodatno osnažilo njegove emocije tako da je na sceni bio pun emocija i sreće[3]. Pri samome kraju, turneja se prekida radi političke situacije u zemlji i početkom raspadanja tadašnje Države Jugoslavije. Domovinski rat i raspad Jugoslavije, utjecali su na daljnji rad njegove glazbene karijere.
Godine 1993. izdavačka kuća Croatia Records, objavljuje njegov sljedeći album Priroda i društvo. Materijal je rađen pod utjecajem tehno glazbe, koja se tek pojavljivala u Hrvatskoj. Dino se na ovome albumu prvi puta bavi ozbiljnim životnim temama, što je opisano u skladbama "Split Junkie, "Extasy" i "The Return of a Man With a Rubber Brain". Dino je zbog rata, pritiska i ostalih problema pao u depresiju, što je rezultiralo teškom ovisnošću o drogama. Neko vrijeme ne radi ništa i vrlo brzo biva zaboravljen od medija i glazbenoga svijeta.. Ipak 1995. godine vraća se u sami vrh hrvatske glazbene scene, objavivši maksi singl Afrika, na kojemu se uz naslovnu skladbu nalazi i skladba "Žigolo". "Afrika" postaje uspješnicom #1, potiskuje svu domaću glazbu te nameće novi ritam i produkciju. Za tu skladbu 1996. godine, dobiva prestižnu hrvatsku diskografsku nagradu Porin, u kategoriji hit godine, produkcija i aranžman. Konkurencija za hit godine bila je i skladba "Ništa kontra Splita", od Nenada Vilovića, koju je Dino izveo na Splitskom festivalu i osvojio prvo mjesto. Ova skladba postaje neslužbenom himnom grada Splita, a u Hrvatskoj je prihvaćena i kod šire publike. 1995. godine objavljuje i uživo album koji se zove Live In Muenchen, a snimljen je na koncertu u Münchenu. Sastav koji ga je pratio bili su članovi funk sastava Songkillers. Live In Muenchen proglašen je jednim od najboljih uživo albuma koji su izdani u hrvatskoj diskografiji[5].
Godine 1997. izlazi njegov novi album Enfant terrible, koji govori o njegovom životu. Materijal na albumu uz poznate plesne zvukove, donosi i neke novosti za koje se Dino opredijelio u skladbama "Male noćne orgulje na plin (a capella)" i "La Baraka Blues Mravac, Gonzo...". Kao gosti na albumu sudjeluju Davor Gobac, Marijan Ban, Stjepan "Đimi" Stanić, Songkillersi i drugi. Skladba "Điha, điha", postaje veliki hit i obilježava ovaj materijal. Za ovaj album, u kategoriji produkcije, 1997. godine, Dino Dvornik također dobiva prestižnu hrvatsku diskografsku nagradu, Porin[5]
Godine 1998. Croatia Records objavljuje kompilacijski album Vidi ove pisme. Na materijalu se nalaze sve Dinove uspješnice, bio je najprodavaniji album godine i dobio je prestižnu diskografsku nagradu Porin za najbolju kompilaciju godine. Nakon toga 1999., dolazi album Big Mamma (album), koji nije bio dobro prihvaćen kod glazbenih kritičara i ne bilježi neku bolju prodaju.
2000. dobio je nagradu diskografske kuće Croatia Records, "Zlatnu pticu", za prodaju više od 60 000 nosača zvuka.
Godine 2002. izlazi njegov novi album Svicky, sniman je u Zagrebu u studiju Davorina Iliča koji je i ranije surađivao sa Dinom Dvornikom i nastao je za osam mjeseci. Sve skladbe potpisuje Dino Dvornik, a na materijalu gostuju još i Igor Geržina (saksofon), Mladen Baučić (saksofon), Vanda Vinter (vokal). Nakon tog albuma Dino se okreće klupskoj glazbi i počeo je vježbati miksanje na gramofonima, kako bi se profilirao u DJ-a.
Godine 2008. Dino Dvornik planirao je objavljivanje svoga novog studijskog albuma pod imenom Pandorina kutija, za izdavačku kuću Dancing Bear. Planirano je da album izađe u listopadu ili studenome i Dino je od njega mnogo očekivao, međutim iznenadna smrt, spriječila je da doživi njegovo objavljivanje[6]Album" Pandorina kutija" JE 2009 godine nagrađena sa 4 Porina + Porin za Životno dijelo.

Dino se 1989 oženio s Danijelom Kuljiš i godinu dana kasnije dobio kćer Ellu. . 2006. godine Dvornikovi su odlučili napraviti reality show po uzoru na američke zvijezde Osbournove zvan "Dvornikovi". Show se emitirao dvije sezone na RTL-u i postigao značajan uspijeh.

Umro je 7. rujna 2008.godine u svom stanu, samo osamnaest dana nakon što je proslavio 44. rođendan. 1. listopada 2008. objavljeno je da je toksikološki nalaz pokazao da je Dino umro od kombinacije tableta za smirenje, protiv bolova i antidepresiva[7]. Obdukcijski nalazi su pokazali da je Dino inače bio zdrav. Na organima nisu pronađene nikakve promjene koje bi mogle uzrokovati smrt. Razlog nije bila prevelika količina tableta, već omjer različitih supstanci.
Dino Dvornik kremiran je i pokopan 10. rujna 2008. godine na zagrebačkom krematoriju na groblju Mirogoj. Pokopan je na vrlo poseban i unikatan način, tako što je cijela ceremonija bila u vrlo "veselom" raspoloženju. Puštala se njegova glazba te glazba koju je i sam volio. U Splitu, njegovom rodnom gradu takđer je organiziran ispraćaj na Peristilu, gdje se okupilo nekoliko tisuća ljudi i na taj način odali počast jednom od legendi grada Splita i Hrvatske.

Nagrade

1996. - "Porin", za skladbu "Afrika".
1997. - "Porin" za studijski album Enfant terrible
1998. - "Porin" za kompilacijski album Vidi ove pisme...
2000. - "Zlatna ptica", nagrada diskografske kuće Croatia Records za prodaju više od 60 000 primjeraka.
2009. - "Porin" za životno djelo, za najbolji pop album i za album godine Pandorina kutija

Studijski albumi
1989. - Dino Dvornik
1990. - Kreativni nered
1993. - Priroda i društvo
1994 - "Live in Munich"
1997. - Enfant terrible
1999. - Big Mamma
2002. - Svicky
2008. - Pandorina kutija

EP
1990. - Jače manijače
1992. - Imam rep
1995. - Afrika

Kompilacije
1998. - The Best of, Vidi ove pisme
2009. - Dino Dvornik The Ultimate Collection

Uživo albumi
1994. - Live In Muenchen



Poruku je menjao/la MallenaBobbie - Sreda, 09.05.2012, 0:37 AM

"Ne režite mi krila, ja ipak znam da letim tamo gdje se najteže leti, po realnosti!"









2462
poruka na forumu
299 2356



post # 2 | 09.05.2012 , 1:58 AM

Dinu Dvornika sam slušala i slušaću do kraja života. Poseban je i uvijek mi se sviđao. Kada je umro baš mi je bilo žao,iako nisam osoba koje žali poznate i tako dalje. :D








4116
poruka na forumu
1026 5825



post # 3 | 10.05.2012 , 8:32 AM

Slusala, slusam, i slusacu!
Obozavam njegovu licnost. Za mene, on nije umro!



Poruku je menjao/la Leksi - Cetvrtak, 10.05.2012, 8:35 AM

~~ Ubi me prejaka rijec! ~~
~~ Nista se ne zavrsava, sve se menja! ~~










4290
poruka na forumu
228 2087



post # 4 | 10.05.2012 , 9:10 AM

Nikada nisam ovo slušala.
Mislim da znam samo jednu pesmu, ako je njegova, ''Zašto praviš slona od mene''. :)
I to je sve.








4116
poruka na forumu
1026 5825



post # 5 | 25.05.2012 , 9:12 PM


~~ Ubi me prejaka rijec! ~~
~~ Nista se ne zavrsava, sve se menja! ~~










74
poruka na forumu
11 70



post # 6 | 25.05.2012 , 10:22 PM

srce

Volimo hašiš, oči nam se cakle! *__*









15404
poruka na forumu
2409 REP OFF



post # 7 | 27.05.2012 , 8:07 PM

Dino Dvornik me je davnih dana odusevio svojim funky zvukom i apsolutnim ludilom u interpretaciji...
Mislim da je neponovljiv u okvirima stare Juge,a i sire...
Manijak i Zasto pravis slona od mene, bile su himne moje generacije kada je vec new wave poceo da zalazi... Dugo godina to nam je bila omiljena uzrechica,kad te neko za...ava -ti mu kazes : Zasto pravis slona od mene?
Covek je imao osecaja za dobar i kvalitetan,a uz to i erotski nabijen zvuk.

Evo jedna prava stvar:



Da je pevao na engleskom,bio bi slavan u celom svetu...

Malena Bobbie imas rep za temu...

Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?







Mallena
1779
poruka na forumu
960 7696



post # 8 | 28.05.2012 , 9:00 AM

Ono sto "muzicari" sad pokusavaju da urade, on je to uradio prije vise od jedne decenije!

"Ne režite mi krila, ja ipak znam da letim tamo gdje se najteže leti, po realnosti!"









4116
poruka na forumu
1026 5825



post # 9 | 14.06.2012 , 8:53 PM


~~ Ubi me prejaka rijec! ~~
~~ Nista se ne zavrsava, sve se menja! ~~








velikoStopaloobdukcija uma
1098
poruka na forumu
755 2949



post # 10 | 14.06.2012 , 8:58 PM

fenomenomentalan umjetnik,ciak Rambo i on su jednog drveta list,"duboke"reci oslikane zvukom

studirati filozofiju smotaliteta travologije u rizlogiji je smjesno jer ja se bavim velikoStopaloobdukcijom uma i zato vas molim da obratite paznju kako se ponasate,hvala









4116
poruka na forumu
1026 5825



post # 11 | 18.07.2012 , 10:06 AM


~~ Ubi me prejaka rijec! ~~
~~ Nista se ne zavrsava, sve se menja! ~~










731
poruka na forumu
726 2357



post # 12 | 19.07.2012 , 9:38 PM

Quote (badule)
Evo jedna prava stvar
,koju i ja volim. :D
I idemo dalje,moze i ova...


I ove... :D










... ;)

“I kad budem najstariji
razumecu djake
koji zvacu zvake,
i kad budem najstariji…”










181
poruka na forumu
3 61



post # 13 | 19.07.2012 , 11:06 PM

Velika šteta što nas je rano napustio jedan takav gigant! R.I.P

Freddie Mercury
5.9.1946-24.11.1991
Gone but not forgotten!








Mallena
1779
poruka na forumu
960 7696



post # 14 | 19.07.2012 , 11:21 PM

Quote (mercury)
Velika šteta što nas je rano napustio jedan takav gigant! R.I.P


I jos jedan, ovaj sa tvog avatara!

"Ne režite mi krila, ja ipak znam da letim tamo gdje se najteže leti, po realnosti!"









181
poruka na forumu
3 61



post # 15 | 20.07.2012 , 0:02 AM

Mallena:), Mallena:),
Quote (Mallena:))
Velika šteta što nas je rano napustio jedan takav gigant! R.I.P

I jos jedan, ovaj sa tvog avatara!


Only the good die young ;)

Freddie Mercury
5.9.1946-24.11.1991
Gone but not forgotten!




Forum » Muzika » Muzika » Dino Dvornik
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: