Voće
|
|
|
post # 1 | 12.05.2011 , 3:08 PM
|
Voće spada u posebnu grupu namirnica koje se, sa pojedinim izuzecima odlikuju: malom energetskom vrijednošću velikim sadržajem vode malom količinom proteina i masti znatnim sadržajem ugljenih hidrata i celuloze bogatstvom mineralnih sastojaka i vitamina, kao i sadržajem drugih hranjivih sastojaka kao što su enzimi, organske kiseline, antocijani, tanini i dr. Zbog ovakvog sadržaja, prije svega, mineralnih sastojaka, vitamina, celuloze, enzima i drugih koji imaju prevashodno zaštitnu ulogu u organizmu, kao i sadržaju voćnih šećera koji predstavljaju vrlo pogodne izvore energije, voće i povrće ima veliki značaj za ljudsko zdravlje. Osnovne zajedničke odlike voća su: relativno mala energetska vrednost, osim kod nekih vrsta, kao što su: banane, kesten, orah, lješnjak, badem. Isto vrijedi i za sušeno voće: suve šljive, suve smokve, suvo grožđe); visok sadržaj vode, s tim što se izuzimaju ljuskasto i sušeno voće; znatan sadržaj ugljenih hidrata, a naročito voćnih šećera glukoze i fruktoze; mali sadržaj proteina i masti, izuzimajući ljuskasto voće; bogatstvo mineralnim sastojcima i vitaminima; znatan sadržaj celuloze (biljna vlakna), organskih kiselina i drugih sastojaka (pektini, antocijani i drugi ). Voće je bogat izvor vitamina, mada ih, u poređenju sa povrćem, voće sadrži manje. Od vitamina voće sadrži najviše vitamina -{C}- i karotina. Njihova količina zavisi od vrste voća, sorte kao i niza drugih činilaca. Vitamin -{C}- nije podjednako raspoređen u cijelom plodu. Najviše ga ima u ljusci i ispod nje. Drugi vitamin po važnosti i količini je karotin. Najviše ga sadrže: kajsija, ananas, suva šljiva, breskva, lubenica itd. U manjim količinama voće sadrži i druge vitamine: -{K}-, -{E}-, vitamine -{B}- grupe. Da li volite voce i koje vam je omiljeno?
Poruku je menjao/la Dorja - Cetvrtak, 12.05.2011, 3:08 PM
|
|
| |
|
post # 2 | 12.05.2011 , 3:15 PM
|
obozavam voce a omiljene su mi mandarine
|
|
| |
2477 poruka na forumu
| |
63
| |
201
|
|
post # 3 | 12.05.2011 , 8:06 PM
|
i ja obozav ,,,,omiljeno mi je dinja
|
|
| |
|
post # 4 | 31.05.2011 , 3:17 PM
|
Prebaceno u Hrana i Pice...
Ko si ti?
|
|
| |
|
post # 5 | 31.05.2011 , 4:30 PM
|
Obozavam voce! Nemam omiljeno voce, volim sve!
|
|
| |
|
|
336 poruka na forumu
| |
14
| |
114
|
|
post # 8 | 05.06.2011 , 12:33 PM
|
suzana85, e lubenice se vise svrstavaju u povrce nego u voce...... ja najvise volim jabuke i tresnje
|
|
| |
Sijam i u mraku :)
|
post # 9 | 05.06.2011 , 1:21 PM
|
i ja obozavam voce... najsladje mi je kad odem kod dede i babe preko leta u selo i uvece sednemo za sto napolju a na stolu puna cinija voca... ufff... jedem voce svaki dan...
''Na internetu možeš biti bilo ko. Žalosno je što većina biraju da budu idioti.'' ''Kad naidjem na neku prepreku u životu, preskočim je. Pa se vratim i preskočim je još jednom. U inat.''
|
|
| |
|
post # 10 | 05.06.2011 , 1:54 PM
|
Obozavam voce naravno... volim da jedem jagode, tresnje, jabuke, banane, kupine... ma sve volim
|
|
| |
|
post # 11 | 05.06.2011 , 1:55 PM
|
badule, jadan ti joj.. malopre sam se odvalila od jagoda... i juce... ne mogu p*dnuti koliko sam jela.. puna sam
Ko si ti?
|
|
| |
|
post # 12 | 05.06.2011 , 9:36 PM
|
Banana,narandza i ananas...
|
|
| |
15404 poruka na forumu
| |
2409
| |
REP OFF
|
|
post # 13 | 07.06.2011 , 2:41 AM
|
mmmm... tresnje
Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?
|
|
| |
|
post # 14 | 07.06.2011 , 3:16 AM
|
jagode,tresnje,visnje,lubenice...obozavam....
|
|
| |
|
Acta NoN Verba / Djela ne riječi.
|
post # 16 | 20.06.2011 , 1:10 PM
|
lubenice,mandare,bannane,jabuke,treslje,sljive grozdje......
http://www.extracafe.rs/avatar/22/679664.jpg http://www.extracafe.rs/avatar/87/050459.jpg
My Father was always in a good spirits, he loved Football. It makes me a bit sad because if he could enjoy seeing me now, what I have achivet, that would be a hight in his life.
BUT I AM SURE THAT HE WATCHES OVER ME FROM ABOVE.
CRISTIANO RONALDO ➐
|
|
| |
15404 poruka na forumu
| |
2409
| |
REP OFF
|
|
post # 17 | 21.06.2011 , 6:04 AM
|
jedu mi se tresnje...sada...
Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?
|
|
| |
Acta NoN Verba / Djela ne riječi.
|
post # 18 | 21.06.2011 , 8:22 AM
|
Quote (badule) jedu mi se tresnje...sada... najbolje rijesenje uzmi pare i idi kupi ili odi do najblizeg drveta i sve ih poberi
http://www.extracafe.rs/avatar/22/679664.jpg http://www.extracafe.rs/avatar/87/050459.jpg
My Father was always in a good spirits, he loved Football. It makes me a bit sad because if he could enjoy seeing me now, what I have achivet, that would be a hight in his life.
BUT I AM SURE THAT HE WATCHES OVER ME FROM ABOVE.
CRISTIANO RONALDO ➐
|
|
| |
|
Par reči o sebi
|
post # 20 | 16.07.2011 , 4:51 PM
|
Jabuke, kruške, mandarine, narandže, banane, ananas, svo voće volim!!!
|
|
| |