Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: MarijanaBK1  
Forum » Obrazovanje » Životinjsko carstvo » Tigrice - Melopsittacus Undulatus (mali slatki papagaji :))
Tigrice - Melopsittacus Undulatus






2963
poruka na forumu
797 10239



post # 1 | 16.12.2012 , 3:15 PM

TIGRICE - Melopsittacus Undulatus




Poreklo tigrica


Ovo je jedna od najpoznatijih i najrasprojtranjenije čuvanih papagaja kao kućnih ljubimaca, kako kod nas, tako i širom Evrope, pa i sveta. Postojbina ove vrste je skoro čitava Australija, izuzev obalskih zona. Gnezde se u dupljam drveća i to u jatima, iz čega se vidi da je reč kolektivnoj vrsti papagaja. Njihova osnovna – prirodna boja je zelena sa žućkastom glavom i sa po tri crna pera u obliku minđušica sa svake strane vrata, a krila su prošarana crnim prugama, po kojima je ova ptica i dobila ime, asocirajući na šare tigra, dok je rep plavičasto zelen. Dužina joj dostiže i do 19 cm. U dugotrajnim periodima suše, koji nisu retki za Australiju, migriraju u velikim jatima, do kišovitih predela, gde odmah počinju sa gneždjenjem, a napuštaju okolinu po izleganju mladih. Ženke snesu 5-7 nekada i do 10 belih jaja veličine 9 x 15 mm. Pošto snese drugo jaje, počinje da leži na njima, s tim što jaja snosi svaki drugi dan. Period inkubacije traje od 18-21 dana, a mladi po izleganju ostaju u gnezdu 4-5 nedelja. Dve nedelje nakon izletanja iz gnezda, a to je period u kome uče od roditelja da se sami hrane i usavršavju letenje, mladi su osposobljeni za nezavisan život, pa napuštaju roditelje.

Kada je reč o tigrici, onda je to papagaj koji se veoma dobro odgaja u zatočeništvu. Naučno ju je još 1805 god. Opisao izvesni G-din. Shaw, ali je postala poznata zahvaljujući G-dinu. John Gold, koji ih je prvi doneo u Englesku 1840 godine. Od tada, pa sledećih 10-tak god. masovno je izvožena iz Australije pa je australijska vlada bila prinuđena dekretom da zabrani dalji izlov i izvoz.


Ponašanje tigrica


Tigrice su veoma dinamične, aktivne i interesantne ptice. S obzirom da u prirodi žive u jatima to su ptice koje ne podnose usamljenost. To trebaju imati na umu svi budući vlasnici ovih ptićica , ali i oni koji je već imaju i zabrinuti su zbog njene vidne tuge i nesreće. Naime, ovim pticama je neophodna pažnja i ljubav. Vlasnici moraju biti spremni svakodnevno provoditi dosta vremena s njima u igri i razgovoru, te ih na taj način učiniti sretnim.




Ako ,kojim slučajem znate da ćete tokom dana dosta vremena izbivati iz kuće onda svojoj ptićici nabavite par. Bit će vam zaista zahvalna i sata koje provodite van kuće, umjesto usamljena, provodit će u veselom čavrljanju, cvrkutanju i nježnim poljubcima i češkanju sa svojim partnerom.Uvriježeno je pogrešno mišljenje da ptice u paru prekidaju odnos sa čovjekom i da ne prićaju. Ove ptice imaju mogučnost da uz malo strpljenja nauče od oponašaju priličan broj riječi i to vrlo čisto i razgovijetno.Kada su u paru, naučene rijeći koriste prilikom tepanja i udvaranje svoj partneru. Ove ptice vole slobodu . Ne podnose da dosta vremena provode zatvorene u kavezu. Zbog toga vlasnici ovih ptica trebaju voditi računa da svojim ljubimcima obezbjede obavezno puštanje iz kaveza. Iz zahvalnosti, ove ptice će iskoristi mogučnost da već dio vremena van kaveza provedu na vašem ramenu ili glavi, što svako od nas i očekuje od kućnog ljubimca.


Ishrana tigrica


Što se tiće ishrane, tigrice su vrlo zahvalne ptićice. Pred osnovne sjemenske mješavine, svježe vode, sipine kosti, nekog mineralno-vitaminskog preparata i jod-kocke, koje bi im trebale biti non-stop na raspolaganju, vaše tigrice će uživati raznovrsnom voću, povrću, začinskim biljkama i ostaloj hrani.




Neku vrstu hrane će odmah s rado prihvatiti, a neku će prihvatiti tek poslije upornog nuđenja. Naravno, nešto će sa oduševljenjem jesti, a nešto tek malo probati, ali svakako treba znati da je raznovrsna i bogata ishrana veoma bitna za zdravlje i kvalitetan život vaše tigrice.

Od voće tigrice će rado jesti : jabuku, krušku, šljivu, bananu, ananas, breskve, trešnje, višnje, borovnice, kupine, maline, grožđe, dinju, jagode, kivi, lubenicu, kajsije, smokve.. neke ptice će rado jesti i agrume (limun, naranđu, mandarinu, klementinu..), a neke će ih izbjegavati, jer teško podnose kiselinu koja se u njima nalazi.

Od povrće tigrice smije jesti: mrkvu, špinat, blitvu, tikvice, šampinjone, brokule, papriku, patliđan, kukuruz, paradajz, krastavac, cveklu, grašak, kako i mnoge vrste salate, a posebno vole radić i list i cvijet maslačka.

Treba izbjegavati kupus i kelj, jer ga neke ptice ne podnose.

Od začinskog bilj tigrice smiju jesti : peršun, kopar, bosiljak, zovu, vlasac, timijan...

Pored gore navedenog tigricama se ponekad smije davati: kuhani krompir, tjestenina, riža; kuhano jaje, dvopek,nemasni mliječni proizvodi...

Tigrice nikako ne bi smjele jesti nezdravu hranu kao što je: čips, smoki, suhomesnati proizvodi..., a treba voditi računa da i dozvoljena hrana nipošto ne bude vruća, slana, nekuhana, a voće i povrće nesmije biti prskano i neoprano.


Uzgoj i razmnožavanje tigrica


Tigrice se u zatočeništvu dosta uspješno uzgajaju i razmnožavaju, kako u uzgajivačnicama gdje se trudi oponašati prirodno razmnožavanje i gdje se drže u jatu, tako i u domaćinstvu gdje se drže jedan do dva para.

Ženke sa godinu dana starosti postaju spolno zrele i u toku jedne godine optimalno je da imaju dva do tri legla.




Obično snesu 5-7 nekada i do 10 bijelih jaja veličine 9 x 15 mm. Pošto snese drugo jaje, počinje da leži na njima, s tim što jaja snosi svaki drugi dan. Period inkubacije traje od 18-21 dana, a mladi po izleganju ostaju u gnezdu 4-5 nedelja. Dve nedelje nakon izlijetanja iz gnezda, a to je period u kome uče od roditelja da se sami hrane i usavršavju letenje, mladi su osposobljeni za nezavisan život, pa napuštaju roditelje.




Kućica za parenje treba da budu napravljene od daske ili debele šper-ploče, veličine 20 x 15cm u bazi i visine 20cm, sa otvorom od 6cm u prečniku. Dijagonalno od ulaznog otvora na podu treba napraviti udubljenje prečnika 6-7cm i dubine 1cm u koje će ženka položiti jaja i ležati na njima.


Nadam se da sam nekom pomogao makar malo. :)

Sta vi mislite o ovim malim pticicama?
Da li ih neko ima za kucnog ljubimca?


Fajlovi: 6497416.jpg (134.3 Kb) · 2211016.jpg (56.3 Kb) · 9429387.jpg (169.8 Kb) · 2468711.jpg (42.8 Kb) · 2153970.jpg (43.7 Kb)

Poruku je menjao/la Deki87 - Nedelja, 16.12.2012, 6:49 PM

:P







♡ Visca el Barça ♡
2899
poruka na forumu
5196 19101



post # 2 | 16.12.2012 , 6:52 PM

Quote (Deki87)
Sta vi mislite o ovim malim pticicama?
Da li ih neko ima za kucnog ljubimca?

heh pa ovako imala sam jednu takvu 5 godina :D i tata je pustio kroz balkon da odleti lol dosadila mu lol
al sto jest jest nije bila bas pametna... toliko godina s nama nece da ti jede iz ruke kamol nesto drugo...

Svi se prave fini, svi igraju prljavo. °°°







I <3 Paris!
468
poruka na forumu
860 5850



post # 3 | 16.12.2012 , 8:13 PM

Ja sam imala nekada davno, ali macak ih je pojeo lol Onako, nisu mi papige interesantne, nmg da se maze :D

Prokleto zao mi, sto talenat za ljubav Bog mi ne podari!









61
poruka na forumu
21 254



post # 4 | 16.12.2012 , 9:56 PM

Pre svega, veliko HVALA, Deki87 za ovaj nadasve poucan tekst o tigricama! Ne sumnjam da ce nakon procitanog neko, mozda, pozeleti da i sam ima jednu ovakvu pticicu. Pripadam grupi onih koji vole uopste zivotinje, ali, naravno, imaju i svoje favorite medju njima. Jedna od mojih omiljenih kucnih ljubimaca je upravo tigrica i to ona izvornog kolorita-zelena. Dobila sam je kad je bila stara oko 2 sedmice i zivela je 9 godina sto je neverovatno dugo za tu vrstu. Negovala sam je bas onako kako si ti, Deki, to lepo objasnio u svom tekstu. Ne zeleci vise da duzim, mogu samo da svakom ko ima strpljenja i dovoljno ljubavi prema zivotinjama preporucim tigricu za kucnog lubimca. cao

Dete,reka i kisa najlepse mirisu...









2963
poruka na forumu
797 10239



post # 5 | 16.12.2012 , 10:10 PM

Quote (Arlekina)
mogu samo da svakom ko ima strpljenja i dovoljno ljubavi prema zivotinjama preporucim tigricu za kucnog lubimca.

Moja cura ima jednog muzjaka, Micko ga zovu... nesto je bio bolestan, pa ga je devojka nosila kod veterinara, i prepisala mu nesto, izvorne-zelene boje je, i ono sto je najbitnije, bolje mu je...
I ona ga ima veoma dugo vec, par godina,star je dosta, ali jako osvezava prostoriju svojim cvrkutom i ponasanjem...
Inace pre par dana dobila je jos jednu- zenku, ali plave boje, prelepa je... nazvali su je Kelly... hehe... Verujte, ti papagaji su pravo cudo...

takodje kao i Arlekina preporucujem ovu malenu preslatku pticicu za ljubimca, necete se pokajati... :)

:P









61
poruka na forumu
21 254



post # 6 | 16.12.2012 , 11:36 PM

Koje li koincidencije!!! I moj papagajcic je imao ime Mica, a pricao je na nivou deteta od 6-7 godina. Naravno, ulozeno je mnogo mog truda, vremena,paznje, ali vredelo je. Sa njim se moglo razgovarati,pa i svadjati yes . Umeo je da se smeje zajedno s nama ukucanima, da kija ili ako neko od ukucana kine pristojno kaze "Nazdravlje", umeo je da se nakaslje (da procisti,zaboga, grlo) itd.Obavezno se svakog dana tusirao tako sto bi dosao do mene u odredjeno vreme i trazio "brc-brc Mica"; drzeci ga u sakama,stavila bih ga ispod mlake tekuce vode i on bi se, sa uzivanjem, brckao. Nikada, sem nocu,nije bio u kavezu, koji je, inace, nazivao kucom.Uvece bi sam usao u kavez, nozicom zatvorio vrata i namestio se za spavanje.
Zaista, predivno ih je imati za kucne ljubimce- razvesele vas i ulepsaju dan! yes

Dete,reka i kisa najlepse mirisu...









10395
poruka na forumu
4891 18209



post # 7 | 18.12.2012 , 8:19 PM

Quote (Deki87)
Sta vi mislite o ovim malim pticicama?
Da li ih neko ima za kucnog ljubimca?

Imam Kicu i Lenu. :) Muzjaka imam vec 4 godine a zenku 3... :)
Ne znaju da pricaju, Kica je samo nekoliko puta do sada ponovio rec "Kiki" i to je sve... :D Ali zna da se mazi i to mnogo. :D Dovoljno je samo da mu pridjes i da mu kazes "Gde si mali" i odmah pocinje da se umiljava - spusti glavu kod hranilice i pomera je levo desno, pa u krug, pa se onda kao nesto proteze krilima... :D Dok se Lena plasi, ona samo peva i u mozak ubija kad pocne jako da cvrkuce. :D Najglasniji su kad neko prica i kad im pustim muziku, tad se raspevajuuuu :o mislim da se napolju cuju... :D Znaju ponekad i hranu da rasture, tad mama ludi... :D

Samo ne znam sta cu da radim kad uginu. cry


Forum » Obrazovanje » Životinjsko carstvo » Tigrice - Melopsittacus Undulatus (mali slatki papagaji :))
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: