Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: MarijanaBK1  
Forum » Obrazovanje » Životinjsko carstvo » Box meduza - najotrovnija zivotinja na svetu!
Box meduza - najotrovnija zivotinja na svetu!






2963
poruka na forumu
797 10239



post # 1 | 06.01.2012 , 9:38 AM

U ribolovu na moru kao i na kupanju u moru možemo da naiđemo na Box Jellyfish tj na Meduzu ili naučno ime Morska Osa koja može čovjeku da oduzme život za 3 minuta. Ronioci koji krstare morskim dnom imaju najviše šanse da se susretnu sa ovoim morskim otrovom. Zapanjujuće je da Box Jellyfish - Medza može ubiti više ljudi od: Kamene ribe (Stonefish), Morskog Psa (Shark) i Krokodila (Crocodiles) zajedno, onda razmislite i sami kakvo je ovo stvorenje. Otrov Morske Ose napada: srce, živčani sustav i kožu, a otrov je nevjerojatno bolan i gotovo da nemate nikakve šanse da preživite ovaj ubod ako se na lječite odmah. Ovu Meduzu popularno još zovu kutija želea, samo kakvog želea? Vrsta ove Meduze je Mesožder a hrani se sitnim rakovima i manjim ribama.



Morska osa (Chironex fleckeri) je vrlo otrovna meduza iz razreda Cubozoa i pojavljuje se u morskim područjima sjeverne Australije.

Morska osa je najpoznatija po ozlijedama koje nanosi pri napadu. Na lovkama se nalaze gusto poredane žarne stanice ili nematociste sa izrazito jakim otrovom koji izaziva nepodnošljive bolove i može ubiti u roku od 3 minute. Količina otrova u jednoj životinji dovoljna je da ubije 60 odraslih ljudi. Smatra se da je morska osa najopasnija meduza, i jedna od najopasnijih životinja na svijetu.


Znak upozorenja na plaži poluotoka Cape Tribulation u Queenslandu, Australija.



Zanimljivo:

Curica (10) preživjela ubod morske ose, najotrovnije životinje na svijetu





Ime Rachael Shardlow, 10-godišnje djevojčice iz Australije, bit će upisano u medicinsku dokumentaciju kao fenomen nakon što je preživjela ubod morske ose, vrste meduze koja pliva u australskim morima.
Reč je o jednom od najopasnijih morskih stvorenja i jednoj od najotrovnijih životinja na svijetu.

Rachael je ubola morska osa dok je plivala u rijeci Calliope u blizini grada Gladstonea, u Južnoj Australiji. Izgubila je svijest, a na obalu ju je izvukao njezin 13-godišnji brat. Kraci opasne meduze još uvijek su bili omotani oko njezinih nogu.
Morska osa je manja od nokta, no ima dugačka vijugava ticala. Poznata je po nevjerojatno bolnih ubodima. Protuotrov za ubod morske ose još uvijek nije pronađen i većina žrtava umire utapanjem ili od zatajenja srca.

- Kada sam prvi put vidio slike ozljeda pomislio sam: nemoguće da je ova djevojčica preživjela. Strašno! Toliko uboda morske ose na nečijem tijelu obično znači da je ta osoba završila u mrtvačnici – izjavio je profesor zoologije Jamie Seymour sa sveučilišta James Cook.

:P



Forum » Obrazovanje » Životinjsko carstvo » Box meduza - najotrovnija zivotinja na svetu!
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: