Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: MarijanaBK1  
Forum » Obrazovanje » Nauka » Kako napraviti avion od papira
Kako napraviti avion od papira






978
poruka na forumu
107 1318



post # 1 | 02.09.2011 , 9:13 AM



Papirnati avioni svima su nam bili zanimacija u djetinjstvo. Ko od nas nije pokušao svoje umijeće pravljenja papirnatih aviona. Kao djeca često smo se takmičili u tome ko će da napravi avion od papira koji će da odleti najdalje ili će da leti najduže. Širom svijeta se održavaju i velika takmičenja u pravljenju aviona od papira.

Ovo je barem prema našim saznanjima avion koji drži Ginisov rekord po vremenskoj dužini leta. Njegov tvorac, izumitelj je Ken Blekburn, a ovaj avion poznat je pod imenom Champ. Iako ne izgleda baš lijepo, uvjerićete se da je najveći letač koga ste vidjeli do sad. Pa hajdemo zajedno korak po korak da napravimo avion od papira.



Prvo je potrebno da izmjerimo na papiru kako ćemo savijati papir. Nakon što jednom napravimo ovaj avion neće biti potrebe da to radimo ponovo jer ćemo to lako uspjeti uraditi odoka.

Prvo treba da na jednom kraju papira odmjerimo i obilježimo crticom dva inča (oko 5cm) od uglova.

Potom odmjerimo i na stranicama papira. Prvo sa jrdne strane, a potom i sa druge, kako je prikazano na ovoj i sljedećoj slici, oko inča 1/2 (oko 1.30cm) od uglova papira. Možete na kraju i da spojite ove tačke linijama sa tačama koje smo nacrtali na suprotnom kraju papira.



Sada naprosto savijamo po linijama koje smo nacrtali. Prvo jedan kraj pa potom i drugi. Pravac savijanja je izvana prema unutra.



Sada počevši sa užeg kraja savijajmo ravnomijerno prema dole. Svaki nabor, svako savijanje treba da bude oko 1.30cm široko i savijte tako 8 puta. Pazite i uvijek dobro popeglajte nakon svakog savijanja. Trudite sa da budete što uredniji.



Okrenite papir naopako i presavijte ga popola.



Sada savijte krila. Oko 2.5 centimetara ostavite kao sredinu aviona. Dobro pazite da savijate uredno i da vam oba krila budu jednaka.



Na kraju jedino još možete uraditi fino podešavanje ukoliko niste zadovoljni kako vaš avion leti. Ako bude tonuo previše savijte malo krila na krajevima prema gore. Ako se penje i ruši, savijte malo kut stražnjeg dijela krila prema dole.

Na vlastitu incijativu sam banovan ali vratio sam se...
Ako vas nesto zanima, obratite mi se putem privatnih poruka.
Ako mi planirate ostvati reputaciju, bilo pozitivnu ili negativnu sa pitanjem ili negodovanjem, uradite to ali me obavjestite putem poruke jer u 99% slucajeva to ne vidim...




Forum » Obrazovanje » Nauka » Kako napraviti avion od papira
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: