Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: MarijanaBK1  
Forum » Obrazovanje » Istorija » Egipatske tajne
Egipatske tajne






978
poruka na forumu
107 1318



post # 1 | 05.09.2011 , 0:02 AM



Egipatska kraljica Kleopatra navodnom je lepotom nadahnula mnoge umetnike, pomutila pamet i Cezaru i Marku Antoniju, ali novčići iz njenog doba pokazuju da ipak nije bila toliko prekrasna. Na njima je prikazana kao žena velikog nosa, izbočene brade i tankih usana.

I uz Tutankhamona se vežu mnogi mitovi, a jedan od njih je da su svi koji su ulazili u njegovu grobnicu umirali pod sumnjivim okolnostima. Zapravo je od 58 istraživača samo njih osmero umrlo u 12 godina, što demantuje mit da je na njih bačeno prokletstvo.

Za stare Egipćane se govori i kako su zbog gradnje veličanstvenih piramida, te složenih metoda mumificiranja, bili opsednuti smrću, ali oni su time slavili život. Želeli su da im i na drugom svetu bude tako lepo kao za vreme života, pa su zato u grobnicama imali različite predmete.

Piramide nisu gradili robovi

Nagađanja da su robovi sagradili piramide prvi je rekao grčki istoričar Herodot u petom veku pre nove ere. Ali dokazano je kako su do piramida bili zakopavani njihovi graditelji, a ta čast nije mogla pripasti robovima. Graditelji su bili najveštije zanatlije starog Egipta.

Nisu zakopavali sluge sa vladarima

Od njih 300-tinjak samo su dva faraona odredila da se nakon njihove smrti ubiju i sluge te zakopaju sa njima. Umesto sluga, većina ih je ipak sa sobom u grob dala ponela figurice sluga, koje bi im morale pomagati na drugom svetu.

Hijeroglifi nisu opasne kletve

Mnogi veruju kako su hijeroglife izmislili stari Egipćani, ali njih su zapravo u Egipat doneli osvajači iz zapadne Azije. Mit je i da hijeroglifi sadrže kletve i vradžbine, ali većina ih je zapravo bezazlena te opisuje istorijske događaje.

Egiptologija nije „zaboravljena“

I dalje se pronalaze nova otkrića vezana uz stari Egipat. Tako je nedavno iz Velike piramide izvučen “solarni brod”, kojim je bog Sunca Ra išao u boj protiv boga tame Apepa.

Na vlastitu incijativu sam banovan ali vratio sam se...
Ako vas nesto zanima, obratite mi se putem privatnih poruka.
Ako mi planirate ostvati reputaciju, bilo pozitivnu ili negativnu sa pitanjem ili negodovanjem, uradite to ali me obavjestite putem poruke jer u 99% slucajeva to ne vidim...










2963
poruka na forumu
797 10239



post # 2 | 27.02.2013 , 7:34 AM

IgorPhotography, zanimljivo ti ovo Igore... svaka cast :)

:P









62
poruka na forumu
5 143



post # 3 | 27.02.2013 , 1:54 PM

Igorphotography, jer mozes navesti relevantne izvore tih informacija


Forum » Obrazovanje » Istorija » Egipatske tajne
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: